Swojskie wyroby z mięsa najwyższej jakości, od zaufanych dostawców, pozwolą Wam… wyrobić sobie podniebienie prawdziwego smakosza tradycyjnych wędlin, kiełbas i pasztetów.

A jest w czym wybierać! Swojskie wędliny, prawdziwe pasztety i kiełbasy oraz domowy smalczyk… Czego chcieć więcej? Czy to biała kiełbaska na świąteczny żur, czy przepyszny pasztet z gęsi na codzienną kanapkę – na naszym targu naturalnego jedzenia każdy mięsożerca znajdzie coś w sam raz dla siebie!

Wyświetlanie wszystkich 39 wyników

Parówki wieprzowo-cielęce 300 g

12,35 

Parówki z dwóch rodzajów mięsa. Dodatek cielęciny nadaje im delikatności i jeszcze lepszego smaku. Parówki mają dosyć twardą skórkę.

Skład: mięso wieprzowe 66%, cielęcina 20%, woda, przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól kuchenna ważona, składnik soli peklującej (środek konserwujący): azotyn sodu (0,006%)

Paróweczki drobiowe 300 g

12,00 

Parówki z mięsa z kurczaka, zrobione bez użycia soli peklującej. Wyrób z Masarni Kuznocin.

Skład: mięso z kurczaka, woda, sól, mąka ziemniaczana, przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, papryka słodka, papryka ostra.

Kabanosy drohickie podsuszane 8 szt.

26,53 

Kabanosy po podsuszeniu charakteryzują się bardzo wyrazistym, świetnym smakiem.

Skład: mięso wieprzowe, kminek, pieprz czarny, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Szynka tradycyjna cała ok. 700 g

45,16 

Szynka z gospodarstwa Państwa Putkowskich. Leżakująca w solance, nieodparzana, wędzona dymem olchowym. Smakuje tak jak powinna smakować prawdziwa, wiejska szynka.

Skład: mięso wieprzowe, sól, sól peklująca, cukier.

Kindziuk Dażynki ok. 400 g

31,80 

Szlachetna wędlina podsuszana i dojrzewająca, z wyselekcjonowanych kawałków szynki, wędzona tradycyjnie zimnym dymem.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Biała kiełbasa surowa ok. 700 g

19,56 

Biała kiełbasa surowa do tradycyjnego żurku. Skład: mięso wieprzowe, sól, czosnek, majeranek, pieprz, środek konserwujący- azotyn sodu 0,006%.

Kaszanka ok. 350 g

7,35 

Skład: kasza gryczana, podgardle wieprzowe, cebula, krew wieprzowa, majeranek, pieprz, sól.

Kiełbaski śniadaniowe ok. 300 g

10,25 

Najlepiej smakują smażone lub grillowane, chociaż można je po prostu wrzucić na wrzątek jak parówki. Porcja miękkich kiełbasek w delikatnej, cieniutkiej osłonce z Masarni Kuznocin.

Skład: mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, przyprawy, sól kuchenna ważona, składnik soli peklującej (środek konserwujący): azotyn sodu (0,006%)

Kiełbasa carska podsuszona ok. 300 g

17,97 

Kiełbasa wieprzowa o wyraźnie odmiennym smaku i wyglądzie ze względu na dodatek papryki, Poddana procesowi podsuszania w celu intensyfikacji walorów smakowych. Jest odrobinę tłustsza od pozostałych kiełbas :).

Skład: mięso wieprzowe, papryka, pieprz czarny, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Kiełbasa biała parzona ok. 300 g

9,65 

Biała kiełbasa parzona polecana jest szczególnie do Wielkanocnego żurku, białego barszczu oraz w sezonie grillowym. 

Skład: mięso wieprzowe, seler, czosnek, skrobia ziemniaczana, przyprawy, sól kuchenna ważona, środek konserwujący- azotyn sodu 0,006%.

Pasztet z kaczki 235 g

20,16 

Kaczka uchodzi za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Domowy pasztet z pieczonej kaczki jest pracochłonny ale jego smak rekompensuje wszystko. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: mięso z kaczki, cebula świeża, jabłka, czosnek świeży, majeranek, sól, olej roślinny rzepakowy, papryka słodka, pieprz czarny

 

Mus z wątróbki 240 g

13,58 

Prosty ale jednocześnie elegancki mus z wątróbki. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. 

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
Składniki: wątroba z kurczaka, cebula świeża, śmietana, wino czerwone, masło, sól, pieprz czarny.

 

Smalec gęsi czysty 210 g

15,44 

Jest polecany do smażenia, pieczenia i gotowania. W medycynie ludowej stosuje się go na bóle mięśni i stawów oraz stany zapalne. Przyspiesza leczenie ran oraz dodaje energii. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. 

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: tłuszcz gęsi.

 

Kiełbasa w słoiku 280 g

15,32 

Domowa, jak u babci kiełbasa w słoiku.Produkt, który wraca do łask. Świetny na kanapki. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: mięso wieprzowe, sól, kolendra, papryka w proszku, czosnek, majeranek, żelatyna spożywcza.

 

Zylc 240 g (galareta wieprzowa po kaszubsku)

9,82 

Tradycyjna potrawa kaszubska, bardzo popularna. Jest świetną propozycją na przekąskę jak i kolację. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

 
Termin przydatności: minimum miesiąc. 
Składniki: mięso wieprzowe, woda, ocet, sól, żelatyna spożywcza, marchew, cukier, przyprawy.

 

Smalec wieprzowy ze śliwką 240 g

15,44 

Najlepiej smakuje podany na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. Polecamy doskonałej jakości i o wyśmienitym smaku wyroby tradycyjne.

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: tłuszcz wieprzowy, mięso wieprzowe, cebula świeża, jabłka, śliwka suszona wędzona, czosnek świeży, sól, majeranek, pieprz czarny.

 

Pasztet wieprzowy 235 g

15,44 

Pasztet wieprzowy na co dzień może stanowić świetną przekąskę.Ze świecą szukać pasztetu, który ma w sobie naprawdę duże ilości mięsa.Dbając o jakość oraz zdrowe dodatki, nasz produkt jest wyrobem wysokiej jakości.

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: mięso wieprzowe, cebula świeża, marchew, olej roślinny rzepakowy, woda, śmietana, sól, przyprawy.

 

Smalec gęsi z peperone 280 g

15,44 

Smalec gęsi z dodatkiem peperone o ostrym smaku. Przyspiesza leczenie ran oraz dodaje energii. Produkt ręcznie robiony bez użycia konserwantów. 

Termin przydatności: minimum miesiąc. 
 
Składniki: tłuszcz gęsi, cebula świeża, papryka peperone, jabłka, sól, majeranek.

 

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet Prababci Jani ok. 400 g

15,29 

Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem jajek z własnego gospodarstwa przyrządzany jest według receptury prababci Janiny w masarni Dażynka. Zgodnie z tradycją jest pieczony w piecu chlebowym.

Skład: mięso wieprzowe, mięso drobiowe, wątroba wieprzowa, bułka pszenna, jaja, pieprz czarny/ziołowy, gałka muszkatołowa, cukier, sól.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kiełbasa podsuszana nadbużańska ok. 300 g

18,66 

Podsuszanie w tradycyjnej wędzarni intensyfikuje smak tej bardzo dobrej, grubo mielonej kiełbasy wieprzowej.

Skład: mięso wieprzowe, gorczyca, pieprz czarny, majeranek, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kiełbasa jałowcowa ok. 300 g

17,28 

Kiełbasa wieprzowa z masarni Państwa Putkowskich. Wyraźnie wyczuwalny aromat i smak jałowca. Najchudsza z proponowanych kiełbas.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, jałowiec, sól, sól peklująca, cukier.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kabanosy drohickie 8 szt.

26,73 

Kabanosy od Dażynka mogą stanowić świetną przekąskę lub urozmaicenie deski wędlin.

Skład: mięso wieprzowe, kminek, pieprz czarny, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Niedostępny
Zobacz więcej

Smalczyk z jabłkiem 200 g

11,17 

To jest pyszne! Smalec z wysokiej klasy mięsa połączony z jabłkiem, cebulką oraz naturalnymi przyprawami. Świetnie smakuje zwłaszcza w klasycznej wersji – na pajdzie chleba i z ogórkiem kiszonym.  

Skład: słonina, mięso wieprzowe, jabłko, cebula, pieprz czarny/ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, sól.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kiełbasa nadbużańska ok. 450 g

22,81 

Tradycyjna, wędzona kiełbasa o swojskim smaku.

Skład: mięso wieprzowe, gorczyca, pieprz czarny, majeranek, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Niedostępny
Zobacz więcej

Parówki drobiowe EKO 300 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

26,88 

Parówki drobiowe z ekologicznego drobiu. Wędzone i parzone. Wyrób otrzymany z drobno rozdrobnionego mięsa kurczaka eko z dodatkiem mięsa indyka eko. Farsz napełniony w jelito baranie.

Skład: mięso kurczaka eko 70%, mięso indyka eko 20%, woda, pieprz eko, sól kamienna.

 

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet z indyka i kurczaka EKO 250 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

13,43 

Pasztet z indyka w foremce w całości, zapakowany próżniowo. Pieczony wyrób otrzymany z gotowanego mięsa indyka eko z dodatkiem mięsa kurczaka eko. Mięso pozbawione kości, zmielone, przyprawione, masa napełniona w foremkę aluminiową do żywności, posypana majerankiem.

Skład: mięso indyka eko 55%, mięso kurczaka eko 35%, woda, sól kamienna, pieprz eko, gałka muszkatołowa eko, majeranek eko, imbir eko.

 

Niedostępny
Zobacz więcej

Słodka polędwiczka ok. 350 g

25,00 

Pięknie wygląda, wykwintnie smakuje – słodka polędwiczka jest uzyskiwana ze starannie wyselekcjonowanej części wieprzowej.

Skład: mięso wieprzowe, sól, sól peklująca, cukier.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kiełbaski białe cienkie drobiowe EKO 200 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

13,85 

Kiełbaski cienkie ekologiczne drobiowe. Wędzone i parzone. Wyrób otrzymany z drobno rozdrobnionego mięsa indyka eko z dodatkiem mięsa kurczaka eko. Farsz napełniony w jelito baranie lub wieprzowe.

Skład: mięso indyka eko 65%, mięso kurczaka eko 25%, woda, pieprz eko, sól kamienna, czosnek eko, majeranek eko.

 

Niedostępny
Zobacz więcej

Szynka ze słoninką cała ok. 800 g

49,77 

Szynka z tłuszczykiem od spodu, który nadaje jej wyjątkowy smak. Nagrodzona Kulinarną Perłą 2017 – nagrodą dla najlepszych tradycyjnych i regionalnych wyrobów roku.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet Palce Lizać bez bułki 400 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

19,20 

Pasztet “Palce lizać” od Kowala – od niego się wszystko zaczęło . To dzięki niemu nasi klienci przekonali się, że Kowal to nie tylko świetny smak ale i wysoka jakość. Naszym założeniem było ścigać się ze wspomnieniami smaków wypiekanych przez mamy i babcie pasztetów. W 2017 roku wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa dołączył do doborowego towarzystwa najlepszych polskich tradycyjnych wyrobów. Wyróżnienie za jakość w konkursie Tygiel Smaków 2014 potwierdziło wysokie standardy higieny w procesie produkcji. Wytwarzany w oparciu o kilkudziesięcioletnią recepturę ze starannie selekcjonowanych składników.

Skład: mięso wieprzowe (80%), podroby wieprzowe i drobiowe, olej roślinny, woda, cebula, warzywa (seler), siemię lniane, śmietana 30%, przyprawy naturalne, sól.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pieczeń drobiowa EKO 250 g (zamów do poniedziałku do 9:00)

15,16 

Pieczeń w foremce w całości, zapakowana próżniowo, pieczona. Wyrób otrzymany z drobno rozdrobnionych kawałków mięsa kurczaka eko i mięsa indyka eko.

Skład: mięso kurczaka eko, mięso indyka eko, woda,czosnek eko, bazylia eko, oregano eko, pieprz eko, sól kamienna.

 

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet z kaczki z jajami przepiórczymi 200 g (bezglutenowe) (zamów do soboty do 16:00)

23,32 

Skład: mięso z kaczki (83%), marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, bułka bezglutenowa, jaja przepiórcze, przyprawy ( sól morska, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz czarny).

Pasztet zostanie upieczony specjalnie dla Ciebie. Zamówienia na ten wyrób przyjmujemy do poniedziałku do 19:00.

Niedostępny
Zobacz więcej

Smalec gęsi 250 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

16,80 

Smalec z gęsi owsianej. Doskonały do smażenia jak również jako okrasa czy dodatek do dań, np. bigosu czy krupniku.

Smalec z gęsi. Gęsina to bardzo zdrowe mięso, które zdecydowanie częściej powinno gościć na naszych stołach. Zawiera znacznie więcej korzystnych kwasów omega-3 i omega-6 w porównaniu z mięsem indyczym czy kurzym. Gęsina polecana jest dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe.

Skład: 100% tłuszcz gęsi

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet Palce Lizać z żurawiną bez bułki 400 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

19,20 

Nie od dziś wiadomo, że żurawina dobrze komponuje się z mięsami i wędlinami. Naszym zdaniem jej mariaż z pasztetem to interesujące połączenie. Zapraszam do spróbowania. 

Skład: mięso wieprzowe (80%), podroby wieprzowe i drobiowe, żurawina, olej roślinny, woda, cebula, warzywa (seler), siemię lniane, żurawina suszona, śmietana 30%, przyprawy naturalne, sól.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet z gęsi i indyka z czarną truflą 350 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

43,19 

Podnosimy poprzeczkę. Dodatek siekanych czarnych trufli jeszcze bardziej pogłębia jego smak. Dostępny tylko w jednej gramaturze. Zapakowany w ekologiczną foremkę. To nasz topowy produkt. Polecam na Święta i imprezy okolicznościowe. Powinien zrobić wrażenie nawet na tych, którzy nie określają siebie jako miłośników pasztetu 🙂 Smacznego.

Skład: gęsina (60%), indyk (30%),podroby drobiowe, cebula, tymianek, włoszczyzna (seler), len mielony, tłuszcz gęsi, czarne trufle, przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana 30%, woda.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet Palce Lizać ze śliwką bez bułki 400 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

19,20 

Tym razem postanowiliśmy dodać do pasztetu suszoną śliwkę, która jak wiadomo dobrze komponuje się z rozmaitymi mięsami. Poza tym żadnych niespodzianek. Stara, sprawdzona receptura, a jednocześnie nowa odmiana do sprawdzenia. Smacznego.

Skład: mięso wieprzowe (80%), podroby wieprzowe i drobiowe, żurawina, olej roślinny, woda, cebula, warzywa (seler), siemię lniane, śliwka suszona, śmietana 30%, przyprawy naturalne, sól.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet z gęsi i indyka z winem Porto 350 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

43,19 
Nasze najmłodsze pasztetowe dziecko ma dodatek wina Porto, które jeszcze bardziej pogłębia jego smak. Zapakowany w ekologiczną foremkę. To nasz topowy produkt. Polecam na Święta i imprezy okolicznościowe. Powinien zrobić wrażenie nawet na tych, którzy nie określają siebie jako miłośników pasztetu 🙂 Smacznego!
Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Skład: gęsina (60%), indyk (30%),podroby drobiowe, cebula, tymianek, włoszczyzna (seler), len mielony, tłuszcz gęsi, wino Porto (alkohol 19%), przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana 30%, woda.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasztet Palce Lizać z morelą 400 g (zamów do poniedziałku do 19:00)

19,20 

Pasztet domowy z morelą to propozycja dla tych, którzy już docenili walory pasztetu “Palce Lizać” i poszukują nowego smaku ale i dla tych, którzy lubią połączenie mięs z owocami. Zarówno pasztet z żurawiną jak i pasztet z morelą mają już swoich gorących zwolenników. Zapraszam do porównania i wybrania swojego ulubionego pasztetu.

Skład: mięso wieprzowe (80%), podroby wieprzowe i drobiowe, żurawina, olej roślinny, woda, cebula, warzywa (seler), siemię lniane, morela suszona, śmietana 30%, przyprawy naturalne, sól.

Niedostępny
Zobacz więcej

Pasta z gęsiego uda konfitowanego z szarą renetą 200 g

24,69 

Swojskie wędliny

Wędliny oraz inne swojskie wyroby z mięsa zaczęto wytwarzać z czysto praktycznych powodów. W czasach, gdy nie znano lodówek (ani nawet elektryczności) przetworzenie mięsa, zakonserwowanie go solą i dymem wędzarniczym pozwalało na przedłużenie jego trwałości. Obecnie większe znaczenie ma raczej wzbogacenie diety o alternatywne smaki. Różnorodność wędlin sprawia też, że mamy większy wybór, jeśli chodzi o sposób podania mięsa.

