Sery podpuszczkowe kozie, owcze i krowie
Rodzina serów podpuszczkowych jest ogromna. Biorąc pod uwagę podział według metod wytwarzania to absolutnie najpopularniejsza i najbardziej okazała grupa, która na dodatek charakteryzuje się bardzo dobrą ceną. Zaliczamy do niej sery podpuszczkowe białe (wędzone i świeże) oraz dojrzewające, o miękkiej lub twardej konsystencji, wytwarzane z mleka koziego, owczego lub krowiego. Każdy z nich dostępny jest w Pora na Pola. Dla naszych klientów produkują je profesjonalni serowarzy, wśród których prym wiodą Gospodarstwo Ekologiczne Kozia Zagroda i Śródborska Manufaktura Serów. To właśnie spod ich rąk wychodzi większa część produktów podpuszczkowych dostępnych w korzystnych cenach w naszej ofercie.
Ser podpuszczkowy kojarzy każdy – to między innymi tradycyjne polskie wyroby kanapkowe, znana grecka feta lub coraz lepiej dostępne w naszym kraju halloumi oraz dobywający coraz szerszy krąg miłośników indyjski paneer. A jednak sery podpuszczkowe, tak odmienne w formie i możliwych zastosowaniach, pasjonaci serowarstwa umieszczają w tej samej kategorii. Wszystkie te produkty łączy sposób ich przygotowania, a dokładnej jeden wykorzystywany w tym procesie składnik.
Jak powstaje naturalny ser podpuszczkowy?
Podpuszczka to enzym trawienny, który powoduje ścinanie się białek zawartych w mleku. Jego działanie zostało odkryte przez przypadek w czasach, gdy mleko przechowywane było w żołądkach zwierzęcych – to stamtąd pozyskuje się naturalną podpuszczkę. Warzenie sera z podpuszczką nie jest wbrew pozorom procesem zbyt skomplikowanym. Własny produkt z podpuszczki i mleka będzie w stanie wykonać większość z nas. Trudnością może być dostępność surowców do jego przygotowania i potrzebny czas. Aby uwarzyć ser z podpuszczki, musimy podgrzać mleko i dodać do niego pozostałe składniki w następującej kolejności: najpierw cholerek wapnia, następnie dobrze zmieszany kefir, a na końcu rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę. Tak powstałą mieszankę gotujemy przez około 4 minuty, nieustannie mieszając, a następnie odstawiamy na minimum pół godziny pod przykryciem – do momentu utworzenia się skrzepu. Później pozostawiamy ją na dobę do odcieknięcia, co jakiś czas obracając – w tym momencie nasz własny wyrób podpuszczkowy jest prawie gotowy. W końcowym etapie moczymy go jeszcze w solance przez 2 godziny i pozostawiamy do wysuszenia na podobny czas.
Właściwości prozdrowotne sera podpuszczkowego
Wartości odżywcze poszczególnych serów podpuszczkowych znacznie różnią się od siebie. Ich kaloryczność, procentowa zawartość makroskładników – tłuszczy, białek i węglowodanów zależna jest nie tylko od typu sera, ale przede wszystkim od rodzaju użytego do jego produkcji mleka. Najwięcej białka, bo aż dwa razy więcej niż w przypadku pozostałych gatunków, dostarczają te uwarzone z mleka owczego (ok. 15%). Podobnie jest w przypadku tłuszczy – owcze mleko charakteryzuje ponad 17-procentowa zawartość tego składnika, w porównaniu do 10% w mleku kozim i zaledwie 5% w krowim.
Ser podpuszczkowy to przede wszystkim doskonałe źródło energii pochodzącej z tłuszczy i dobrze przyswajalnego białka, najważniejszego budulca ludzkiego organizmu. Powinniśmy go spożywać również ze względu na zawartość wapnia, który jest niezbędny w procesach kościotwórczych, zapobiega osteoporozie i skurczom mięśni, wspomaga pracę układu hormonalnego i nerwowego. Jedzenie serów podpuszczkowych uzupełnia również poziom cennych witamin: A – wspierającej prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, B12 – odpowiedzialnej za produkcję erytrocytów oraz D – podnoszącej odporność. Z wyrobami tego typu dostarczamy sobie również cynk, który poprawia wygląd skóry i włosów oraz bierze udział w regeneracji wszystkich tkanek.
