Jagnięcina

Comber jagnięcy, łopatka i żeberka – mięso tak pyszne, że zbaraniejesz! Jagnięcina przypomina wielu z nas przyjemne chwile spędzone w górach, na czystych polanach, bliżej nieba... Razem z Panem Marcinem z gospodarstwa ekologicznego OIKOS oferujemy wspaniałą jagnięcinę rasy czarnogłówka, która kryje w sobie bogactwo naturalnych składników odżywczych, szlachetny – kojarzący się z dziczyzną – aromat i niepowtarzalny smak!

W tym momencie nie mamy dostępnych produktów od tego dostawcy. Poznaj ofertę innych małych wytwórców i rzemieślników.

Jagnięcina ekologiczna

Jagnięcina, czyli mięso pochodzące z młodych owiec, mających nie więcej niż 12 miesięcy, jest wyjątkowo ceniona na całym świecie, szczególnie w społecznościach, w których ze względów religijnych zakazane jest jedzenie wieprzowiny. W Polsce natomiast jej spożycie jest znikome i wynosi do 300 gramów na rok – to bardzo mało, biorąc pod uwagę, że statystyczny Polak zjada ogółem około 80 kg mięsa rocznie. Ciężko jednak znaleźć przepisy na łopatkę jagnięcą czy jagnięce żeberka w tradycji kuchni staropolskiej – w zwyczajach kulinarnych naszego kraju mięso to co prawda gościło, jednak zostało zapomniane (poza obszarami górskimi, na których do tej pory przygotowywane jest w domu i podawane na przykład na przyjęciach rodzinnych, oraz oczywiście w restauracjach, gdzie bardzo często comber jagnięcy jest specjalnością szefa kuchni), jednak z powodu jego nieocenionych właściwości odżywczych, warto się nim zainteresować. Jagnięcina jest smaczna i soczysta – wynika to z obecności tłuszczu śródmięśniowego. Jednocześnie jest dość delikatna. Najwyższą jakością charakteryzuje się jagnięcina pozyskiwana z najmłodszych zwierząt, które karmione są wyłącznie mlekiem. Jej smak i zapach może przypominać dziczyznę. Gdzie kupić jagnięcinę z kością (lub bez), czy w Warszawie są sklepy z jagnięciną i jaka jest cena combra jagnięcego?   Wartości odżywcze jagnięciny Mięso jagnięce określane jest niekiedy jako żywność funkcjonalna – ma udowodnione właściwości, korzystne dla zdrowia człowieka i może być wykorzystywana jako element wymagających diet. Zacznijmy jednak od kaloryczności i makroskładników. 100 gramów jagnięciny zawiera od około 200 do nawet 370 kcal, 13-35 gramów tłuszczu i ok. 17 gramów białka. Należy pamiętać, że wartości te mogą się zmieniać w zależności od warunków hodowlanych, diety i wieku zwierzęcia oraz wybranego elementu: najbardziej kaloryczne będą żeberka jagnięce, najmniej zaś łopatka. Za prozdrowotne właściwości jagnięciny odpowiada jej profil tłuszczowy – w mięsie jagnięcym znajdziemy dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 i omega-6. Te kwasy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania orgazmu ludzkiego, a niemniej ważne od samego ich dostarczania w diecie, jest spożywanie ich w odpowiednich proporcjach. Oprócz tego w jagnięcinie znajdziemy też dużą ilość kwasu linolowego, będącego świetnym przeciwutleniaczem oraz regulatorem poziomu cholesterolu i przemiany materii. Kwas ten zapobiega również rozwojowi cukrzycy oraz wzmacnia kości. W mięsie jagnięcym znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B3 – czyli inaczej PP, B6, B12 oraz B13). Mało znana witamina B13, czyli kwas orotowy, przede wszystkim jest antyutleniaczem. Co ciekawe, owce w ogóle nie chorują na nowotwory. Ta obserwacja pozwoliła naukowcom wysnuć wniosek, że jedzenie żeberek czy łopatki jagnięcej chroni także ciało człowieka przed rozwojem tych chorób. Dodatkowo kwas orotowy wspomaga nasz układ nerwowy i odpornościowy oraz serce – za wszystkie te prozdrowotne właściwości mięsa jagnięcego odpowiada oczywiście wysoka zawartość witamin z grupy B. Okazuje się, że systematyczne spożywanie pysznych, aromatycznych dań, składających się na przykład z combra jagnięcego albo łopatki, ma więcej korzystnych dla ludzkiego organizmu skutków. Dzieje się to za sprawą L-karnityny, która bierze udział w procesach wytwarzania energii – odpowiedni poziom tego składnika w organizmie jest przydatny zarówno dla osób żyjących aktywnie, jak i odchudzających się, ponieważ zapobiega on odkładaniu się tkanki tłuszczowej (oraz rozwojowi miażdżycy!). L-karnityna ma również właściwości wspomagające odtruwanie organizmu.

Ekologiczna jagnięcina – cena, gdzie kupić najlepiej?

Skoro comber i żeberka jagnięce są tak niecodzienne w naszym kraju, gdzie możemy kupić jagnięcinę? Naturalnie w Pora na Pola! Do naszego sklepu internetowego i, mamy nadzieję, w przyszłości także stacjonarnego w Warszawie, jagnięcinę dostarcza certyfikowane gospodarstwo ekologiczne OIKOS. Za sprawą Pana Marcina Wójcika (i z naszym udziałem!), prosto z Beskidu Niskiego, najlepsza jagnięcina trafia do Warszawy oraz innych miast w całej Polsce. Ekologiczne jagnięta hodowane są w sposób całkowicie zdrowy. Dorastają na czystych terenach górskich, mają dostęp do naturalnego, typowego dla swojego gatunku pożywienia i dziewiczych łąk. Takie warunki chowu jagnięciny mają oczywiste przełożenie na jej cenę. Comber jagnięcy jest najdroższym elementem tego mięsa, zaraz po nim plasuje się jagnięcina z kością – choć z drugiej strony najtańszą częścią, jaką kupimy w sklepie Pora na Pola, są żeberka jagnięce. Cenę jagnięciny wynagradza jednak jej wyjątkowy smak, delikatność i właściwości prozdrowotne. Ile kosztuje comber jagnięcy i gdzie, oprócz Warszawy, ją dowozimy, dowiecie się, zapoznając się z naszą ofertą.

Rodzaje jagnięciny, jakie kupisz w Pora na Pola

Jagnięcina nie jest dostępna zawsze – ma to związek ze specjalnym charakterem hodowli. Jednak z reguły znajdziecie w naszym sklepie:
  • comber jagnięcy – element pochodzący z części lędźwiowej zwierzęcia, jest to kawałek jagnięciny z kością – comber jagnięcy czasami nazywany jest również krzyżówką;
  • łopatkę jagnięcą – kawałek jagnięciny, który w naszym sklepie oferujemy bez kości – łopatka jagnięca pochodzi z przedniej części tuszy i jest jedną z chudszych opcji;
  • gliczki jagnięce – pochodzące ze zwierząt rasy czarnogłówka dwie giczki jagnięce;
  • żeberka jagnięce – czyli, jak sama nazwa wskazuje, kolejny element jagnięciny z kością – żeberka jagnięce są najbardziej kalorycznym kawałkiem tego mięsa;
  • karkówkę jagnięcą z kością – podobnie jak łopatka jagnięca, ten fragment pochodzi z przedniego odcinka tuszy i ma odrobinę wyższą wartość energetyczną;
  • udziec jagnięcy – kawałek mięsa o stosunkowo małej kaloryczności, sprzedawany z kością.

Najlepsze przepisy z jagnięciny

Jeśli znamy już cenę combra jagnięcego, żeberek czy łopatki oraz wiemy gdzie kupić jagnięcinę, możemy zastanowić się nad sposobem, jak je przyrządzić.

Pieczona łopatka jagnięca

Z łopatki stworzymy pyszne danie, przygotowując z niej pieczeń z jagnięciny. Jako dodatki świetnie sprawdzą się ziemniaki i grillowane warzywa, takie jak papryka i bakłażany. Łopatkę jagnięcą możemy również podać z ratatouille. Jako przypraw, do upieczenia mięsa, użyjmy oregano, czosnku i rozmarynu.

Duszone żeberka jagnięce

Jeżeli mamy ochotę na wyjątkowo wyraziste w smaku danie, powinniśmy zdecydować się na żeberka jagnięce – są dość tłuste (a tłuszcz jest przecież nośnikiem smaku!), dzięki czemu pasują do bardzo aromatycznych sosów, np. na bazie octu balsamicznego, czerwonego wina lub sosu sojowego. Żeberka jagnięce możemy najpierw zamarynować, a następnie poddusić w wybranym sosie z dodatkiem ziół.

Przepis na comber jagnięcy

Wśród ziół, które najlepiej pasują do jagnięciny, bez wątpienia królują czosnek i rozmaryn. Nie inaczej jest z w przypadku combra jagnięcego. Możemy przyrządzić go na grillu, uprzednio marynując właśnie w rozmarynie (i np. sosie sojowym z musztardą) i podać z lekką sałatką z pomidorów, czerwonej cebuli i czosnku.