Sery dojrzewające

Polskie, ekologiczne sery dojrzewające o wyjątkowych nutach – pszennego piwa, czarnuszki czy oliwy extra virgin kuszą delikatnie pikantnym lub całkowicie łagodnym smakiem. Doskonale pasują do grillowanych warzyw, mięsnych pieczeni oraz makaronów. Sery długodojrzewające idealnie komponują się winogronami i figami, winem, a nawet miodem.

Polskie sery dojrzewające z mleka niepasteryzowanego

W sklepach dla prawdziwych miłośników dobrego jedzenia, a takim jest właśnie nasz internetowy targ Pora na Pola, nie może zabraknąć serów długodojrzewających. Są to produkty bliskie każdemu smakoszowi – zdrowe, ekologiczne sery podnoszą wartość każdej potrawy, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i właściwości odżywcze. Sery dojrzewające to takie, które po wstępnym wyrobieniu leżakują w odpowiednich warunkach, w ściśle określonej temperaturze i wilgotności powietrza, aby nabrały aromatu i szlachetności. Ich wyjątkowość podkreślają niekiedy przyprawy, wcierane w skórkę oleje czy nawet siano. Polskie sery dojrzewające dostępne w Pora na Pola powstają z udziałem bakterii, które konserwują, zmieniają smak i strukturę na zdecydowanie lepsze, a także uczestniczą w powstawaniu dziur. Nasze produkty leżakują od jednego do nawet dziewięciu miesięcy, dzięki czemu każdy gatunek jest wyjątkowy, pyszny i aromatyczny.

Właściwości serów długodojrzewających i ich wpływ na zdrowie

Ekologiczne sery pełne są korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Przede wszystkim są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka – w zależności od rodzaju sera dojrzewającego, w 100 gramach produktu możemy znaleźć od 24 (gouda) do nawet 39 (parmezan) gramów tego składnika. Nie brak w nich też wapnia, który jest niezbędnym budulcem naszych kości, pomaga w regeneracji komórek nerwowych, regulacji hormonów i procesu krzepnięcia krwi, a nawet poprawia przyswajalność witaminy B12 (którą również znajdziemy w serach). Sery długodojrzewające zawierają około 30% tłuszczu (wartości te oczywiście będą różnić się pomiędzy gatunkami), jednak jest on dobrze trawiony przez jelita i przynosi uczucie sytości. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w serach długodojrzewających na uwagę zasługuje szczególnie CLA, który ma właściwości pomagające redukować tkankę tłuszczową, działa przeciwmiażdżycowo i podnosi odporność. Polskie sery długodojrzewające to też skarbnica składników mineralnych oraz witamin – to oczywiście rozpuszczalny w tłuszczach kwartet o wdzięcznej nazwie ADEK. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok, D i K umożliwiają wchłanianie wapnia, chroniąc przed osteoporozą i chorobami układu krwionośnego, a witamina E jest silnym antyoksydantem. Można w nich znaleźć również witaminy z grupy B, usprawniające działanie układu nerwowego i zmniejszające odczuwany stres, oraz minerały – oprócz wapnia także potas, fosfor, sód i magnez. Regularne spożywanie serów dojrzewających z mleka niepasteryzowanego poprawia nastrój, wzmacnia serce i kości, reguluje ciśnienie i wyposaża organizm w mechanizmy chroniące przed chorobami. Zastosowanie dostępnych w polskich sklepach rodzajów serów dojrzewających w kuchni Sery długodojrzewające, czyli takie, które są gotowe do spożycia po minimum 3 miesiącach leżakowania, charakteryzują się wyrazistym smakiem. Te potrzebujące odrobinę mniej czasu, jak na przykład gouda czy dziurawiec, są z reguły łagodniejsze i bardziej miękkie. Różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami serów dojrzewających sprawiają, że zastosowanie tych wyrobów jest odmienne. Leżakujące krótko z powodzeniem możemy położyć na kanapce, jednak w przypadku tych długodojrzewających (szczególnie powyżej 6 miesięcy) warto zdecydować się użycie ich ze składnikami, które pomogą podkreślić oryginalny aromat.   Goudę możemy wykorzystać do przygotowania potraw śniadaniowych, jak omlet z cukinią i pomidorami, a także wszystkich dań, do których przyrządzenia potrzebny jest dobrze topiący się produkt, łącznie z fondue. Ementaler, jako odrobinę twardszy, charakteryzujący się lekko orzechowym posmakiem, znakomicie pasuje do sałatek, również owocowych (z winogronami, gruszkami, grejpfrutami czy pomarańczami). Sery długodojrzewające, na przykład dostępny w sklepie Pora na Pola Fieno, aby pokazać swoje możliwości, wymagają wyjątkowej oprawy. Idealnie komponują się z oliwkami, figami czy ciemnym miodem. Tego typu wyroby najlepiej podawać w formie przystawki z wyżej wymienionymi dodatkami, a dla odważnych, szczególnie w towarzystwie miodu, mogą nawet zastąpić deser.  

Polskie sery dojrzewające dostępne w sklepie Pora na Pola

Na naszym internetowym targu naturalnego jedzenia można znaleźć polskie sery długodojrzewające w korzystnych cenach. Specjalnie dla klientów Poranapola.pl produkuje je Michał Szczęsny, na co dzień zajmujący się cateringiem na planach filmowych oraz właśnie serowarstwem. Sery wyrabia z ekologicznego, krowiego mleka niepasteryzowanego, nie stosując żadnych syntetycznych dodatków. Jakie rodzaje polskich serów dojrzewających można zakupić w naszym sklepie? Trzy sery od Michała Szczęsnego to dobrze znane klasyki typu gouda, ementaler oraz dziurawiec, które z łatwością znajdziemy na sklepowych półkach – te jednak nie mogą one równać się z produktami naszego dostawcy. Tradycyjny sposób przygotowania i ręczne wyrabianie sera dojrzewającego z niepasteryzowanego mleka sprawia, że zawiera on w pełni naturalny wapń oraz unikalny smak, jaki możemy znaleźć między innymi w najlepszych restauracjach i na profesjonalnych degustacjach. Ser typu gouda dojrzewa przez okres miesiąca, odmiana dziurawiec potrzebuje na to 2-3 miesięcy, a ementaler aż 3-4 miesiące. Dwa ostatnie wyroby otoczone są jadalną skórką. W przypadku EM MENTALERa jest ona zrobiona z parafiny, a w Dziurawcu z oliwy ekstra virgin – tworzy się przez wielokrotne nacieranie sera oliwą. Skórka zabezpiecza cenny produkt przed wysychaniem, a tym samym czyni go jeszcze pyszniejszym i bardziej kremowym. Interesującym produktem, na powierzchni którego również znajdziemy jadalną otoczkę, jest oryginalny Piwosz. Dojrzewa on aż do 5 miesięcy i przez pierwsze 4 tygodnie nacierany jest pszennym piwem, a następnie trzykrotnie oliwą z oliwek. Dzięki tym zabiegom polski ser długodojrzewający Piwosz dostępny w naszym sklepie zyskuje nietypowy posmak i aromatyczną skórkę. Jak sama nazwa wskazuje, przypadnie od z pewnością do gustu amatorom chmielowych trunków, idealnie będzie również komponował się z daniami grillowymi czy mięsnymi pieczeniami. Nie mniej ciekawy jest ser typu gouda, w którym za smak odpowiada dodatek czarnuszki. Niepozorne czarne ziarenka tej aromatycznej przyprawy, wyczuwalne w każdym kęsie czynią z niego doskonałą przekąskę dla miłośników wyrazistych, jedynych w swoim rodzaju wyrobów. Ostatnim produktem z grupy polskich serów długodojrzewających, powstających w kuchni Michała Szczęsnego jest absolutnie wyjątkowy Fieno, czyli ser typu Pecorino. Ta odmiana charakteryzuje się znaczną twardością i kruchością, jest delikatnie pikantna i tradycyjnie wytwarzana z mleka owczego. Fieno dostępny na naszym targu powstaje z ekologicznego mleka krowiego, dzięki łagodności którego na pierwszy plan wychodzą szlachetne nuty smakowe. Pierwsza z nich pochodzi z oliwy extra virgin, którą przez 2 tygodnie nacierany jest ser. Niepowtarzalnym czyni go natomiast aromat siana, w którym dojrzewa przez okres aż 9 miesięcy.

Różne rodzaje polskich serów dojrzewających z mleka niepasteryzowanego – ceny w sklepach

Ceny polskich serów długodojrzewających, które kupimy w sklepach internetowych i nie tylko, mogą wydawać się dość wysokie. Warto jednak pamiętać, że produkty te wytwarzane są najczęściej tradycyjnymi metodami przez doświadczonych serowarów, a sam proces ich przygotowania może trwać od kilku miesięcy do nawet roku i ma to ogromny wpływ na ich końcową cenę. Sery dojrzewające zawierają podobną ilość białka jak surowe mięso, co prowadzi do ciekawego wniosku – cena 1 g białka w serze długodojrzewającym jest podobna, a często nawet wielokrotnie niższa, niż tej samej ilości składnika pochodzącego z ekologicznego mięsa.