Polskie podpuszczkowe sery owcze
Uznaje się, że sery z mleka owczego zaczęto produkować jakieś 10 tysięcy lat temu. Co więcej, były to pierwsze znane ludzkości wyroby tego rodzaju, wspomniane nawet w słynnej „Odysei” Homera. Są dość tłuste w porównaniu do serów z mleka innych zwierząt (nawet do 8% tłuszczu w surowym mleku) i charakteryzują się wyjątkowym smakiem, jak gdyby ostrzejszym, który ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Nie można jednak serom z owczego mleka odmawiać zalet. Są zdrowe i ekologiczne, produkowane tradycyjnymi metodami z wysokiej jakości surowca. Mają cały szereg drogocennych wartości odżywczych, a ich zastosowania kulinarne są zaskakująco szerokie. Najbardziej znane sery owcze to góralski oscypek, czyli dziedzictwo i jeden ze znaków rozpoznawczych naszego Podhala, oraz ser feta, pochodzący z Grecji, a obecnie znany i ceniony na całym świecie. Polskie, delikatnie ostre sery owcze podpuszczkowe dostępne są również w naszym sklepie – specjalnie dla naszych klientów produkuje je zlokalizowana w północnej części Mazowsza Śródborska Manufaktura Serów. Właściwości góralskiego sera z owczego mleka
Ser owczy droższy jest od podobnych produktów wykonanych z mleka krowiego. Jednak jego niezwykłe właściwości w pełni rekompensują jego cenę. Ser z owczego mleka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – w 100 gramach produktu jest aż 26 gramów tego cennego składnika. W mleku owczym znajduje się dwa razy więcej białka niż w krowim i wartości te bardzo często przekładają się wprost na zawartość białka w serze. Oznacza to, że spożywanie serów wykonanych z mleka owczego jest pod tym względem szczególnie wskazane. Jednocześnie zawierają też mniej kazeiny, czyli białka odpowiedzialnego za występowanie reakcji alergicznych. Ser owczy ma więcej laktozy niż inne rodzaje nabiału. Należy jednak pamiętać, że składnik ten w serach jest w dużej mierze zredukowany przez działanie bakterii mlekowych i nie wywołuje aż tak nieprzyjemnych skutków, jak laktoza przyjmowana z nieprzetworzonym mlekiem. Kolejnym atutem, przemawiającym za jedzeniem serów z mleka owczego jest obecność kwasów tłuszczowych korzystniejszych dla człowieka niż te pochodzące z przetworów mleka krowiego. Owcze kwasy tłuszczowe są łatwiej trawione przez ludzki organizm, a dodatkowo wśród nich znajduje się dobroczynny CLA, który obniża cholesterol, zapewnia profilaktykę miażdżycy, wspomaga proces odchudzania i zapobiega nowotworom – fakt ten został nawet potwierdzony naukowo. Zaletą serów owczych jest również duża zawartość wapnia, który jest niezbędny do zachowania zdrowia układu kostnego – jego właściwego rozwoju w okresie dojrzewania i zapobiegania osteoporozie. Spożycie 100 gram sera zapewnia aż 19% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz wapnia w nabiale owczym znajdziemy fosfor uzupełniający jego działanie, chroniący przed skurczami mięśni i łagodzący skutki odczuwania stresu magnez oraz witaminy. Witamina A chroni wzrok i jest odpowiedzialna za prawidłowy stan skóry, witamina C wzmacnia odporność organizmu, E jest silnym antyoksydantem. Witaminy z grupy B biorą udział w regulacji poziomu hormonów, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, a B12 dodatkowo zapobiega anemii. Miękki, polski ser z mleka owczego dostępny w sklepie Pora na Pola
Sery owcze do naszego internetowego sklepu dostarcza Śródborska Manufaktura Serów. Rodzinna serowarnia z Mazowsza specjalizuje się w produkcji wyrobów z ekologicznego mleka owczego i krowiego. Polski owczy ser podpuszczkowy, miękki, wędzony lub świeży, podobny do tradycyjnych góralskich produktów, jakie można znaleźć na południu naszego kraju, możemy dzięki współpracy z wytwórnią zaoferować klientom w całej Polsce. W sklepie Pora na Pola sery owcze, wyrabiane na specjalne zamówienie, dostępne są w dobrych cenach, z dostawą do domu. W naszym asortymencie znajdują się obecnie: wędzony owczy ser podpuszczkowy oraz świeży, miękki ser z mleka owczego. Polski ser owczy Antek to świeży, delikatnie solony produkt, łagodny w smaku i rozpływający się w ustach. Wytwarzany jest według tradycyjnego przepisu, z najwyższej jakości mleka zwierząt karmionych ekologicznymi paszami, żyjących na czystych terenach Mazowsza. Do jego wyrobu stosuje się również naturalną podpuszczkę i kultury bakterii. Śnieżnobiały, góralski ser z mleka owczego to doskonałe źródło wszystkich dobroczynnych składników, jakimi charakteryzują się te wyroby, a jego korzystna cena zachęca do włączenia go do codziennej diety. Wędzony ser z owczego mleka, nieco ostrzejszy w smaku, nosi wdzięczne imię Gienek. Produkowany jest w taki sam sposób, jak jego łagodniejszy bliźniak – Pani Magda ze Śródborskiej Manufaktury Serów pieczołowicie dba o każdy etap przygotowania, a następnie tradycyjnie wędzony naturalnym dymem z drewna olchowo-bukowego. Dzięki temu zabiegowi podpuszczkowy ser owczy zyskuje intensywny aromat i nowy wymiar smaku. Świeży i wędzony miękki ser z mleka owczego – zastosowanie kulinarne
Sery owcze i inne góralskie wyroby z mleka owczego ze względu na swój wyrazisty smak i wyższą cenę nie znajdują tak wielu amatorów, jak produkty wykonane z mleka krowiego. Jednocześnie ostry owczy ser idealnie komponuje się z wieloma składnikami, czyniąc potrawy jedynymi w swoim rodzaju. Dlatego też osoby, którym smakuje ser z owczego mleka, często nie wyobrażają sobie zastąpienia go innym, mniej wyrazistym produktem. Dostępne w naszym sklepie sery owcze, ze względu na wyjątkowo okazyjną w porównaniu z wysoką jakością cenę, są doskonałym wyborem dla miłośników owczego nabiału. Z miękkiego, świeżego sera z mleka owczego można przygotować pyszne tarty i pizze, kanapki oraz sałatki. Ostrzejszy (w porównaniu np. z krowim) smak owczego sera pasuje do składników łagodniejszych, choć często nietuzinkowych, np. daktyli, fig, żurawiny czy orzechów włoskich, a także szpinaku, rukoli, brokułów, oliwy oraz do obecnych w każdej kuchni pomidorów i ogórków. Dobrze jest również połączyć go z bardziej wyrazistymi smakami cebuli (najlepiej czerwonej karmelizowanej!) czy szczypiorku – razem dadzą oryginalną kompozycję dla prawdziwych smakoszy. Ostry ser owczy można z powodzeniem dodać do makaronu lub zupy – jako aromatyczny dodatek wzbogacający doskonale znane smaki. Będzie ciekawym akcentem tradycyjnej pomidorówki i świetnym uzupełnieniem jarzynowej zupy krem. Wydobędzie nowe smakowe nuty ze spaghetti bolognese, cannelloni nadziewanego mięsem lub lazanii, można również faszerować nim warzywa oraz mięsa. Na szczególną uwagę zasługuje góralski, wędzony ser z owczego mleka. Wyjątkowy aromat, który jest zasługą procesu wędzenia naturalnym dymem drzewnym, czyni z niego bardzo charakterystyczny produkt, który bez wątpienia będzie dominował w daniu. Dobrze współgra z każdym składnikiem, do którego pasuje również wersja świeża. Należy jednak wziać pod uwagę, że jest o wiele intensywniejszy w smaku. Chcąc jak najlepiej wykorzystać potencjał ostrego sera owczego wędzonego, warto podawać go samodzielnie, np. na desce serów – jako głównego bohatera na stole, lub jako „przyprawę” do potraw, która jedynie podkreśli oryginalną kompozycję nut smakowych.