Wędliny ekologiczne

Dziś wraca się na szczęście do tradycyjnych metod wytwarzania (jaka jest renoma mięsnych przetworów pochodzących z wielkich fabryk, wiemy wszyscy), a otrzymane w ten sposób swojskie wędliny znowu są zdrowe i ekologiczne – nie zawierają sztucznych konserwantów i fosforanów. Przy tym są o wiele pyszniejsze i bardziej treściwe – nie znajdziemy w nich spulchniaczy i dużej ilości wody, które mają na celu zwiększenie masy mięsa.

Wędliny ekologiczne produkuje wiele małych gospodarstw oraz lokalnych masarni, a po odpowiednim przygotowaniu możemy je wytwarzać również we własnym domu (a właściwie we własnej wędzarni). Czy taki proces jest skomplikowany? Bardzo dobrą swojską „wędlinę” możemy przygotować nawet w piekarniku, możemy zostawić ją w chłodnym miejscu, aby powoli dojrzewała na surowo, jednak prawdziwy smak tego typu wyrobu uzyskamy, wędząc kawałek odpowiednio doprawionego mięsa dymem z określonego gatunku drewna, np. buka lub olchy. Ciekawe wyroby stworzymy również, używając do wędzenia drewna drzewek owocowych. Warto pamiętać, że aromat dymu wpływa na smak gotowej wędliny.

Aby przygotować domową wędlinę, mięso nacieramy wybranymi przyprawami i pozostawiamy na kilka godzin. Tak zamarynowane możemy po prostu upiec, jeśli jednak chcemy je wędzić lub suszyć, należy je zapeklować, czyli umieścić na kilka dni w solance (roztwór wody i soli peklowej).

Swojskie kiełbasy

Kiełbasa składa się z dość mocno rozdrobnionego mięsa, dlatego niezwykle ważne jest, abyśmy kupowali ją z pewnych źródeł – w takim produkcie bardzo łatwo jest ukryć przeróżne wypełniacze i inne niepożądane dodatki. Kto jednak choć raz spróbował prawdziwie swojskiej kiełbasy, nie da się tak łatwo oszukać. Różnicę w jakości takich wyrobów można zauważyć niestety najczęściej dopiero po ich smaku oraz zachowaniu (czyli po tym, jak takie produkty wytrzymują próbę czasu). Swojska kiełbasa jest o wiele trwalsza od tej „sklepowej”. Odpowiednio przechowywana z czasem zaczyna widocznie obsychać, nie dzieje się z nią jednak nic widocznie złego (co niestety nie oznacza, że jest wieczna – nadaje się do spożycia, w zależności od gatunku, przez nawet kilka tygodni).

Kiełbasa biała

Biała kiełbasa jest wyjątkowa ze względu na swoją barwę, która wynika ze sposobu jej przygotowania. Tego typu kiełbasy nie wędzi się, a jedynie parzy lub pekluje, często również wyrabia się ją po prostu na surowo. Do jej zrobienia wykorzystywane jest mięso wieprzowe, naturalne jelito, pieprz i sól, czosnek oraz majeranek (ten ostatni stanowi charakterystyczną przyprawę dla białej kiełbasy wielkopolskiej).

Swojska biała kiełbasa jest w naszym kraju nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni. Najczęściej serwowana jest w towarzystwie jajka jako dodatek do popularnego żuru lub białego barszczu.

Kiełbasa podsuszana

Termin kiełbasa podsuszana daje nam informację o sposobie jej przyrządzenia. Dlatego nie ma jednego gatunku takiego wyrobu – podsuszana może być na przykład kiełbasa carska, nadbużańska czy jałowcowa. Wyróżnia się intensywniejszym smakiem i aromatem.

Czynność tę wykonuje się pod koniec procesu wytwarzania (suszona lub podsuszana może być kiełbasa wędzona, parzona, a nawet surowa) i trwa ona od 2 do 16 dni. W tym celu kiełbasę przechowuje się – w pozycji wiszącej – w ciemnym, suchym pomieszczeniu (najlepiej w wędzarni) o dobrej cyrkulacji powietrza, w temperaturze około 12-18°C3.

