Wyświetlanie 1–50 z 57 wyników

Ciecierzyca BIO 500 g

13,85 

Ciecierzyca, nazywana również grochem włoskim, zawiera do 30% białka, przez co jest świetną bazą do wielu sycących potraw, takich jak wegański pasztet. Sprawdza się również jako składnik zup i sosów. Jest najbardziej znana jako najważniejszy składnik pysznej wegetariańskiej pasty – hummus. Jedz ciecierzycę! – Na zdrowie!

Cieciorka BIO 400 g

7,98 

Opis: cieciorka zwana również grochem włoskim o delikatnym i orzechowym smaku. 

Składniki: cieciorka* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do zup, sosów, sałatek past, itp. Znana jako doskonały zamiennik mięsa. 

Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Moczyć przez co najmniej 12 godzin. Następnie gotować w świeżej, nieosolonej wodzie, do miękkości. Solić dopiero pod koniec gotowania.

Cukier trzcinowy brązowy BIO 500 g

10,95 

Opis: cukier trzcinowy brązowy, nierafinowany, powstały z trzciny cukrowej. Ma charakterystyczną brązową barwę przypominającą bursztyn.

Składniki: cukier trzcinowy brązowy* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: do deserów, wypieków oraz słodzenia ciepłych napojów.

Domowa granola od Pani Teresy 200 g

15,75 

W Pracowni Pieczywa Santa Teresa powstaje również granola – mieszanka płatków owsianych, ziaren słonecznika, sezamu, amarantusa, komosy ryżowej, płatków migdałów i orzecha włoskiego połączonych ze sobą Olejem z pestek winogron z miodem, cynamonem i wodą. Idealny wyrób do mleka, jogurtu czy kefiru na pożywne śniadanie.

 

Skład: płatki owsiane, słonecznik, sezam, amarantus, komosa ryżowa, płatki migdałów, orzech włoski, olej z pestek winogron, miód, cynamon, woda.

Kakao BIO 200 g

12,47 

Opis: kakao mocno odtłuszczone (zawiera 10-12 % tłuszczu kakaowego). 

Składniki: kakao* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: do polew, czekolady, napojów, cukierków, lodów oraz do wypieku ciast i ciasteczek.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 1430 kJ / 342 kcal
Tłuszcz – 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6,5 g
Węglowodany – 14 g
w tym cukry – 0 g
Białko – 24 g
Sól < 0,1 g

Kasza gryczana niepalona BIO 500 g

8,80 

Kasza gryczana jest najlepszą kaszą pod względem właściwości odżywczych. Gryka zawiera dużo krzemu, a także wapń, żelazo, fosfor, potas, jod i nikiel.

Kasza jęczmienna pęczak BIO 500 g

6,41 

Kasza pęczak to całe, obłuskane ziarno jęczmienia z uprawy ekologicznej. Świetnie smakuje z sosami, odpowiednia do zrobienia risotto.

Kasza jęczmienna wiejska BIO 500 g

5,99 

Najlepsza w krupniku oraz w sosach mięsno-warzywnych. Wyroby z jęczmienia mają dobry wpływ na naszą skórę (ze względu na zawartość niacyny) oraz na pracę układu nerwowego (ze względu na zawartość witamin B). Innym pozytywnym aspektem kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który przede wszystkim ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Mąka gryczana BIO typ 1850 500 g

9,28 

Mąka z Wytwórni Makaronu Bio Babalscy. Najlepsza do naleśników i placków, ale można z niej zrobić np. pierogi gryczane. Ziarna gryki mają walory prozdrowotne, głównie za sprawą przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników.

Mąka orkiszowa BIO typ 1850 1 kg

13,08 

Mąka orkiszowa grahamka świetnie zastępuje mąkę pszenną, przez co jest szczególnie zalecana osobom unikającym wyrobów z tradycyjnej pszenicy. Orkisz wydaje się być najzdrowszym zbożem – z Mąki można przygotować praktycznie wszystkie mączne wyroby: chleb, bułki, ciasta, ciastka, pierogi, naleśniki czy domowy makaron.

Mąka pszenna BIO Graham typ 1850 1 kg

5,37 

Ekologiczna mąka pszenna drobno mielona – odpowiednia do wypieku bułek i chleba, a także jako dodatek do innych mąk do wyrobu ciast czy naleśników.

Mąka razowa żytnia BIO typ 2000 1 kg

6,37 

Mąka razowa żytnia typ 2000 jest najlepsza do wypieku chleba, może być też stosowana jako dodatek do innych mąk np. do wyrobu klusek.

Mąka z płaskurki BIO typ 1850 g

9,94 

Płaskurka jest odmianą pszenicy, do której jako pierwsi przekonali się mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Badania polskich historyków dowodzą, że to właśnie uprawa płaskurki zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie dzisiejszej Polski. 

Ziarna płaskurki charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych takich jak magnez, fosfor i wapń oraz witaminy A, E, B. Ich nieocenioną zaletą jest również duża ilość przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, którego składnikiem są miedzy innymi beta glukany, uważane za naturalny preparat wzmacniający odporność.

Mąka z samopszy BIO typ 1850 g

12,95 

Pszenica samopsza uznana została jako najstarsze zboże na świecie. Jej wiek szacowany jest na ok. 7 tysięcy lat. Początki rolnictwa związane z uprawą samopszy sięgają terenów od Atlantyku po Persję.

Makaron razowy orkiszowy nitki BIO 400 g

8,93 

Makaron w formie nitek wytwarzany z Mąki orkiszowej razowej typ 1850. Możesz zrobić orkiszowe spaghetti lub wrzucić do zupy pomidorowej.

