Sery z Grzybowa

Ekologiczne gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerth znajduje się w woj. mazowieckim, 90 km na północny-zachód od Warszawy, w małej wsi o nazwie Grzybów. Peter urodził się w Szwajcarii, w 1989 roku przyjechał do Polski, gdzie postanowił kupić ziemię i osiąść na stałe. Ewa jest Warszawianką, od 1992 mieszkającą na wsi. Gospodarstwo w Grzybowie to jedno z pierwszych ekologicznych gospodarstw działających w Polsce, nieustająco od 1991 roku certyfikowane jest przez Agrobiotest. Obejmuje 28 hektarów, z czego 16 hektarów jest własnych, reszta jest dzierżawiona. Połowę tej powierzchni stanowią łąki i pastwiska, na których wypasane są kozy, konie, krowy i jałówki. Na pozostałym obszarze uprawiane są zboża i warzywa. Ewa i Peter prowadzą dwie przetwórnie – serownie, w której powstają kozie i krowie sery dojrzewające oraz piekarnię słynącą z wspaniałych chlebów. W 2020 r Gospodarstwo Ewy i Petera otrzymało I nagrodę w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce.
Certyfikat EKO: PL - EKO - 07 - 91014


Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.
