Z tej mąki będzie chleb! I to jaki! Rumiane pieczywo, idealne domowe pierogi, aromatyczna pizza, słodkie ciasta czy puszyste naleśniki nie mogłyby powstać, gdyby nie ekologiczna mąka. To ona jest bazą do stworzenia doskonałych wypieków i dań. Najwyższej jakości mąka bio od naszych zaufanych dostawców jest niezbędna w kuchni każdego miłośnika gotowania, a szeroki wybór pozwala na idealne dopasowanie do kulinarnych potrzeb.

Wyświetlanie wszystkich 30 wyników

Mąka pszenna typ 450

5,89 1 kg

Mąka tortowa od dostawcy czuwającego nad najwyższą jakością wyrobów na każdym etapie ich produkcji. Mąka pszenna typu 450 jest niezbędna do przygotowywania lekkostrawnych wypieków. Drobno zmielona mąka o małej zawartości substancji mineralnych jest puszysta, a tym samym idealna do ciast, naleśników oraz pierogów.

Mąka żytnia typ 720

5,89 1 kg

Najlepsza do chleba, ale oprócz tego można jej użyć do wypieku kruchych ciast lub np. zmieszać z mąka pszenną 450 i uzyskać ciasto naleśnikowe.

Mąka orkiszowa typ 700

13,69 1 kg

Mąka orkiszowa typ 700 mielona jest z ziarna odmiany Frankenkorn, jednej z najczystszych odmian, zalecanej do stosowania w diecie św. Hildegardy.

Mąka orkiszowa BIO typ 1850

17,46 1 kg

Mąka orkiszowa grahamka świetnie zastępuje mąkę pszenną, przez co jest szczególnie zalecana osobom unikającym wyrobów z tradycyjnej pszenicy. Orkisz wydaje się być najzdrowszym zbożem – z Mąki można przygotować praktycznie wszystkie mączne wyroby: chleb, bułki, ciasta, ciastka, pierogi, naleśniki czy domowy makaron.

Mąka żytnia sitkowa typ 1400

5,89 1 kg

Mąka żytnia sitkowa świetnie nadaje się jako składnik do pieczenia chleba, do wysypywania foremek do pieczenia chleba, do zakwasu. Tej mąki używa się do produkcji spirytusu oraz wódki ;).

Mąka jaglana

10,74 500 g

Bardzo dobra mąka do naleśników, placków, ciasteczek czy biszkoptu. Można jej używać w połączeniu z innymi mąkami do wypieku pieczywa. Nadaje się do zagęszczania potraw (neutralna w smaku i nie powstają grudki).

Mąka ryżowa jasna

7,28 500 g

Mąka ryżowa to mąka o bardzo szerokim zastosowaniu – do wypieku chleba, smażenia naleśników, placków oraz zagęszczania zup czy sosów. Dobra do zmieszania z innymi mąkami.

Mąka z ciecierzycy

12,47 500 g

Mąka podnosząca wartości odżywcze tradycyjnych wypieków. Szczególnie dobra do naleśników, placków oraz jako zagęszczacz do zup i sosów. Może zastępować bułkę tartą.

Mąka gryczana BIO typ 1850

10,18 500 g

Mąka z Wytwórni Makaronu Bio Babalscy. Najlepsza do naleśników i placków, ale można z niej zrobić np. pierogi gryczane. Ziarna gryki mają walory prozdrowotne, głównie za sprawą przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników.

Mąka kokosowa

9,01 500 g

Mąka kokosowa świetnie pachnie i jest bardzo drobna. Wyroby z tej Mąki mają delikatną konsystencję. Świetnie nadaje się do słodkich wyrobów, koktajli, zup i sosów.

Mąka owsiana

6,41 500 g

Doskonała do wypieku ciasteczek, smażenia placków słodkich bądź wytrawnych. Sprawdza się jako panierka i dodatek do wypieku chleba. Bardzo dobrze smakuje lekko podprażona przed wypiekiem na suchej patelni.

