Wyświetlanie 1–50 z 71 wyników

Marchew EKO 1 kg

7,35 

Ekologiczna marchew z gospodarstwa Państwa Niewiatowskich.

Włoszczyzna EKO pęczek

12,50 

Mały pęczek ekologicznej włoszczyzny na zupę tworzą marchewki, por, seler i pietruszka.

Marchew ok. 1 kg

6,87 

Cebula ok. 1 kg

7,73 

Ziemniaki Lord ok. 1kg od Pani Danusi

6,43 

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Jabłka Gala EKO ok. 2 kg

15,70 

Owoce z sadu Huberta – certyfikowane ekologicznie, bez chemii.

Cena za porcję ok. 2 kg.

Por 1 szt. od Pani Danusi

5,51 
Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne ale zawierają właściwości odżywcze, witaminy z grupy A,C,E,B1,B2, ponadto zawiera białko, żelazo, i olejki eteryczne, działa bakteriobójczo i antybakteryjnie, pomaga przy niestrawnościach, zaparciach, również pomaga pozbyć się robaków w układzie pokarmowym. To niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.
 

Marchew karotka ok. 1kg od Pani Danusi

7,35 

Produkowali ją nasi dziadkowie. Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jedzenie marchwi pozytywnie działa na wzrok i odporność dzieci. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki. 

Włoszczyzna od Pani Danusi

11,03 

Włoszczyzna składa się z marchewki, pora, selera i pietruszki. Nadają się na rosoły zupy i surówki.

Pietruszka korzeń EKO 500 g

12,39 

Jabłka Ligol EKO ok. 2 kg

15,70 

Odmiana twarda deserowa. Miąższ owocu jest kremowy, soczysty. Jabłka pochodzą z ekologicznego gospodarstwa Huberta.

Cena za porcję ok. 2 kg.

Cebula błońska ok. 1kg od Pani Danusi

7,35 

Odmiana Polska i jest doceniana od wieków jako bogactwo substancji bakteryjnych i witaminy C jest dobra na przeziębienia i poprawia odporność. Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom cholesterolu. Nadaje się na sałatki, surówki i do zup.

Jabłka Sampion ok. 2 kg

15,70 

Bardzo smaczne i soczyste jabłka o słodko – winnym smaku, nadające się zarówno do jedzenia jak i do przetworów. Pochodzą z gospodarstwa na etapie konwersji pod okiem jednostki certyfikującej.

 

Pietruszka 500 g

6,87 

Pietruszka to popularne warzywo wykorzystywane w naszej kuchni zarówno jako dodatek do zup jak również do sałatek. Już mała ilość daje potrawom niesamowity aromat. Jest szczególnie ceniona za swoje właściwości lecznicze. Wspomaga trawienie, zapobiega zgadze oraz ma dobroczynne działanie na serce i układ krążenia.

Jabłka Prince ok. 2 kg

15,70 

Soczyste, słodkie i twarde jabłka.

Boczniaki 250 g

6,10 

Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.

Termin przydatności do spożycia: 7 dni

Ziemniaki Irga ok. 3 kg od Pana Łukasza

18,03 

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Cebula czerwona ok. 1kg od Pani Danusi

7,35 

Jabłka Mutsu ok. 2 kg

15,70 

Mutsu to zielone, twarde jabłko o słodko-kwaśnym smaku, bardzo dobre na soki, ale także do bezpośredniej konsumpcji. Uprawiane bez zastosowania środków chemicznej ochrony roślin.

 

Burak ćwikłowy ok. 1kg od Pani Danusi

7,35 

Czerwona kula nasiona Polskie. Buraki są skarbnicą składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedz, potas, cynk oraz witaminy B6 czyli kwasu foliowego, witaminę C, B2 i B6, obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko choroby anemii. Korzenie buraka czerwonego wykorzystuje się do soków, mrożonek, zup z ćwikły  a także naturalnych barwników.

Burak podłużny Opolski ok. 1kg od Pani Danusi

7,35 

Jeden z najstarszych odmian. Bogaty w bardzo dużo witamin i minerałów, to cenny składnik farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Buraki mają bardzo mało kalorii. sok z buraków podnosi ciśnienie i poziom tlenu oraz poleca się osobom cierpiącym na anemie ze względu na swoje właściwości, odkwaszają organizm z toksyn bardzo jest polecany podczas chemioterapii.

