Warzywa

Najzdrowsze warzywa prosto od rolnika, uprawiane z troską i zebrane specjalnie dla Was na chwilę przed dostawą. Ekologiczne warzywa pełne witamin i mikroelementów to prawdziwa uczta dla ciała i... oczu. Kolorowe i świeże, soczyste (jak pomidory) lub pożywne (jak ziemniaki i marchewka) zachęcają do jedzenia samym swoim wyglądem. Doskonałe do przyrządzania zup, sałatek, kanapek i setek innych przepysznych dań.
Imbir

Imbir

Cena podstawowa 7,00 zł -20% Cena 5,60 zł / 500 g
  • -20%

Warzywa online z dostawą do domu – misja Pora na Pola

Ekologiczne warzywa prosto od rolnika, dostępne online z dostawą do domu, to jedna z przyczyn, dla których powstał nasz sklep internetowy. Warzywa wiejskie, a więc najzdrowsze, często są trudno dostępne w dużych miastach, takich jak Wrocław, Gdańsk czy Warszawa. Z tego powodu zdecydowaliśmy się sprostać potrzebom rynku i oferować online ekologiczne warzywa z dostawą wprost pod Wasze drzwi. Rozpoczęliśmy naszą działalność od Warszawy, obecnie dostarczamy bio warzywa do wszystkich miast w Polsce. Warzywa od rolnika, uprawiane w sposób ekologiczny, wolne od syntetycznych, szkodliwych dla zdrowia nawozów i środków ochrony roślin to najzdrowszy wybór. Takie warzywa charakteryzują się wyjątkowym, autentycznym smakiem, wysoką jakością i pełnią wartościowych składników odżywczych. Wiejskie warzywa korzeniowe, liściaste czy kapustne powinny stanowić większą część zdrowej diety, ponieważ ich spożywanie dostarcza witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa bio nie zawsze dostępne są na wyciągnięcie ręki, szczególnie w małych sklepach. Zakup warzyw w sieci, za pośrednictwem Pora na Pola, daje gwarancję jak najkrótszego łańcucha dostaw, co przekłada się na lepszą kontrolę, a tym samym doskonałą jakość produktów. Pracownicy naszego warszawskiego sklepu internetowego systematycznie odwiedzają dostawców warzyw i ich gospodarstwa rolne, aby mieć pewność, że oferowane przez nas ekologiczne warzywa spełniają najwyższe normy.

Warzywa sezonowe – dlaczego nie zawsze są dostępne?

Warzywa ekologiczne są najzdrowsze przede wszystkim dlatego, że do ich uprawy nie wykorzystuje się sztucznych nawozów, dojrzewają w naturalnym dla siebie tempie i porze roku. Dlatego większość z nich jest produktami sezonowymi. Warzywa można oczywiście przetwarzać, wiele z nich przechowywać przez nawet kilka miesięcy. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są jednak świeże wiejskie warzywa. Sezonowe produkty to głównie te najdelikatniejsze, między innymi zioła, sałaty, warzywa liściowe. Warzywa od rolników dostępne są w naszym sklepie internetowym w okresach, kiedy są już naturalnie dojrzałe, gotowe do zbioru oraz w czasie, kiedy można je przechowywać. Warzywa sezonowe w „swojej” porze roku są dostarczane wprost z pola – przekazujemy rolnikom, jakie warzywa zostały zamówione online przez naszych klientów, aby mogli zebrać je spacjalnie dla Was. Bio warzywa sezonowe mają określone terminy dojrzewania i zbiorów. W naszym klimacie większość roślin dojrzewa od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Wtedy też najlepiej jest je jeść. Najszybciej, bo już w kwietniu, pojawiają się rzodkiewki i szpinak, ale prawdziwy urodzaj sezonowych warzyw rozpoczyna się w czerwcu. To wtedy pojawiają się między innymi cebule, kapusty, sałaty, ziemniaki czy kalafiory. Najpóźniej, bo dopiero w październiku, pojawia się jarmuż, brukiew i pasternak. Dobrze dostępne przez cały rok, również online, są wiejskie warzywa korzeniowe, takie jak burak, marchew, ziemniaki, pietruszka lub seler. Bulwy tych roślin są wyjątkowo wytrzymałe, dlatego można je z powodzeniem magazynować przez kilka miesięcy.

