Sylwester w szampańskim nastroju

Wielkimi krokami zbliża się rok 2022, warto go przywitać z rozmachem, w dobrym nastroju przy najlepszym jedzeniu i piciu. Jak mówi znane porzekadło, jaki Nowy Rok, taki cały rok, dlatego przygotowaliśmy dla Was mnóstwo rarytasów, z którymi sylwestrowa noc i cały nadchodzący 2022 będą obfite i smaczne. 

Menu sylwestrowe zwyczajowo bazuje na daniach przekąskowych - takich które można szybko schrupać między jednym tańcem, a drugim, nie mamy tu rzecz jasna na myśli tłustych chipsów, czy słonych paluszków! U nas kupicie przekąski najwyższej klasy, naturalne i zdrowe. Przedstawiamy kilka propozycji sylwestrowych dań, które zagoszczą także na naszych stołach.

Imprezowe przekąski z najlepszych składników

Imprezowym klasykiem jest deska przekąsek - u nas skomponujecie ją z rodzimych serów zagrodowych, wędlin długo dojrzewających, wyselekcjonowanych orzechów i wspaniałych konfitur czy czatnejów. 

Znakomitą przekąską są też ryby wędzone zestawione ze świeżutkim, sycylijskim awokado. Dostępne w Pora na Pola awokado pochodzi z ekologicznych plantacji, możecie je jeść z czystym sumieniem.

Sałatka Łosoś & Awokado

  • 2 dojrzałe awokado z InCampagna
  • 200 g łososia wędzonego na zimno pokrojonego w cienkie plastry Alkam, Mr Salmon
  • 1 drobna cebula
  • sok z cytryny
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • oliwa z oliwek 

Awokado należy pokroić w drobną kostkę, łososia w cieniutkie plasterki. Składniki połączyć, dodać drobno posiekaną cebulkę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Jeśli chcemy podać ten specjał w formie bardziej wytwornej, należy opiec chleb na patelni lub w tosterze, następnie usmażyć jajka w taki sposób by żółtko pozostało płynne. Na pieczywo wyłożyć krajankę z awokado, a na wierzch położyć jajko sadzone. 

Serwować natychmiast. 

Mamy szeroki wybór wędzonych ryb - nadają się one także na pasty, i do sałatek, a łosoś wędzony na zimno i filet z jesiotra wypadną elegancko zestawione z blinami lub mini-placuszkami z ziemniaków i z kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli chcecie usmażyć placki, najlepsze będą odmiany wysokoskrobiowe, jak chociażby Irga z Warzywniczka. Do dań z rybami pasować będzie kieliszek schłodzonego Rieslinga Szumiącego.

Warto zaopatrzyć się w gotowe pasty do pieczywa: dla entuzjastów mocnych, mięsnych smaków zawsze sprawdzi się smalczyk, albo eleganckie rillettes, dla tych, którzy wolą lżejsze rozwiązania warzywne polecamy wszystkie produkty HummusPlusa, z jego aksamitnym hummusem na czele. 

Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć chleba - wiejski i tostowy od Chleb i Masło doskonale się nada do przygotowania zimowej bruschetty albo grzanek, żytnie chleby od Santy Teresy cudownie się splatają ze smakiem swojskich wędlin i smalcu. Będą stanowić doskonałe towarzystwo do mocniejszych napitków, albo do pomarańczowego wina z Wieliczki - Jantara

Powitajcie Nowy Rok z polskimi bąbelkami

Gdy wybije 24:00 przydadzą się bąbelki, w Składzie Polskich Procentów mamy kilka pozycji, które będą idealne na tę okazję! Musujące, tworzone w lubuskiem metodą szampańską wina musujące Gost Art są eleganckie i sprawiają dużo przyjemności, można też wybrać mocno wytrawny i aromatyczny cydr Bzik z Wieliczki.

Po północy, wraz z Nowym Rokiem zwykle pojawia się także gastrofaza - wówczas w pięć minut przygotujecie domowego burgera, który doda Wam sił do dalszej zabawy.

Wybierzcie biały wiejski chleb z Chleb i Masło, burgera z Polskich Steków, dobrą musztardę i kiszone ogórki. Weganie mogą zamknąć w bułce boczniaki Teriyaki od Zakwasowni albo burgery warzywne z Vege Kiosku. Dobrym pomysłem jest mieć na podorędziu garnek z gorącą zupą, przyda się szczególnie wówczas, gdy o północy impreza przeniesie się na zewnątrz. Żurek i gulaszowa rozgrzeją pierwszorzędnie - polecamy zupy z Wodnej Osady.

Gdy zacznie świtać być może przyda się sok z kiszonych ogórków albo zakwas z kapusty - też je mamy! Z nami to będzie dobry Nowy Rok :)

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze