Ryż
Podstawa azjatyckiej kuchni – nieodłączny składnik sushi i dań tajskich, baza do włoskiego risotto, znakomity dodatek do zapiekanek i deserów, a w końcu świetna bezglutenowa alternatywa dla makaronów i chleba... Przed Wami jego skrobiowa mość – ekologiczny ryż! Za sprawą węglowodanów złożonych dodaje energii dla mózgu i ciała, a dzięki swojej wszechstronności – więcej smaku do życia!
Ryż bio w sklepie internetowym Pora na Pola
Ekologiczny ryż to jeden z produktów, który na stałe zagościł na stołach na całym świecie. Pochodzące z regionów o ciepłym klimacie ziarna są podstawowym składnikiem diety ponad 30% ludności Ziemi, a na skutek globalizacji zaczęły być jedzone w każdym zakątku naszej planety. Ryż bio marki Fresano, dostępny w naszym sklepie nadaje się do gotowania na sypko, do przygotowania sushi oraz do risotto, może zastąpić ziemniaki lub makaron – każda odmiana ma swoje idealne zastosowanie. Warto jednak pamiętać, że chociaż od razu kojarzy się z tradycyjnym japońskim daniem, nie każdy rodzaj można wykorzystać do tego celu. Jak gotować ryż do sushi? Należy wybrać odmianę o niezbyt długich ziarnach i gotować ją do momentu, aż stanie się kleisty. Dzięki temu łatwiej zawijać smakowite rolki. Podobne zasady dotyczą przygotowywania ryżu do risotto – nie może być on ugotowany na sypko, ponieważ jedną z zalet tego dania jest właśnie idealnie wyważona lepkość. Informacje, jak i ile gotować ziarna dostępne w naszym sklepie znajdziecie w dalszej części tekstu. Różne typy nasion wykazują również odmienne właściwości odżywcze i trochę inaczej wpływają na zdrowie.Rodzaje ekologicznego ryżu i ich własności odżywcze
Ryż bio to produkt bezglutenowy i lekkostrawny, dzięki czemu jest idealnym składnikiem diet leczniczych i eliminacyjnych. Zawiera sporą dawkę węglowodanów złożonych, przede wszystkim w postaci skrobi, dostarcza więc mnóstwa energii. W najpopularniejszym gatunku – długoziarnistym oraz jego odmianie basmati skrobi jest relatywnie najmniej (dlatego nie nadają się one do risotto). Wśród tych odmian najlepszym źródłem węglowodanów jest jaśminowy. Pełny jest również białka oraz witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie znajdziemy w nim natomiast zbyt wiele tłuszczu, a zawartość błonnika jest różna w zależności od odmiany.Cztery kolory ryżu bio – odmienne właściwości
Za różnice pomiędzy właściwościami odżywczymi poszczególnych gatunków odpowiada głównie obecność (lub jej brak) łupiny nasiennej, która widoczna jest na pierwszy rzut oka – niezawierający jej ryż jest biały. Takie ziarna są bez wątpienia pożywne, nie są jednak dobrym źródłem błonnika, witamin czy minerałów. Składniki te dostarczymy do organizmu, jedząc odmiany brązowe, pełne błonnika, magnezu oraz potasu i pomagające obniżyć cholesterol. Jeszcze lepszy jest ekologiczny ryż czerwony – w nim znajdziemy witaminę K i silny antyoksydant – witaminę E, żelazo, wapń oraz cynk, a jego spożywanie wzmacnia serce i pracę układu krwionośnego. Najlepszy natomiast, pełnoziarnisty czarny zawiera (oprócz wartościowych składników podobnych jak w innych odmianach)18 cennych aminokwasów, karoten oraz miedź.Dostępne w sklepie Pora na Pola odmiany ryżu ekologicznego
Na naszym internetowym targu naturalnego jedzenia oferujemy kilka rodzajów ryżu bio od polskiej marki Fresano, dostarczającej również naturalne suszone owoce, bakalie i strączki. Fresano działa na rynku od 2014 roku, kiedy to grupa pasjonatów zdrowej żywności postanowiła połączyć siły i rozpocząć dystrybucję wartościowych produktów, jakie sami chcieliby jeść. W sklepie Pora na Pola znaleźć można następujące odmiany ryżu bio od Fresano:- jaśminowy biały – delikatny, pachnący kwiatami jaśminu i smakujący nutami miodu i orzecha, niesamowicie uniwersalny – pasuje do słodkich i wytrawnych dań;
- jaśminowy brązowy – łączący zalety pełnoziarnistego, czyli doskonałego źródła witamin i minerałów z wyjątkowym, aromatycznym jaśminowo-miodowym posmakiem;
- basmati biały – najpopularniejsza odmiana, o lekko orzechowym smaku i dość uniwersalnym zastosowaniu, nie nadaje się jednak do sushi, ponieważ należy gotować go na sypko;
- basmati brązowy – intensywniejszy niż biały, jednak pasujący do podobnych dań, najlepszy ze sklepu Pora na Pola do podawania na sypko;
- brązowy długoziarnisty – pełnoziarnisty zamiennik ziemniaków i makaronu, sprawdzający się w daniach, które podkreślą jego orzechowy smak;
- biały długoziarnisty – delikatniejszy typ o łagodnym aromacie, ze względu na długość ziaren nie powinien być używany do sushi, gdyż jego kształt może utrudnić zwijanie rolki;
- czerwony – najmniej znany spośród odmian dostępnych w naszym sklepie, słodki i orzechowy, o wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, dobry do risotto;
- czarny – ziarna o czarnych łuskach są skarbnicą największej ilości witamin i minerałów – to prawdziwa ryżowa petarda, ma najintensywniejszy orzechowy aromat.