 

Skład: mąka orkiszowa razowa, woda.

Makaron razowy orkiszowy rurki BIO 400 g

8,63 

Makaron w formie rurek wytwarzany z Mąki orkiszowej razowej typ 1850. Wyroby orkiszowe są szczególnie zalecane do obniżenia cholesterolu, przy przemęczeniach, alergii oraz schorzeniach wątroby i nerek.

 

Skład: mąka orkiszowa razowa, woda.

Makaron razowy orkiszowy świderki BIO 400 g

9,23 

Pora na orkisz! Makaron w formie świderków wytwarzany z Mąki orkiszowej razowej typ 1850. Świetnie pasuje do dań mięsnych, sosów i sałatek.

 

Skład: mąka orkiszowa razowa, woda.

Makaron razowy pszenny nitki BIO 400 g

5,87 

Makaron w formie nitek wytwarzany z Mąki pszennej razowej typ 2000. Świetny do zup, sosów, dań mięsnych.

 

Skład: mąka pszenna razowa, woda.

Makaron razowy pszenny rurki BIO 400 g

6,07 

Makaron razowy pszenny rurki BIO 400 g Makaron w formie rurek wytwarzany z Mąki pszennej razowej typ 2000.

 

Skład: mąka pszenna razowa, woda.

Makaron razowy pszenny świderki BIO 400 g

5,68 

Makaron w formie świderków wytwarzany z Mąki pszennej razowej typ 2000. Pszenica jest źródłem błonnika, witamin B1, B2, D, E, K, PP oraz pierwiastków takich jak sód, magnez, potas, siarka, żelazo, wapń.

 

Skład: mąka pszenna razowa, woda.

Makaron razowy żytni świderki BIO 400 g

6,07 

Makaron w formie świderków wytwarzany z Mąki żytniej razowej typ 2000. Wszystkie wyroby pochodzące z Wytwórni Państwa Babalskich mają certyfikat ekologiczny.

 

Skład: mąka żytnia razowa, woda.

Otręby orkiszowe BIO 250 g

2,93 

Otręby orkiszowe, czyli łuska ekologicznego ziarna orkiszu, bogata w błonnik. Sam orkisz jest bardzo zdrowym zbożem – zawiera więcej niż pszenica witamin A, E, D, B1, B2, PP, ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Otręby pszenne BIO 250 g

4,12 

Otręby pszenne to łuska ziarna pszenicy, która jest szczególnie bogata w błonnik. Z tego względu warto włączyć otręby do codziennego menu – dodaj ich trochę do naleśników, omleta czy jogurtu.

Otręby żytnie BIO 250 g

3,40 

Ekologiczne otręby żytnie, czyli łuska ziarna żyta, która jest szczególnie bogata w błonnik. Dwie łyżki otrąb dziennie uzupełniają organizm w około 30% zapotrzebowania dziennego na błonnik.

Płatki gryczane BIO 300 g

7,92 

Opis: płatki gryczane z gniecionych ziaren gryki.

Składniki: płatki gryczane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów. Można także dodawać do zup mlecznych, owocowych lub potraw mięsnych. Idealne do wypieku chleba gryczanego.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 3 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Płatki jaglane BIO 300 g

7,28 

Opis: płatki jaglane o łagodnym, przyjemnym smaku. Uzyskiwane z gniecionych ziaren prosa.

Składniki: płatki jaglane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do jogurtów, musli, owoców i deserów.

Sposób przygotowania: zagotować 500 ml wody lub mleka. Wsypać około 60 g płatków. Gotować ok. 2-3 minuty na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Płatki orkiszowe BIO 300 g

6,44 

Całe, zgniecione ziarna pszenicy. Stanowią składnik pełnowartościowego śniadania jako dodatek do naturalnego mleka, jogurtu lub kefiru.

Promocja!

Płatki pszenne BIO 300 g

5,44  4,00 

Całe, zgniecione ziarna pszenicy. Stanowią składnik pełnowartościowego śniadania jako dodatek do naturalnego mleka, jogurtu lub kefiru.

Płatki żytnie BIO 300 g

4,87 

Płatki żytnie są pożywnym dodatkiem do śniadania – w miseczce z mlekiem, owocami i miodem dobrze smakują i odpowiadają za nasycenie i źródło węglowodanów złożonych.

Quinoa biała BIO 500 g

14,69 

Opis: quinoa biała znana również jako komosa ryżowa.

Składniki: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako składnik zup oraz dodatek do sosów, warzyw, wypieków, a także deserów. Polecana jako doskonały zamiennik tradycyjnych kasz i makaronów.

Sposób przygotowania: przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Następnie do 500 ml zagotowanej wody wsypać 200 g ziarna quinoa i gotować około 25 min. Solić pod koniec gotowania.

Ryż czerwony BIO 400 g

9,51 

Opis: ryż czerwony o słodkim, orzechowym smaku. 

Składniki: ryż czerwony* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do sałatek, deserów oraz wykwintnych dań. Popularny w kuchni tajskiej i filipińskiej.

Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Następnie gotować na małym ogniu od 35 do 40 min, w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu.

Ryż jaśminowy biały BIO 500 g

11,96 

Opis: ryż jaśminowy biały o subtelnym aromacie kwiatów jaśminu. 

Składniki: ryż jaśminowy biały* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do dań mięsnych, egzotycznych, sałatek, farszy, deserów. Popularny w kuchni tajskiej. 

Sposób przygotowania: przepłukać i zalać zimną wodą. Następnie gotować na małym ogniu przez 25 min, w proporcji 2 części wody na 1 część ryżu.