Zakwasy

Doskonały, aromatyczny napój, zawierający kompleks witamin i minerałów, pobudzający układ odpornościowy, wspomagający prawidłowe trawienie, polecany w profilaktyce wrzodów żołądka i anemii... Brzmi jak kolejna reklama cudownego leku? Takie są zakwasy z buraków i kapusty! Serio serio! Ich prozdrowotne działanie sprawdziliśmy w Pora na Pola. Teraz, razem z Zakwasownią, chcemy dzielić się z Wami tym dobrem natury. Pijcie na zdrowie!

W tym momencie nie mamy dostępnych produktów od tego dostawcy. Poznaj ofertę innych małych wytwórców i rzemieślników.

Przygotowywanie zakwasów polega na poddaniu wybranych składników procesowi fermentacji mlekowej, na której skutek uzyskujemy naturalne probiotyki, mające korzystne działanie na nasze zdrowie. Chociaż sama metoda ich przyrządzania jest w każdym przypadku dość podobna, uzyskane z niej zakwasy różnią się między sobą właściwościami i możliwym zastosowaniem. Powszechnie stosowane są przede wszystkim wykonywane z mąki zakwasy na chleb i żurek, wśród zakwasów warzywnych króluje natomiast ten buraczany, niezbędny do ugotowania idealnego czerwonego barszczu. Dobre zakwasy powinny być produkowane wyłącznie z naturalnych składników. Są to produkty wegańskie, niezawierające cukru. Zakwasy z buraków i kapusty są też bezglutenowe. W miarę możliwości – czyli wtedy, gdy wykorzystujemy je od razu lub jesteśmy w stanie przez cały czas przechowywać je w lodówce – powinny być niepasteryzowane. Brak pasteryzacji pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze oraz prozdrowotne działanie zakwasów. Warto stosować je jako suplement diety, regularnie pijąc na czczo przynajmniej 50 ml tego żywego napoju.

Zakwas z buraków

Buraki są pożytecznym składnikiem diety. Nie powinniśmy jednak jeść ich zbyt często na surowo, ponieważ w takiej formie zawierają spore ilości azotanów mogących mieć negatywny wpływ na procesy krwiotwórcze. Na szczęście obróbka buraków eliminuje te związki. Ponieważ wysoka temperatura niszczy część składników odżywczych, najzdrowsze będą kiszonki i zakwasy z buraków. Proces kiszenia sprawia, że dobrych dla naszego organizmu substancji pojawia się wręcz więcej nie tylko w warzywach, ale również w powstającym zakwasie.

Zakwas z buraków – właściwości

Zakwas z buraków jest bogaty w witaminy A i E oraz z grupy B. Znana szeroko pod nazwą kwas foliowy witamina B9 pozytywnie wpływa na układ krwionośny, obniża cholesterol oraz zapobiega demencji. Podobne działanie mają witamina B12 w połączeniu z kobaltem. Wzmacniająca odporność witamina C jest silnym antyoksydantem, a dodatkowo poprawia przyswajalność żelaza, którego również w naszym napoju nie brakuje. To wszystko sprawia, że zakwas z buraka jest bardzo korzystny dla osób borykających się z anemią i podczas leczenia chorób nowotworowych. Nie mniej istotne dla zdrowia są zawarte w burakach pierwiastki: potas i wapń, pozytywnie wpływające na stan skóry, włosów i paznokci cynk i biotyna, oraz betaina, czyli aminokwas, który wspomaga wchłanialność innych składników i wspomaga tworzenie włókien kolagenowych. Zakwasy, jak wszystkie kiszonki, regulują procesy trawienne, pomagają odbudować właściwą florę bakteryjną jelit i utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Jak zrobić zakwas z buraków?

Przepis na zakwas buraczany jest bardzo prosty. Przygotujemy go bez problemu we własnym domu, jeśli tylko dysponujemy burakami, przyprawami, dużym słoikiem i odrobiną cierpliwości. Do wyparzonego słoika wkładamy obrane i pokrojone surowe buraki, kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, nasiona kopru i kolorowy pieprz. Zalewamy wodą z solą kuchenną (na 1 litr potrzebnej wody powinna przypadać łyżka soli) pamiętając, żeby zakrywała ona buraki w całości. Jeśli chcemy przyspieszyć proces fermentacji, możemy dodać też kilka łyżek zakwasu z ogórków. Tak przygotowany zakwas z buraków będzie gotowy do picia po tygodniu. Ważne jest, aby po tym czasie przelać go do innego szklanego naczynia i trzymać w lodówce, by zahamować fermentację.

