Źródło cennego błonnika, życiodajnych witamin i minerałów… Nie ma co w kaszę dmuchać! Chyba że akurat chcemy odrobinę ją ostudzić. Jedzenie kaszy korzystnie wpływa na stan całego organizmu i dodaje zdrowej energii do jego funkcjonowania. Bio kasze dostępne w Pora na Pola to mistrzowski sposób na pożywny posiłek. Słodki lub słony, tradycyjny lub nowatorski – ale zawsze przepyszny!

Wyświetlanie wszystkich 22 wyników

Kasza jaglana

7,28 500 g

Bardzo uniwersalna kasza – zarówno do słodkich śniadań, jak i do ostrych lub słonych obiadów.

Kasza gryczana palona

8,14 500 g

Palenie kaszy podkręca jej smak, przez co jest bardziej wyrazisty. Kasza gryczana ciemna jest szczególnie dobra jako dodatek do sosów, zup, gulaszów, pieczeni.

Kasza jęczmienna wiejska BIO

6,77 500 g

Najlepsza w krupniku oraz w sosach mięsno-warzywnych. Wyroby z jęczmienia mają dobry wpływ na naszą skórę (ze względu na zawartość niacyny) oraz na pracę układu nerwowego (ze względu na zawartość witamin B). Innym pozytywnym aspektem kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który przede wszystkim ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Kasza orkiszowa BIO

10,84 500 g

Powstaje z ziaren orkiszu (starej odmiany pszenicy), których popularność ostatnio wzrasta, ze względu na pożądane właściwości i ich korzystny wpływ na organizm. Kasza orkiszowa świetnie się łączy z sosami mięsnymi i wegańskimi, doskonała również jako dodatek do zup.

Kasza z samopszy BIO

11,30 500 g

Samopsza jest dziką rośliną uznaną za jedno z najstarszych zbóż, którego początki uprawy sięgają tysiące lat wstecz. Od Atlantyku aż po samą Persję starożytni mieszkańcy mogli cieszyć się jej bogactwem i wyśmienitym smakiem. Zapomniana, dziś prężnie wraca do kuchni wszystkich, którzy cenią zdrowie i nietuzinkowy smak.Kasza z ziaren samopszy jest znakomita jako składnik zup, dań jednogarnkowych oraz dodatek do obiadów. Cieszy się również powodzeniem jako baza do śniadań. Podawana z owocami bądź orzechami daje moc i energię na resztę dnia.

Kasza jaglana BIO

8,25 500 g

Nazywana najszlachetniejszą z kasz. Bogactwo dobroci dla naszego organizmu. Należy do grona tzw. superfoods, czyli najzdrowszych pokarmów świata. Uprawiana od setek lat, pozyskiwana jest z łuskanych ziaren prosa. Pysznie smakuje w wersji wytrawnej, a jeszcze pyszniej na słodko, np. z jogurtem, miodem i malinami 🙂 Nie zawiera glutenu!

Skład: Kasza jaglana ekologiczna.

Kasza owsiana BIO

9,09 500 g

Kasza owsiana doskonale pasuje jako dodatek do dań mięsnych, jarskich oraz jako baza śniadań. Gotowana na mleku tradycyjnym lub roślinnym, z dodatkiem owoców lub orzechów jest idealnym, pełnowartościowym, dodającym energii śniadaniem. Kasza owsiana to świetny dodatek do sosów, zapiekanek, a łącząc ja z owocami otrzymamy pyszny, pożywny i zdrowy deser.

Kasza jaglana BIO

14,84 1 kg

Nazywana najszlachetniejszą z kasz. Bogactwo dobroci dla naszego organizmu. Należy do grona tzw. superfoods, czyli najzdrowszych pokarmów świata. Uprawiana od setek lat, pozyskiwana jest z łuskanych ziaren prosa. Pysznie smakuje w wersji wytrawnej, a jeszcze pyszniej na słodko, np. z jogurtem, miodem i malinami 🙂 Nie zawiera glutenu!

Skład: Kasza jaglana ekologiczna.

Kasza jęczmienna średnia

6,41 500 g

Świetny dodatek do mięs, sosów, zup i sałatek. Dobra na farsze i do zapiekanek, na słodkie i wytrawne placuszki.

Kasza orkiszowa jasna

8,14 500 g

Świetna na kaszki dla dzieci. Ugotowana na gęsto z mlekiem a następnie utarta z masłem daje bardzo dobry krem do przekładania ciast.Dodana do zup i sosów fajnie je zagęszcza i podnosi ich wartość odżywczą.

Kasza orkiszowa ciemna

8,14 500 g

Świetna do zagęszczania zup i kaszek dla dzieci. Ugotowana na gęsto i połączona z masłem daje bardzo smaczny “razowy” krem do ciasta. Może być również delikatnym dodatkiem do różnego rodzaju farszów np.do gołąbków.

Amarantus

13,20 500 g

Prawdziwą furorę amarantus zrobił dopiero w XX wieku! Okazało się, że pod względem wartości odżywczej bije na głowę inne, popularne zboża: pszenicę, jęczmień czy żyto.

Skład: Amarantus ekologiczny

Kasza jaglana

72,77 5 kg

Uniwersalna “zasadotwórcza” baza bądź dodatek do wszelkiego rodzaju potraw: słodkich, słonych,ostrych, na wodzie, mleku czy bulionie, na sypko lub w postaci kleistej, co komu w duszy zagra-najlepiej do codziennego jadłospisu.

Kasza kuskus perłowa

12,04 500 g

Kuskus Perłowy jest formą makaronu używaną w kuchni arabskiej. Jego regionalna nazwa to mhammas. Wytwarzany jest z pszenicy durum, tzn. semoliny.

Kasza jęczmienna pęczak

6,41 500 g

Jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie smakuje w zupach, zapiekankach, gulaszach. Dodana w trakcie duszenia czy gotowania nabiera smaku wywaru, w którym się gotuje.

Kasza gryczana niepalona

9,44 500 g

Można ją podawać na sypko i na gęsto, do zup, gulaszów i pieczeni. Doskonale smakuje z różnymi sosami ale również z odrobiną masła i kefirem. Można ją gotować w mleku, bulionie lub wywarze z grzybów. Z powodu “palenia” ma nieco mniej witamin, ale wyrazistszy smak.

Quinoa biała BIO

19,77 500 g

Quinoa biała znana również jako komosa ryżowa Zastosowanie: jako składnik zup oraz dodatek do sosów, warzyw, wypieków, a także deserów. Polecana jako doskonały zamiennik tradycyjnych kasz i makaronów.

Skład: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Kuskus BIO

9,72 400 g

Opis: kuskus z pszenicy durum. Zastosowanie: jako dodatek do gotowanych warzyw, mięs, zapiekanek, sałatek.

Skład: kuskus* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Kasza Bulgur BIO

8,58 400 g

Opis: kasza bulgur z mielonej pszenicy uprzednio podgotowanej i suszonej. Zastosowanie: dodatek do gulaszy, zup, sałatek.

Skład: kasza bulgur* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Bio kasze w sklepie online Pora na Pola

Jaglana, gryczana, owsiana, pęczak czy kuskus, a może jęczmienna, bulgur lub orkiszowa? Każdą z tych kasz, w wersji bio, kupimy online w sklepie internetowym Pora na Pola. Zaufani dostawcy – Swoja Mąka, Bio Babalscy i Fresano zapewniają najwyższą jakość produktów. Kasze były powszechnie jedzone w dawnej Polsce, jednak zostały wyparte przez ziemniaki, później również makarony. Na fali popularności zdrowej żywności spożycie kasz z powrotem jest jednak coraz większe. W sklepach online bio kasze dostępne są w niezliczonych odmianach, dzięki czemu łatwo znaleźć najlepszy dla siebie produkt. O czym warto pamiętać, nie wszystkim poleca się jedzenie każdego gatunku kaszy. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz obecność glutenu z niektórych gatunków powinny zrezygnować osoby borykające się z dolegliwościami układu pokarmowego lub chorujące na celiakię. Jednak wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie sprawia, że warto zainteresować się kaszami, włączając dobrane dla siebie gatunki do codziennej diety.

