Ryż

Podstawa azjatyckiej kuchni – nieodłączny składnik sushi i dań tajskich, baza do włoskiego risotto, znakomity dodatek do zapiekanek i deserów, a w końcu świetna bezglutenowa alternatywa dla makaronów i chleba... Przed Wami jego skrobiowa mość – ekologiczny ryż! Za sprawą węglowodanów złożonych dodaje energii dla mózgu i ciała, a dzięki swojej wszechstronności – więcej smaku do życia!

W tym momencie nie mamy dostępnych produktów od tego dostawcy. Poznaj ofertę innych małych wytwórców i rzemieślników.

Ryż bio w sklepie internetowym Pora na Pola

Ekologiczny ryż to jeden z produktów, który na stałe zagościł na stołach na całym świecie. Pochodzące z regionów o ciepłym klimacie ziarna są podstawowym składnikiem diety ponad 30% ludności Ziemi, a na skutek globalizacji zaczęły być jedzone w każdym zakątku naszej planety. Ryż bio marki Fresano, dostępny w naszym sklepie nadaje się do gotowania na sypko, do przygotowania sushi oraz do risotto, może zastąpić ziemniaki lub makaron – każda odmiana ma swoje idealne zastosowanie. Warto jednak pamiętać, że chociaż od razu kojarzy się z tradycyjnym japońskim daniem, nie każdy rodzaj można wykorzystać do tego celu. Jak gotować ryż do sushi? Należy wybrać odmianę o niezbyt długich ziarnach i gotować ją do momentu, aż stanie się kleisty. Dzięki temu łatwiej zawijać smakowite rolki. Podobne zasady dotyczą przygotowywania ryżu do risotto – nie może być on ugotowany na sypko, ponieważ jedną z zalet tego dania jest właśnie idealnie wyważona lepkość. Informacje, jak i ile gotować ziarna dostępne w naszym sklepie znajdziecie w dalszej części tekstu. Różne typy nasion wykazują również odmienne właściwości odżywcze i trochę inaczej wpływają na zdrowie.

Rodzaje ekologicznego ryżu i ich własności odżywcze

Ryż bio to produkt bezglutenowy i lekkostrawny, dzięki czemu jest idealnym składnikiem diet leczniczych i eliminacyjnych. Zawiera sporą dawkę węglowodanów złożonych, przede wszystkim w postaci skrobi, dostarcza więc mnóstwa energii. W najpopularniejszym gatunku – długoziarnistym oraz jego odmianie basmati skrobi jest relatywnie najmniej (dlatego nie nadają się one do risotto). Wśród tych odmian najlepszym źródłem węglowodanów jest jaśminowy. Pełny jest również białka oraz witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie znajdziemy w nim natomiast zbyt wiele tłuszczu, a zawartość błonnika jest różna w zależności od odmiany.

Cztery kolory ryżu bio – odmienne właściwości

Za różnice pomiędzy właściwościami odżywczymi poszczególnych gatunków odpowiada głównie obecność (lub jej brak) łupiny nasiennej, która widoczna jest na pierwszy rzut oka – niezawierający jej ryż jest biały. Takie ziarna są bez wątpienia pożywne, nie są jednak dobrym źródłem błonnika, witamin czy minerałów. Składniki te dostarczymy do organizmu, jedząc odmiany brązowe, pełne błonnika, magnezu oraz potasu i pomagające obniżyć cholesterol. Jeszcze lepszy jest ekologiczny ryż czerwony – w nim znajdziemy witaminę K i silny antyoksydant – witaminę E, żelazo, wapń oraz cynk, a jego spożywanie wzmacnia serce i pracę układu krwionośnego. Najlepszy natomiast, pełnoziarnisty czarny zawiera (oprócz wartościowych składników podobnych jak w innych odmianach)18 cennych aminokwasów, karoten oraz miedź.

