Grzyby znajdziecie w lesie, a w grzybach… cały las prozdrowotnych składników. Od witamin i minerałów, przez związki obniżające poziom cukru we krwi, ciśnienie, a nawet stres, aż do drogocennego błonnika.
Grzyby znajdziecie też w Pora na Pola! Czekają na Was aromatyczne boczniaki, grzyby shiitake i pieczarki brązowe, które są doskonałą alternatywą dla mięsa, wyjątkowe suszone kapelusze borowików i podgrzybków, idealne do przyrządzenia bigosu, oraz gąszcz (leśny oczywiście) pysznych marynowanych grzybów, a wśród nich między innymi wyśmienite rydze!

Wyświetlanie wszystkich 15 wyników

Kurka świeża

16,80 250 g

Jeśli ktoś zapytałby nas jak wygląda garnek pełen złota, na pewno byłby wypełniony po brzegi kurkami. W dodatku świeżymi, z najczystszych rejonów Podlasia i Kurpi. Kurki są bogate w składniki mineralne i witaminy, stanowią super dodatek do mięs, makaronów czy wytrawnych tart.

Boczniaki

5,10 250 g

Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.

Pieczarka brązowa

9,00 500 g

Pieczarka brązowa zaliczana jest do tzw. żywności funkcjonalnej. Pieczarki brązowe dzięki specyficznej strukturze i charakterystycznemu aromatowi, doskonale sprawdzają się jako imitacja mięsa, dlatego są idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Idealne na farsz do pierogów, zup, past warzywnych oraz jako dodatek do zapiekanek i pizzy.

Podgrzybek marynowany cały

15,55 280 g

Marynowane w całości podgrzybki brunatne od Pana Krzysztofa. Stanowią doskonały dodatek do kanapek czy sałatek, a także świetnie sprawdzają się w sosie tatarskim oraz jako przystawka czy po prostu przekąska.

Skład: podgrzybek brunatny, woda, ocet, cukier, sól, cebula, marchew, przyprawy.

Kurka marynowana cała

20,74 280 g

Maleńkie kurki od Gold-Las zebrane w ekologicznie czystych terenach Puszczy Noteckiej i Borów Tucholskich. Zamarynowane w całości są doskonałe do kanapek czy sałatek, a także jako przystawka czy po prostu przekąska.

Skład: kurka, woda, ocet, cukier, sól, cebula, marchew, ziele angielskie, liść laurowy.

Borowik marynowany cały

24,19 280 g

Marynowane, całe, małe borowiki szlachetne stanowią doskonały dodatek do kanapek czy sałatek, a także świetnie sprawdzają się w sosie tatarskim oraz jako przystawka czy po prostu przekąska.

Skład: borowik szlachetny, woda, ocet, cukier, sól, cebula, marchew, przyprawy.

Kurka świeża

33,60 500 g

Jeśli ktoś zapytałby nas jak wygląda garnek pełen złota, na pewno byłby wypełniony po brzegi kurkami. W dodatku świeżymi, z najczystszych rejonów Podlasia i Kurpi. Kurki są bogate w składniki mineralne i witaminy, stanowią super dodatek do mięs, makaronów czy wytrawnych tart.

Borowik suszony exclusive

29,38 50 g

Król grzybów w wersji premium – ręczna selekcja. Pod nadzorem grzyboznawcy do opakowania zostały włożone wyłącznie pokroje kapelusze borowika szlachetnego. Idealne do zup, sosów, bigosów i pierogów. Borowiki zostały zebrane w terenach czystych ekologicznie Puszczy Noteckiej i Borów Tucholskich.

Skład: suszone kapelusze borowika szlachetnego 100%.

Podgrzybek suszony exclusive

24,19 50 g

Opakowanie 50 g suszonych podgrzybków brunatnych od Pana Krzysztofa. Klasa premium oznacza, że otrzymasz ręcznie wyselekcjonowane i pokrojone kapelusze podgrzybków, bez korzeni. Suszone grzyby szczególnie polecane są do kapusty wigilijnej, pierogów, bigosu, zupy grzybowej, a także świetnie się odnajdą w uszkach.

Skład: suszone kapelusze podgrzybka brunatnego 100%.

Rydz marynowany

24,19 280 g

Rydze od Gold-Las z terenów Puszczy Noteckiej i Borów Tucholskich. Krojone i marynowane.

Kurka świeża

67,20 1 kg

Jeśli ktoś zapytałby nas jak wygląda garnek pełen złota, na pewno byłby wypełniony po brzegi kurkami. W dodatku świeżymi, z najczystszych rejonów Podlasia i Kurpi. Kurki są bogate w składniki mineralne i witaminy, stanowią super dodatek do mięs, makaronów czy wytrawnych tart.

Opieńka marynowana

17,28 300 ml

Marynowane opieńki wprost z podlaskiego słoika. Grzyby pochodzące z ekologicznej uprawy marynowane w sposób tradycyjny, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Opieńki o intensywnym aromacie grzybowym i słodkawym, delikatnie orzechowym smaku mogą stać się przepysznym farszem do pierogów. Smakowity składnik zup i sosów.

Boczniak marynowany

23,47 320 ml

Boczniaki z własnej hodowli marynowane w gospodarstwie Boczland.

Skład: boczniaki, woda, ocet, cebula, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Shiitake marynowany

28,16 320 ml

Marynowane shiitake z uprawy Pana Daniela z gospodarstwa Boczland.

Skład: grzyby shiitake, woda, ocet, cebula, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Gdzie kupić grzyby w Warszawie – jak znaleźć online grzyby w dużych miastach

Grzyby przez lata traktowane były głównie jako swojego rodzaju przyprawa i aromatyczny dodatek urozmaicający potrawy. Nie mówiło się szeroko o ich prozdrowotnych wartościach odżywczych. Boczniaki, borowiki, podgrzybki, opieńki, rydze, maślaki i pieczarki marynowane podawane były jako przystawka, natomiast suszone borowiki czy podgrzybki wykorzystywane do przyrządzania bigosu lub zupy grzybowej, które w naszym kraju z reguły serwowane są jako danie odświętne. Grzyby dostępne w sklepach, szczególnie w dużych miastach, takich jak Warszawa, są dość drogie i nie zawsze dostępne.

Szczególnie w przypadku świeżych grzybów, w sklepach wybór jest dość ograniczony – w dużych marketach znajdziemy najczęściej jedynie pieczarki, boczniaki, czasami również bardziej egzotyczne gatunki, jak grzyby shiitake. Nawet w przypadku suszonych borowików i podgrzybków ich dostępność najlepsza jest w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu w okresach okołoświątecznych. Rodzi to pytanie, gdzie kupić grzyby dobrej jakości? Duży wybór grzybów, i to online, można znaleźć na internetowym targu naturalnego jedzenia Pora na Pola. W naszej ofercie posiadamy świeże boczniaki, pieczarki brązowe oraz grzyby shiitake; podgrzybki i borowiki suszone oraz szeroki wybór grzybów marynowanych: borowiki, podgrzybki, kurki, rydze, maślaki, opieńki, pieczarki i grzyby shiitake.

Jedzmy grzyby nie tylko dla smaku – brązowe pieczarki, boczniaki i ich właściwości

Spożywanie grzybów pozwala dostarczyć organizmowi mnóstwa witamin i minerałów. W zależności od gatunku, ich konfiguracja będzie się odrobinę się różnić, choć część z tych składników znajdziemy we wszystkich grzybach. Są to potas, fosfor, magnez, cynk, żelazo oraz selen wśród minerałów, oraz witaminy z grupy B, oraz C, D i E. Wysoką zawartością miedzi charakteryzują się na przykład boczniaki, a wapnia – grzyby shiitake, również te marynowane. Proces marynowania w occie nie pozbawia grzybów wartości odżywczych, szczególnie jeśli chodzi o minerały. W marynowanych shiitake, boczniakach czy brązowych pieczarkach znajduje się odrobinę niższa ilość witamin niż w świeżych, biorąc jednak pod uwagę, że w grzybach zawartość tych składników jest całkiem wysoka, są one bardzo dobrym źródłem tych niezbędnych ludzkiemu organizmowi związków. Najwięcej witamin znajdziemy w marynowanych maślakach (a jeszcze większą oczywiście w grzybach świeżych).

Jedząc grzyby, dostarczamy sobie małą dawkę kalorii (ok. 20-40 kcal), ponieważ nawet 90% masy świeżych owocników stanowi woda. Nie są one jednak pozbawione składników odżywczych, nie tylko z grupy witamin i minerałów. 100 gramów grzybów zawiera od 5 do 7 gramów węglowodanów, a większość z nich to drogocenny błonnik, pozytywnie wpływający na funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. W grzybach znajdziemy też odrobinę łatwo przyswajalnego białka o dobrym profilu aminokwasowym oraz minimalne ilości tłuszczu, który jednak składa się z kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia. Jedzenie suszonych i marynowanych pieczarek, rydzów, maślaków i opieniek, borowików oraz podgrzybków nie podnosi cholesterolu – jeśli tylko przygotujemy z nich potrawy bez dodatku tłuszczu. Różnego rodzaju związki zawarte w grzybach mają wartość nie tylko odżywczą – wielu z nich udowodniono działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, wspierające odporność organizmu, obniżające ciśnienie oraz poziom cholesterolu.

