Tradycyjne, wiejskie kiełbasy – takie, jak kiedyś. Zachwycający aromat przypraw i naturalnego dymu… Ach, gdybyśmy tylko mogli przekazać te zapachy na odległość… Na szczęście możemy! Wszystkie przepyszne swojskie kiełbasy dostarczymy wprost pod Wasze drzwi, abyście mogli smakować je, grillować, piec i smażyć, tworząc prawdziwą mięsną ucztę!

Wyświetlanie wszystkich 13 wyników

Kiełbasa jałowcowa

17,57 ok. 300 g

Kiełbasa wieprzowa z masarni Państwa Putkowskich. Wyraźnie wyczuwalny aromat i smak jałowca. Najchudsza z proponowanych kiełbas.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, jałowiec, sól, sól peklująca, cukier.

Kiełbaski śniadaniowe

9,32 300 g

Najlepiej smakują smażone lub grillowane, chociaż można je po prostu wrzucić na wrzątek jak parówki. Porcja miękkich kiełbasek w delikatnej, cieniutkiej osłonce z Masarni Kuznocin.

Skład: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, przyprawy, sól kuchenna ważona, składnik soli peklującej (środek konserwujący): azotyn sodu (0,006%)

Biała kiełbasa surowa

21,83 700 g

Surowa biała kiełbasa, specjalność masarni Kuznocin, uznanego producenta tradycyjnych wyrobów mięsnych. Wykonana z najwyższej jakości wieprzowiny kiełbasa to przede wszystkim nieodzowny składnik żurku i białego barszczu. Świetnie komponuje się z konfiturą z czerwonej cebuli, rewelacyjnie smakuje zapiekana w piwie.

Skład: mięso wieprzowe, sól, czosnek, majeranek, pieprz, środek konserwujący- azotyn sodu 0,006%.

Kiełbasa biała parzona

9,92 300 g

Biała kiełbasa parzona polecana jest szczególnie do Wielkanocnego żurku, białego barszczu oraz w sezonie grillowym.

Skład: mięso wieprzowe, seler, czosnek, skrobia ziemniaczana, przyprawy, sól kuchenna ważona, środek konserwujący- azotyn sodu 0,006%.

Kiełbasa carska podsuszona

17,97 ok. 300 g

Kiełbasa wieprzowa o wyraźnie odmiennym smaku i wyglądzie ze względu na dodatek papryki, Poddana procesowi podsuszania w celu intensyfikacji walorów smakowych. Jest odrobinę tłustsza od pozostałych kiełbas :).

Skład: mięso wieprzowe, papryka, pieprz czarny, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Kabanosy drohickie

27,03 ok. 400 g

Kabanosy od Dażynka mogą stanowić świetną przekąskę lub urozmaicenie deski wędlin.

Skład: mięso wieprzowe, kminek, pieprz czarny, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Parówki drobiowe EKO (zamów do poniedziałku do 9:00)

26,88 ok. 300 g

Parówki drobiowe z ekologicznego drobiu. Wędzone i parzone. Wyrób otrzymany z drobno rozdrobnionego mięsa kurczaka eko z dodatkiem mięsa indyka eko. Farsz napełniony w jelito baranie.

Skład: mięso kurczaka eko 70%, mięso indyka eko 20%, woda, pieprz eko, sól kamienna.

Kiełbasa w słoiku

14,85 280 g

Domowa, jak u babci kiełbasa w słoiku.Produkt, który wraca do łask. Świetny na kanapki. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Skład: mięso wieprzowe, sól, kolendra, papryka w proszku, czosnek, majeranek, żelatyna spożywcza.

Kiełbasa szynkowa

35,38 ok. 600 g

Jest to kiełbasa wykonana z wyselekcjonowanych kawałków szynki wzbogaconych naturalnymi przyprawami. Wędzona olchą, delikatnie parzona. Wykwintna w smaku z wyczuwalną nutą bazylii. Doskonała na kanapki.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Tradycyjne kiełbasy wiejskie w sklepie internetowym Pora na Pola

Swojskie, wyrabiane metodami tradycyjnymi kiełbasy są obecne na polskich stołach od XIV wieku. Choć wyroby masarskie tego typu znane są na świecie od ponad 2 tysięcy lat, obecnie uznawane są za nasze dobro narodowe i łączone głównie z Polską. Świadczy o tym między innymi nazwa, którą określane są na całym globie – „polish kielbasa” dostępna jest od marketów w Stanach Zjednoczonych, po odległe kulinarnie kraje azjatyckie, jak na przykład Chiny. Tak mocno wrosła w rodzimą kuchnię, że doczekała się nie tylko setek sposobów na przyrządzenie (krakowskie, podsuszane, białe, drobiowe, wieprzowe, kabanosy i wiele, wiele innych), ale też niezliczonych zastosowań (na grilla, smażone, pieczone, gotowane, specjalne odmiany dla dzieci).

