Miody

Prawdziwy miód z pasieki to płynne złoto! Dzięki zawartości prozdrowotnych składników, słodki, bursztynowy miód od pszczelarza jest równie cenny, jak pewna tajemnicza, poszukiwana od lat komnata. Pyszny i zdrowy posiłek z dodatkiem miodu najlepiej smakuje w blasku naturalnych świec z wosku pszczelego – sprawdźcie to koniecznie!

Naturalne miody z pasieki i świece z wosku pszczelego

Prawdziwy, naturalny miód i inne wytwory pracy pszczół, takie jak na przykład wosk, z którego obecnie wykonuje się między innymi świece czy kosmetyki, są znane ludzkości od przynajmniej 9 tysięcy lat. Być może ich właściwości lecznicze i pielęgnacyjne były wykorzystywane już wcześniej. Jednak to właśnie z VII wieku p.n.e. pochodzą najstarsze znaleziska świadczące o stosowaniu pszczelich produktów przez ówczesne kultury. Wiemy więc, że miód naturalny ma bardzo długą historię. Co nie dziwi, jeśli weźmiemy pod uwagę, jak wiele dobrego może przynieść dla zdrowia, urody, czy naszych kubków smakowych. Poza stosowaniem go w celach leczniczych i wyrabianiem tradycyjnych preparatów do pielęgnacji, jednym z najcenniejszych jego zalet jest wyjątkowy, delikatnie słodki smak. Miód z pasieki, dzięki swoim właściwościom, sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków. Jego używanie na skórę sprawia, że staje się ona nawilżona i odżywiona. Antybakteryjne działanie pomaga w leczeniu stanów zapalnych i krostek. Wykorzystamy go do pozbywania się pojedynczych wyprysków – wystarczy, że nałożymy jego porcję, punktowo, na kilkanaście minut (zmywając później ciepłą wodą), a zmiana stanie się jaśniejsza i szybciej będzie się goić. Możemy dodawać go do własnoręcznie przygotowywanych maseczek i peelingów lub stosować do mycia twarzy (pamiętając, że nie rozpuści dokładnie makijażu). Naturalny miód od pszczelarza, nałożony na włosy, je również nawilży i wzmocni, zapobiegając ich łamaniu się na długości. Dodatkowo, stosowany regularnie w formie maski, dzięki zawartości nadtlenku wodoru, rozjaśni włosy o kilka tonów, może też podbić ich skręt.

Rodzaje naturalnych miodów od pszczelarza dostępnych w Pora na Pola

W asortymencie naszego targu znaleźć można miody naturalne (lipowe, gryczane, wielokwiatowe i inne) z wędrownej pasieki Pszczoły i My oraz z mazurskiego gospodarstwa Gaudynki, które specjalizuje się właśnie w wyrobie produktów pszczelich. Artykuły pozyskiwane z pracy tych pożytecznych zwierząt nie są jednak dostępne przez cały rok. Ich specyfika sprawia, że najlepiej dostępne są w okresie późnego lata. Choć prawdziwe miody od pszczelarza nie psują się, ich drogocenne właściwości powodują, że wyprzedają się w błyskawicznym tempie. W Pora na Pola zamówić można rozmaite płynne miody naturalne z pasieki, które różnią się między sobą barwą, smakiem i aromatem oraz właściwościami. Wielokwiatowe, o słodkich, kwiatowych nutach, to jedne z najbardziej uniwersalnych. Wzmacniają serce i wspomagają leczenie chorób układu oddechowego, przede wszystkim przeziębień. Podobnie działają odmiany lipowe, które charakteryzują się jasną barwą, ostrzejszym smakiem i oczywiście aromatem kwiatów lipy. Naturalne, gryczane miody prosto z pasieki mają z kolei delikatny, ziołowy zapach, są jednak najbardziej wyraziste w smaku – odmianę gryczaną można uwielbiać, albo wręcz jej nie znosić. Warto się jednak do niej przekonać, ponieważ jej właściwości są unikatowe. Korzystnie wpływa na pracę wątroby, a tym samym pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, oraz zapobiega anemii. Podobnie działa wariant otrzymywany z rzepaku i mniszka lekarskiego. Na naszym targu dostępne są również akacjowe, nawłociowe, wrzosowe i spadziowe miody od pszczelarza, polecane szczególnie przy problemach z układem moczowym. Interesującym, rzadko spotykanym produktem są naturalne miody wielokwiatowe z wędrownej pasieki Pszczoły i My, które wzbogacone są przepysznymi dodatkami, wśród których znaleźć można czekoladę, cynamon, leśne owoce (osobno lub w smakowitej mieszance), a nawet kiwi.

