Sypkie

To tutaj składujemy konkretny zapas błonnika! I chętnie dzielimy się nim z Wami – ekologiczne orzechy i nasiona, domowe makarony i razowe mąki przepysznie poprawiają trawienie i smakowicie dodają energii. Naturalne strączki, soczewica i ciecierzyca apetycznie uzupełniają białko, a eko przyprawy nadają życiu (jeszcze więcej) smaku!
  • Przyprawy

  • Makarony

    Czas wprowadzić makaronową demokrację! Od dziś najpopularniejsze, aromatyczne włoskie spaghetti, choć przepyszne, to tylko jedna z wielu wybornych opcji. W rankingu smakowitości doganiają je fantastyczne, domowe makarony nadziewane i ekologiczne wyroby z mąk razowych. Nie pozostaje nic innego, jak tylko się delektować!
  • Kasze

    Źródło cennego błonnika, życiodajnych witamin i minerałów... Nie ma co w kaszę dmuchać! Chyba że akurat chcemy odrobinę ją ostudzić. Jedzenie kaszy korzystnie wpływa na stan całego organizmu i dodaje zdrowej energii do jego funkcjonowania. Bio kasze dostępne w Pora na Pola to mistrzowski sposób na pożywny posiłek. Słodki lub słony, tradycyjny lub nowatorski – ale zawsze przepyszny!
  • Mąki

    Z tej mąki będzie chleb! I to jaki! Rumiane pieczywo, idealne domowe pierogi, aromatyczna pizza, słodkie ciasta czy puszyste naleśniki nie mogłyby powstać, gdyby nie ekologiczna mąka. To ona jest bazą do stworzenia doskonałych wypieków i dań. Najwyższej jakości mąka bio od naszych zaufanych dostawców jest niezbędna w kuchni każdego miłośnika gotowania, a szeroki wybór pozwala na idealne dopasowanie do kulinarnych potrzeb.
  • Płatki i otręby

  • Ryż

    Podstawa azjatyckiej kuchni – nieodłączny składnik sushi i dań tajskich, baza do włoskiego risotto, znakomity dodatek do zapiekanek i deserów, a w końcu świetna bezglutenowa alternatywa dla makaronów i chleba... Przed Wami jego skrobiowa mość – ekologiczny ryż! Za sprawą węglowodanów złożonych dodaje energii dla mózgu i ciała, a dzięki swojej wszechstronności – więcej smaku do życia!
  • Strączkowe

    Przedstawiamy najlepsze roślinne źródło białka! Wypełnione niezbędnymi aminokwasami strączki są świetną alternatywą dla mięsa. Ekologiczna cieciorka, fasola i soczewica to prosty sposób na pożywne dania i rewelacyjne pasty do kanapek. Dla wegan i nie tylko – regularne jedzenie strączków potrafi zdziałać cuda. Któż w końcu nie doceni konkretnej dawki błonnika?
  • Orzechy i nasiona

    To naprawdę twardy orzech do zgryzienia, by zdecydować, które orzechy są najlepsze, kiedy wszystkie są tak samo pyszne i zdrowe. A kiedy do gry wchodzą jeszcze wyśmienite bio nasiona... najchętniej zjadłoby się je wszystkie! Pełne niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin, delikatnie słodkie orzechy przyjemnie chrupią, a eko słonecznik i spółka nadają potrawom oraz wypiekom wyjątkowego smaku.

Sypkie produkty ekologiczne w Pora na Pola

Sypkie produkty, jakie jak ekologiczny ryż, ciecierzyca i soczewica, kasze oraz makarony, a także mąki, z których wykonamy na przykład ciasto na pierogi czy naleśniki, to doskonała baza, niezbędna do przygotowania rozmaitych pysznych potraw. Są przede wszystkim znakomitym źródłem węglowodanów, co oznacza, że dostarczają nam energii do funkcjonowania mózgu i całego ciała. Obok tych składników w kategorii „sypkie” znajdziemy również orzechy i nasiona, będące skarbnicą zdrowych tłuszczy, ekologiczne płatki i otręby, stanowiące podstawę pożywnych śniadań oraz przyprawy, dzięki którym przyrządzone przez nas dania zyskają aromat i nowe smakowe nuty. Wszystkie sypkie produkty dostępne na naszym internetowym targu są naturalne i pochodzą od polskich, sprawdzonych dostawców.