Dostępne grzyby online z naszych lasów i łąk

Pora na Pola daje odpowiedź na pytanie, gdzie kupić grzyby online. Zakup grzybów w sieci to najprostsze rozwiązanie dla mieszkańców Warszawy, Gdańska czy innych dużych lub mniejszych miast i miasteczek. Nasz internetowy targ oferuje grzyby świeże, suszone oraz grzyby marynowane od najlepszych dostawców w jakości, jakiej próżno szukać w wielu sklepach. Dostarczamy pod Wasze drzwi grzyby naturalnie rosnące w rodzimych lasach, gatunki egzotyczne, jak boczniaki czy grzyby shiitake, oraz mało popularne w sklepach, choć bardzo zdrowe brązowe pieczarki.

Boczniaki

Przez swoją strukturę i intensywny smak boczniaki mogą być traktowane jako alternatywa dla mięsa – z powodzeniem zastąpią je w wielu tradycyjnie mięsnych potrawach. Z tych grzybów przygotujemy kotlety, burgery, a nawet wegańskie „szarpane mięso”. Oprócz walorów smakowych ich niezaprzeczalną zaletą są właściwości prozdrowotne. Boczniaki mają zdolność obniżania poziomu cukru we krwi oraz złego cholesterolu, dzięki czemu stanowią cenny składnik diety zapobiegającej i ułatwiającej leczenie cukrzycy oraz chorób układu krwionośnego i serca.

Pieczarki brązowe

Najpopularniejsze w sklepach grzyby to bez wątpienia pieczarki. Najczęściej kupimy świeże i marynowane pieczarki białe, istnieją jednak jeszcze dwie odmiany, czyli portobello o dużym kapeluszu oraz pieczarka brązowa. To wyjątkowy grzyb, ponieważ poza składnikami odżywczymi znajdującymi się we wszystkich odmianach, pieczarka brązowa charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy D oraz B2. Dzięki nim brązowe pieczarki mają między innymi działanie obniżające skutki stresu i poprawiające działanie układu nerwowego. Dodatkowo witamina D odpowiada za odporność oraz profilaktykę osteoporozy. Brązowa pieczarka uznawana jest za żywność funkcjonalną i pomaga w procesach rekonwalescencji. Dzięki zawartości błonnika i właściwościom prebiotycznym wspomaga działanie układu pokarmowego i ułatwia odchudzanie. Podobnie jak boczniaki, pieczarki brązowe stanowią zamiennik mięsa, mają też o wiele intensywniejszy aromat, niż powszechnie znana odmiana biała.

Egzotyczne grzyby shiitake

Grzyby shiitake, będące nieodłączną częścią dań kuchni azjatyckiej, przede wszystkim zup. Są źródłem piątego, mniej znanego smaku, umami. Przez swoją wyjątkową intensywność nadają potrawom szczególnego aromatu – od dań z grzybami shiitake trudno się oderwać. Z tego gatunku grzybów przyrządzimy między innymi wegański „bekon”, dlatego są cennym składnikiem w diecie bezmięsnej. Grzyby shiitake to także skarbnica wartości odżywczych. Podobnie jak brązowe pieczarki, zawierają witaminy z grupy B, witaminę D oraz błonnik. Grzyby shiitake wzmacniają odporność oraz kości, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Obecna w nich substancja o nazwie lentinan działa antynowotworowo. Shiitake jako źródło niacyny regulują pracę systemu nerwowego oraz zapobiegają miażdżycy.

Jakie grzyby znajdziecie w Pora na Pola?

Wszystkie grzyby dostępne w naszej ofercie możecie zamówić online. Nie musicie się zastanawiać, gdzie kupić grzyby, jeśli mieszkacie w Warszawie czy na przykład w Gdańsku i nie macie do nich bezpośredniego dostępu – wszystkie pyszne grzyby nasi kurierzy dostarczają wprost do domu.

W naszej ofercie znaleźć można grzyby świeże, a wśród nich aromatyczne boczniaki, pełne witamin brązowe pieczarki oraz niepowtarzalne grzyby shiitake. Jeśli chcecie przyrządzić na przykład pyszny myśliwski bigos lub bogatą zupę grzybową, możecie zamówić suszone borowiki i podgrzybki w wersji premium – otrzymacie wyłącznie ręcznie wyselekcjonowane suszone kapelusze tych grzybów. Na naszym targu nie brakuje też oczywiście grzybów marynowanych: pieczarek, shiitake, maślaków, rydzów i opieniek, kurek, borowików i podgrzybków. Na uwagę zasługują szczególnie kurki, borowiki, podgrzybki marynowane są przez naszych dostawców w całości, oraz marynowane opieńki i rydze, te ostatnie o absolutnie wyjątkowym smaku, uznawane za jedne z najpyszniejszych grzybów w Polsce!