Prawdziwych, urzekających aromatem i zachwycających bogatym smakiem wiejskich kiełbas nie mogło zabraknąć oczywiście w sklepie internetowym Pora na Pola. Obecnie współpracujemy aż z pięcioma dostawcami, którzy specjalnie dla naszych klientów wytwarzają najwyższej jakości produkty. Dzięki nim możemy zaoferować tak szeroką ich gamę – zaczynając od dobrze znanych, swojskich smaków tradycyjnych kiełbas z nadbużańskiego gospodarstwa Dażynka, przez mistrzowskie wyroby Masarni Kuznocin, aż do wyjątkowych, niepowtarzalnych smaków od autorskiej marki Baron the Family. Na naszym targu naturalnego jedzenia nie brakuje również oryginalnych produktów, jak domowy wyrób w słoiku od marki ZEN – Jedz zdrowo oraz idealnych dla dzieci wiejskich kiełbasek drobiowych od Polskich Eko Zagród.

Wartości odżywcze swojskiej kiełbasy – czy warto ją jeść?

Tradycyjne, naturalnie zdrowe wiejskie kiełbasy nie są pierwszym wyborem, kiedy myślimy o dostarczaniu do organizmu wartościowych składników odżywczych. Jednak nawet one zawierają składniki, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Znajdziemy w nich między innymi witaminy A, E i z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak cynk, żelazo, potas czy sód. Zawartość makroskładników, czyli najważniejszych związków potrzebnych do funkcjonowania, białek i tłuszczy, jest różna w zależności od rodzaju produktu. Podobna jest natomiast zawartość węglowodanów – w większości tego typu wyrobów jest ona znikoma. Dlatego też kiełbasy swojskie spokojnie mogą być składnikiem diety osób ograniczających spożycie węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że nie znajdziemy w nich cennego błonnika. Zwyczajna wieprzowa ma ok. 18% białka i 15% tłuszczu, podsuszana więcej tych związków – 25 g białka i 20 g tłuszczu w 100 gramach, natomiast biała odpowiednio 14% i 23% masy. Ta ostatnia szczególnie polecana jest osobom, które z różnych powodów nie mogą spożywać produktów wędzonych. Warte uwagi są w szczególności kabanosy wieprzowe, które zwierają ok. 27% białka i 25% tłuszczu. Ze względu na wysoką koncentrację makroskładników ich jedzenie wskazane jest w diecie ketogenicznej, zakładającej wysokie spożycie tłuszczy i białek, a minimalne węglowodanów. Wiejska kiełbasa drobiowa nadaje się do jedzenia w diecie odchudzającej (oraz dla dzieci) – ta przypominająca tradycyjną krakowską drobiową ma ok. 160 kcal, 23 g pełnowartościowego, lekkostrawnego białka i zaledwie 7 g tłuszczu w 100 gramach.