Mąka z płaskurki BIO typ 1850

11,40 500 g

Płaskurka jest odmianą pszenicy, do której jako pierwsi przekonali się mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Badania polskich historyków dowodzą, że to właśnie uprawa płaskurki zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie dzisiejszej Polski.

Mąka z ryżu brązowego

8,14 500 g

Mąka ryżowa ciemna szczególnie polecana jest wielbicielom naleśników na słodko – sama ma delikatnie słodki, ryżowy posmak. Ponadto odpowiednia do wypieków słodkości :).

Mąka konopna

11,61 500 g

Mąka z konopi ma mnóstwo zalet prozdrowotnych, podobnie jak olej z konopi. Jest kompletnym źródłem białka – zawiera wszystkie znane aminokwasy. W nasionach konopi jest bardzo dobry rozkład kwasów tłuszczowych. Mąka ma charakterystyczny smak, można ją stosować w koktajlach i jako dodatek do nabiałowych śniadań lub w standardowych zastosowaniach – do naleśników, placków, sosów czy wypieków pieczywa.

Mąka kukurydziana

7,28 500 g

Mąkę kukurydzianą polecamy do naleśników, pieczenia chleba oraz różnego rodzaju ciastek. Sprawdza się również jako panierka.

Mąka pszenna krupczatka typ 450

6,76 1 kg

Mąka jasna gruboziarnista. Ma charakterystyczny kaszkowaty przemiał. Stosowana w kuchni do kruchych i półkruchych ciast (np. szarlotek czy babeczek), panierek (zwłaszcza do ryb), makaronów i zagęszczania sosów.

Mąka gryczana

9,44 500 g

Najczęściej stosowana do naleśników, makaronów blinów, różnych placuszków oraz do ciasta na pierogi. Samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba. Jest doskonała na biszkopt, sprawdza się również jako panierka.

Mąka owsiana

64,10 5 kg

Doskonała do wypieku ciasteczek, smażenia placków słodkich bądź wytrawnych. Sprawdza się jako panierka i dodatek do wypieku chleba. Bardzo dobrze smakuje lekko podprażona przed wypiekiem na suchej patelni.

Mąka żytnia sitkowa typ 1400

29,45 5 kg

Mąka żytnia sitkowa świetnie nadaje się jako składnik do pieczenia chleba, do wysypywania foremek do pieczenia chleba, do zakwasu. Tej mąki używa się do produkcji spirytusu oraz wódki 😉

Mąka żytnia chlebowa typ 720

29,45 5 kg

Jest to mąka typowo chlebowa. Oprócz tego nadaje się do wypieku ciast kruchych. W połączeniu z pszenną typ 450 daje świetne ciasto na naleśniki. Polecamy na lane kluski do zup bądź do mleka.

Ekologiczne mąki w sklepie online Pora na Pola

Niegdyś, aby pozyskać mąkę, należało udać się do młyna. Dziś o wiele prościej zaopatrzyć się w ten niezbędny w gospodarstwie domowym produkt. W większości sklepów spożywczych można kupić nie tylko klasyczną mąkę pszenną, ale też razową, żytnią, orkiszową czy gryczaną, również ekologiczną. Jeszcze większy wybór mamy online. Eko mąki dostępne są w sklepach internetowych w niezliczonych odmianach, różniących się rodzajem wykorzystanego zboża oraz stopniem oczyszczenia. Najlepsza bio mąka jest produkowana tradycyjnie, często mielona w gospodarstwach posiadających własne, ekologiczne uprawy zbóż.

Taką eko mąkę znajdziecie między innymi w sklepie online Pora na Pola. Specjalnie dla Was dostarczają ją dwie współpracujące z nami firmy – Wytwórnia Makaronu Bio Babalscy (mąki: razowa żytnia, pszenna, orkiszowa, gryczana i z samopszy) oraz Swoja Mąka (pszenna, żytnia, orkiszowa, jaglana, owsiana, kokosowa, konopna, z amarantusa i z ciecierzycy). Obaj dostawcy to profesjonaliści, dbający o każdy szczegół i etap produkcji, korzystający wyłącznie z surowców w pełni naturalnych. Warto też podkreślić, że Bio Babalscy to przetwórnia z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem, już od 1990 roku mogąca pochwalić się atestem rolnictwa ekologicznego.

