Wyświetlanie wszystkich 10 wyników

Kasza jaglana 500 g

6,84 

Bardzo uniwersalna kasza – zarówno do słodkich śniadań, jak i do ostrych lub słonych obiadów.

Kasza jęczmienna pęczak BIO 500 g

6,41 

Kasza pęczak to całe, obłuskane ziarno jęczmienia z uprawy ekologicznej. Świetnie smakuje z sosami, odpowiednia do zrobienia risotto.

Kasza gryczana palona 500 g

7,65 

Palenie kaszy podkręca jej smak, przez co jest bardziej wyrazisty. Kasza gryczana ciemna jest szczególnie dobra jako dodatek do sosów, zup, gulaszów, pieczeni.

Kasza gryczana niepalona BIO 500 g

8,80 

Kasza gryczana jest najlepszą kaszą pod względem właściwości odżywczych. Gryka zawiera dużo krzemu, a także wapń, żelazo, fosfor, potas, jod i nikiel.

Kasza jęczmienna wiejska BIO 500 g

5,99 

Najlepsza w krupniku oraz w sosach mięsno-warzywnych. Wyroby z jęczmienia mają dobry wpływ na naszą skórę (ze względu na zawartość niacyny) oraz na pracę układu nerwowego (ze względu na zawartość witamin B). Innym pozytywnym aspektem kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który przede wszystkim ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Kasza orkiszowa BIO 500 g

8,80 

Powstaje z ziaren orkiszu (starej odmiany pszenicy), których popularność ostatnio wzrasta, ze względu na pożądane właściwości i ich korzystny wpływ na organizm. Kasza orkiszowa świetnie się łączy z sosami mięsnymi i wegańskimi, doskonała również jako dodatek do zup.

Quinoa biała BIO 500 g

14,69 

Opis: quinoa biała znana również jako komosa ryżowa.

Składniki: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako składnik zup oraz dodatek do sosów, warzyw, wypieków, a także deserów. Polecana jako doskonały zamiennik tradycyjnych kasz i makaronów.

Sposób przygotowania: przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Następnie do 500 ml zagotowanej wody wsypać 200 g ziarna quinoa i gotować około 25 min. Solić pod koniec gotowania.

Kasza manna orkiszowa jasna 500 g

6,22 

Świetna na kaszki dla dzieci. Ugotowana na gęsto z mlekiem a następnie utarta z masłem daje bardzo dobry krem do przekładania ciast.Dodana do zup i sosów fajnie je zagęszcza i podnosi ich wartość odżywczą.

Wypełniacz

Kasza bulgur gruboziarnista 500 g

10,42 

Kasza bulgur jest kaszą pszeniczną o lekko orzechowym smaku i aromacie. Prezentujemy Tobie kaszę z odmiany gruboziarnistej. Pozyskuje się ją poprzez ugotowanie a następnie wysuszenie ziaren pszenicy durum, czyli pszenicy twardej, która jest bardzo bogata w składniki mineralne. Pochodzi z bliskiego wschodu, wykorzystywana w kuchni np. tureckiej. Jest tam znana od ok. 2000r p.n.e.

Z powodzeniem może zastąpić ryż lub kuskus. Zaspokoi głód na znacznie dłużej niż np. ryż, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Wykorzystywana jest do robienia sałatek, zup, pilaw czy warzyw faszerowanych. Można jej użyć do robienia hamburgerów, klopsików czy farszów.

Kasza bulgur jest źródłem fitoestrogenów, które niszczą wolne rodniki, łagodzą stany zapalne a najwyższa zawartość błonnika wśród kasz pszenicznych zabezpiecza Twój układ trawienny i zapobiega zatwardzeniom.
Kasza bulgur jest bogata w magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację.
Powinna zagościć w jadłospisie każdej osoby która, chce dbać o zdrowie.

Jak przyrządzamy? 
Kaszę gotujemy w proporcjach 1 do 2. Czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Kasza manna orkiszowa ciemna 500 g

6,22 

Świetna do zagęszczania zup i kaszek dla dzieci. Ugotowana na gęsto i połączona z masłem daje bardzo smaczny “razowy” krem do ciasta. Może być również delikatnym dodatkiem do różnego rodzaju farszów np.do gołąbków.