3 sprawdzone sposoby na odporność

Wspieraj odporność z Pora na Pola

Jesień w toku. Kolory wokół nas coraz cieplejsze, energia powolutku idzie w dół, spadają pierwsze liście, jest ciemniej i chłodniej. Coraz bardziej skłonni jesteśmy spędzać wieczory pod kocykiem, najlepiej z ciepłym naparem w dłoniach. Jesienią z zasady ciągnie nas do ciepłego. Potrzebujemy rozgrzewających śniadań, pożywnych obiadów, przypominamy sobie, że zupa jest najlepszym wynalazkiem ludzkości. 

Nasza odporność leży w jelitach - dobrze odżywione, zdrowe wpływają na samopoczucie oraz stan fizyczny. Odporność możemy stymulować domowymi metodami, dieta jest tu kluczowa, liczy się przede wszystkim uważny dobór składników. Takie składniki znajdziecie w bogatej ofercie naszego internetowego targu Pora na Pola.

Moc kiszonek

Wspaniałą sprawą są wszelkiego rodzaju zakwasy, zawierają one dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na kondycję naszych jelit.

Jak pić zakwas? Można elegancko z kieliszka, jak czerwone wino, albo po delikatnym podgrzaniu z kubka - też jest prima sort. Aby nastawić domowy zakwas, potrzebować będziemy jakościowych buraków z naturalnej uprawy, czosnku, soli, przypraw i wody. Po kilku dniach od nastawienia, płyn pięknie się wybarwi i zmieni konsystencję na bardziej skoncentrowaną.

Słój domowego zakwasu dobrze jest mieć zawsze pod ręką, jeśli nie mamy czasu na samodzielne kiszenie, warto zaopatrzyć się w jakościowe zakwasy od wyspecjalizowanych w kiszeniu manufaktur - ich mieszanki są doprawdy genialne. Wybór w Pora na Pola jest bogaty - mamy różnobarwne zakwasy, kiszonki i kimchi.

Świetna jest chociażby kiszona czerwona kapusta od Michała Sznajdera - mniej popularna niż klasyczna, biała, a równie pyszna. Tego typu produkty to istne bomby probiotyczne. Warto spożywać je regularnie.

Image

Ciepłe zupy na start

Dobrym sposobem na wspieranie odporności są także wspomniane zupy, szczególnie długo gotowane rosoły wyraźnie poprawiają samopoczucie i kondycję. Dość wspomnieć o wysoko kolagenowej zupie mocy na kurzych łapkach, klasycznym rosole, czy japońskim, długo gotowanym ramenie.

Wegetariańską opcją będzie bulion z pieczonych warzyw korzeniowych - cudownie aromatyczny, o intensywnej bursztynowej barwie, bądź wszelkie zupy jarzynowe doprawione imbirem, kurkumą, chili i czosnkiem, które mają naturę kojącą i rozgrzewającą.

Biorąc przykład z Azjatów można gorącą zupę serwować na śniadanie, taki początek dnia jest jak energetyczne doładowanie.

Image

...a przed snem aromatyczny napar

Dla osób miłujących herbatę i aromatyczne wieczory przy Netflixie - proponujemy zestawić klasyczne czarne herbaty od Palety z dodatkami od Ogródka Dziadunia lub Cieleśnicy.

Cytrynki w imbirze czy syrop malinowy doprawią wieczór koncertowo. Herbata z miodem i rozgrzewającymi przyprawami od Darów Natury to najlepszy jesienny, dodający energii napój.

Jeśli zaś chcecie czegoś orzeźwiającego, z lodówki - kombucha będzie w sam raz, to naturalnie fermentowany napój, działa więc korzystnie na florę jelitową, tym samym wspierając odporność

Image
Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze