Winnica Gostchorze
Pierwsze winne krzewy w Gostchorzu sadzone były w 2008 r., a po ośmiu latach z winiarni wyszły pierwsze butelki eleganckiego, musującego wina Gost Art. Twórcą miejsca jest dzielący życie pomiędzy Francję i Polskę pasjonat winiarstwa pół Polak pół Francuz - Guillaume Dubois. Dziś winnica porasta obszar 13 ha. Wśród nasadzeń królują szczepy riesling, pinot gris, pinot blanc i pinot noir, wszystkie służą produkcji win musujących. Krzewy winne prowadzone są podobnie jak w Szampanii, czyli nisko przy ziemi. Położenie winnicy na terenie Krośnieńskiej Doliny Odry wchodzącej w skład chronionego obszaru Natura 2000 sprzyja winu - okolice Zielonej Góry nie bez kozery uznaje się za centrum polskiego winiarstwa. Guillaume zdobywał doświadczenie z zakresu winiarstwa między innymi w Szampanii, jego wino powstaje metodą francuską i było wielokrotnie nagradzane. Wino w Gostchorzu produkowane jest dwuetapową metodą szampańską - moszcz najpierw fermentuje w kadzi, a następnie po dodaniu drożdżowo-cukrowego likieru w butelce. W trakcie drugiej fermentacji uwalniają się pęcherzyki dwutlenku węgla. Po pewnym czasie w butelce tworzy się osad z obumarłych drożdży. Aby osad równomiernie przedostał się w stronę szyjki, butelki układa się pod odpowiednim kątem na specjalnych stojakach i codziennie przekręca. Proces wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Na koniec szyjkę się zamraża, drożdżowy czop usuwa, a ubytek płynu uzupełnia mieszanką starego wina z dodatkiem cukru lub bez.
Gost Art to doskonały kompan rodzinnych imprez, spotkań z przyjaciółmi, doskonale umila i aromatyzuje chwile. W ofercie Pole i Alkohole dostępne są dwa wina z Gostchorza - wytrawne i półwytrawne - oba wytworne, pięknie zbalansowane, sprzedawane w eleganckiej butelce.
dane producenta:
Guillaume Dunois
ul. Zamkowa 14
66-600 Krosno Odrzańskie
NIP 926 161 91 11
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.