Mąka dla wegan – czy warto wybierać szczególne odmiany?

Pozyskiwane ze zbóż lub innego rodzaju roślin, wytwarzane poprzez mielenie (a więc obróbkę wyłącznie mechaniczną) odpowiednich części surowca mąki są produktami wegańskimi. Istnieje minimalne prawdopodobieństwo, że podczas przemysłowego wytwarzania zostaną one zanieczyszczone składnikami pochodzenia zwierzęcego, dlatego warto wybierać producentów zajmujących się przetwórstwem surowców wegańskich. Mąka to również składnik, dzięki któremu w prosty sposób możemy dostarczyć sobie dodatkowych składników odżywczych, bardzo potrzebnych w dobrze zbilansowanej diecie wegańskiej. Mąki w swojej różnorodności mogą charakteryzować się odmiennymi wartościami – nawet ekologiczna mąka pszenna wysokooczyszczona, choć niezbędna do przyrządzenia niektórych potraw, nie będzie zawierała tylu drogocennych składników, co na przykład eko razowa żytnia, gryczana czy orkiszowa.

Wybierając produkt dla wegan, warto zwrócić uwagę, czy na opakowaniu znajduje się określenie razowa. Bio mąka tego typu nie jest wytwarzania z konkretnej rośliny. Termin ten oznacza bowiem stopień oczyszczenia surowca. W tym przypadku będzie to produkt jednokrotnie grubo zmielony, zawierający otręby pełne korzystnych dla zdrowia substancji (między innymi błonnika, witamin i minerałów). W sklepie online Pora na Pola można znaleźć wegańskie mąki ekologiczne od marki Bio Babalscy.

Typ mąki a jej zastosowanie w kuchni

Zarówno na sklepowych półkach, jak i na naszym targu online można znaleźć eko mąki różnych typów. Co mówią nam te wartości? To parametr, który określa ilość substancji mineralnych (tzw. popiołu) w produkcie, powiązany z ich procentową zawartością. Im wyższym typem (większą liczbą) charakteryzuje się mąka, tym więcej jest w niej cennych składników odżywczych. Poszczególne typy różnią się przez to ciężkością, a więc inaczej będą zachowywać się podczas pieczenia, smażenia czy gotowania.

Najlżejsza mąka typu 00 idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta na pizzę. Typ 450, najpopularniejszy ze względu na uniwersalność, możemy wykorzystać do przyrządzenia puszystych ciast i naleśników oraz oczywiście idealnych pierogów. Typy 700-750 to świetna baza do rozmaitych wypieków – z nich stworzymy odrobinę cięższe ciasta, a także pożywne chleby i bułki. Najbogatsze w składniki mineralne bio mąki 1400, 1850 czy 2000 (czyli razowa) nadają się do wyrobu pieczywa, pierogów, zakwasu potrzebnego do wypieku chleba, a w niektórych przypadkach nawet do produkcji wódki. W sklepie online Pora na Pola dostępne są ekologiczne mąki większości tych typów.

Zastosowania kulinarne tradycyjnej eko mąki

Obok zawartości substancji mineralnych, głównym czynnikiem wpływającym na sposób wykorzystania rozmaitych mąk jest gatunek rośliny, z której zostały zrobione. Choć najpopularniejsze tego typu produkty wytwarza się ze zbóż, surowiec do wypieków czy makaronów wyrabia się również z kasz, ryżu, strączków (np. ciecierzycy) i innych roślin (np. gryczaną). Jak wykorzystać w kuchni kupione na naszym internetowym targu ekologiczne mąki, w zależności od ich rodzaju?