Właściwości odżywcze: która kasza jest najzdrowsza?

Kasze to produkty spożywcze, które wytwarza się z różnego rodzaju nasion zbóż oraz tzw. zbóż rzekomych. Powstają przez ich obróbkę mechaniczną, która polega na pozbyciu się twardej łuski nasiennej i ewentualnie dodatkowym rozdrobnieniu. Są przede wszystkim cennym źródłem energii pochodzącej z węglowodanów złożonych, które trawione o wiele wolniej od cukrów prostych, nie powodują nagłego wzrostu glukozy we krwi. W kaszach znajduje się wspomniany wcześniej błonnik, poprawiający pasaż w przewodzie pokarmowym i regulujący cholesterol, ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Spożywanie produktów zbożowych dostarcza witaminę E oraz dużą dawkę witamin z grupy B, kwas foliowy i mikroelementy: żelazo, magnez i potas, cynk, miedź, a także mangan.

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, którą odmianę najlepiej włączyć do diety, aby wnieść do swojego jadłospisu jak najwięcej prozdrowotnych składników odżywczych. Najkorzystniejsza dla organizmu jest bez wątpienia kasza bio, jednak wybór konkretnego gatunku będzie zależał od efektów, jakie chcemy uzyskać (np. kasza jaglana podnosi odporność i reguluje sen). Najwięcej białka zawiera kasza gryczana i kuskus, najwyższą zawartością błonnika charakteryzuje się natomiast jęczmienna (oraz jej mniej przetworzona odmiana – pęczak), bulgur, a także owsiana. Jaglana to doskonałe źródło witamin i lecytyny, z kolei kuskus i manna są lekkostrawne.

Jakie rodzaje kaszy bio można kupić online w naszym sklepie internetowym?

Dzięki współpracującym z nami firmom: Swoja Mąka, Bio Babalscy i Fresano oferujemy kilkanaście odmian przepysznej kaszy.