Najwyższej jakości orzechy i nasiona oraz naturalna ciecierzyca i soczewica

Orzechy i nasiona to kategoria produktów niezwykle ważnych w diecie. Spożywając je, dostarczamy sobie przede wszystkim dużą dawkę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zdrowe białko (aż do 26 g w 100 gramach orzechów ziemnych), a także pokaźny zapas błonnika, który pomaga w regulacji pasażu jelitowego oraz obniża wchłanianie cholesterolu i poziom glukozy we krwi. Rozmaite ekologiczne orzechy i nasiona, takie jak słonecznik czy pestki dyni bardzo łatwo wpleść do codziennego jadłospisu. Możemy jeść je samodzielnie w formie zdrowej przekąski. Dodane do różnego rodzaju owsianek i sałatek pozwolą stworzyć pełnowartościowe śniadanie lub kolację. Orzechy świetnie pasują również do mięs – drobiu i wołowiny, są cenionym składnikiem dań azjatyckich oraz deserów. Podobnie jak w przypadku orzechów i nasion, również rośliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem białka oraz błonnika. Sypkie produkty, takie jak ciecierzyca i soczewica zawierają też duże ilości węglowodanów. Taki skład sprawia, że strączki są pożywne i zdrowe. Zrobimy z nich pyszne pasty do kanapek (np. klasyczny hummus z ciecierzycy), dodamy do sałatek i dań jednogarnkowych (soczewica z powodzeniem może zastąpić makaron lub ryż eko). Pieczona w aromatycznych przyprawach ekologicznych ciecierzyca to doskonała przekąska na imprezę, stanowiąca zdrowszy zamiennik chipsów. Z soczewicy przyrządzimy pyszny farsz do pierogów – z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku. Ważne jest, aby strączki przygotować w odpowiedni sposób. W pierwszej kolejności należy je namoczyć (najlepiej na noc), następnie dokładnie opłukać, a potem gotować do miękkości, pamiętając, aby sól dodawać dopiero na samym końcu gotowania.

Zdrowy ryż oraz kasze eko online

Ekologiczny ryż oraz kasze bio są wartościową bazą do przygotowywania potraw mięsnych i roślinnych. Są źródłem między innymi witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego; magnezu, cynku, żelaza i selenu oraz oczywiście błonnika. Najwięcej znajdziemy w nich jednak węglowodanów, dlatego ważne jest, aby łączyć te sypkie produkty z odpowiednią ilością białek i tłuszczy, pochodzących z różnego rodzaju mięs, strączków czy zdrowych olejów. Ugotowane na sypko, podane z warzywami kasza ekologiczna lub ryż to doskonały dodatek do pieczeni, pulpetów czy mięsnych sosów, mogą również stanowić samodzielne danie. Ryż ekologiczny to oczywiście nieodłączny składnik sushi. Z kaszy możemy przygotować rozmaite wegańskie kotlety, a nawet burgery, lub wykorzystać ją do obniżenia kaloryczności i wzbogacenia tych mięsnych dań o dodatkowe substancje odżywcze. Wystarczy, że część mięsa zastąpimy właśnie kaszą, dodając ją do masy kotletów, a nasze wyroby staną się solidną porcją niezbędnego błonnika.

Makarony i mąka ekologiczna

Makarony są cenionym i często jedzonym w naszym kraju produktem. Są doskonałym źródłem węglowodanów, co oznacza, że ich spożywanie dostarcza nam energii. Ekologiczne makarony w Pora na Pola dostępne są pod dwiema postaciami. Klasyczne, suche, sypkie wyroby są podobne do tych, jakie najczęściej kupujemy w sklepach, jednak w pełni naturalne, a przez co o wiele zdrowsze niż standardowe produkty. Drugą kategorią są natomiast makarony świeże, przygotowywane według tradycyjnych receptur z pszenicy durum i surowców regionalnych przez markę Amore Pasta. Makarony ekologiczne od tej zlokalizowanej nieopodal Warszawy manufaktury to doskonały sposób na szybki w przygotowaniu obiad. W ofercie Amore Pasta znajdziemy zarówno makarony penne i tagliatelle, jak i odmiany nadziewane różnymi pysznościami, np. gnocchi z mozzarellą i suszonymi pomidorami, ravioli z jagnięciną czy żytnie z oryginalnym farszem z gruszek i kalafiora. Nie byłoby jednak rewelacyjnych makaronów bez ekologicznej mąki – ją też, w wielu odmianach, możecie zakupić na internetowym targu poranapola.pl. Podobnie jak inne sypkie produkty, nasze ekologiczne mąki pochodzą od przetwórców, którzy są specjalistami w swojej dziedzinie i absolutnymi mistrzami – starannie dobierają składniki do produkcji swoich wyrobów, dbając, by były zdrowe i naturalne. Nasi dostawcy oferują mąki razowe i oczyszczone – pszenne, żytnie i z wielu innych mniej lub bardziej znanych roślin, np. jaglaną, owsianą, kokosową, z samopszy czy płaskurki. Z ekologicznej mąki przygotujemy domowe makarony, prawdziwą aromatyczną pizzę, pierogi smakujące (prawie!) tak dobrze, jak u babci, chrupiące pieczywo i puszyste naleśniki. Jest także niezbędna do upieczenia słodkich ciast i ciasteczek.

Przyprawy ekologiczne w naszym sklepie internetowym

Przyprawy są składnikami, które jak żadne inne nie wpływają na smak i zapach dań. Z tego powodu, pomimo że używamy ich mało, powinniśmy zwracać na nie szczególną uwagę – bez nich potrawy nie byłyby tak smakowite. Warto wybierać więc przyprawy ekologiczne, które są przygotowywane na bieżąco, dzięki czemu przez cały okres ich używania zachowują swój wyjątkowy aromat i nuty smakowe. Oprócz klasycznych przypraw, takich jak pieprz, suszona papryka o różnych natężeniach ostrości i rozmaitych ziół, np. bazylii, majeranku czy tymianku, w Pora na Pola znajdziemy również mieszanki – garam masala, sól ziołową i susz warzywny oraz inne sypkie wyroby: cukier trzcinowy i wyjątkowy różany z dodatkiem delikatnie pachnących płatków róży oraz pyszne certyfikowane bio kakao. Naszymi dostawcami ekologicznych przypraw są Dary Natury, marka zajmująca się dystrybucją ziół już od 30 lat oraz stworzone przez miłośników zdrowej żywności Fresano.

Pożywne płatki i otręby ekologiczne

Produkty typu ekologiczne płatki i otręby to przede wszystkim najpopularniejszy sposób na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Popularne „owsianki” z różnego rodzaju otrębów i płatki ekologiczne z mlekiem lub naturalnym jogurtem możemy przyrządzać zarówno na słodko – takie wersje są zdecydowanie najpopularniejsze, jak i na słono – np. z sadzonym jajkiem lub awokado, orzechami i suszonymi pomidorami. Spożywanie otrąb i płatków zbożowych dostarcza nam głównie węglowodanów (choć szczególnie te pierwsze pełne są również błonnika), dlatego warto łączyć je z orzechami (źródłem zdrowych tłuszczy) oraz nabiałem w postaci mleka lub jogurtu, który zapewni poranną dawkę białka. Ekologiczne płatki i otręby dostępne w Pora na Pola charakteryzują się wysoką jakością – są świeże, wolne od syntetycznych dodatków i konserwantów, naturalne i zdrowe.