Kozie sery – czym się wyróżniają?
Wyrobami, które wraz ze zmianami w naszych zakupowych zwyczajach (coraz chętniej wybieramy produkty zdrowe, pochodzące z małych ekologicznych gospodarstw), mają stale powiększające się grono zwolenników, są bez wątpienia sery z mleka koziego. Podpuszczkowe kozie sery, krótko dojrzewające lub świeże, to przepyszne produkty, które są idealną alternatywą dla najczęściej do tej pory jedzonych serów z mleka krowiego. Charakteryzują się innym aromatem, zdecydowanie wyraźniejszym, niż w przypadku serów krowich, a także ostrzejszym i lekko cierpkim smakiem. Dobrej jakości sery kozie (czyli między innymi te dostępne w sklepie internetowym Pora na Pola) wytwarzane z najwyższą pieczołowitością nie mają jednak, wbrew powszechnej opinii, nieprzyjemnego zapachu – a to dzięki najwyższym standardom higienicznym zachowywanym przez naszych dostawców. Kozie sery różnią się od popularniejszych odmian również ceną. Ceny produktów kozich wynikają wprost ze specyficznych warunków chowu zwierząt oraz mniejszej podaży mleka. Kozy, od których pozyskuje się mleko potrzebne do wytworzenia sera, hoduje się w sposób jak najbardziej tradycyjny i wypasa na naturalnych pastwiskach, gdy tylko jest to możliwe (a więc od wiosny do jesieni). Dodatkowo zwierzęta te dają nieporównywalnie mniej mleka, niż krowy i jest ono dostępne jedynie w ciepłych miesiącach roku, mniej więcej od kwietnia do października. Wtedy też w naszym sklepie internetowym sery kozie są najlepiej dostępne – od wiosny do wczesnej jesieni znajdziecie w naszej ofercie wszystkie rodzaje kozich serów w dobrych cenach. Dojrzewające sery kozie są zwykle dostępne kilka miesięcy dłużej niż świeże produkty. Sery kozie i ich wpływ na zdrowie człowieka
Sery z mleka koziego są niezwykle wartościowymi produktami i z tego powodu polecane są wszystkim osobom, które dbają o zdrową dietę. Jak wszystkie naturalne wyroby, sery kozie dostępne w sklepie internetowym Pora na Pola, charakteryzują się swojego rodzaju prostotą – w ich składzie nie znajdziemy syntetycznych konserwantów ani ulepszaczy. Co więcej, dojrzewające kozie sery podpuszczkowe są wyjątkowe ze względu na usposobienie zwierząt, z których mleka są wyrabiane. Kozy to stworzenia bardzo czyste i mało podatne na choroby – ich mleko pełne jest więc witamin oraz składników wzmacniających odporność. W kozich serach znaleźć można oczywiście białko, które jest dobrze przyswajalne przez organizm człowieka i zawiera spore ilości aminokwasów siarkowych, które odpowiadają za dobry wygląd skóry, włosów i paznokci. Są również źródłem witaminy A, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku oraz witamin z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego, wchłanianie innych składników odżywczych, poprawiają odporność oraz stan skóry. Regularnie jedząc podpuszczkowe sery kozie, zaopatrujemy również organizm w wapń, magnez i potas, zapewniające zdrowie układom odpowiedzialnym za nasze poruszanie się – kościom i mięśniom, a także mózgowi oraz sercu. W serach z mleka koziego znajdziemy też cynk oraz kwas foliowy (to też jedna z witamin z grupy B), ważny przede wszystkim dla planujących macierzyństwo oraz kobiet w ciąży. Wszystkie rodzaje serów kozich zawierają też mniejszą niż w przypadku produktów z mleka krowiego ilość laktozy oraz kazeiny, mogą być więc alternatywą dla osób unikających jedzenia nabiału ze względu na nadwrażliwość na te składniki. Produkty z koziego mleka zapobiegają chorobom układu oddechowego oraz krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zawierają też między innymi kwas kaprylowy, wykazujący właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Sery kozie – jakie rodzaje znajdziecie w sklepie internetowym Pora na Pola?
Najwyższej jakości, naturalne sery kozie do naszego sklepu internetowego dostarczają dwa gospodarstwa, na co dzień zajmujące się przetwórstwem mleka od kóz, których hodowli oddają się osobiście. Sumienność naszych dostawców, dbałość o każdy aspekt hodowli i troska o zdrowie zwierząt przekładają nie tylko na cenę kozich serów, ale przede wszystkim na ich wyjątkowy, wyborny smak i doskonałą jakość. Państwo Michalak, prowadzący swoje gospodarstwo w kurpiowskim Rupinie, produkują dwa rodzaje koziego sera. Pierwszy z nich to dojrzewający kozi ser podpuszczkowy, przygotowywany z mleka kóz karmionych wyłącznie komponowanymi specjalnie dla nich, naturalnymi paszami i żyjących w najlepszych warunkach, na rozległych pastwiskach. Ser kozi powstaje z mleka niepasteryzowanego i jest wyrabiany przez Panią Beatę z ogromną pasją, tradycyjnymi metodami. Drugi z kozich serów od Państwa Michalak to odrobinę egzotyczny, wywodzący się z kuchni indyjskiej ser typu Paneer. Powstaje z zaledwie dwóch składników – pasteryzowanego koziego mleka oraz soku z cytryny. Niezwykłość sera Paneer wynika z jego zachowania pod wpływem temperatury, a właściwie faktu, że ten kozi ser, podgrzewany – nie rozpływa się. Z tego powodu idealnie nadaje się do podawania na ciepło, grillowania, pieczenia, a nawet smażenia w panierce. Państwo Wąsikowscy z gospodarstwa Leśna Polana, znajdującego się w Gabryelinie niedaleko Warszawy, specjalizują się w produkcji serów wyłącznie z mleka koziego. Ich zwierzęta żyją na wolnym wybiegu i mają do dyspozycji okoliczne lasy, łąki i pastwiska. Otrzymują najlepszy dla ich zdrowia pokarm – siano, zboża, warzywa oraz jabłka. W naszym sklepie internetowym można znaleźć różnego rodzaju świeże kozie sery podpuszczkowe, wytwarzane w gospodarstwie Państwa Wąsikowskich. Wśród oferty Leśnej Polany znaleźć można świeży ser kozi bez żadnych dodatków oraz jego odmiany smakowe: z pomidorem, bazylią i czosnkiem, z czosnkiem niedźwiedzim oraz z czarnuszką. We wszystkich serach znajdują się wyłącznie prawdziwe zioła i przyprawy (żadnych sztucznych aromatów!) oraz bakterie serowarskie i podpuszczka mikrobiologiczna, które służą do wytwarzania serów w sposób całkowicie naturalny. Ciekawym produktem jest też bez wątpienia podpuszczkowy kozi ser, wędzony na drewnie olchowym i bukowym w tradycyjnej wędzarni. Dym z drewna zastosowanego do wędzenia tego wyrobu nadaje mu wyjątkowego aromatu i uwydatnia jego smak. Sery z mleka koziego – zastosowania kulinarne
Ze względu na swoją wyższą cenę sery kozie są nadal jedzone rzadziej, niż te wykonane z mleka innych zwierząt, dlatego sposoby na ich wykorzystanie nie są jeszcze tak dobrze znane. Kozie sery nie muszą być elementem desek serów lub kanapek – takie metody podania oczywiście pozwalają doskonale wydobyć ich smak, nie są jednak jedynym możliwym rozwiązaniem. Smak sera z koziego mleka idealnie komponuje się z wieloma składnikami. Kanapki i sałatki z kozim serem stworzymy z wszelkiego rodzaju warzyw, między innymi pomidorami, cukinią i bakłażanem, brokułami czy warzywami liściowymi, na przykład rukolą, jarmużem oraz szpinakiem. Sery kozie dojrzewające pasują również do niektórych owoców, takich jak figi, gruszki, awokado i granaty, a także kurek i orzechów włoskich, a także rozmaitych kasz. Niektóre rodzaje koziego sera, szczególnie te świeże, możemy wykorzystać też do przyrządzania zapiekanek w taki sam sposób, w jaki użylibyśmy mozzarelli lub innego typu sera krowiego. Możemy też przygotować z nich farsz do pierogów, naleśników i krokietów, tart, a nawet podać je na pizzy – kozie sery będą idealnym uzupełnieniem pizzy typu „cztery sery”. Nie możemy zapomnieć też o wspomnianym wcześniej serze Paneer, który może stać się oryginalnym daniem samym w sobie. Taki ser możemy wcześniej zamarynować, aby orientalnymi przyprawami podkreślić jego smak, a następnie przyrządzić na grillu i podać z sosem jogurtowym. Grillowany ser kozi typu Paneer smakuje świetnie również z sosem chutney z mango i pomidorów. Taki ser możemy też smażyć – pokrojony w kosteczkę i podsmażony na klarowanym maśle uzupełni pyszne sałatki, a panierowany w ulubionych przyprawach będzie doskonałym źródłem białka w zdrowej, pełnej smaku potrawie.