  • Mąk pszennych nie trzeba nikomu przedstawiać – to zdecydowanie najbardziej rozpowszechniony gatunek. Nadają się właściwie do każdego zastosowania – pieczenia ciast i słonych wypieków czy lepienia pierogów. Wśród dostępnych online w Pora na Pola na szczególną uwagę zasługuje mąka pszenna razowa Bio Babalscy, charakteryzująca się najwyższą zawartością składników mineralnych.
  • Mąka żytnia charakteryzuje się niższą zawartością glutenu, a także dostarcza mniej skrobi, dlatego ma niższy indeks glikemiczny. Z tego powodu jest idealnym składnikiem rozmaitych wypieków (chleba i bułek) oraz naleśników dla osób odchudzających się, z cukrzycą lub insulinoopornością.
  • Mąka orkiszowa, na wiele lat zapomniana, ponownie zyskuje uwagę amatorów zdrowego jedzenia – coraz częściej można zakupić ją w sklepach online. Jest idealnym zamiennikiem tradycyjnej pszennej, zawiera jednak więcej białka o unikalnym profilu aminokwasowym. Ze względu na orzechowy posmak idealnie nadaje się do przyrządzania słodkich śniadań, np. bułeczek z suszonymi owocami.

Jak wykorzystywać dostępne w sklepie online Pora na Pola mąki bezglutenowe?

Eko mąki bez glutenu szybko zdobywają rynek – są odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie klientów, którzy z różnych przyczyn rezygnują ze spożywania tego składnika. Jakie bezglutenowe bio mąki można znaleźć na naszym targu online?

  • Jaglana – skarbnica witamin z grupy B (np. kwasu foliowego), wykonana z prosa, stosowanego niegdyś jako przeciwzapalne remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Stanowi wartościowy dodatek do wypieków i naleśników, nie sprawdzi się jednak jako zagęstnik do sosów.
  • Ryżowa – mąka o ryżowym posmaku, dobra do wszelkich kulinarnych zastosowań, lepiej jednak wymieszać ją z inną odmianą, gdyż jest wyjątkowo lekka. Do ciast z niej pieczonych warto dodać więcej jaj. To z niej powstaje makaron i papier ryżowy.
  • Z ciecierzycy – może być stosowana do panierowania, smażenia naleśników i zagęszczania zup. Mąka o jednej z najwyższych zawartości białka (22%) oraz błonnika (11%). Doskonały zamiennik pszennej dla osób odchudzających się i budujących masę mięśniową.
  • Gryczana – mąka od Bio Babalscy pełna przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów. Ma niski indeks glikemiczny, a jednocześnie zmniejsza wchłanianie cukru. Zrobimy z niej charakterystyczne w smaku ciasto na pierogi, domowe makarony oraz placki i naleśniki.
  • Kokosowa – charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu – w 100 g mąki znajdziemy aż 45 g tego składnika (i 479 kcal), ponieważ produkowana jest z miąższu kokosa. Pachnie delikatnie kokosowo, dlatego najlepiej sprawdzi się w słodkich wypiekach, koktajlach oraz daniach kuchni azjatyckiej.
  • Owsiana – dodana do wypieków (maksymalnie 20% masy) zapobiega ich wysychaniu. Upieczemy z niej kruche owsiane ciastka i chlebek bananowy. Kopalnia białka, witamin z grupy B i minerałów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, glukozy i insuliny.
  • Z amarantusa – mąka o najwyższej zawartości błonnika (prawie 14%!). Polecana weganom ze względu na wysoką zawartość niezbędnej dla zdrowia lizyny, której głównym źródłem są pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Nie należy spożywać jej na surowo, warto jednak dodawać do ciast lub pieczywa.
  • Konopna – najlepsze wśród mąk źródło pełnowartościowego, lekkostrawnego białka – ma go aż 33%. Wykonana z tych samych ziaren, z których powstaje leczniczy olejek konopny. Może być wykorzystywana jak tradycyjna mąka lub dodawana do koktajli i śniadań na słodko.