Kimchi

Ekologiczne kimchi, czyli tradycja i zdrowie zamknięte w słoiku. O jego wyjątkowości świadczy fakt, jak ważne jest w koreańskiej kulturze. Teraz te niezwykłe kiszonki trafiają również na polskie stoły oraz... do polskich żołądków (skąd mają już prostą drogę do jelit, o które dbają kompleksowo!). Unikalny, pikantno-rybny smak klasycznego kimchi i nietuzinkowe nuty oryginalnych dodatków zachwycą nie tylko miłośników kuchni azjatyckiej.

W tym momencie nie mamy dostępnych produktów od tego dostawcy. Poznaj ofertę innych małych wytwórców i rzemieślników.

Kimchi w sklepie Pora na Pola – koreańskie kiszonki w zasięgu ręki

Kimchi to danie pochodzące z kuchni koreańskiej, przypominające nieco dobrze znane nam kiszonki. Ekologiczne kimchi to potrawa przygotowywana tradycyjnie w glinianych garnkach, składająca się z różnego rodzaju fermentowanych warzyw z kapustą pekińską na czele. Oprócz niej znajdziemy w kimchi japońską rzodkiew, papryczki chili, marchewkę, por, imbir, czosnek i cebulę, owoce morza (takie jak krewetki czy anchois), rzeżuchę, musztardę i przyprawy. Oczywiście dokładny skład bio kimchi nie zawsze jest taki sam – poszczególne elementy tego zdrowego dania mogą różnić się w zależności od regionu, pory roku, dostępności świeżych składników dobrej jakości oraz gustów kulinarnych. W sklepach znajdziemy również nieróżniące się ceną kimchi wegańskie i wegetariańskie, bez dodatków pochodzenia zwierzęcego, oraz odmiany z lokalnymi warzywami, owocami i nietypowymi przyprawami. Dobrymi przykładami takich wariacji są dostępne na naszym targu online kimchi z buraka lub z przyprawami piernikowymi. Wspomniany typ produktu jest potrawą bardzo popularną w Korei, jedzoną praktycznie codziennie, a jego historia sięga prawdopodobnie VII wieku naszej ery. Przez stulecia stało się jednym z najważniejszych elementów tradycyjnej koreańskiej kuchni i symbolem tamtejszej kultury. Podawane jest jako przystawka, dodatek lub baza do rozmaitych dań, a nawet samodzielny posiłek. Choć coraz częściej sprzedawane jest w sklepach, w Korei przygotowuje się przede wszystkim w domach, podobnie jak nasze polskie kiszonki – z przeznaczeniem do spożywania zarówno zimą, jak i w sezonie. Proces fermentacji wydobywa właściwości prozdrowotne składników ekologicznego kimchi, podnosząc jego wartość odżywczą i kulinarną. Koreańczycy bez wątpienia są dumni ze swojego kulinarnego dobra – już w 1986 w Seulu powstało muzeum tej pysznej i zdrowej potrawy, a tradycyjna metoda jego przygotowywania w 2013 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Ekologiczne kimchi - właściwości prozdrowotne

Kimchi, przede wszystkim w wersji bio (a więc przygotowywane w zaciszu domowym oraz dostępne w sklepach ze zdrową, naturalną żywnością, również online) jest prawdziwą kopalnią korzystnych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Podobnie jak w przypadku naszych kiszonek, za szczególne walory prozdrowotne odpowiada przede wszystkim proces fermentacji, w wyniku którego w gotowych przetworach możemy znaleźć dużą dawkę cennych bakterii Lactobacillus. Bakterie kwasu mlekowego wykazują pozytywny wpływ na cały organizm. Ich główną zaletą jest wspieranie układu pokarmowego – poprawiają trawienie i pracę jelit, odbudowując ich naturalną, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania florę bakteryjną, a jednocześnie zapobiegając rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Regularne jedzenie kimchi znacząco podnosi odporność organizmu, dzięki czemu jest on zdolny do efektywniejszej walki z wszelkimi drobnoustrojami, które spotykamy na swojej drodze. Bio kimchi jest również bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który nie tylko wspomaga perystaltykę jelit, ale też ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, reguluje poziom glukozy we krwi oraz cholesterolu, a nawet obniża ciśnienie. Jedząc aromatyczne kimchi, dostarczamy do organizmu potężne dawki witamin z grupy B, które są niezbędne w procesach wytwarzania energii przez komórki; wspierającej zdrowie naszych oczu, skóry i włosów witaminy A oraz wzmacniającej naczynia krwionośne i odporność witaminy C. Razem z kimchi spożywamy również usprawniający pracę układu nerwowego magnez, wzmacniający kości i obniżający stres wapń, a także zapobiegające anemii żelazo. Ze względu na wysoką zawartość soli na jedzenie tych kiszonek powinny uważać osoby zmagające się z nadciśnieniem – w ich przypadku nie zaleca się spożywania przetworów po koreańsku, czyli na co dzień i w dużych ilościach. Dodatek mocnych przypraw, takich jak chili i czosnek sprawia, że tradycyjne kimchi może podrażniać żołądek w przypadku wrzodów czy refluksu. Osoby z takimi dolegliwościami mogą spróbować jednak łagodnego kimchi dostępnego w naszym sklepie online. W Pora na Pola znaleźć można również kimchi wegańskie – idealne nie tylko dla osób niejedzących mięsa, ale też dla alergików, uczulonych na ryby lub owoce morza.

Bio kimchi: jak jeść i z czym podawać?

Kimchi znane jest w ponad 160 wariantach, nic więc dziwnego, że znalazło w tradycyjnej kuchni koreańskiej niezliczone zastosowania. Mieszkańcy tego azjatyckiego kraju spożywają kimchi codziennie, podając je jako przystawkę oraz dodatek do dań, na jego bazie przyrządzają zupy, a nawet naleśniki. Gotowe kimchi, które w dobrej cenie można znaleźć w sklepie Pora na Pola, jest znakomitym sposobem na przyrządzenie szybkiej i zdrowej przekąski na zimno. Można zjeść je samodzielnie lub z ulubionym pieczywem (zagryzając lub komponując wraz z innymi składnikami przepyszną kanapkę) oraz wykorzystać do przygotowania sałatki. Z kimchi stworzymy prawdziwie pikantne śniadanie, dodając je do omletu lub faszerując nim naleśniki. Warto zainspirować się też potrawami, jakie na co dzień spożywają Koreańczycy. W kraju, z którego pochodzi ta drogocenna kiszonka, jednym z najpopularniejszych dań jest zupa kimchi guk. Bardzo prosta w przygotowaniu, składająca się jedynie z bulionu, tofu i oczywiście kimchi, jest aromatyczna i pikantna – odrobinę przypomina kapuśniak, jednak charakterystyczny smak czyni ją absolutnie wyjątkową. Do zupy możemy dodać mięso lub, wykorzystując warzywny bulion i wegańskie kimchi, stworzyć z niej pyszną bezmięsną potrawę. Ekologiczne kimchi wykorzystywane jest w Korei również do przygotowywania przekąski przypominającej naleśniki – nie faszeruje się ich jednak w sposób, jaki polecaliśmy wcześniej, lecz nadzienie dodaje bezpośrednio do ciasta. Kimchi jeon przygotowuje się, rozrabiając gęste ciasto z mąki pszennej i ryżowej w stosunku 4:1 (oraz jajka i wody), a następnie dodając odciśnięte z soku i poszatkowane kimchi. Tradycyjnie stosuje się również pastę paprykową gochujang, pokrojoną w kostkę cebulę oraz sok z kimchi, który nadaje daniu ostrości. Bezmięsną wersję placków można przyrządzić, wykorzystując dostępne w naszym sklepie kimchi wegańskie i rezygnując z jajek. Bio kimchi świetnie będzie też smakować podane, na sposób koreański, ze smażonym ryżem i rozmaitymi dodatkami – cebulą dymką, kiszonymi owocami lub krewetkami.

Kimchi online na targu naturalnego jedzenia Pora na Pola

W naszym sklepie online znaleźć można szeroki wybór aromatycznego kimchi. Cena jednego słoika pełnego aromatycznych koreańskich przetworów od najlepszych polskich producentów wynika wprost z jakości użytych składników. Wartość kimchi jest jednak nieoceniona – ze względu na walory prozdrowotne i wyjątkowy smak. W sklepie Pora na Pola można znaleźć ekologiczne kimchi o różnych stopniach ostrości, od tradycyjnie pikantnego do optymalnie łagodnego. Możemy wybierać między smakami klasycznymi z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak wodorosty wakame czy gruszki, a także bardziej niecodziennymi składnikami, jak przyprawa piernikowa, zioła i młody jęczmień lub polskie borowiki. Wartymi polecenia odmianami są również: kimchi, w którym główną rolę gra soczysty burak; kiszona czerwona kapusta z wędzonym majonezem oraz kimchi BBQ o aromacie chipotle. Na naszym targu naturalnego jedzenia znaleźć można też oczywiście wegańskie kimchi w kilku odmianach oraz niezwykły shot probiotyczny, który w pyszny sposób pomaga przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit.