Źródło cennego błonnika, życiodajnych witamin i minerałów… Nie ma co w kaszę dmuchać! Chyba że akurat chcemy odrobinę ją ostudzić. Jedzenie kaszy korzystnie wpływa na stan całego organizmu i dodaje zdrowej energii do jego funkcjonowania. Bio kasze dostępne w Pora na Pola to mistrzowski sposób na pożywny posiłek. Słodki lub słony, tradycyjny lub nowatorski – ale zawsze przepyszny!

Wyświetlanie wszystkich 13 wyników

Kasza jaglana 500 g

7,28 

Bardzo uniwersalna kasza – zarówno do słodkich śniadań, jak i do ostrych lub słonych obiadów.

Kasza gryczana palona 500 g

8,14 

Palenie kaszy podkręca jej smak, przez co jest bardziej wyrazisty. Kasza gryczana ciemna jest szczególnie dobra jako dodatek do sosów, zup, gulaszów, pieczeni.

Kasza jęczmienna wiejska BIO 500 g

6,20 

Najlepsza w krupniku oraz w sosach mięsno-warzywnych. Wyroby z jęczmienia mają dobry wpływ na naszą skórę (ze względu na zawartość niacyny) oraz na pracę układu nerwowego (ze względu na zawartość witamin B). Innym pozytywnym aspektem kaszy jęczmiennej jest wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który przede wszystkim ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz zapewnia poczucie sytości na dłużej.

Quinoa biała BIO 500 g

19,17 

Opis: quinoa biała znana również jako komosa ryżowa.

Składniki: quinoa biała (komosa ryżowa)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako składnik zup oraz dodatek do sosów, warzyw, wypieków, a także deserów. Polecana jako doskonały zamiennik tradycyjnych kasz i makaronów.

Sposób przygotowania: przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Następnie do 500 ml zagotowanej wody wsypać 200 g ziarna quinoa i gotować około 25 min. Solić pod koniec gotowania.

Kasza Bulgur BIO 400 g

8,40 

Opis: kasza bulgur z mielonej pszenicy uprzednio podgotowanej i suszonej. 

Składniki: kasza bulgur* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: dodatek do gulaszy, zup, sałatek. 

Sposób przygotowania: kaszę wsypać do wrzącej, osolonej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 7 minut, w proporcji 3 części wody na 1 część kaszy. Po ugotowaniu odstawić do spęcznienia. 

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergenna: produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Kuskus BIO 400 g

9,42 

Opis: kuskus z pszenicy durum.

Składniki: kuskus* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do gotowanych warzyw, mięs, zapiekanek, sałatek. 

Sposób przygotowania: wsypać do miski i zalać gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem ok. 5 min.

Przechowywanie: przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu.

Informacja alergenna: produkt zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Kasza orkiszowa BIO 500 g

8,84 

Powstaje z ziaren orkiszu (starej odmiany pszenicy), których popularność ostatnio wzrasta, ze względu na pożądane właściwości i ich korzystny wpływ na organizm. Kasza orkiszowa świetnie się łączy z sosami mięsnymi i wegańskimi, doskonała również jako dodatek do zup.

Kasza owsiana manna BIO 500 g

7,80 

Błyskawiczna kasza manna owsiana jest najdrobniejszą kaszą wytworzoną z ziarna owsa. Produkt ten powstaje w wyniku odsiewania grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren owsa na mąkę. Kaszka manna jest zatem wynikiem przemiału.

Kasza manna jest nie tylko podstawą sycącego śniadania, czy podwieczorku, ale i składnikiem ciast oraz deserów, a nawet zup, czy dań obiadowych. Równie dobrze smakuje przygotowana na mleku, jak i na wodzie, sprawdzając się jako składnik placuszków na słodko, kotletów, naleśników, a nawet klusek. 

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Wypełniacz

Kasza bulgur gruboziarnista 500 g

10,74 

Kasza bulgur jest kaszą pszeniczną o lekko orzechowym smaku i aromacie. Prezentujemy Tobie kaszę z odmiany gruboziarnistej. Pozyskuje się ją poprzez ugotowanie a następnie wysuszenie ziaren pszenicy durum, czyli pszenicy twardej, która jest bardzo bogata w składniki mineralne. Pochodzi z bliskiego wschodu, wykorzystywana w kuchni np. tureckiej. Jest tam znana od ok. 2000r p.n.e.

Z powodzeniem może zastąpić ryż lub kuskus. Zaspokoi głód na znacznie dłużej niż np. ryż, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Wykorzystywana jest do robienia sałatek, zup, pilaw czy warzyw faszerowanych. Można jej użyć do robienia hamburgerów, klopsików czy farszów.

Kasza bulgur jest źródłem fitoestrogenów, które niszczą wolne rodniki, łagodzą stany zapalne a najwyższa zawartość błonnika wśród kasz pszenicznych zabezpiecza Twój układ trawienny i zapobiega zatwardzeniom.
Kasza bulgur jest bogata w magnez, fosfor, potas, witaminy z grupy B. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację.
Powinna zagościć w jadłospisie każdej osoby która, chce dbać o zdrowie.

Jak przyrządzamy? 
Kaszę gotujemy w proporcjach 1 do 2. Czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Kasza z samopszy BIO 500 g

10,03 

Samopsza jest dziką rośliną uznaną za jedno z najstarszych zbóż, którego początki uprawy sięgają tysiące lat wstecz. Od Atlantyku aż po samą Persję starożytni mieszkańcy mogli cieszyć się jej bogactwem i wyśmienitym smakiem. Zapomniana, dziś prężnie wraca do kuchni wszystkich, którzy cenią zdrowie i nietuzinkowy smak.

Kasza z ziaren samopszy jest znakomita jako składnik zup, dań jednogarnkowych oraz dodatek do obiadów. Cieszy się również powodzeniem jako baza do śniadań. Podawana z owocami bądź orzechami daje moc i energię na resztę dnia.

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL

Kasza owsiana BIO 500 g

8,06 

Kasza owsiana doskonale pasuje jako dodatek do dań mięsnych, jarskich oraz jako baza śniadań. Gotowana na mleku tradycyjnym lub roślinnym, z dodatkiem owoców lub orzechów jest idealnym, pełnowartościowym, dodającym energii śniadaniem. Kasza owsiana to świetny dodatek do sosów, zapiekanek, a łącząc ja z owocami otrzymamy pyszny, pożywny i zdrowy deser.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Bio kasze w sklepie online Pora na Pola

Jaglana, gryczana, owsiana, pęczak czy kuskus, a może jęczmienna, bulgur lub orkiszowa? Każdą z tych kasz, w wersji bio, kupimy online w sklepie internetowym Pora na Pola. Zaufani dostawcy – Swoja Mąka, Bio Babalscy i Fresano zapewniają najwyższą jakość produktów. Kasze były powszechnie jedzone w dawnej Polsce, jednak zostały wyparte przez ziemniaki, później również makarony. Na fali popularności zdrowej żywności spożycie kasz z powrotem jest jednak coraz większe. W sklepach online bio kasze dostępne są w niezliczonych odmianach, dzięki czemu łatwo znaleźć najlepszy dla siebie produkt. O czym warto pamiętać, nie wszystkim poleca się jedzenie każdego gatunku kaszy. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego oraz obecność glutenu z niektórych gatunków powinny zrezygnować osoby borykające się z dolegliwościami układu pokarmowego lub chorujące na celiakię. Jednak wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie sprawia, że warto zainteresować się kaszami, włączając dobrane dla siebie gatunki do codziennej diety.

Właściwości odżywcze: która kasza jest najzdrowsza?

Kasze to produkty spożywcze, które wytwarza się z różnego rodzaju nasion zbóż oraz tzw. zbóż rzekomych. Powstają przez ich obróbkę mechaniczną, która polega na pozbyciu się twardej łuski nasiennej i ewentualnie dodatkowym rozdrobnieniu. Są przede wszystkim cennym źródłem energii pochodzącej z węglowodanów złożonych, które trawione o wiele wolniej od cukrów prostych, nie powodują nagłego wzrostu glukozy we krwi. W kaszach znajduje się wspomniany wcześniej błonnik, poprawiający pasaż w przewodzie pokarmowym i regulujący cholesterol, ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Spożywanie produktów zbożowych dostarcza witaminę E oraz dużą dawkę witamin z grupy B, kwas foliowy i mikroelementy: żelazo, magnez i potas, cynk, miedź, a także mangan.

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, którą odmianę najlepiej włączyć do diety, aby wnieść do swojego jadłospisu jak najwięcej prozdrowotnych składników odżywczych. Najkorzystniejsza dla organizmu jest bez wątpienia kasza bio, jednak wybór konkretnego gatunku będzie zależał od efektów, jakie chcemy uzyskać (np. kasza jaglana podnosi odporność i reguluje sen). Najwięcej białka zawiera kasza gryczana i kuskus, najwyższą zawartością błonnika charakteryzuje się natomiast jęczmienna (oraz jej mniej przetworzona odmiana – pęczak), bulgur, a także owsiana. Jaglana to doskonałe źródło witamin i lecytyny, z kolei kuskus i manna są lekkostrawne.

Jakie rodzaje kaszy bio można kupić online w naszym sklepie internetowym?

Dzięki współpracującym z nami firmom: Swoja Mąka, Bio Babalscy i Fresano oferujemy kilkanaście odmian przepysznej kaszy.

  • Kasza jaglana zawiera duże ilości witamin oraz lecytynę, nie ma w niej glutenu. Ugotowana ma 112 kcal, ok. 22 g węglowodanów i 3,6 g białka w 100 g. Bio kasza jaglana polecana jest przy przeziębieniach. Wykonamy z niej dania zarówno na słodko (jaglanka świetnie sprawdzi się na śniadanie), jak i na słono. Aby nie była gorzka, warto przed gotowaniem lekko ją podprażyć, a następie dokładnie przepłukać.
  • Kasza gryczana to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz magnezu; 100 g dostarcza 121 kcal, aż 4,7 g białka i 22 g węglowodanów. Kasze gryczane, paloną (o intensywniejszym smaku) i niepaloną, najlepiej jest po ugotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika, aby wydobyć ich aromat. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczeni, zup i gulaszy.
  • Kasza jęczmienna wiejska pozytywnie wpływa na wygląd skóry oraz działanie układu nerwowego. Ugotowana ma 109 kcal, 2,3% białka i 23% węglowodanów. Podczas gotowania warto często ją mieszać, aby zapobiec sklejaniu ziarenek. Najlepsza do krupniku oraz sosów.
  • Pęczak również należy do kasz jęczmiennych. Jest źródłem błonnika, obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Ugotowany pęczak ma 114 kcal, 3 g białka i prawie 23 g węglowodanów w 100 g. Nie powinno się mieszać go podczas gotowania, dobrze jest natomiast odstawić potem na ok. 20 min. Z ziarenek tego zboża stworzymy potrawy w typie risotto, mogą również zastąpić makaron i ryż.
  • Kasza owsiana wzmacnia serce i podobnie do innych kasz, korzystnie wpływa na procesy trawienia. Zawiera aż 125 kcal i ponad 26 g węglowodanów w 100 g, dostarcza też sporej dawki białka (5,4%). Gotuje się ją dość krótko, bez przykrycia, delikatnie mieszając. Kasze owsiane, zwykła i manna, sprawdzają się w daniach śniadaniowych i obiadowych, w ciastach oraz deserach.
  • Bulgur, wytwarzana z pszenicy durum, ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii (109 kcal/100 g), za to dużo błonnika. Jest cenna przede wszystkim ze względu na zawartość magnezu, potasu i fosforu – usprawnia pracę układu nerwowego oraz wzmacnia kości. Bulgur ma lekko orzechowy smak i pasuje do dań kuchni azjatyckiej, można z niej robić wegańskie burgery, dodawać do zup i sałatek. Ugotowaną należy odstawić do spęcznienia.
  • Kuskus również produkowana jest z pszenicy. Jedna z najbardziej kalorycznych kasz, ugotowana ma aż 133 kcal w 100 g i prawie 28 g węglowodanów. Jest znakomitym źródłem białka (5,6 g) oraz żelaza, niacyny i kwasu foliowego, dlatego jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.
  • Kaszy kuskus nie gotujemy, a jedynie parzymy we wrzątku przez ok. 5 min. Jej uniwersalny smak świetnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i mięsem.
  • Kasza orkiszowa zawiera jedynie 19% węglowodanów i aż 3,3% błonnika. Jest wartościowym składnikiem diety odchudzającej. Kasza orkiszowa wzmacnia odporność i działanie układu krwionośnego. Aby ją przyrządzić, należy namoczyć (przez kilka godzin), a następnie gotować do wchłonięcia wody. Podawać można jako dodatek do zup i sosów.
  • Komosa ryżowa (zwana inaczej quinoa) dostarcza białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów oraz 120 kcal, nie zawiera glutenu. Jest pełna antyoksydantów chroniących przed wolnymi rodnikami. Gotujemy ją w wodzie w stosunku 1:2 (quinoa:woda), uprzednio dokładnie przepłukując. Z powodzeniem może zastąpić makaron lub ziemniaki w daniach obiadowych, wykonamy z niej również desery.
  • Kasza z samopszy, czyli jednej z najstarszych odmian pszenicy. Doskonałe źródło aminokwasów, regulujących gospodarkę hormonalną organizmu oraz witaminy A, karotenów i luteiny, pozytywnie wpływających na wzrok. Kaszę z samopszy gotujemy w ilości wody odpowiadającej trzykrotnej jej objętości. Podajemy z zupami, daniami jednogarnkowymi, a także na słodkie śniadanie z suszonymi owocami i bakaliami.

Bio Babalscy i Fresano – najlepsi dostawcy zdrowych kasz

W sklepie internetowym Pora na Pola kasze bio dostępne online pochodzą od sprawdzonych dostawców. Jedną z najbardziej doświadczonych, współpracujących z nami firm jest Wytwórnia Makaronów Bio Babalscy, która może pochwalić się 35-letnim doświadczeniem w branży upraw ekologicznych, od 1990 roku potwierdzonym odpowiednim atestem. Bio Babalscy zajmują się przetwórstwem ekologicznych zbóż, z których produkują między innymi makarony, płatki i mąki, oraz oczywiście kasze, spośród których w naszym sklepie internetowym znaleźć można: bio kaszę jęczmienną wiejską i pęczak, gryczaną niepaloną, orkiszową i owsianą, a także z samopszy.

Bio kasze do sklepu internetowego Pora na Pola dostarcza też certyfikowane przedsiębiorstwo Fresano. To miłośnicy ekologicznego jedzenia, którzy w 2014 postanowili przekuć pasję w pracę, która służyć będzie również innym, pragnącym żyć zdrowo i naturalnie się odżywiać. Nasi klienci mogą zakupić suszone owoce, strączki, płatki, różne odmiany ryżu, a także kasze marki Fresano: bulgur oraz kuskus.