Wyświetlanie wszystkich 12 wyników

Kasza jaglana 500 g

7,28 

Bardzo uniwersalna kasza – zarówno do słodkich śniadań, jak i do ostrych lub słonych obiadów.

Kasza gryczana palona 500 g

8,14 

Palenie kaszy podkręca jej smak, przez co jest bardziej wyrazisty. Kasza gryczana ciemna jest szczególnie dobra jako dodatek do sosów, zup, gulaszów, pieczeni.

Kasza jęczmienna wiejska BIO 500 g

6,20 

Najlepsza w krupniku oraz w sosach mięsno-warzywnych. Wyroby z jęczmienia mają dobry wpływ na naszą skórę (ze względu na zawartość niacyny) oraz na pracę układu nerwowego (ze względu na zawartość witamin B). Innym pozytywnym aspektem kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który przede wszystkim ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Kasza jęczmienna pęczak BIO 500 g

5,86 

Kasza pęczak to całe, obłuskane ziarno jęczmienia z uprawy ekologicznej. Świetnie smakuje z sosami, odpowiednia do zrobienia risotto.

Kasza gryczana niepalona BIO 500 g

9,31 

Kasza gryczana jest najlepszą kaszą pod względem właściwości odżywczych. Gryka zawiera dużo krzemu, a także wapń, żelazo, fosfor, potas, jod i nikiel.

Quinoa biała BIO 500 g

19,17 

Opis: quinoa biała znana również jako komosa ryżowa.

Składniki: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako składnik zup oraz dodatek do sosów, warzyw, wypieków, a także deserów. Polecana jako doskonały zamiennik tradycyjnych kasz i makaronów.

Sposób przygotowania: przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Następnie do 500 ml zagotowanej wody wsypać 200 g ziarna quinoa i gotować około 25 min. Solić pod koniec gotowania.

Kuskus BIO 400 g

9,42 

Opis: kuskus z pszenicy durum.

Składniki: kuskus* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do gotowanych warzyw, mięs, zapiekanek, sałatek. 

Sposób przygotowania: wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem ok. 5 min.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 1481 kJ / 349 kcal
Tłuszcz – 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g
Węglowodany – 77,4 g
w tym cukry – 0,8 g
Białko – 12 g
Sól – 0 g

Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

Informacja alergenna: produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Kasza orkiszowa BIO 500 g

8,84 

Powstaje z ziaren orkiszu (starej odmiany pszenicy), których popularność ostatnio wzrasta, ze względu na pożądane właściwości i ich korzystny wpływ na organizm. Kasza orkiszowa świetnie się łączy z sosami mięsnymi i wegańskimi, doskonała również jako dodatek do zup.

Kasza Bulgur BIO 400 g

8,40 

Opis: kasza bulgur z mielonej pszenicy uprzednio podgotowanej i suszonej. 

Składniki: kasza bulgur* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: dodatek do gulaszy, zup, sałatek. 

Sposób przygotowania: kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 7 minut, w proporcji 3 części wody na 1 część kaszy. Po ugotowaniu odstawić do spęcznienia. 

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 1404 kJ / 337 kcal
Tłuszcz – 1,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
Węglowodany – 65 g
w tym cukry – 0 g
Białko – 11 g
Sól – 0 g

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergenna: produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Wypełniacz

Kasza bulgur gruboziarnista 500 g

10,74 

Kasza bulgur jest kaszą pszeniczną o lekko orzechowym smaku i aromacie. Prezentujemy Tobie kaszę z odmiany gruboziarnistej. Pozyskuje się ją poprzez ugotowanie a następnie wysuszenie ziaren pszenicy durum, czyli pszenicy twardej, która jest bardzo bogata w składniki mineralne. Pochodzi z bliskiego wschodu, wykorzystywana w kuchni np. tureckiej. Jest tam znana od ok. 2000r p.n.e.

Z powodzeniem może zastąpić ryż lub kuskus. Zaspokoi głód na znacznie dłużej niż np. ryż, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Wykorzystywana jest do robienia sałatek, zup, pilaw czy warzyw faszerowanych. Można jej użyć do robienia hamburgerów, klopsików czy farszów.

Kasza bulgur jest źródłem fitoestrogenów, które niszczą wolne rodniki, łagodzą stany zapalne a najwyższa zawartość błonnika wśród kasz pszenicznych zabezpiecza Twój układ trawienny i zapobiega zatwardzeniom.
Kasza bulgur jest bogata w magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację.
Powinna zagościć w jadłospisie każdej osoby która, chce dbać o zdrowie.

Jak przyrządzamy? 
Kaszę gotujemy w proporcjach 1 do 2. Czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Kasza z samopszy BIO 500 g

10,03 

Samopsza jest dziką rośliną uznaną za jedno z najstarszych zbóż, którego początki uprawy sięgają tysiące lat wstecz. Od Atlantyku aż po samą Persję starożytni mieszkańcy mogli cieszyć się jej bogactwem i wyśmienitym smakiem. Zapomniana, dziś prężnie wraca do kuchni wszystkich, którzy cenią zdrowie i nietuzinkowy smak.

Kasza z ziaren samopszy jest znakomita jako składnik zup, dań jednogarnkowych oraz dodatek do obiadów. Cieszy się również powodzeniem jako baza do śniadań. Podawana z owocami bądź orzechami daje moc i energię na resztę dnia.

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL

Kasza owsiana manna BIO 500 g

7,80 

Błyskawiczna kasza manna owsiana jest najdrobniejszą kaszą wytworzoną z ziarna owsa. Produkt ten powstaje w wyniku odsiewania grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren owsa na mąkę. Kaszka manna jest zatem wynikiem przemiału.

Kasza manna jest nie tylko podstawą sycącego śniadania, czy podwieczorku, ale i składnikiem ciast oraz deserów, a nawet zup, czy dań obiadowych. Równie dobrze smakuje przygotowana na mleku, jak i na wodzie, sprawdzając się jako składnik placuszków na słodko, kotletów, naleśników, a nawet klusek. 

Produkt rolnictwa ekologicznego.