Zakwas z buraków – zastosowanie

Zakwas z buraków smakuje jak lekko kwaśny czerwony barszcz, jest zresztą stosowany jako składnik podkreślający buraczany smak domowego barszczu. Najlepiej jednak pić go na zimno. W ten sposób nie tracimy żadnych jego drogocennych właściwości prozdrowotnych ani witamin, które mogłyby ulec rozkładowi w czasie obróbki cieplnej. Ten naturalny probiotyk idealnie nadaje się do stosowania samodzielnie przed posiłkiem, kiedy to bakterie kwasu mlekowego będą miały możliwość zadziałać skutecznie – najlepiej pić go na czczo i regularnie! Codzienne spożywanie zakwasu z buraków może znacznie poprawić stan zdrowia i wzmocnić odporność. Jeśli jednak dopiero rozpoczynamy swoją przygodę z wszelkiego rodzaju kiszonymi produktami, zacznijmy od małych porcji napoju (ok. 50 ml). Wróćmy jednak do smaku. W końcu odczucia smakowe również są ważne – wszyscy chcemy jeść pysznie, prawda? W Pora na Pola znajdziemy aż 5 wersji zakwasu z buraków. Wszystkie z nich podchodzą z Zakwasowni, czyli rodzinnej firmy żyjącej miłością do fermentacji i roślinnej kuchni. Pierwszy z nich to oczywiście produkt wykonany wyłącznie z buraków ekologicznych i takich samych przypraw. Oprócz tego możemy skusić się na drobną odmianę – zakwas z buraków z chili lub z dodatkiem chrzanu, mający jeszcze bardziej wzmacniające działanie zakwas buraczany z selerem, imbirem i cytryną – idealny na jesienno-zimowe poranki, oraz wyjątkowy, korzenny zakwas z cynamonem, anyżem i goździkami.

Zakwas na barszcz czerwony

Barszcz czerwony na zakwasie to zupełnie inny wymiar barszczu, a jednocześnie najbardziej tradycyjny jego wariant. Jest wyjątkowo pyszny i intensywny w smaku. Przyrządzając taki barszcz, musimy pamiętać o tym, by dodawać zakwas na samym końcu gotowania i od tego momentu nie doprowadzać potrawy do wrzenia. Możliwości jego podania jest bez liku. Najczęściej widuje się go na stołach w towarzystwie pasztecików lub z uszkami czy kołdunami. Możemy go jeść z makaronem, ziemniakami, a nawet z gotowaną fasolą.

Zakwas z kapusty

Zakwas z kapusty, oprócz takiego samego działania probiotycznego jak w przypadku napoju z buraków (za które odpowiada sam proces fermentacji), charakteryzuje się również innymi właściwościami wynikającymi z cech samej kapusty. Dla uzyskania pełni korzyści prozdrowotnych warto więc pić regularnie oba zakwasy – dostarczymy sobie wtedy kompleksowo samych najlepszych składników. Tak samo, jak w przypadku buraków, już świeża kapusta wykazuje działania sprzyjające naszemu zdrowiu. Jest bogata w witaminy E, C, P, grupy B, istotną w procesie homeostazy i pomagającą w budującą kości K oraz bardzo rzadką i mało znaną witaminę U. Ta ostatnia to tak naprawdę enzym, który nie spełnia definicji witaminy – nie jest niezbędna do funkcjonowania organizmu człowieka, ale bardzo pożyteczna. Sulfonian metioniny (czyli zwyczajowo witamina U) ma właściwości przeciwzapalne i przyspiesza gojenie ran. Jego najbardziej niezwykłe działanie objawia się natomiast w żołądku, ponieważ ma on zdolność regulacji objętości soków trawiennych, i to zarówno zwiększając, jak i zmniejszając ich ilość. Radzi sobie również z Helicobacter pylori, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka. Jeżeli połączymy te właściwości z probiotycznym działaniem zakwasu z kapusty, otrzymamy prawdziwy eliksir zdrowia dla układu pokarmowego. Zakwas z kapusty jest też źródłem fitoncydów, które mają właściwości grzybobójcze i antybakteryjne, wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Beta-karoten chroni wzrok, a razem z siarką wspiera skórę, włosy i paznokcie. W naszej ofercie znajdują się aż trzy rodzaje zakwasów z kapusty, oczywiście od Zakwasowni. Zakwas z kapusty białej To żywy, niepasteryzowany napój składający się wyłącznie z ekologicznych surowców. W butelce zamknięty jest zakwas z białej kapusty i jabłek przyprawiony czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dostępny jest w wersji czystej oraz z dodatkami, kurkumą i imbirem. Te dwa składniki nie tylko odpowiadają za oryginalny smak – pozytywnie działają też na odporność i przyjemnie rozgrzewają. Zakwas z kapusty czerwonej Trzecim naszym produktem z tej kategorii jest zakwas z kapusty czerwonej. Przygotowany ze świeżej kapusty probiotyczny napój, który możemy pić zawsze, gdy potrzebujemy wzmocnienia od wewnątrz. Zakwas z kapusty kiszonej Nie należy zapominać, że zakwas jest tak naprawdę jednym z produktów procesu fermentacji warzyw. Oznacza to, że w przypadku, gdy przygotowujemy go sami, oprócz napoju otrzymamy jadalne kiszonki warzywne. Również kupując lub przyrządzając na przykład kiszoną kapustę, nie wylewajmy pozostałego po niej soku. Zakwas z kapusty kiszonej jest tak samo wartościowy, jak te odpisane przez nas wcześniej.

