Mięso i ryby

Tworząc naszą ofertę mięsa i ryb przywiązujemy ogromną wagę do pochodzenia surowców - ważny jest dla nas aspekt lokalny oraz sposób traktowania zwierząt. Najlepsza wołowina, wieprzowina i drób pochodzą wyłącznie od polskich, niedużych producentów. Zwierzęta w sezonie mają dostęp do wybiegu, karmione są w sposób naturalny. Duża część asortymentu Pora na Pola to produkty z certyfikatem ekologicznym. Dostępne na naszym targu wędliny powstają z mięsa z rodzimych, sprawdzonych hodowli, ich skład jest bez zarzutu, mamy też coraz szerszą ofertę wędlin niezawierających soli peklującej.

  • Wołowina

    Masz ochotę na doskonały, charakterny stek przyrządzony z najwyższej jakości sezonowanej wołowiny, którą doceniają najlepsi szefowie kuchni w Polsce? A może na aromatycznego burgera z delikatną i miękką szarpaną wołowiną w sosie barbeque?U nas znajdziesz mięso wołowe idealne w każdym włóknie! Polska wołowina od Polskich Steków, genialnie marmurkowa, soczysta i krucha dzięki tradycyjnej metodzie sezonowania, to gratka dla każdego mięsożercy. Muuusisz spróbować!
  • Drób

    O kurczę, to jest naprawdę dobre! Ekologiczne mięso drobiowe to doskonały sposób na pożywny posiłek. Ze świeżego kurczaka powstanie esencjonalny rosół, a z lekkostrawnego indyka delikatne pulpety w aromatycznym sosie. Wykwintna ekologiczna kaczka nadziewana jabłkami zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
  • Ryby

    Najlepsze ryby dostępne są w sieci! Z sieci naszych sprawdzonych dostawców na nasz internetowy targ trafiają pyszne, zawsze świeże ryby w sam raz do piekarnika oraz aromatyczne wędzone okazy idealne do przyrządzenia smakowitej pasty do pieczywa. Morze możliwości i nieoceniony wpływ ryb na zdrowie to ich największe zalety.

  • Wędliny

    Swojskie wyroby z mięsa najwyższej jakości, od zaufanych dostawców, pozwolą Wam... wyrobić sobie podniebienie prawdziwego smakosza tradycyjnych wędlin, kiełbas i pasztetów. A jest w czym wybierać! Swojskie wędliny, prawdziwe pasztety i kiełbasy oraz domowy smalczyk... Czego chcieć więcej? Czy to biała kiełbaska na świąteczny żur, czy przepyszny pasztet z gęsi na codzienną kanapkę - na naszym targu naturalnego jedzenia każdy mięsożerca znajdzie coś w sam raz dla siebie!
  • Wieprzowina

    Pora na wieprzowinę! Specjaliści z Masarni Kuznocin spod Sochaczewa oferują mięso wieprzowe pochodzące ze sprawdzonych, zrównoważonych gospodarstw, dbających o dobrostan zwierząt. Surowa wieprzowina spod ich noży to gwarancja najwyższej jakości, świeżości oraz wyśmienitego smaku. W Pora na Pola wspieramy ich rodzinną działalność, dostarczając tę zdrową, polską wieprzowinę wprost pod Wasze drzwi!

  • Steki

    Steki z najwyższej jakości wołowiny klasy premium, sezonowanej z niezwykłą pieczołowitością. Każdy ze steków wołowych od marki Polskie Steki dojrzewa w idealnie dostosowanych warunkach, dzięki czemu po przygotowaniu smakuje perfekcyjnie. Soczyście krwiste lub dobrze wypieczone na żywym ogniu – steki z wołowiny podbiją serca wszystkich prawdziwych mięsożerców.
  • Mięsne sztosy

Mięso ekologiczne

Na jakość mięsa, które spożywamy i wszelkich wyrobów wędliniarskich ma niewątpliwie sposób chowu czy hodowli zwierząt. Najlepsze hodowle muszą charakteryzować się nie tylko odpowiednimi warunkami bytowymi czy sanitarnymi ale również zbilansowanym, pełnowartościowym jedzeniem – paszami jakie podawane są zwierzętom. Warunki życia zwierząt w hodowlach ekologicznych korzystnie wpływają na niski poziom stresu zwierząt. Nadmierny poziom stresu występuje w masowych hodowlach np. kurczaków – ma to negatywny wpływ na jakość mięsa i jego smak. Kluczowe czynniki w odniesieniu do warunków w jakim przebywają zwierzęta to oświetlenie, wentylacja, odpowiednia przestrzeń, temperatura, wilgotność, dostępność pastwisk czy wybiegów, z których stale zwierzęta korzystają. Bardzo duże znaczenie ma oczywiście pokarm jaki jest podawany zwierzętom jak krowy, świnie, kurczaki, indyki, perliczki czy inne. W przypadku chowu ekologicznego muszą być to pasze bardzo wysokiej jakości, bez dodatków zbóż czy substancji genetycznie modyfikowanych, które dodatkowo są odpowiednio zbilansowane pod kątem wartości odżywczych. Kolejnym ważnym czynnikiem, jaki wpływa na jakość mięsa jest pochodzenie zwierząt, które też nie może być przypadkowe. Powinny być to przede wszystkim zwierzęta ras rodzimych, z natury od lat przystosowywane do panujących warunków klimatycznych, środowiskowych. Takie zwierzęta należycie odżywiane i którym zapewnione są odpowiednie warunki bytowe cechują się lepszym zdrowiem, mają zwiększoną odporność, przez co o wiele rzadziej chorują. Nie są więc stale poddawane działaniom antybiotyków, przez co mamy pewność do jakości samego mięsa i wyrobów. Pamiętajmy jednak, że tylko sprawdzone hodowle to gwarantują, a w Pora na Pola skrupulatnie dobieramy tylko najlepszych dostawców mięsa jak Polskie Steki, Masarnia Kuznocin, Polskie Eko Zagrody, Gospodarstwo Ekologiczne Krok i inne. Wybierając mięsa w sklepie internetowym Poranapola.pl masz gwarancję i pewność wyboru wyłącznie sprawdzonych i najlepszych jakościowo mięs. Możliwość zamówienia online mięs najlepszej jakości, jest doskonałym rozwiązaniem dla mieszkańców dużych miast jak:
  • Warszawa
  • Kraków
  • Poznań
  • Wrocław
  • Katowice
  • Łódź czy innych.

Mięso ekologiczne Warszawa

Kraków, Poznań, Wrocław Głównym naszym celem jest promocja segmentu zdrowego trybu życia, jakim jest zdrowe, naturalne jedzenie, ekologiczne mięsa i ryby. Osoby mieszkające w dużych miastach jak wyżej wymienione, które są „zasypane” marketami, mają ogromny problem z dostępem do naturalnego jedzenia najwyższej jakości. Celem Pora na Pola jest umożliwić każdemu zakup najlepszego mięsa, ryb czy innych produktów pewnego pochodzenia, o krótkim terminie spożycia, nienafaszerowanych antybiotykami, ulepszaczami czy innymi szkodliwymi substancjami. Pierwszym miastem, dla jakiego oferowaliśmy możliwość dostaw prosto do domu, była właśnie Warszawa, następnie dołączyliśmy takie miasta jak Kraków, Poznań, Wrocław, Katowice, Łódź. Plany rozwojowe naszego projektu zakładają możliwość dostawy mięs i ryb, do każdego zakątka Polski.

Mięso z ekologicznej hodowli

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy gwarancją wyboru najlepszej jakości zdrowych mięs, pozbawionych zbędnych składników szkodliwych, antybiotyków jest zakup produktów z pewnego źródła. Takim są niewątpliwie hodowle ekologiczne lub mięsa od rolnika. Wybierając hodowle czy dostawców mięs i ryb kierujemy się bardzo restrykcyjnymi zasadami. Wszystko po to, aby proponować prawdziwe, naturalne, nieoszukane produkty spożywcze.