  • Kasza jaglana zawiera duże ilości witamin oraz lecytynę, nie ma w niej glutenu. Ugotowana ma 112 kcal, ok. 22 g węglowodanów i 3,6 g białka w 100 g. Bio kasza jaglana polecana jest przy przeziębieniach. Wykonamy z niej dania zarówno na słodko (jaglanka świetnie sprawdzi się na śniadanie), jak i na słono. Aby nie była gorzka, warto przed gotowaniem lekko ją podprażyć, a następie dokładnie przepłukać.
  • Kasza gryczana to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz magnezu; 100 g dostarcza 121 kcal, aż 4,7 g białka i 22 g węglowodanów. Kasze gryczane, paloną (o intensywniejszym smaku) i niepaloną, najlepiej jest po ugotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika, aby wydobyć ich aromat. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczeni, zup i gulaszy.
  • Kasza jęczmienna wiejska pozytywnie wpływa na wygląd skóry oraz działanie układu nerwowego. Ugotowana ma 109 kcal, 2,3% białka i 23% węglowodanów. Podczas gotowania warto często ją mieszać, aby zapobiec sklejaniu ziarenek. Najlepsza do krupniku oraz sosów.
  • Pęczak również należy do kasz jęczmiennych. Jest źródłem błonnika, obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Ugotowany pęczak ma 114 kcal, 3 g białka i prawie 23 g węglowodanów w 100 g. Nie powinno się mieszać go podczas gotowania, dobrze jest natomiast odstawić potem na ok. 20 min. Z ziarenek tego zboża stworzymy potrawy w typie risotto, mogą również zastąpić makaron i ryż.
  • Kasza owsiana wzmacnia serce i podobnie do innych kasz, korzystnie wpływa na procesy trawienia. Zawiera aż 125 kcal i ponad 26 g węglowodanów w 100 g, dostarcza też sporej dawki białka (5,4%). Gotuje się ją dość krótko, bez przykrycia, delikatnie mieszając. Kasze owsiane, zwykła i manna, sprawdzają się w daniach śniadaniowych i obiadowych, w ciastach oraz deserach.
  • Bulgur, wytwarzana z pszenicy durum, ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii (109 kcal/100 g), za to dużo błonnika. Jest cenna przede wszystkim ze względu na zawartość magnezu, potasu i fosforu – usprawnia pracę układu nerwowego oraz wzmacnia kości. Bulgur ma lekko orzechowy smak i pasuje do dań kuchni azjatyckiej, można z niej robić wegańskie burgery, dodawać do zup i sałatek. Ugotowaną należy odstawić do spęcznienia.
  • Kuskus również produkowana jest z pszenicy. Jedna z najbardziej kalorycznych kasz, ugotowana ma aż 133 kcal w 100 g i prawie 28 g węglowodanów. Jest znakomitym źródłem białka (5,6 g) oraz żelaza, niacyny i kwasu foliowego, dlatego jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.
  • Kaszy kuskus nie gotujemy, a jedynie parzymy we wrzątku przez ok. 5 min. Jej uniwersalny smak świetnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i mięsem.
  • Kasza orkiszowa zawiera jedynie 19% węglowodanów i aż 3,3% błonnika. Jest wartościowym składnikiem diety odchudzającej. Kasza orkiszowa wzmacnia odporność i działanie układu krwionośnego. Aby ją przyrządzić, należy namoczyć (przez kilka godzin), a następnie gotować do wchłonięcia wody. Podawać można jako dodatek do zup i sosów.
  • Komosa ryżowa (zwana inaczej quinoa) dostarcza białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów oraz 120 kcal, nie zawiera glutenu. Jest pełna antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami. Gotujemy ją w wodzie w stosunku 1:2 (quinoa:woda), uprzednio dokładnie przepłukując. Z powodzeniem może zastąpić makaron lub ziemniaki w daniach obiadowych, wykonamy z niej również desery.
  • Kasza z samopszy, czyli jednej z najstarszych odmian pszenicy. Doskonałe źródło aminokwasów, regulujących gospodarkę hormonalną organizmu oraz witaminy A, karotenów i luteiny, pozytywnie wpływających na wzrok. Kaszę z samopszy gotujemy w ilości wody odpowiadającej trzykrotnej jej objętości. Podajemy z zupami, daniami jednogarnkowymi, a także na słodkie śniadanie z suszonymi owocami i bakaliami.

Bio Babalscy i Fresano – najlepsi dostawcy zdrowych kasz

W sklepie internetowym Pora na Pola kasze bio dostępne online pochodzą od sprawdzonych dostawców. Jedną z najbardziej doświadczonych, współpracujących z nami firm jest Wytwórnia Makaronów Bio Babalscy, która może pochwalić się 35-letnim doświadczeniem w branży upraw ekologicznych, od 1990 roku potwierdzonym odpowiednim atestem. Bio Babalscy zajmują się przetwórstwem ekologicznych zbóż, z których produkują między innymi makarony, płatki i mąki, oraz oczywiście kasze, spośród których w naszym sklepie internetowym znaleźć można: bio kaszę jęczmienną wiejską i pęczak, gryczaną niepaloną, orkiszową i owsianą, a także z samopszy.

Bio kasze do sklepu internetowego Pora na Pola dostarcza też certyfikowane przedsiębiorstwo Fresano. To miłośnicy ekologicznego jedzenia, którzy w 2014 postanowili przekuć pasję w pracę, która służyć będzie również innym, pragnącym żyć zdrowo i naturalnie się odżywiać. Nasi klienci mogą zakupić suszone owoce, strączki, płatki, różne odmiany ryżu, a także kasze marki Fresano: bulgur oraz kuskus.