Jesiotr wędzony na ciepło - stek

Jesiotr wędzony na ciepło - stek

56,10 zł / 300g
Bez dodatku cukru

Jesiotr to jeden z najstarszych gatunków żyjących na świecie. Obecnie nie występuje w stanie dzikim, dostępny jest wyłącznie z akwakultury. Posiada delikatne i smaczne mięso.

Solony i wędzony w wysokiej temperaturze, w dymie olchowo-bukowym trafia na Wasz stół w formie mięsistego, bezostnego steku.

Jego delikatna konsystencja pozwala go kroić w cieniutkie plastry, z których można serwować chociażby wykwintne carpaccio.

Co do wędzenia, jest to proces złożony, tak jak wszystkie ryby Alkama, jesiotr również wędzony jest w starej, wielopokoleniowej, mazurskiej wędzarni. Początkowo temperatura utrzymywana jest na poziomie 55-60 stopni, a potem się ją podnosi do 80 stopni. Dzięki tej fazie, mięso nabiera maślanej konsystencji. 

Produkt powstał z surowca świeżego.