Nabiał i jaja
W Pora na Pola znajdziecie szeroki wybór produktów mlecznych od niedużych, polskich producentów. W naszej ofercie mamy nabiał i jaja zarówno wiejskie jak ekologiczne. Sery będące doskonałym źródłem białka i składników mineralnych wytwarzane są w gospodarstwach na terenie całego kraju. Jajka pochodzą od wolnowybiegowych kur, nioski i zwierzęta mleczne karmione są w sposób naturalny. Mleko, śmietana, kefir i twarogi smakują jak za dawnych lat. Nasi dostawcy stawiają na hodowlę tradycyjną w najlepszym ujęciu.
-
Mleko
W Pora na Pola produkty mleczne są prawdziwym hitem sprzedażowym. Znajdziecie u nas mleko kozie i mleko krowie, niepasteryzowane, od naturalnie hodowanych zwierząt. Świeże mleko trafia do nas od gospodarza w tym samym dniu, w którym wysyłamy je do Ciebie. W mleku występują witamina k i witamina d jest też ono znakomitym źródłem wapnia.
-
Sery
Oferta serów Pora na Pola w dużej mierze zależna jest od sezonów. W naturalnej produkcji to pory roku determinują dostępność mleka. Surowiec ten w każdym miesiącu smakuje nieco inaczej - zależy chociażby od diety zwierząt i od pogody. Produkcja rzemieślnicza ma tę specyfikę, że wyroby nie są za każdym razem identyczne. Ten sam ser wyprodukowany w początkach wiosny i późnym latem, smakować będzie nieco inaczej i to jest świetne! W Pora na Pola przez cały rok dostępne są sery krowie, znajdziesz u nas zarówno świeże wiejskie twarogi, jak i sery podpuszczkowe świeże lub dojrzewające, mamy także sporo serów wędzonych. Sery owcze i te z mleka koziego dostępne są w większych ilościach od wiosny do jesieni, ich także u nas nie brakuje. Kupisz u nas sery śniadaniowe, sałatkowe, takie które nadadzą się na grilla, a również fantastyczne kawałki na deskę serów. To duża radocha jeść na co dzień rodzime sery rzemieślnicze. Zachęcamy!
-
Jaja
W asortymencie Pora na Pola dostępne są najlepsze jaja od wybieganego, żyjącego w miłych okolicznościach ptactwa. Mamy wiejskie jaja kurze z Kurpi, mamy jaja z Mazowsza, przepyszne jaja kacze z ogromnym żółtkiem i dostępne sezonowo strusie jajo z Podlasia - rarytas, którym posili się naście osób. Wiosną polecamy także delikatne w smaku jajka bażancie - niezwykle eleganckie, pierwszorzędne do majonezów i na kogel mogel. Jajka są nieodzownym elementem wielu potraw, ponadto są znakomitym źródłem wapnia i witamin.
-
Masła
Masło wiejskie powstaje ze śmietany mleka krowiego, nie zawiera barwników, ani innych sztucznych dodatków. Prawdziwe masło od krów hodowanych naturalnie zmienia się nieco wraz z sezonami, jego kolor i smak zależy od diety zwierząt, inny jest w okresie pastwiskowym, inny w porze chłodu, gdy zwierzęta pozostają w oborach. Przechowywanie masła ma wpływ na jego trwałość i smak. Najlepiej odkroić nieduży kawałek do bieżącej konsumpcji, a resztę trzymać w lodówce. W Pora na Pola dostępne mamy wiejskie masło z Kurpi - klasyczne i klarowane. Jedzenie masła mamy wpisane w krwiobieg - smarujemy nim pieczywo, pieczemy na nim ciasta, łyżka dobrego masła wzmacnia smak każdej potrawy. Masło z Gospodarstwa Państwa Michalaków to inna jakość niż masła extra dostępnego w powszechnej sprzedaży, spróbujcie, a zrozumiecie tę różnicę.
-
Śmietany
Naturalna śmietana wiejska to prawdziwy rarytas. Powstaje z mleka od krów karmionych naturalnie, tj. zielonką i sianem. W Pora na Pola polecamy prawdziwą śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu z Kurpi oraz ekologiczną śmietanę 18% z Mazowsza. Obie genialne, wspaniałe jako dodatek do knedli, pierogów, makaronów, twarogów, do zup i sosów. Gęsta śmietana zmieszana z cukrem dopełnia smaku letniej mizerii, można ją też serwować do deserów.
-
Jogurty
Szukasz prawdziwego jogurtu z wiejskiego mleka? Dobrze trafiłeś! Jogurt naturalny powstaje wyłącznie z mleka i żywych kultur bakterii, inne dodatki są niewskazane. Bakterie jogurtowe wpływają korzystnie na mikroflorę jelit, dlatego zalecane jest regularne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, poza tym jogurt bogaty jest w witaminy z grupy B. W Pora na Pola znajdziecie wiejskie jogurty krowie, w sezonie wypasu także owcze i kozie, dostępny jest także jogurt ekologiczny. Wszystkie mają niepowtarzalny smak i wspaniałą konsystencję - niektóre kremową inne gęstą niczym jogurt grecki. Jest więc w czym wybierać!
-
Wyroby z mleka