Zakwas na chleb

Obecność zakwasu w pieczywie w mniejszym stopniu wpływa na zdrowie niż niepasteryzowane kiszonki, jednak zawartość kwasu mlekowego nie pozostaje obojętna dla organizmu. Jest to oczywiście wpływ jak najbardziej pozytywny – chleb tego typu pomaga w zachowaniu zdrowia i wzmacnia odporność. Zakwas na chleb jest wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu. Musimy jednak pamiętać, aby zajrzeć do niego rano i wieczorem przez kilka dni, podczas których przebiegać będzie proces fermentacji. Gotowy posłuży do upieczenia pysznego i sycącego chleba lub pizzy, a nawet zdrowszej wersji naleśników. Wyroby na zakwasie nie psują się, ponieważ kwaśny odczyn nie pozwala rozwijać się bakteriom i pleśniom. Aby przygotować zakwas na chleb, wystarczy wymieszać mąkę żytnią (typ 2000; można też użyć orkiszowej, gryczanej czy kukurydzianej) z wodą w równych częściach, które w tym przypadku oznaczają 50 ml wody na 50 gramów mąki. Umieszczamy mąkę w wyparzonym słoiku, przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu. Pamiętając, żeby nie używać metalowych sztućców, przez 4 dni co rano sprawdzamy, czy zakwas nie ucieka ze słoika – w takim przypadku mieszamy go delikatnie. Codziennie wieczorem dokarmiamy go taką samą porcją mieszaniny mąki i wody. Piątego dnia mamy gotowy zakwas na chleb. Warto zostawić sobie 1/4 produktu, aby od niego zacząć przygotowanie następnej porcji. Aby przechować go w niezmienionym stanie, musimy zatrzymać proces fermentacji. W tym celu bezwzględnie przechowujmy go w lodówce, przed użyciem koniecznie doprowadzając ponownie do temperatury pokojowej.

Zakwas na żur

Nazwa smacznego, tradycyjnego żuru pochodzi od niemieckiego sauer, które oznacza kwaśny. Nie ma chyba jaśniejszej wskazówki ku temu, że prawdziwy żur musi być przygotowany na zakwasie. Zakwas na żur możemy również wykorzystać podczas gotowania żurku i barszczu białego, które teoretycznie są innymi zupami. W praktyce, ze względu na rozbieżności między poszczególnymi źródłami oraz występujące w różnych regionach zwyczaje, bardzo często tych trzech nazw używa się zamiennie. Przyjmuje się jednak, że barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, żur i żurek natomiast z żytniej. Żur to gęsta zupa gotowana na wędzonce, podawana z białą kiełbasą i skwarkami, żurek natomiast jest lżejszy, zabielany śmietaną, serwuje się go z kiełbasą i jajkiem, dodaje majeranek. Zakwas na żur, zwany często chlebowym, robi się odrobinę inaczej niż ten na chleb. Na 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 musimy użyć 500 ml ciepłej wody, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i przez 3-4 dni trzymamy w ciepłym miejscu, nie dokarmiając. Aby przyspieszyć fermentację, warto dodać również odrobinę zakwasu z ogórków. Zakwas na żur mieszamy codziennie, pamiętając o tym, aby nie używać metalowych łyżek. Gotowy musimy zużyć od razu lub przechowywać w lodówce.