Szeroka oferta serów podpuszczkowych w Pora na Pola
Świeży ser podpuszczkowy jest biały - najpopularniejszym tego typu wyrobem jest bez wątpienia znany nam dobrze produkt w typie twarogu. Naturalne białe sery podpuszczkowe w niskich cenach, krowie i kozie, wędzone i świeże, miękkie i twarde – to właśnie królują w tej kategorii na naszym internetowym targu naturalnego jedzenia. Wyroby produkowane z udziałem naturalnej podpuszczki wyróżniają się delikatnym, lekko słodkim smakiem, dlatego są uniwersalną bazą nie tylko do tworzenia wielu potraw, ale też wzbogacania ich samych wyrazistymi, aromatycznymi przyprawami. Z tej cechy produktów podpuszczkowych korzystają nasi dostawcy, poszukując coraz to nowszych kompozycji, które zachwycają niespotykanymi nutami i oryginalnym aromatem.
Podstawą naszej oferty są oczywiście naturalne sery podpuszczkowe o neutralnych smakach – dostępne są w naszym sklepie w kilku odmianach – z mleka koziego, krowiego i owczego. Ten ostatni, o wdzięcznej nazwie Antek, jest najlepszym w swojej dziedzinie źródłem pełnowartościowego białka. Cena tego produktu staje się wyjątkowo korzystna, jeśli weźmiemy pod uwagę dwukrotnie większą zawartość białka niż w wyrobach krowich. Tak samo pyszne i również wartościowe pod względem zdrowotnym są twarde sery podpuszczkowe z rozmaitymi dodatkami. Składnikami, które świetnie sprawdzają się w połączeniu z białym, twardym serem podpuszczkowym, są suszone pomidory i czarnuszka. Znajdziemy je w produktach (feta, farmerski) od Śródborskiej Manufaktury Serów oraz Koziej Zagrody. Serowarzy chętnie korzystają również z innych aromatycznych przypraw – w Pora na Pola dostępny jest między innymi podpuszczkowy ser kozi z czosnkiem niedźwiedzim oraz krowi z kozieradką.
Stosunkowo miękkim serem podpuszczkowym dostępnym w naszym sklepie jest cypryjski halloumi. Co prawda odróżnia się konsystencją od klasycznych, odkreślanych mianem miękkich, wyrobów serowarskich z podpuszczką, jest jednak zdecydowanie bardziej kremowy i aksamitny. Pod innym względem wyjątkowy jest produkt typu paneer. Brzmienie jego pochodzącej z perskiego nazwy w naszym języku idealnie podpowiada jego najciekawsze zastosowanie. Ten twardy ser podpuszczkowy pod wpływem wysokiej temperatury nie rozpływa się, a jedynie staje odrobinę bardziej miękki. Dzięki temu możemy z powodzeniem panierować go i smażyć na patelni. Na uwagę zasługują również wędzone sery podpuszczkowe, których nie brakuje wśród produktów naszych dostawców – to na przykład ricotta z mleka koziego od Koziej Zagrody czy krowi, tradycyjnie wędzony dymem z drewna olchowo-bukowego od Śródborskiej Manufaktury.
Zastosowanie serów podpuszczkowych w potrawach
Biały ser podpuszczkowy to produkt uniwersalny, który sprawdzi się w połączeniu z wieloma składnikami. Najpowszechniejszym, śniadaniowym sposobem na jego podanie jest kompozycja z rzodkiewką i szczypiorkiem. Z tego zestawu po dodaniu odrobiny jogurtu możemy stworzyć smakowitą pastę kanapkową (lub oczywiście podać go w formie plastrów na ulubionym pieczywie i przyozdobić warzywami). Delikatne wyroby z podpuszczką dobrze smakują także z makaronem. Świeżo ugotowany makaron posypany ricottą z odrobiną szczypiorku to błyskawiczny w przygotowaniu, lekkostrawny obiad. Będzie w sam raz na upalne dni, a jego dodatkowym plusem jest niska cena kompletnego pożywnego dania. Wędzone sery podpuszczkowe możemy podawać na kanapkach, w sałatkach i na desce jako samodzielną przekąskę. Do ich wyjątkowego aromatu pasują warzywa, zarówno polskie, takie jak pomidor czy ogórek, jak i te rosnące w innych regionach, np. oliwki, a także owoce – winogrona lub figi.
Ser podpuszczkowy jest produktem, który doskonale nadaje się również do serwowania na ciepło. Najprostszą metodą na jego przygotowanie jest smażenie w panierce lub grillowanie – podane w ten sposób najlepiej smakować będą halloumi i paneer. Nie zapominajmy o tym, że sery podpuszczkowe świeże i wędzone, z powodzeniem możemy położyć na pizzy, np. typu bianca, z dodatkiem creme fraiche zamiast sosu pomidorowego. Wyroby z podpuszczki stanowią również doskonały farsz do pierogów lub wytrawnych naleśników.