Orzechy włoskie łuskane 200 g

24,04 

Orzechy włoskie z sadu z gospodarstwa ekologicznego Kazimierza Miąska. Są łuskane na bieżąco, przed dostawami, nie są zjełczałe i mają dzięki temu znacznie świeższy smak i więcej wartości niż powszechnie dostępne łuskane orzechy. 

Jabłka EKO Empire ok. 2 kg

15,70 

Certyfikowane ekologicznie jabłka odmiana Rajka z gospodarstwa sadowniczego Huberta.

Nieduże, lekko kwaskowe, soczyste

Seler ok. 1kg od Pani Danusi

11,03 

Seler jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest źródłem witaminy C,B,E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Seler jest produktem odchudzającym oraz chroni przed nowotworami. Nadaje się na surówki, sałatki i zupy.

Jabłka Idared EKO 1 kg

8,59 

Jabłka Idared z sadu z gospodarstwa ekologicznego Kazimierza Miąska.

Pietruszka Berlińska ok. 1kg od Pani Danusi

14,70 

Nasiona wyprodukowane w Polsce. Uprawiana była w starożytności jako roślina ozdobna, lecznicza i jadalna. Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne i żelaza. Jest stosowana w leczeniu astmy, wzdęć i problemów z nerkami, prostatą, reumatyzmem oraz dolegliwościami wątrobowymi. Nadaję się do sałatek, surówek i zup.

 

Kapusta biała EKO główka ok. 2 kg

10,30 

Kapusta czerwona ok. 1.2kg od Pani Danusi

8,82 

Zawarte w kapuście czerwonej antocyjany wykazują działanie przeciw zapalnie i zapobiegają chorobom serca. Kapusta czerwona ma bogactwo witamin i składników mineralnych potasu siarki wapna fosforu sodu i magnezu. Ma więcej witaminy C od białej kapusty. Wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie. W czerwonej kapuście siarka pływa pozytywnie na stan skory włosów i paznokci. Polecane są na surówki i sałatki.

Kurka marynowana cała

20,74 

Maleńkie kurki od Gold-Las zebrane w ekologicznie czystych terenach Puszczy Noteckiej i Borów Tucholskich. Zamarynowane w całości są doskonałe do kanapek czy sałatek, a także jako przystawka czy po prostu przekąska.

Skład: kurka, woda, ocet, cukier, sól, cebula, marchew, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Śliwki kalifornijskie suszone BIO 200 g

20,03 

Opis: suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem.

Składniki: śliwki kalifornijskie bez pestek suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do ciast, deserów, mięs, bigosu, pierogów. Można spożywać w formie kompotu. Idealne jako samodzielna przekąska.

Porzeczka czarna suszona BIO 100 g

9,54 

Opis: porzeczka czarna suszona o słodko-kwaśnym smaku.

Składniki: porzeczka czarna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych i warzywnych, galaretek, dżemów, domowych wypieków, sosów. Idealna do herbaty.

Orzechy brazylijskie BIO 150 g

21,95 

Opis: orzechy brazylijskie o łagodnym, delikatnym smaku. 

Składniki: orzechy brazylijskie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do deserów, musli, domowych wypieków oraz sałatek. Idealne jako samodzielna przekąska.

Pestki dyni BIO 350 g

19,47 

Opis: pestki dyni ciemnozielone to idealna przekąska dla każdego.  

Składniki: pestki dyni ciemnozielone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do musli, deserów, sałatek, zup oraz kremów. Można również pokroić i uprażyć na patelni. Idealne jako samodzielna przekąska.

Kapusta biała ok. 2kg od Pani Danusi

11,03 

Nasiona produkowane w Polsce. Jest odmianą idealną do kiszenia, gotowania na bigos, oraz gołąbki można przyrządzać z nich surówki sałatki. Kapusta biała jest uboga w kalorie, bogata w błonnik, może być wykorzystywana w diecie. W białej kapuście znajdziemy witaminy A,B1,B2 i C, a także wapń, magnez czy fosfor. Wspomaga odporność oraz pomaga wydalać z organizmu szkodliwe toksyny.

Kapusta czerwona EKO główka 1.5 kg

12,02 

Kapusta czerwona z gospodarstwa ekologicznego Kazimierza Miąska.

CHIA – nasiona szałwii hiszpańskiej BIO 200 g

9,66 

Opis: nasiona chia będące ciekawym dodatkiem do diety.

Składniki: chia – nasiona szałwii hiszpańskiej* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: całe lub zmielone nasiona można dodawać do musli, sałatek, gotowanych ziemniaków oraz wypieków. Po namoczeniu w wodzie można także używać jako zagęszczacz do zup i sosów.

Uwaga: dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczki).

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna – 2096 kJ / 505 kcal
Tłuszcz – 31 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,3 g
Węglowodany – 25 g
w tym cukry – 0 g
Białko – 20 g 
Sól – 0,04 g

Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Jagody Goji suszone BIO 250 g

26,71 

Opis: czerwone diamenty o delikatnym smaku. 

Składniki: jagody goji* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Zastosowanie: jako dodatek do deserów, jogurtów, musli, sałatek owocowych i warzywnych. Idealne jako dodatek do herbaty, kompotów.

Uwaga: zalecane dzienne spożycie wynosi od 10 do 20 g. Kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci powinny zachować szczególną ostrożność.

Maślak marynowany

24,19 

Kapusta czerwona ok. 1.8kg od Pani Danusi

13,23 

Zawarte w kapuście czerwonej antocyjany wykazują działanie przeciw zapalnie i zapobiegają chorobom serca. Kapusta czerwona ma bogactwo witamin i składników mineralnych potasu siarki wapna fosforu sodu i magnezu. Ma więcej witaminy C od białej kapusty. Wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie. W czerwonej kapuście siarka pływa pozytywnie na stan skory włosów i paznokci. Polecane są na surówki i sałatki.

Pieczarka marynowana

20,74 

Boczniak marynowany 320 ml

23,47 
Boczniaki z własnej hodowli marynowane w gospodarstwie Boczland. 
 
Termin przydatności 6 miesięcy. 
Składniki : boczniaki, woda, ocet, cebula, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

 

Opieńka marynowana

17,28 

Kapusta biała ok. 4kg od Pani Danusi

22,05 

Nasiona produkowane w Polsce. Jest odmianą idealną do kiszenia, gotowania na bigos, oraz gołąbki można przyrządzać z nich surówki sałatki. Kapusta biała jest uboga w kalorie, bogata w błonnik, może być wykorzystywana w diecie. W białej kapuście znajdziemy witaminy A,B1,B2 i C, a także wapń, magnez czy fosfor. Wspomaga odporność oraz pomaga wydalać z organizmu szkodliwe toksyny.

Proszek z topinamburu w kapsułkach

74,29 

Wzmacnia system odpornościowy, produkty z inuliną polecane są szczególnie przy wyjałowieniu przewodu pokarmowego, np. po lub w trakcie antybiotykoterapii i chemioterapii. Z badań naukowych wynika, że około 40% masy spożytej inuliny przekształca się w jelicie grubym w biomasę bakterii.

 

Poza właściwościami prebiotycznymi, bulwa topinamburu zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo, potas i witaminę C. Ponadto zawiera: tiaminę (B1) i kwas pantotenowy (B5),  niacynę (B3)  pirydoksynę (B6) ryboflawinę (B2).

skład: 95% topinambur suszony, 5% topinambur pieczony

Shiitake marynowany 320 ml

28,16 
Marynowane shiitake z uprawy Pana Daniela z gospodarstwa Boczland. 
 
Termin przydatności 6 miesięcy. 
Składniki : grzyby shiitake, woda, ocet, cebula, cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

 

Niedostępny
Zobacz więcej

Czosnek EKO 1 szt.

3,43 
Niedostępny
Zobacz więcej

Buraki EKO 1 kg

6,30 
Niedostępny
Zobacz więcej

Jarmuż EKO pęczek

6,87 
Niedostępny
Zobacz więcej

Seler 500 g

4,29 

Seler był już znany w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo był traktowany jako ozdoba. Później poznano jego właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla osób mocno zdenerwowanych.

Obecnie ceniony jest ze względu na ponad 80 składników odżywczych, które zawiera w dużych ilościach. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Lekarze zalecają dołączyć go do diety przy leczeniu górnych dróg oddechowych oraz przy chorobach serca.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kapusta biała od Pana Łukasza mała

5,15 

Kapusta biała idealna do zszatkowania na surówki oraz do kiszenia.

Jedna główka waży ok 0,7 – 1kg

Należy przechowywać w ciemnym, stosunkowo wilgotnym miejscu w temperaturze ok. 1st C. Należy unikać przechowywania jej w temperaturze pokojowej.