Kabanosy swojskie

Ta ceniona w Polsce wędzona i suszona przekąska powstaje z mięsa wieprzowego, które powinno być odpowiednio tłuste (z wybranych ras świń). W gotowym wyrobie powinniśmy wyczuwać niewielkie kawałki mięsa oraz drobiny tłuszczu – oznacza to, że surowiec na kabanosy nie powinien być zbyt mocno rozdrobniony. Typową cechą kabanosów jest też charakterystyczny trzask podczas łamania, zwany przez specjalistów „strzałem”.

Kabanosy swojskie mogą stanowić samodzielną przystawkę lub być elementem deski wędlin, pasują do klasycznych śniadań z jajkami i pieczywem, niekiedy używa się ich również jako dodatek do spolszczonej wersji pizzy.

Parówki dla dzieci

Parówki nie są kojarzone ze zdrowymi, swojskimi wyrobami. Wręcz przeciwnie, na skutek popularności produkowanych przemysłowo kiełbasek (o których kąśliwie mówi się, że zawierają mięso psa zmielonego z budą) są raczej traktowane jako produkt o niskiej wartości odżywczej.

Jednak parówki dla dzieci można przygotować w sposób uczciwy, z dobrej jakości mięsa i bez wypełniaczy – takie właśnie wyroby znajdziecie w ofercie Pora na Pola.

Składające się w 90% z mięsa drobiowego lub wieprzowego (te drugie z dodatkiem cielęciny) będą idealnym składnikiem śniadań oraz domowych hot dogów. Parówki w cieście są z kolei znaną przekąską imprezową lub metodą na szybki obiad po pracy. Do ich wykonania możemy użyć najpopularniejszego obecnie ciasta francuskiego lub drożdżowego. Stworzymy z nich też amerykańskie corndogi, czyli parówki smażone w cieście kukurydzianym, podawane na drewnianym patyczku.

Swojskie kiełbasy – przepisy

Kiełbasy mają w kuchni miliony zastosowań i każdy mięsożerca z pewnością znajdzie dla siebie idealny przepis. W naszym kraju królują oczywiście te przygotowywane na grillu, stanowią składnik bigosu oraz tradycyjnych zup, takich jak żur, grochówka czy krupnik. Swojskie kiełbasy wykorzystamy również jako dodatek do pizzy, na kanapkę (i bez kanapki…), zapieczemy w cieście, z makaronem lub ziemniakami (i ulubionymi warzywami), na ich bazie stworzymy dania jednogarnkowe, gulasze i leczo. Pomysłów na przepisy z kiełbasą będzie więc tak dużo, jak jej miłośników.

Swojskie pasztety

Pasztety wykonuje się z drobno zmielonego mięsa (każdego typu, również z dziczyzny) i podrobów, często z dodatkiem warzyw, owoców (najpopularniejsze owoce stosowane w pasztetach to morele i śliwki), grzybów lub nawet czarnych trufli czy wina – między innymi takie właśnie, przepyszne pasztety znajdziecie na naszym internetowym targu naturalnego jedzenia.

Aby przygotować swojski pasztet, wspomniane wyżej zmielone mięso (może być surowe lub poddane wcześniej odróbce termicznej) mieszamy z dowolnymi dodatkami, przyprawiamy, możemy dodać też składnik, który pomoże uzyskać odpowiednią konsystencję i „przyczepność”, np. jajko, śmietanę, olej roślinny czy mąkę – choć ta ostatnia, szczególnie w zbyt dużych ilościach, negatywnie wpływa na smak pasztetu, więc powinna być stosowana w ostateczności. Gotową masę umieszczamy w naczyniu i pieczemy – czas i temperatura pieczenia będzie zależeć od zastosowanych w naszym pasztecie składników oraz jego rozmiarów.

Pasztety drobiowe

Pasztety drobiowe należą do tych najdelikatniejszych. Do ich przyrządzenia wykorzystuje się mięso różnych gatunków ptaków, a więc gęsi, kaczek i indyków, świetnie smakują też pasztety mieszane, np. z gęsi i indyka, a nawet wieprzowo-drobiowe.

Zdecydowanie wyjątkowe w smaku są swojskie pasztety z gęsiną. W Pora na Pola znajdziecie pasztety z gęsi i indyka (a więc stosunkowo lekkie, bo wyrabiane z chudego mięsa), bezglutenowe i niezawierające jaj, a więc idealne dla alergików. Co więcej, producent, czyli mała rodzinna firma Kowal, oferuje klasyczny pasztet z gęsi i indyka oraz wersje z dodatkami – i to nie byle jakimi: z winem Porto lub czarnymi truflami!

Pasztety z indyka

Mięso z indyka jest zdrowe, co potwierdzają nawet dietetycy, zalecając jedzenie go dzieciom i osobom starszym, kobietom w ciąży oraz rekonwalescentom. Zawiera łatwo przyswajalne białko i małą ilość tłuszczu, dlatego jest rewelacyjnym składnikiem diety odchudzającej4.

Nasi dostawcy przygotowują dla Was pasztety z indyka z dodatkiem wcześniej wspomnianej gęsiny oraz mięsa z kurczaka. Wszystkie pyszne i świeże, delikatne i lekkie (moglibyśmy tak jeszcze długo…), bez mąki i jaj – bezpieczne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Pasztety z kaczki

Swojskie pasztety z najszlachetniejszego drobiu, czyli mięsa kaczki, goszczą w naszej ofercie w dwóch postaciach. Klasyczny pasztet z kaczki, w foremce, zawiera tylko składniki bezglutenowe, w tym jaja przepiórcze – są one cenionym przysmakiem, któremu niektórzy przypisują nawet właściwości prozdrowotne.

Drugi w tej kategorii, czyli pasztet w słoiku, przygotowywany jest w sposób tradycyjnie wykorzystywany, ze względu na swoją prostotę, w wielu polskich domach. Dzięki umieszczeniu go właśnie w słoiku nie ma potrzeby dodawania do masy dodatkowych surowców, które mają za zadanie spajać mięso – w ten sposób otrzymujemy pyszne, mięsne smarowidło do pieczywa.

Pasztety – przepisy

Pasztety w słoiku mają formę pasty, dlatego są idealnym składnikiem kanapek. Co jednak z klasyczną formą swojskich pasztetów – czy je również zjemy jedynie w tej postaci? Nic bardziej mylnego. Możemy również podawać je na ciepło, z sosem, kluseczkami czy warzywami (oraz ziemniakami, ale to przecież także warzywa), jako pełnoprawne danie.

Swojskie wyroby

Wśród swojskich wyrobów z mięsa znajdziemy nie tylko opisane powyżej wędliny, kiełbasy czy pasztety, ale również różnego rodzaju pieczenie oraz oczywiście smalec. Pierwsze z nich królują na polskich stołach najczęściej w okresie świątecznym, domowy smalec natomiast jedzony jest od święta ze względu na wysoką zawartość tłuszczu (a raczej bycie tłuszczem zwierzęcym w czystej postaci…). Bez nich nie wyobrażamy sobie jednak polskiej kuchni, dlatego nie mogło zabraknąć ich w ofercie Pora na Pola.

Smalec domowy

Nic nie zastąpi smaku prawdziwego domowego smalcu. Wykorzystamy go na dwa sposoby. Jako smarowidło do pieczywa, najczęściej jedzone w towarzystwie kiszonego ogórka, możemy użyć smalczyku z dodatkami, takimi jak jabłka, cebulka, śliwki i oczywiście mięso. Tego rodzaju wyrób jest też przepyszną okrasą do ziemniaków, kopytek lub pierogów.

Smalec jest również pomocny w przyrządzaniu potraw mięsnych (czyli smażenia, duszenia czy pieczenia), należy tylko pamiętać, aby do tego celu wykorzystywać jego czystą wersję. Kto raz spróbował kotletów schabowych smażonych na smalcu, nie będzie chciał wrócić do innych rozwiązań. Nie jest to może idealny tłuszcz do stosowania na gorąco (w środowisku dietetyków od lat toczą się dyskusje na ten temat), jednak ma wysoką temperaturę dymienia, więc w małych ilościach, używany sporadycznie, jest jednym ze zdrowszych wyborów5.

Swojska pieczeń

Pieczenie, jak wspomnieliśmy wcześniej, wiodą prym na naszych stołach w święta. My jednak zachęcamy gorąco do spożywania ich o wiele częściej. Te swojskie wyroby (pod warunkiem, że naprawdę są swojskie – jak te u nas!) stanowią zdrowe urozmaicenie dla szynek i wędlin (te słowa nie zawsze oznaczają to samo!) na kanapkach, a nawet alternatywę dla innych mięs jako danie główne. Możemy przyrządzać je również sami, z dowolnego typu mięsa, z ulubionymi przyprawami i dodatkami.