Bio warzywa korzeniowe wprost od rolnika

Ekologiczne warzywa korzeniowe to te, w których jadalną częścią są magazynujące substancje odżywcze korzenie podziemne. Stanowią bardzo popularną na naszej szerokości geograficznej grupę produktów spożywczych. Charakteryzują się dobrą dostępnością przez cały rok (bardzo dobrze znoszą przechowywanie, jeśli zapewni się im odpowiednie warunki), szeroką gamą zastosowań oraz dużą zawartością składników odżywczych, przede wszystkim witamin. W naszym sklepie internetowym najzdrowsze warzywa korzeniowe od rolnika dostępne są online z dostawą do domu. Zakup w sieci to dobra metoda na wygodne pozyskanie ekologicznych warzyw nawet w centrum Warszawy, Krakowa czy Poznania. Bio warzywa z grupy korzeniowych, które jemy najczęściej, to marchewki, buraki, seler, pietruszka czy rzodkiewka. To między innymi one składają się na włoszczyznę, niezbędną do przygotowania tradycyjnego wywaru na zupę. Warzywa korzeniowe od rolnika możemy jeść na surowo w postaci surówek, gotować i zapiekać. Z nich stworzymy pieczone „frytki”, a także różnego rodzaju sosy i pasty. W tego rodzaju warzywach znajdziemy duże ilości witaminy A (marchewka), B (marchewka i pietruszka), C (rzodkiewka, marchewka, seler i buraki) oraz witaminy E (po raz kolejny źródłem jest przede wszystkim marchewka, ale również seler). Ekologiczne warzywa od rolnika to też skarbnica składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, a ich dodatkowymi zaletami są: niska kaloryczność oraz brak potencjalnie szkodliwych substancji, które mogą być pobierane przez korzenie roślin na niesprawdzonych, przemysłowych uprawach.

Ekologiczne warzywa liściowe dostępne w sieci

Na naszym targu naturalnego jedzenia dostępne są online również bio warzywa liściowe, takie jak sałaty, jarmuż, szczaw, szpinak, natka pietruszki oraz zioła. W najzdrowszej wersji warzywa te powinniśmy jeść na surowo. Nie musimy ograniczać się jednak tylko po surówek – szpinak czy jarmuż mogą z powodzeniem zastąpić na kanapce popularną sałatę, a razem stworzyć zielony witaminowy koktajl. Warto pamiętać, że warzywa liściaste pod wpływem temperatury tracą swoje walory odżywcze, dlatego powinno się je podgrzewać jak najkrócej. Warzywa liściowe od rolnika to gwarancja zdrowia – ekologicznie uprawiane rośliny są pełne wspomnianych już witamin (w szczególności witaminy C poprawiającej odporność oraz chroniącej nabłonki witaminy A) i składników mineralnych (na przykład niezbędnego dla zdrowia magnezu), wolne są natomiast od sztucznych nawozów i stymulatorów wzrostu. Jedzenie wiejskich warzyw o zielonych liściach dostarcza bardzo mało kalorii. Ekologiczne warzywa liściowe to źródło prozdrowotnego chlorofilu, który pełni w ludzkim organizmie szereg funkcji – choć rzadko się o tym mówi. Chlorofil poprawia metabolizm, obniża cholesterol i usuwa toksyny, a nawet chroni żołądek i wątrobę przed uszkodzeniami.

Wiejskie warzywa online z dostawą do domu – Warszawa i inne miasta

W sklepie internetowym Pora na Pola dostępne są też inne warzywa ekologiczne od rolnika. Oprócz warzyw korzeniowych i liściastych znajdziecie u nas również pomidory, cebule, kapusty i ogórki, paprykę, pory oraz kilka odmian ziemniaków. Te ostatnie dostarczają nam witamin z grupy B i witaminy C oraz między innymi magnezu i potasu. Ziemniaki są jednak przede wszystkim źródłem energii pochodzącej z węglowodanów, a dodatkowo obniżają poziom stresu i pozytywnie wpływają na wzrok i stan skóry. Z nich stworzymy różnego rodzaju zapiekanki, pyszne klasyczne frytki, gotowane podamy jako tradycyjny dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów. Warte uwagi są również zawierające likopen pomidory. Składnik ten, występujący prawie wyłącznie w pomidorach, ma szerokie właściwości prozdrowotne – chroni przed nowotworami, promieniowaniem UV, osteoporozą, a także schorzeniami układu krążenia. Pomidory, ze względu na wysoką zawartość wody są świetnym, niskokalorycznym i orzeźwiającym składnikiem sałatek czy kanapek. Na ich bazie stworzymy sosy oraz oczywiście klasyczną zupę pomidorową i własne przetwory. Warzywa ekologiczne od rolnika mają korzystny wpływ na odporność organizmu. Cebula, niekiedy nazywana naturalnym antybiotykiem, ma właściwości unieszkodliwiające drobnoustroje, pomaga w zwalczaniu przeziębień oraz stanów zapalnych. Jest antyoksydantem, a dzięki zawartości fruktanów odbudowuje florę bakteryjną jelit, np. po antybiotykoterapii. Cebula, popularna w polskiej kuchni, może być jedzona na surowo (choć w takiej wersji może być ciężkostrawna), podsmażana i duszona. Papryka jest z kolei podstawą wielu dań z kuchni meksykańskiej, nadaje się do pieczenia i duszenia, można ją z powodzeniem nadziewać, a także jeść na surowo. W papryce znajdziemy duże dawki witaminy C oraz beta-karoten, potas i wapń. Regularne jej spożywanie pomaga w obniżaniu ciśnienia i wzmacnia układ immunologiczny.