Czekolady ekologiczne – dietetyczne i klasyczne – do picia i chrupania
Prawdopodobnie nie istnieje ani jeden produkt spożywczy bardziej fascynujący niż czekolada. Ekologiczna masa kakaowa do picia lub w tabliczce, mleczna lub gorzka, z ciekawymi dodatkami, np. z solą lub dietetyczna z ksylitolem... Czekolada eko, dzięki swojej uniwersalności, doczekała się niezliczonych wersji i zastosowań. Kojarzy się z romantycznymi chwilami i zakochaniem, ze świętowaniem wyjątkowych okazji. Poprawia nastój i cieszy podniebienia dzieci. Naturalne słodkości, tworzone według tradycyjnych receptur, to gwarancja najwyższej jakości i doskonałego smaku. Nasi dostawcy produkują swoje wyroby od podstaw, z surowych ziaren kakao. Aby jeszcze lepiej trafić w różnorodne gusta klientów, cały czas szukają też rozmaitych, pysznych połączeń, z często niecodziennymi dodatkami. Na targu naturalnego jedzenia Pora na Pola znaleźć można klasyczne tabliczki w kolorze kakao i ich białą wersję, a także bardziej nietypowe, jak różowe czy żółte, wytwarzane z użyciem prawdziwych owoców i naturalnych składników. Nawet ekologiczne czekolady, czyli wyroby tworzone z najwyższej jakości produktów zrównoważonego rolnictwa, jedzone w nadmiarze, dostarczają duże dawki węglowodanów. Przez to nie są wskazane w jadłospisie diabetyków, a osoby dbające o linię powinny znacznie ograniczyć ich spożycie. Na szczęście specjalnie dla nich powstają eko czekolady dietetyczne, słodzone ksylitolem. Tabliczki z ksylitolem i pitne odmiany tych kakaowych pyszności nie tylko mają o wiele mniej kalorii, ale też nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Dodatkowo zawarty w nich „cukier” brzozowy wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, takich jak działanie bakteriobójcze i fungistatyczne, obniżanie stężenia cholesterolu i ochrona zdrowej mikroflory jelitowej.
Wartości odżywcze w mlecznych i gorzkich czekoladach ekologicznych
Łapiąc za świeżo ułamany kawałek kakaowej tabliczki lub szykując eko czekoladę do picia, najczęściej zastanawiamy się, czy jest ona dietetyczna. Znacznie rzadziej myślimy o innych wartościach odżywczych, jakie dostarczają wyroby z ziaren kakaowca. Warto jednak zainteresować się tym tematem, ponieważ ich działanie prozdrowotne jest niezaprzeczalne. Eko czekolada jest doskonałym źródłem energii. Cecha, którą na co dzień traktujemy raczej jako wadę, okazuje się ogromną zaletą w sytuacjach wyjątkowych. Brązową tabliczkę możemy np. wrzucić do plecaka, gdy wybieramy się w długą wędrówkę po górach. Przegryzienie kilku kostek pozwoli w szybki sposób uzupełnić zapasy energii. Kakaowa słodycz to też skarbnica substancji, które podwyższają poziom serotoniny we krwi. To właśnie dzięki nim ekologiczna czekolada realnie poprawia nastrój. Na samopoczucie pozytywnie wpływa nie tylko przyjemność z jej jedzenia, ale też procesy chemiczne zachodzące w organizmie po spożyciu (z tego samego powodu potrafi też uzależnić). Masa kakaowa stanowi również magazyn składników mineralnych i związków korzystnie wpływających na organizm. Najpopularniejszy z nich, magnez, usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, wspiera pracę serca i przeciwdziała skurczom mięśni oraz osteoporozie. Bierze także udział w metabolizmie innych substancji odżywczych. W eko czekoladzie znaleźć można żelazo, które zapobiega anemii, biorącą udział w syntezie hormonów i odpowiedzialną za właściwą pracę mózgu niacynę oraz flawonoidy – związki działające antyoksydacyjnie, przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie.
Klasyczne gorzkie czekolady ekologiczne (twarde i pitne) mają w 100 gramach średnio 560-570 kcal, około 10 gramów białka, 40 g tłuszczu i mniej więcej 35 g węglowodanów. Ich mleczne odpowiedniki około 530 kcal, zaledwie 6% białka i 30% tłuszczu, natomiast węglowodany stanowią nawet do 60% ich masy. Praktycznie nie zawierają soli, dlatego jej dodawanie (w małe ilości, dla smaku) do niektórych tabliczek jest obojętne dla zdrowia.
Tabliczki i pitne czekolady eko dostępne w Pora na Pola
Na naszym internetowym targu naturalnej żywności znaleźć można ekologiczne czekolady od dwóch rewelacyjnych dostawców, dla których produkcja kakaowej słodyczy jest sposobem na życie. CZECO to pracownia stworzona z pasji. Może pochwalić się certyfikatem ekologicznym i czystym smakiem swoich wyrobów – nie zawierają one żadnych zbędnych ulepszaczy. Działająca w Warszawie Manufaktura Czekolady produkuje słodkości premium z najlepszych ziaren z Ghany, Ekwadoru i Dominikany. Tworzy między innymi łakocie dedykowane do konkretnych zastosowań i kompozycji smakowych, a nawet organizuje własne warsztaty.
W Pora na Pola dostępne są eko czekolady klasyczne, gorzkie i mleczne. Idealne do łamania kakaowe tabliczki występują w naszej ofercie w rozmaitych wersjach. Bez domieszek – to źródło prawdziwego, głębokiego smaku tej najpopularniejszej na świecie słodkości. Z aromatycznymi dodatkami – rozmaitymi przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową czy płatkami chilli), z owocami (truskawkami, jagodami goi lub ananasem), a nawet suszonymi kwiatami lawendy – to zupełnie nowe doznania smakowe. Na szczególną uwagę zasługują oczywiście dietetyczne eko czekolady z ksylitolem, w sam raz dla cukrzyków i osób ograniczających spożywane kalorie, oraz wyjątkowe tabliczki z solą morską lub himalajską. Ten ostatni składnik zaskakująco dobrze komponuje się ze słodkimi nutami. W wysublimowany sposób uwydatnia je, czyniąc przekąskę z solą prawdziwym rarytasem. Wygodne formy mlecznej i gorzkiej, ekologicznej czekolady do picia oferują obie współpracujące z nami marki. Odmianę w delikatnych wiórkach, klasyczną i z ksylitolem, dla naszych klientów dostarcza pracownia CZECO. Manufaktura Czekolady wytwarza natomiast wyjątkowe tabliczki, które dzięki zawartości naturalnego masła klarowanego, łatwo rozpuszczają się w wodzie lub mleku, tworząc aksamitny, przepyszny napój.
Nietypowe zastosowania ekologicznej czekolady pitnej i klasycznej
Eko czekolada to przede wszystkim smakowita przekąska, znakomita słodycz do picia i popularny składnik deserów. Jak na tak znany i uwielbiany produkt przystało, znaleźć też można wiele innych jej zastosowań, nie tylko kulinarnych. Pozostańmy jednak jeszcze przez chwilę w temacie jedzenia. Tradycyjną kakaową tabliczkę wykorzystać można z powodzeniem do przyrządzania potraw mięsnych. Jej smak pasuje do praktycznie każdego rodzaju mięsa, a najczęściej stosowana jest do przygotowywania esencjonalnych sosów do wieprzowiny i wołowiny oraz dziczyzny, z kaczką i jeleniem na czele. Najlepiej komponuje się z wiśniami, pomarańczami, winem i papryczkami chilli. Biała może natomiast wzbogacić sosy serowe i zupy krem. Jest to jedna z najsłodszych odmian, dlatego jej zastosowanie w daniach wytrawnych jest nieintuicyjne, jednak taka kompozycja pozwala odkryć zupełnie nowe kompozycje smaków.
Cenne składniki zawarte w ziarnach kakaowca, takie jak kofeina oraz przeciwutleniacze, korzystnie wpływają na wygląd skóry. Dlatego eko czekoladę, szczególnie tę pitną (przygotowana specjalnie do rozpuszczania będzie do tego celu zdecydowanie wygodniejsza), można wykorzystać do tworzenia domowych kosmetyków lub użyć do masażu całego ciała. Taki masaż odżywi, ujędrni i doskonale nawilży skórę – ze względu na właściwości tłuszczu kakaowego, zapobiegające utracie wody z naskórka. Przy okazji zrelaksuje, ukoi nerwy i zadziała jak afrodyzjak. Najprostszym sposobem na stosowanie wyrobów kakaowych w pielęgnacji są maseczki – z dodatkiem miodu, jogurtu lub śmietany czy naturalnego oleju. Podczas stosowania zabiegów czekoladowych na twarz należy pamiętać, aby płyn nie był zbyt ciepły, ponieważ może to rozszerzyć delikatne naczynka krwionośne w skórze, powodując zaczerwienienia i powstawanie pajączków.