Naturalne świece z wosku pszczelego – zdrowie i nastrój w jednym

Prawdziwe miody z pasieki to nie jedyne produkty, które specjalnie dla naszych klientów dostarczają współpracujący z Pora na Pola pszczelarze. Wartościowym wyrobem są bez wątpienia naturalne świece z wosku pszczelego. Blask ognia działa na nas relaksująco, tworzy w domu wyjątkowy, często romantyczny nastrój. Przywodzi przyjemne wspomnienia ze wspólnych zabaw z przyjaciółmi przy ognisku. Podobno zostało udowodnione naukowo, że właśnie taki sposób spędzania wolnego czasu uspokaja nas, wręcz fizycznie, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Nie dziwne więc, że uwielbiamy ciepły, kojący blask żywego ognia. Należy pamiętać, by starannie wybierać świece, które palić będziemy w zamkniętych pomieszczeniach. Te naturalne, wykonane z wosku pszczelego lub sojowego, nie wydzielają podczas spalania szkodliwych substancji. W przeciwieństwie do nich, popularne świece z parafiny, czyli pochodnej ropy naftowej, podczas palenia uwalniają do atmosfery między innymi benzen i toluen. Związki te mają działanie toksyczne, zarówno dla środowiska, jak i dla organizmów żywych. Zaletami naturalnych świec jest dłuższy czas palenia (co sprawia, że pomimo wyższej ceny jednostkowej nie koniecznie muszą być droższe w użytkowaniu), przyjemny zapach, jaki roznosi się w pomieszczeniu oraz całkowity brak kopcenia. Dzięki temu paląc je, nie wdychamy rakotwórczych aromatów, a dodatkowo cząsteczki dymu nie osadzają się na meblach czy ścianach. Świece z wosku pszczelego są w pełni biodegradowalne. Wykonane z organicznych składników, podlegają naturalnym procesom rozkładu, przez co nie zanieczyszczają środowiska. Jeśli bliskie są nam idee ruchu zero waste, ich resztki możemy też bezpiecznie przetopić, tworząc nową woskową świecę. Jako knotu wystarczy użyć kawałka sznurka jutowego.

Właściwości miodów naturalnych z pasieki i ich zastosowanie w kuchni

Poszczególne gatunki naturalnego miodu polecane są na różne dolegliwości. Na przykład wspomniany wcześniej gryczany – na wątrobę, a lipowy – na przeziębienia. Jest to związane z właściwościami, jakie odmiany tego płynnego złota zawdzięczają roślinom, z pyłków których pszczoły produkują miód. Jednakże spożywanie każdego jego rodzaju będzie przynosiło korzyści dla zdrowia. Ponieważ nie da się opowiedzieć o pozytywnym działaniu tego surowca jednocześnie krótko i szczegółowo, wybraliśmy jego najważniejsze prozdrowotne właściwości:
  • jest źródłem witamin (A, C i z grupy B) oraz minerałów (zawiera potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, molibden, mangan i kobalt),
  • działa jak naturalny antybiotyk o szerokim spektrum,
  • przyspiesza gojenie ran, nawilża, odżywia i rozjaśnia skórę,
  • łagodzi objawy choroby wrzodowej oraz biegunki,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych,
  • podnosi odporność organizmu, przyspiesza rekonwalescencję w przeziębieniach i chorobach układu oddechowego,
  • dzięki obecności acetylocholiny jego regularne spożywanie wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi,
  • acetylocholina, magnez i potas sprawiają też, że spowalnia rozwój miażdżycy, ułatwia zasypianie, uspokaja, a jednocześnie dodaje energii i pobudza mózg do działania, może być stosowany wspomagająco w leczeniu nerwic.
W 100 gramach miodu z pasieki dostarczamy do organizmu aż 300 kcal i 82 gramy węglowodanów, nie jest to jednak produkt, który zjadamy w tak dużych ilościach. Wielokwiatowy, czyli jeden z najbardziej popularnych, jest również najbardziej uniwersalny: posłodzimy nim herbaciane napary i lemoniady, użyjemy podczas pieczenia ciast, doprawimy desery i sałatki, zastąpimy cukier w daniach wytrawnych. Aby w pełni wykorzystać właściwości prozdrowotne, najlepiej jeść go na zimno lub pić rozpuszczony w letniej wodzie.