Rodzaje tradycyjnych (i nie tylko) swojskich kiełbas

Na internetowym targu naturalnego jedzenia Pora na Pola z łatwością odnajdziemy swoją ulubioną wiejską kiełbasę – gwarantuje to nasz szeroki asortyment. Oferujemy niewędzone śniadaniowe w cienkiej otoczce o wszechstronnym zastosowaniu – w sam raz na grilla, do smażenia i gotowania, a także białe kiełbasy w kilku odmianach – wieprzowe surowe i parzone, a także cienkie drobiowe, które podobnie jak zdrowe parówki, są idealne dla dzieci. Miłośnikom tradycyjnych proponujemy aromatyczną jałowcową i nadbużańską o swojskim smaku, które również świetnie nadają się na grilla, oraz carską, wyjątkową ze względu na dodatek papryki i nadbużańską w wersji podsuszanej – te z kolei wyśmienicie będą smakować jako samodzielna przekąska lub na kanapce. W Pora na Pola znajdziemy też oczywiście kabanosy wieprzowe drohickie – świeżo wędzone lub dodatkowo podsuszane. Oba warianty pełne są intensywnych przypraw, które są odpowiedzialne za wspaniały smak i aromat kabanosów wieprzowych. Kiełbasy wiejskie dostępne na poranapola.pl to też niecodzienna, wędzona dymem olchowym szynkowa z bazylią, o przekroju podobnym do krakowskiej, a także domowa w słoiku – naturalne smarowidło do kanapek, podobne do tych, jakie niegdyś robiły nasze babcie.

Ciekawą propozycją w asortymencie naszego sklepu internetowego jest degustacyjny zestaw 6 swojskich wyrobów w różnych smakach od marki Baron the Family. Wśród nich znajdziemy zarówno tradycyjne kiełbasy: białą oraz z majerankiem i czosnkiem (przypominającą w smaku krakowską), a także te bardziej egzotyczne: z niespotykanym fermentowanym czarnym czosnkiem, oryginalną podwędzaną piernikową, popularną za naszą zachodnią granicą curry oraz z dodatkiem papryki, wędzoną na drzewie olchowym, nazwaną na cześć znanej w Ameryce Łacińskiej przekąski, Polski Choripán. To prawdziwa gratka dla koneserów i miłośników nowych smaków. Idealny zestaw, aby spróbować każdego niecodziennego wariantu i wybrać swój ulubiony, który na stałe zagości na stole (i bez wątpienia na grillu) – każdy rodzaj wiejskiej kiełbasy od Baron the Family można zakupić w sklepie internetowym Pora na Pola również oddzielnie.

Jak najlepiej wykorzystać pyszne wiejskie kiełbasy w kuchni?

Trudno wyobrazić sobie posiłek, w którym nie mogłaby się znaleźć królowa polskiej kuchni – swojska kiełbasa. Drobiowe jej wersje, cienkie i klasyczne, a także parówki, idealnie komponują się ze składnikami tradycyjnych śniadań. Świeże, chrupiące pieczywo, domowe masło, warzywa prosto z krzaka i kremowy, rozpływający się w ustach ser, stanowią dla nich najlepsze towarzystwo. Również z drohickich kabanosów wieprzowych stworzymy pyszny posiłek pełen składników odżywczych dających energię na nadchodzący dzień. Wiejskie kiełbasy (białe, wieprzowe czy kabanosy) to także sposób na obiad, idealny do przyrządzenia nawet wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Wystarczy dodać ulubione warzywa oraz kaszę, aby szybko stworzyć sycące danie jednogarnkowe (np. z papryką, cukinią i cebulą, smażone lub duszone z aromatycznymi przyprawami – majerankiem, rozmarynem i białym pieprzem). Swojskie kiełbasy: nadbużańskie, jałowcową czy carską możemy również położyć na domowej pizzy, aby podkręcić jej smak wyrazistym akcentem, a z białej przygotujemy nieśmiertelne zupy: żurek oraz barszcz biały. Na kolację polecamy szczególnie tradycyjną szynkową – delikatną, lżejszą wersję, podobnie jak krakowska wprost stworzoną do podania na kanapce.

Na grilla idealne będą wiejskie wieprzowe od Baron the Family: z majerankiem i czosnkiem, z czosnkiem czarnym – fermentowanym, curry i Polski Choripán. Ich wyjątkowe smaki, wzbogacone aromatem naturalnego dymu, zapewniają zupełnie nowe doznania kulinarne. Swojska kiełbasa piernikowa sprawdzi się natomiast w bigosie, ponieważ doskonale pasuje do dań z kapusty. Nadaje im wyjątkowego, niespotykanego aromatu, który jednak komponuje się zaskakująco pysznie z pozostałymi składnikami myśliwskiego bigosu – wołowiną i boczkiem, grzybami czy suszonymi śliwkami. Najlepsze kiełbaski dla dzieci to przede wszystkim tradycyjna drobiowa oraz parówki. Są lekkostrawne, mają miękką skórkę i zawierają mniej tłuszczu niż wieprzowe.