Sylwester w szampańskim nastroju
Wielkimi krokami zbliża się rok 2022, warto go przywitać z rozmachem, w dobrym nastroju przy najlepszym jedzeniu i piciu. Jak mówi znane porzekadło, jaki Nowy Rok, taki cały rok, dlatego przygotowaliśmy dla Was mnóstwo rarytasów, z którymi sylwestrowa noc i cały nadchodzący 2022 będą obfite i smaczne.
Menu sylwestrowe zwyczajowo bazuje na daniach przekąskowych - takich które można szybko schrupać między jednym tańcem, a drugim, nie mamy tu rzecz jasna na myśli tłustych chipsów, czy słonych paluszków! U nas kupicie przekąski najwyższej klasy, naturalne i zdrowe. Przedstawiamy kilka propozycji sylwestrowych dań, które zagoszczą także na naszych stołach.
Imprezowe przekąski z najlepszych składników
Imprezowym klasykiem jest deska przekąsek - u nas skomponujecie ją z rodzimych serów zagrodowych, wędlin długo dojrzewających, wyselekcjonowanych orzechów i wspaniałych konfitur czy czatnejów.
Znakomitą przekąską są też ryby wędzone zestawione ze świeżutkim, sycylijskim awokado. Dostępne w Pora na Pola awokado pochodzi z ekologicznych plantacji, możecie je jeść z czystym sumieniem.
Sałatka Łosoś & Awokado
- 2 dojrzałe awokado z InCampagna
- 200 g łososia wędzonego na zimno pokrojonego w cienkie plastry Alkam, Mr Salmon
- 1 drobna cebula
- sok z cytryny
- sól
- kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
Awokado należy pokroić w drobną kostkę, łososia w cieniutkie plasterki. Składniki połączyć, dodać drobno posiekaną cebulkę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Jeśli chcemy podać ten specjał w formie bardziej wytwornej, należy opiec chleb na patelni lub w tosterze, następnie usmażyć jajka w taki sposób by żółtko pozostało płynne. Na pieczywo wyłożyć krajankę z awokado, a na wierzch położyć jajko sadzone.
Serwować natychmiast.
Mamy szeroki wybór wędzonych ryb - nadają się one także na pasty, i do sałatek, a łosoś wędzony na zimno i filet z jesiotra wypadną elegancko zestawione z blinami lub mini-placuszkami z ziemniaków i z kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli chcecie usmażyć placki, najlepsze będą odmiany wysokoskrobiowe, jak chociażby Irga z Warzywniczka. Do dań z rybami pasować będzie kieliszek schłodzonego Rieslinga Szumiącego.
Warto zaopatrzyć się w gotowe pasty do pieczywa: dla entuzjastów mocnych, mięsnych smaków zawsze sprawdzi się smalczyk, albo eleganckie rillettes, dla tych, którzy wolą lżejsze rozwiązania warzywne polecamy wszystkie produkty HummusPlusa, z jego aksamitnym hummusem na czele.
Na sylwestrowym stole nie może zabraknąć chleba - wiejski i tostowy od Chleb i Masło doskonale się nada do przygotowania zimowej bruschetty albo grzanek, żytnie chleby od Santy Teresy cudownie się splatają ze smakiem swojskich wędlin i smalcu. Będą stanowić doskonałe towarzystwo do mocniejszych napitków, albo do pomarańczowego wina z Wieliczki - Jantara
Powitajcie Nowy Rok z polskimi bąbelkami
Gdy wybije 24:00 przydadzą się bąbelki, w Składzie Polskich Procentów mamy kilka pozycji, które będą idealne na tę okazję! Musujące, tworzone w lubuskiem metodą szampańską wina musujące Gost Art są eleganckie i sprawiają dużo przyjemności, można też wybrać mocno wytrawny i aromatyczny cydr Bzik z Wieliczki.
Po północy, wraz z Nowym Rokiem zwykle pojawia się także gastrofaza - wówczas w pięć minut przygotujecie domowego burgera, który doda Wam sił do dalszej zabawy.
Wybierzcie biały wiejski chleb z Chleb i Masło, burgera z Polskich Steków, dobrą musztardę i kiszone ogórki. Weganie mogą zamknąć w bułce boczniaki Teriyaki od Zakwasowni albo burgery warzywne z Vege Kiosku. Dobrym pomysłem jest mieć na podorędziu garnek z gorącą zupą, przyda się szczególnie wówczas, gdy o północy impreza przeniesie się na zewnątrz. Żurek i gulaszowa rozgrzeją pierwszorzędnie - polecamy zupy z Wodnej Osady.
Gdy zacznie świtać być może przyda się sok z kiszonych ogórków albo zakwas z kapusty - też je mamy! Z nami to będzie dobry Nowy Rok :)