Sery krowie

Wyłóżmy sprawę jasno, jak krowie na rowie. Z ekologicznego krowiego mleka powstają genialne sery! Niektóre poprawiają nastrój, inne tworzą śródziemnomorski klimat... Z pozoru dobrze znane, nieraz zupełnie wyjątkowe, krowie sery od naszych dostawców to źródło niezbędnych składników odżywczych i zaskakujących smaków. (Ser)decznie zapraszamy!

Sery krowie z mleka ekologicznego

Sery z krowiego mleka warzone z ekologicznego surowca stanowią wartościowy składnik diety. Są to najczęściej jedzone produkty serowarskie, doskonale znane od pokoleń. Czy to popularne twarogi, urzekające (i uzależniające!) smakiem żółte sery krowie, czy klasyczne wyroby regionalne, takie jak mozzarella, feta lub halloumi... Znajdziemy je w kuchniach na całym świecie. Dostępne w Pora na Pola sery z mleka krowiego najczęściej wytwarzane są z pomocą naturalnej podpuszczki, jednak w naszej ofercie można znaleźć również takie, do których produkcji używa się specjalnych kultur bakterii lub soku z cytryny. Każdy z nich powstaje metodami tradycyjnymi i wyrabiany jest w małych ilościach specjalnie na zamówienie, co zapewnia im świeżość, niezmiennie doskonały smak i najwyższą jakość.

Dlaczego warto jeść sery z krowiego mleka?

Sery z ekologicznego mleka krowiego to szeroka i niejednorodna grupa produktów. Z tego powodu ich właściwości odżywcze w dużym stopniu różnią się między sobą. Odmienne są również korzyści zdrowotne ze spożywania poszczególnych typów wyrobów. Najkorzystniejsze pod względem kaloryczności jest spożywanie twarogów z mleka krowiego. Zawierają one najmniej tłuszczu spośród całej rodziny wyrobów krowich, jednocześnie będąc doskonałym źródłem białka. Na 100 gramów surowca chude twarogi dostarczają 25 g pełnowartościowego białka, 2-3 g węglowodanów i zaledwie 0,5 g tłuszczu, półtłuste odpowiednio 18, 3-4 i 5 gramów tych składników, a tłuste 15,5 g białka, 3,5 g węglowodanów i 8 g tłuszczu. Zaletami twarogów jest wysoka zawartość witamin z grupy B, witamin A i D oraz składników mineralnych: cynku i potasu. Podobne składniki znajdziemy w serach żółtych i mozzarelli z krowiego mleka. Są one jednak znacznie tłustsze niż naturalne twarogi. W 100 gramach mozzarelli znajdziemy 24 gramy białka, niecałe 3 g węglowodanów i ok. 16 g tłuszczu, a w serach żółtych z mleka krowiego średnio od 25 do 30 g białka i tłuszczu oraz śladowe ilości węglowodanów. Jedzenie wyrobów z krowiego mleka jest korzystne dla zdrowia. Zawarty w nich tłuszcz dostarcza energii, białko doskonale odżywia i jest budulcem tkanek organizmu, a mała obecność węglowodanów nie podnosi ponad normę poziomu cukru we krwi. Są one jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest odpowiedzialny za właściwy rozwój kośćca, zapobiega osteoporozie, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i przewodzeniu impulsów nerwowych, zwiększa przyswajalność niezbędnej witaminy B12 i reguluje poziom hormonów. Nie każdy produkt mleczny będzie miał jednak tak samo wysoką zawartość wapnia. Okazuje się, że najmniej znajdziemy go w twarogach, dlatego istotne jest, aby do jadłospisu wprowadzić różne rodzaje serów krowich. Niedoceniane żółte z ekologicznego mleka krowiego charakteryzują się nie tylko dużym stężeniem wapnia, ale też obecnością tryptofanu. To aminokwas, który bierze udział w syntezie serotoniny, a więc hormonu szczęścia, oraz melatoniny, odpowiedzialnej za prawidłowy rytm dobowy organizmu. Dzięki temu tryptofan poprawia nastrój i chroni przed depresją. Zmniejsza również apetyt na węglowodany, poprawia wzrok i odporność.

Rodzaje serów z ekologicznego mleka krowiego w Pora na Pola

Na naszym internetowym targu dostępny jest szeroki wybór twarogów, a wśród nich wiejski półtłusty od Hacjendy „Trzy Brzozy”, powstający z ekologicznego mleka krowiego ser od Michała Szczęsnego oraz wersje smakowe: z czarnuszką, kozieradką, suszonymi pomidorami i w aromatycznej otoczce z pomidorów, czarnuszki i czosnku lub chili od Śródborskiej Manufaktury, a także twarożek kanapkowy czosnkowo-cebulowy od Dażynki. Wszystkie produkowane są przez zaufanych dostawców i dostarczane prosto do domów klientów cudownie świeże, aromatyczne i pyszne. To jednak nie koniec naszego asortymentu serów krowich, w sklepie Pora na Pola nie brakuje również popularnych wyrobów żółtych. Dojrzewające Dziurawiec, EM MENTALER, ser typu gouda Czarnuszek z krowiego mleka i jedyny w swoim rodzaju Piwosz (z dodatkiem pszennego piwa, dzięki którym zyskuje wyjątkowe nuty smakowe) nacierane są oliwą extra virgin w czasie sezonowania. Dzięki tym zabiegom, przeprowadzanym przez Pana Michała Szczęsnego jego wyroby serowarskie zyskują niezwykłą jadalną skórkę, która wzbogaca ich smak i aromat. W naszej ofercie można znaleźć również tradycyjne sery z krowiego mleka, pochodzące z przeróżnych regionów świata, wyrabiane przez lokalnych producentów z najwyższej jakości polskiego surowca. Do tej grupy należą między innymi wywodzące się z Włoch mozzarella i Fieno – wyrób mleczarski typu Pecorino, kruchy i twardy, lekko pikantny, produkowane przez Pana Michała Szczęsnego. Mistrzami serów z ekologicznego mleka krowiego, inspirowanych kuchnią regionalną są bez wątpienia twórcy Śródborskiej Manufaktury Serów. To im zawdzięczamy niezwykłe sery krowie typu feta – naturalny i z dodatkiem suszonych pomidorów, które tradycyjnie pochodzą z Grecji i charakteryzują się wyjątkową konsystencją – są kruche, a jednocześnie bardzo przyjemnie topią się pod wpływem ciepła. Serowarnia z Mazowsza wytwarza również dla naszych klientów grecki halloumi, półtwardy ser z krowiego mleka idealny do spożywania zarówno w formie świeżej, jak i do grillowania czy smażenia oraz indyjski paneer, odpowiednio twardy, aby kroić go w plastry czy kostkę. Ser krowi paneer jest o tyle interesujący, że poddany wysokiej temperaturze nie topi się – w kuchni indyjskiej wykorzystywany jest do smażenia w panierce, pieczenia i grillowania, a także do dań z wyrazistymi sosami i sałatek.

Sery z mleka krowiego w kuchni – najpopularniejsze zastosowania

Za popularność krowich serów w kuchniach świata odpowiedzialny jest nie tylko ich smak, ale też mnogość gatunków, a co za tym idzie, także zastosowań. Twarogi z krowiego mleka są znanym i lubianym elementem śniadań, świetnie komponującym się ze świeżymi warzywami, takimi jak rzodkiewka, ogórki czy szczypiorek, oraz aromatycznym pieczywem. Z nich przyrządzimy również kultowe polskie ciasto – sernik, który jest nie tylko przepyszny, ale też zdrowy. Ze względu na to, że jego głównym składnikiem jest właśnie twaróg, odpowiednio przygotowany sernik (np. bez spodu z ciasta i małą ilością cukru lub naturalnym jego zamiennikiem) jest deserem dietetycznym i doskonałym źródłem białka. Miękki i aksamitny ser mozzarella z mleka krowiego możemy wykorzystać do upieczenia zapiekanek i pizzy – poddany działaniu wysokiej temperatury bardzo dobrze się topi i smakowicie ciągnie, jednocześnie wzbogacając smak potraw. Krowie sery żółte najlepiej sprawdzają się na kanapkach (z pysznym domowym chlebem, wyrazistą wędliną i ulubionymi warzywami) oraz na deskach, zestawione z winogronami, figami czy czarnymi oliwkami. Niektóre żółte sery z krowiego mleka (np. typu gouda) nadają się również do położenia na pizzy. Specjalnie do sałatek przeznaczony jest kryształek od Dażynki, w lekko pikantnej zalewie z dodatkiem papryczki chili i aromatycznych ziół. Tradycyjny indyjski ser krowi paneer rewelacyjnie smakować będzie panierowany w bułce tartej lub mące. Podany w towarzystwie grillowanych warzyw w orientalnych przyprawach stworzy pożywne, zbilansowane danie pełne białka, witamin i minerałów. Podobnie możemy przygotować halloumi, choć najlepiej jest go przyrządzić na grillu lub upiec. Serwowany z sałatką z warzywami popularnymi w kuchni greckiej, pomidorami, oliwkami i czerwoną cebulą ser z mleka krowiego halloumi przeniesie nas w gorący klimat cypryjskich, nadmorskich gajów oliwnych.