Sery z Grzybowa

Sery z Grzybowa
Ekologiczne gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerth znajduje się w woj. mazowieckim, 90 km na północny-zachód od Warszawy, w małej wsi o nazwie Grzybów. Peter urodził się w Szwajcarii, w 1989 roku przyjechał do Polski, gdzie postanowił kupić ziemię i osiąść na stałe. Ewa jest Warszawianką, od 1992 mieszkającą na wsi.  Gospodarstwo w Grzybowie to jedno z pierwszych ekologicznych gospodarstw działających w Polsce, nieustająco od 1991 roku certyfikowane jest przez Agrobiotest. Obejmuje 28 hektarów, z czego 16 hektarów jest własnych, reszta jest dzierżawiona. Połowę tej powierzchni stanowią łąki i pastwiska, na których wypasane są kozy, konie, krowy i jałówki. Na pozostałym obszarze uprawiane są zboża i warzywa. Ewa i Peter prowadzą dwie przetwórnie – serownie, w której powstają kozie i krowie sery dojrzewające oraz piekarnię słynącą z wspaniałych chlebów. W 2020 r Gospodarstwo Ewy i Petera otrzymało I nagrodę w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w Polsce.

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.