Dostępne w sklepie Pora na Pola odmiany ryżu ekologicznego

Na naszym internetowym targu naturalnego jedzenia oferujemy kilka rodzajów ryżu bio od polskiej marki Fresano, dostarczającej również naturalne suszone owoce, bakalie i strączki. Fresano działa na rynku od 2014 roku, kiedy to grupa pasjonatów zdrowej żywności postanowiła połączyć siły i rozpocząć dystrybucję wartościowych produktów, jakie sami chcieliby jeść. W sklepie Pora na Pola znaleźć można następujące odmiany ryżu bio od Fresano:
  • jaśminowy biały – delikatny, pachnący kwiatami jaśminu i smakujący nutami miodu i orzecha, niesamowicie uniwersalny – pasuje do słodkich i wytrawnych dań;
  • jaśminowy brązowy – łączący zalety pełnoziarnistego, czyli doskonałego źródła witamin i minerałów z wyjątkowym, aromatycznym jaśminowo-miodowym posmakiem;
  • basmati biały – najpopularniejsza odmiana, o lekko orzechowym smaku i dość uniwersalnym zastosowaniu, nie nadaje się jednak do sushi, ponieważ należy gotować go na sypko;
  • basmati brązowy – intensywniejszy niż biały, jednak pasujący do podobnych dań, najlepszy ze sklepu Pora na Pola do podawania na sypko;
  • brązowy długoziarnisty – pełnoziarnisty zamiennik ziemniaków i makaronu, sprawdzający się w daniach, które podkreślą jego orzechowy smak;
  • biały długoziarnisty – delikatniejszy typ o łagodnym aromacie, ze względu na długość ziaren nie powinien być używany do sushi, gdyż jego kształt może utrudnić zwijanie rolki;
  • czerwony – najmniej znany spośród odmian dostępnych w naszym sklepie, słodki i orzechowy, o wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, dobry do risotto;
  • czarny – ziarna o czarnych łuskach są skarbnicą największej ilości witamin i minerałów – to prawdziwa ryżowa petarda, ma najintensywniejszy orzechowy aromat.
Jak i ile gotować ryż bio z naszego sklepu? Do jakich potraw stosować poszczególne odmiany? Nasz zaufany dostawca, firma Fresano, dla każdego gatunku dostępnego w asortymencie przygotowała szczegółowe wskazówki – jak i ile czasu gotować ryż bio, aby był smaczny, idealny do wykorzystania w ulubionym daniu. Poniżej znajdziecie też podpowiedzi, jakie potrawy można przyrządzić z każdej odmiany dostępnej w sklepie Pora na Pola. Jaśminowy biały ryż bio przed przyrządzeniem należy przepłukać. Wrzucamy go do zimnej wody w proporcji 2:1 (woda:ziarna) i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Dzięki wyjątkowemu aromatowi kwiatów jaśminu i słodkawych nutach świetnie sprawdzi się w daniach słodkich, np. kleiku z jabłkiem i cynamonem, można go również wykorzystać do zrobienia sushi. Jaśminowy brązowy przygotowujemy podobnie, pamiętając o tym, by gotować go o 5 minut dłużej ze względu na obecność łuski nasiennej. Idealnie pasuje do dań kuchni tajskiej, z kapustą pekińską, porem, imbirem, chili, limonką i olejem sezamowym. Bio basmati biały również na początku przepłukujemy, a następnie zalewamy zimną wodą w ilości odpowiadającej dwukrotnej objętości ziaren. Ile czasu gotować taki ryż? Przez 25 minut, w przypadku brązowego natomiast należy dodać 5 minut do czasu gotowania. Możemy z niego przygotować wegańskie kotlety – dla lepszej konsystencji warto dodać do nich kukurydzę, odrobinę mąki ziemniaczanej i aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy, która zastąpi jajko, oraz wzbogacić smak ulubionymi przyprawami. Brązowy basmati sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub potraw jednogarnkowych, np. smażony z cukinią i pomidorami. Ile gotować ekologiczny ryż długoziarnisty? Zdecydowanie dłużej – od 35 dla białego, do nawet 50 minut w przypadku brązowego. Wcześniej oczywiście możemy go przepłukać dla uzyskania sypkości gotowego produktu. Biały długoziarnisty podamy z kurczakiem w aromatycznych indyjskich przyprawach i duszonymi na oleju orzechowym warzywami. Odmiana brązowa dobrze komponuje się z przyprawami ziołowymi, takimi jak kolendra, oraz kiełkami i zielonymi warzywami – z tych składników zrobimy wyśmienitą pożywną sałatkę. Z czerwonych i czarnych ziaren możemy przygotować dania kuchni tajskiej oraz filipińskiej, a także popularne danie włoskie. Jak gotować ryż bio do risotto? Nie przepłukujemy go i nie wrzucamy do wody, a dodajemy bezpośrednio do pozostałych składników podsmażonych na patelni i razem dusimy przez kilkadziesiąt minut. Dobrze będzie smakować w połączeniu z pesto lub kurczakiem i warzywami. Jeżeli chcemy natomiast przygotować te odmiany na sypko, musimy wypłukać nadmiar skrobi, a następnie czerwony gotować w dwa razy większej objętości wody przez 35, a czarny przez 45 minut.