Mięso – właściwości odżywcze

Różne odmiany mięsa oferują inne właściwości odżywcze, inną porcję białka, tłuszczy, witamin czy innych składników. Wiele odmian mięs spożywa się głównie nie tylko ze względów na różnorodne walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na wysokowartościowe białko. Jest też bardzo cennym źródłem żelaza, cynku, witamin z grupy B jak B1, B2 czy B12. Innym, cennym źródłem białka mogą być też ryby, które wybierane z odpowiednich hodowli czy od sprawdzonych dostawców są źródłem wielu zdrowych tłuszczy.

Mięso wołowe

Jest to jedno z najbardziej wartościowych mięs pod kątem składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka, żelaza, którego jest o wiele więcej niż w przypadku mięsa z kurczaka oraz fosfor. Wołowina jest też doskonałym źródłem witamin B12, B6 i B1. W 100 gramach chudej wołowiny znajduje się aż 20 gramów białka. Mięso tego typu jest też doskonałe przy diecie redukującej tłuszcz z racji na kwas CLA – linolowy, który pomaga efektywnie spalać tłuszcz. Nie trzeba też przypominać o wielu intensywnych, ciekawych walorach smakowych różnego rodzaju wołowiny, która doskonała jest na steki, na grilla, do zupy – rosołu czy bulionu, na rolady, gulasz i wiele innych pyszności. Najistotniejsze jest jednak pochodzenie takiego mięsa, które musi być od sprawdzonej hodowli – a tylko takie dopuszczamy w Pora na Pola. Najlepszą wołowinę w różnych postaciach i odmianach dostarcza nam „Polskie Steki”.

Mięso wieprzowe

Wieprzowina z uwagi na swoją przystępną cenę na stałe zagościła na naszych Polskich stołach. Głównym problemem, w standardowej ofercie sklepów wielkopowierzchniowych, jest oferowanie mięs II kategorii, z Niemiec czy innych krajów lub z Polskich hodowli, które nastawione są wyłącznie na szybki zysk. Tego typu mięsa w porównaniu z mięsem wieprzowym oferowanym na Poranapola przegrywa pod względem walorów smakowych, wartości odżywczych i prozdrowotnch. W hodowlach, które dostarczają nam ten rodzaj mies, stosuje się wysokiej jakości pasze. Z racji na sposób przechowywania i hodowli świnie są bardziej odporne na choroby. Wartości odżywcze wieprzowiny mają doskonałe parametry w przypadku wyboru chudszych części jak schab czy szynka, które w wersji odtłuszczonej na 100 gramów mają odpowiednio 23 i 22 gramów pełnowartościowego białka i tylko niecałe 2% i ok. 3,3% tłuszczu. Są też spore ilości, cynku, żelaza, witamin z grupy B i E. Tak samo jak w przypadku wołowiny czy innych mięs ważny jest sprawdzony dostawca jak np. Masarnia Kuznocin, której mięsa oferujemy w naszym internetowym targu z naturalnym, zdrowym jedzeniem.

Mięso drobiowe ekologiczne

W przypadku mięsa drobiowego musimy niewątpliwie bardzo uważać podczas zakupów z niepewnych źródeł. Powodem jest znaczne traktowanie wszelkiego drobiu, w szczególności kurczaków antybiotykami. Takie mięso nie tylko nie posiada odpowiednich walorów smakowych ale spożywane w znacznych ilościach może być również szkodliwe i niebezpieczne dla naszego zdrowia. Warto więc wybierać ekologiczne mięso drobiowe wyłącznie od sprawdzonych dostawców, których znajdziecie na Pora na Pola jak: Polskie Eko Zagrody, Gospodarstwo Ekologiczne Krok. Mięso drobiowe jest najczęściej stosowane przy różnego rodzaju dietach, zarówno tych na redukcję wagi czy tkanki tłuszczowej, ale z uwagi na wysoką zawartość białka jak i niską zawartość tłuszczu w chudych częściach jak filety chętnie stosowana jest przy diecie na budowę masy mięśniowej.