Orzechy i nasiona

To naprawdę twardy orzech do zgryzienia, by zdecydować, które orzechy są najlepsze, kiedy wszystkie są tak samo pyszne i zdrowe. A kiedy do gry wchodzą jeszcze wyśmienite bio nasiona... najchętniej zjadłoby się je wszystkie! Pełne niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin, delikatnie słodkie orzechy przyjemnie chrupią, a eko słonecznik i spółka nadają potrawom oraz wypiekom wyjątkowego smaku.

Eko orzechy i nasiona (chia, słonecznik, amarantus bio, czarny i biały sezam)

Bio orzechy oraz ekologiczne nasiona łączą w sobie doskonały smak i mnóstwo korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych. Każda z odmian orzechów, a więc włoskie, laskowe, nerkowca czy brazylijskie, charakteryzuje się odrobinę innymi właściwościami. Choć ich nuty smakowe i aromaty wydają się podobne, wprawne kulinarne „oko” bez problemu rozpozna subtelne niuanse pomiędzy poszczególnymi, nawet zbliżonymi do siebie gatunkami. Najlepszym przykładem dużych podobieństw pomiędzy nie tylko samymi orzechami eko, ale całą grupą produktów tego typu, jest przypadek bio migdałów. Powszechnie uważane właśnie za orzechy, czyli owoce wytwarzane przez niektóre gatunki drzew, tak naprawdę, w ujęciu biologicznym, są nasionami (podobnie jak popularne pini). Nie przeszkadza to oczywiście płatkom migdałów (i całym ziarnom) być niesłychanie pysznymi i zdrowymi przekąskami – powyższy fakt to jedynie kulinarno-przyrodnicza ciekawostka. Charakterystyczne są również nasiona bio amarantusa, ponieważ są wyjątkowo drobne, przez co zwykle jadane jako alternatywa dla kasz. Orzechy oraz ogromna część nasion wykorzystywane są jako surowiec do produkcji oryginalnych mąk bezglutenowych. Jednymi z najpopularniejszych produktów z tej kategorii są także bio słonecznik oraz sezam biały i czarny. Te małe nasionka, pełne zdrowych tłuszczy, poza zastosowaniem wprost do spożycia, służą również do wytłaczania olejów do użytku w kuchni oraz w pielęgnacji. Olej ze słonecznika eko świetnie nawilża skórę i włosy, zapobiega ich nadmiernemu starzeniu i dostarcza witamin oraz minerałów. Dodatkowo sezamowy, dzięki właściwościom antybakteryjnym, może być doskonałym domowym kosmetykiem, przyspieszającym gojenie zmian trądzikowych. Ma też działanie poprawiające ukrwienie, przez co stosowany jest do rozgrzewającego masażu ciała.

Orzechy bio w Pora na Pola – eko produkty pełne smaku

Dostawcą naszych eko orzechów jest polska marka Fresano, stworzona przez pasjonatów zdrowej żywności i działająca na rynku od 2013 roku. W ich ofercie znaleźć można bio orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe, nerkowca oraz ziemne. Każdy z tych gatunków to ręcznie pakowane, zawsze świeże, najwyższej jakości produkty pochodzące z certyfikowanych ekologicznych upraw. Eko orzechy brazylijskie są dość słodkie, kremowe i charakteryzują się strukturą przypominającą migdały. W kuchni sprawdzą się jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek – najlepiej z ostrymi przyprawami, świetnie komponują się także z przeróżnymi serami. Można z nich przygotować delikatne, wegańskie masło. Smaku kolejnych nie trzeba nikomu przedstawiać – lekko gorzkawe włoskie również znajdują wszechstronne zastosowanie, między innymi jako składnik wielu popularnych dań i deserów. Poza sałatkami, często znaleźć je można w przepisach na potrawy kuchni orientalnej, owsianki, oraz oczywiście słodkie wypieki. Doskonale znane w naszym kraju są także bio orzechy laskowe. Wyjątkowo chrupiące, o charakterystycznym aromacie, oprócz oczywistych zastosowań kulinarnych, nadają się również do przyrządzania pysznej, domowej nalewki o właściwościach prozdrowotnych. Według tradycyjnych receptur powinna być słodka, mieć wyczuwalną nutę wanilii i lekko rozgrzewać. Nerkowce są natomiast jednymi z najdelikatniejszych. Miękkie, wręcz (jak na orzechy) rozpływające się w ustach i łagodne w smaku, najlepiej pasują do deserów. Ze względu na ich kremową konsystencję i zawartość tłuszczy będą dobrym łącznikiem dla ciastek z nasion, pieczonych bez mąki. Fresano dostarcza również naszym klientom popularne eko orzechy ziemne, czyli fistaszki (które są tak naprawdę strączkami!). Sprzedawane są w wersji zdrowej i jednocześnie smakowitej – prażone, a nie smażone (takie najczęściej dostępne są w sklepach), bez soli.

Eko słonecznik i inne bio nasiona dostępne na naszym targu

Zdrowe nasiona oferowane w sklepie Pora na Pola pochodzą od dwóch dostawców – wspomnianej wcześniej marki Fresano oraz od Beans Brothers. Obie firmy proponują naszym klientom ziarna słonecznika eko. Bio nasiona tej promiennej, kojarzącej się z latem rośliny, mają lekko orzechowy posmak. Nadają się do sałatek, świetnie komponując się na przykład z kurczakiem, suszonymi pomidorami i eko rukolą. Bio słonecznik sprawdza się również jako dodatek do owsianek, składnik past do kanapek i posypka do domowego pieczywa. Zarówno Fresano, jak i Beans Brothers, dostarczają wiórki kokosowe oraz sezam bio. Białe i czarne nasiona różnią się smakiem – biały sezam jest delikatnie słodki i łagodniejszy, a czarny (niełuskany) o wiele bardziej aromatyczny. Oba pasują do takich samych zastosowań jak eko słonecznik, jednak często są wykorzystywane również do słodkich wypieków. Od marki Fresano pochodzą także inne, dostępne w naszym sklepie, nasiona, między innymi bio migdały w płatkach. Płatki migdałów najczęściej stosowane są jako posypka do ciast i tortów, stanowią popularny składnik lekkich sałatek w klimacie śródziemnomorskim. To jednak nie koniec ich zastosowań – pokruszone migdałowe płatki bio są rewelacyjną panierką do kurczaka. Prażone pestki dyni mogą stać się zdrową alternatywą dla przekąsek. Wykorzystamy je też podobnie jak inne nasiona – do sałatek i zdobienia zup krem. Bio amarantus wyróżnia się wyjątkowym, pikantnym smakiem z orzechowymi nutami. Należy gotować go podobnie, jak kasze, może być również ich zamiennikiem w daniach na ciepło i sałatkach lub podstawą do wypieku zdrowych ciastek. Mak jest jedną z tradycyjnych, często wykorzystywanych bakalii, a stosunkowo nowe w polskiej kuchni nasiona chia dodamy do owsianek, zup oraz sosów. Orzechy eko, bio słonecznik i inne nasiona – źródło cennych składników odżywczych Bio orzechy są produktem kalorycznym, nie należy z nich jednak rezygnować. Wręcz przeciwnie, małe porcje najlepiej włączyć do codziennego jadłospisu, aby spożywać je systematycznie. Wszystkie orzechy eko, w tym włoskie, brazylijskie, laskowe czy nerkowca, zawierają przede wszystkim zdrowe, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które korzystnie wpływają głównie na pracę układu krążenia. Zapobiegają między innymi chorobom serca, miażdżycy, a także obniżają cholesterol. Poza tym regularne jedzenie orzechów bio, w połączeniu ze zrównoważoną dietą, zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2, pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego (dzięki zawartości witamin z grupy B) i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami (witamina E). Eko orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe i nerkowca są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Również eko słonecznik wykazuje podobny wpływ na zdrowie jak orzechy bio. Jest prawdziwą skarbnicą witaminy E. Według różnych źródeł zawiera od 27 do nawet 35mg na 100 gramów produktu – to tyle, co w niektórych orzechach eko. Słonecznik bio dostarcza więc niemałej porcji antyoksydantów, które dodatkowo są, dzięki obecności NNKT, bardzo dobrze wchłaniane. Zawarte w nich fitosterole chronią układ krwionośny i obniżają cholesterol. Nasiona, które mają wartości odżywcze zbliżone do eko słonecznika, np. bio sezam, migdały czy amarantus, będą również podobnie działały na zdrowie człowieka. Warto jednak wspomnieć, że biały i czarny sezam bio działa wykrztuśnie, migdały (także płatki migdałów) pomagają kobietom w ciąży złagodzić mdłości i zgagę, a bio amarantus ma niski indeks glikemiczny, przez co nie podnosi poziomu cukru we krwi.