Domowe dania i swojskie wyroby gotowe
Gotowe dania garmażeryjne stanowią bardzo duże ułatwienie w kuchni. Pozwalają na sprawniejsze przygotowanie pełnowartościowych posiłków nawet w sytuacji, gdy w ferworze codziennych obowiązków mamy mało czasu na gotowanie, szybko musimy zorganizować przyjęcie dla gości, lub po prostu brak nam jeszcze kulinarnego doświadczenia w ich przyrządzaniu. Jedzenie domowych dań to zdecydowanie najlepszy sposób na zdrową dietę, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby korzystać z małej pomocy, kupując gotowe swojskie wyroby. Domowe pierogi czy gołąbki, dodatki do kanapek, takie jak pasztety, domowy smalec, majonez lub ketchup, a także wyjątkowe
kotlety wegańskie roślinne, aromatyczne sosy i swojskie makarony – wszystkie te produkty możecie kupić w Pora na Pola. Dostępne u nas dania garmażeryjne są przygotowane z najwyższej jakości, sprawdzonych składników przez kucharzy gotujących z pasją, którzy swoje wyroby przyrządzają zawsze tak, jak gdyby gotowali dla najbliższych – z niezwykłą pieczołowitością i sercem.
Swojskie wyroby – poznaj prawdziwe smaki
Domowe potrawy, takie jak
gulasze,
gołąbki,
pasztety i
kotlety, a także garmażeryjne przystawki – przyrządzane w tradycyjny sposób rolady i szynki dla wielu z nas są absolutną podstawą nie tylko codziennej diety, ale też menu imprez w gronie najbliższych. Szczególnie w tym ostatnim przypadku dużym ułatwieniem jest skorzystanie z gotowych swojskich wyrobów, tak samo pysznych i pełnych smaku, jak te przyrządzone własnoręcznie. W naszej ofercie znajdziecie
wolno pieczoną szynkę,
karkówkę i
roladę z boczku od
Pana Michała Szczęsnego, który zajmuje się przygotowywaniem cateringów na planach filmowych. Jego garmażeryjne przystawki będą rewelacyjnie smakowały na kanapce z dobrym domowym ketchupem lub majonezem. W podobny sposób możemy podać przepyszny pasztet z indyka od Pana Michała oraz roślinne pasztety od manufaktur produkujących domowe dania wegańskie –
Vege Kiosk i piekarni
Zdrowa Micha. Dzięki naszym dostawcom na Waszych stołach mogą znaleźć się potrawy równie smakowite, jak te przyrządzane w domu. Pierogi, domowe makarony oraz gołąbki sprawdzą się jako dania główne na co dzień i od święta. Warto skusić się na nie zawsze, gdy mamy do przygotowania posiłek dla dużej grupy osób. Zaserwowanie gościom swojskich wyrobów, na przykład czasochłonnych gołąbków, zrobi wrażenie na wszystkich miłośnikach tradycyjnej kuchni. Entuzjastom bardziej nowoczesnych, a przede wszystkim bezmięsnych potraw polecamy
wegańskie kotlety ze szpinaku, buraków, marchewki lub ciecierzycy – podane w towarzystwie przystawki z kapusty mogą stanowić świetną alternatywę klasycznych gołąbków. W naszej ofercie znajdziecie również wegańskie odpowiedniki znanych domowych dań – grzybowy bigos, gulasz z tofu i fasolkę po bretońsku.
Domowe pierogi – jak u mamy
Nie ma chyba bardziej kojarzącej się z domem potrawy niż
pierogi lepione przez mamę. To jednocześnie nasz narodowy specjał, który możemy znaleźć we wszystkich punktach z daniami garmażeryjnymi. Nie musicie jednak decydować się na niekoniecznie swojskie wyroby – w Pora na Pola oferujemy najlepsze
domowe pierogi, przygotowywane przez Panią Paulinę z podwarszawskiej manufaktury
Smaki mamuśki. Pierogi jak z domowej kuchni to jeden z najpopularniejszych obiadów w naszym kraju, dlatego repertuar dostępnych farszów jest tak bogaty – każdy znajdzie wśród nich swoje ulubione danie. Pierogi domowe w formie tradycyjnej to przede wszystkim te wytrawne: z kapustą i grzybami, ruskie i z wołowiną – idealne do odsmażenia na swojskim smalcu. Wśród naszych pierogów również weganie odnajdą swoje smaki. Szczególnie polecamy te z farszem pieczarkowym, z soczewicą i boczniakami oraz wyjątkowe pierogi, które smakują jak w domu, a jednocześnie przypominają dania z najlepszych, eleganckich restauracji:
pierogi z cukinią, słonecznikiem i prażoną cebulką oraz buraczane z octem balsamicznym i cebulą czerwoną. Swojskie, a jednocześnie nietuzinkowe wyroby znajdą też u nas miłośnicy serów: pierogi ze szpinakiem i serem feta lub oscypkiem, a także w stylu włoskim – z pomidorami i mozzarellą. Dla fanów mięsnych domowych pierogów Pani Paulina przygotowuje natomiast oryginalne farsze z kurczaka (świetnie komponujący się ze swojskim ketchupem), kaczki z żurawiną i meksykańskiego burrito. Prawdziwa, zdrowa garmażerka (tak! to możliwe!) nie mogłaby obyć się również bez domowych pierogów na słodko i to w kilku wersjach.
Wyroby z manufaktury Smaki mamuśki mogą być również świetnym deserem –
pierogi kokosowe oraz
z jabłkami i cynamonem to prawdziwe niebo w gębie! Nie zapominamy również o tych, którzy szukają dań jak w domu rodzinnym, jednak w wersji odrobinę zdrowszej – większość naszych pierogów może być wykonanych również z ciasta orkiszowego, które zawiera więcej białka oraz witamin i minerałów niż pszenne.
Dodatki do chleba i sałatki
Istotną rolę wśród naturalnych dań garmażeryjnych odgrywają również dodatki do pieczywa (np. domowy majonez, smalec czy ketchup) oraz sałatki, które są doskonałą metodą na szybką przekąskę w ciągu dnia. W
Pora na Pola możecie kupić zarówno pyszne smarowidła do chleba, jak i gotowe sałatki. Dobrze znaną sałatkę jarzynową i makaronową, a także libańską sałatkę z kaszy bulgur i ryżowo-krewetkową przygotuje specjalnie dla Was Pan Michał Szczęsny. Kanapki są domowym daniem tak uniwersalnym, jak tylko można sobie wyobrazić. Poczynając od szerokiego wyboru pieczywa, przez przeróżne szynki, pasztety (również wegańskie) i warzywa, na dodatkach, takich jak majonez lub ketchup kończąc. Dzięki nam w domu przyrządzicie tradycyjną przekąskę – która też jest w gruncie rzeczy kanapką, czyli
chleb ze swojskim smalcem i kiszonym ogórkiem. Domowy smalec dostępny jest na naszym targu w kilku wersjach, między innymi: czysty gęsi, kaczy i wieprzowy, w sam raz do smażenia. Przepyszny smalec z rodzinnego gospodarstwa Dażynka z dodatkiem jabłka, cebuli i ziół, będzie świetnym dodatkiem do domowego pieczywa. Przyrządzane w domu potrawy dobrze jest okrasić również prawdziwym majonezem. Przygotowywany ze świeżych, wyłącznie naturalnych składników wzbogaci smak kanapek i innych przekąsek. W Pora na Pola znajdziecie domowy majonez tradycyjny, a także dwie jego wersje wegańskie – z mango oraz o smaku sosu 1000 wysp. Dla wielu z nas nie ma ulubionej kanapki bez mistrzowskiego ketchupu. U nas możecie wybierać wśród kilku jego rodzajów, o różnym stopniu ostrości, słodzonych miodem lub sokiem jabłkowym – każdy z nich smakuje wyjątkowo, niczym ketchup robiony w domu rodzinnym.
Domowe dania garmażeryjne – dla zapracowanych
Potrawy garmażeryjne są najlepszym rozwiązaniem dla osób aktywnych, zapracowanych czy łączących pracę z nauką i wychowywaniem dzieci. Obiad przyrządzony z naszą pomocą będzie równie wartościowy, jak ten domowy. Dania przygotowywane przez naszych dostawców możecie jeść na zimno (takie swojskie wyroby jak szynki czy pasztety) lub bardzo szybko podgrzać.
Domowe pierogi, gołąbki i uszka, a także wyjątkowe, ręcznie lepione makarony z nadzieniem, czyli ravioli ze szpinakiem i ricottą lub dynią i prażonymi ziarnami, a także tortelli z boczkiem i ziemniakami oraz gnocchi z suszonymi pomidorami i mozzarellą potrzebują zaledwie kilku minut, aby stać się zdrowym, smacznym posiłkiem, idealnym na szybką kolację po pracy. W
Pora na Pola znajdziecie moc garmażeryjnych potraw idealnych na obiadowe danie główne, ale też skomponujecie cały posiłek dzięki zupom (mamy w ofercie przepyszny barszcz ukraiński i zupę rybną), aromatycznym sosom, takim jak sos kaszubski z gruszek i dyni lub balsamiczny, oraz przystawkom – szczególnie polecamy marynowane śledzie od Leniwej Rodziny.
Pozostałe swojskie przysmaki – świeża garmażerka
Nasz
internetowy targ naturalnego jedzenia to też oryginalne swojskie wyroby, świeże zarówno w standardowym znaczeniu tego słowa, jak i w pomyśle na ich przygotowanie.
Dania garmażeryjne wcale nie muszą być nudne i wyłącznie tradycyjne. Jeśli macie ochotę na spróbowanie nowych smaków, polecamy między innymi: aromatyczną orientalną shakshukę od
Vege Kiosku, która jest doskonałym źródłem białka w diecie wegańskiej, marynowanego w occie jabłkowym bakłażana oraz seler i boczniaka a'la śledź od Leniwej Rodziny, ser Czarnuszek typu gouda, wytwarzany ze świeżego mleka przez Pana Michała Szczęsnego, a także dressing do sałatek i potraw na zimno z dodatkiem nasion chia, produkowany przez gospodarstwo Szczodre Pole.