Wyświetlanie 1–50 z 150 wyników

Kukurydza kolba EKO

4,33 200 g

Kukurydza EKO z gospodarstwa ekologicznego Państwa Kowalik z malowniczego obszaru nad Wisłą, objętego programem Natura 2000.

Pomidorki koktajlowe mix kolorów EKO

9,19 250 g

Kolorowy mix ekologicznych pomidorków koktajlowych. Odmiany cherry, żółty gruszkowy, daktylowy, czarny oraz pomarańczowy, pochodzące z certyfikowanych upraw Eko Niedaleko. Każda z nich smakuje trochę inaczej, a wszystkie są soczyste i pyszne, zerwane prosto z krzaka. Doskonały sposób na stworzenie barwnej, orzeźwiającej i pełnej witamin sałatki.

Sałata lodowa EKO

7,35 

Sałata lodowa – soczyste i chrupiące, kruche liście zwinięte zgrabną główkę, najdłużej ze wszystkich sałat zachowuje świeżość.

Kurka świeża

16,80 250 g

Jeśli ktoś zapytałby nas jak wygląda garnek pełen złota, na pewno byłby wypełniony po brzegi kurkami. W dodatku świeżymi, z najczystszych rejonów Podlasia i Kurpi. Kurki są bogate w składniki mineralne i witaminy, stanowią super dodatek do mięs, makaronów czy wytrawnych tart.

Sałata dębowa zielona  EKO

5,51 

Sałata dębowa zielona – karbowane listki zielonej dębowej sałaty to alternatywa dla klasycznej sałaty masłowej. Doskonale nadaje się do polewania dipami i sosami na bazie oliwy, ponieważ jej liście nie tracą jędrności.

Szczypior czosnkowy

7,56 100 g

Pochodzący z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego pęczek szczypioru czosnkowego. Wyjątkowy smak i intensywny aromat szczypioru doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, pasuje do mięs i warzyw strączkowych. Zawiera więcej witaminy C niż klasyczny szczypiorek, jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie całego organizmu.

Sałata dębowa czerwona  EKO

5,51 

Sałata dębowa czerwona – czerwone karbowane listki często stosowane są do mixów sałat dla koloru, jako ozdoba do dań obiadowych. Pyszne w smaku, delikatne listki.

Sałata Mix z kwiatami

11,34 100 g

Wyjątkowy miks sałat z kwiatami, prawdziwy bukiet smaków. Mieszanka świeżych, chrupiących liści kilku odmian popularnych sałat zielonych i czerwonych z jadalnymi kwiatami. Wśród nich między innymi delikatnie słodkie bratki i lekko pikantne nasturcje. Oryginalna baza do sałatek lub dodatek do dań mięsnych – wystarczy skropić oliwą extra virgin.

Musztardowiec

9,45 ok. 100 g

Świeże liście musztardowca, pochodzące z uprawy w gospodarstwie ekologicznym Bukiet Smaków. Nowe na polskich stołach, choć sama roślina jest nam doskonale znana – z jej nasion produkuje się musztardę. Liście musztardowca o pikantnym smaku najlepiej komponują się z serami, orzechami oraz daniami orientalnymi. Można przyrządzić z nich wyraziste pesto.

Szałwia

7,56 50 g

Pęczek świeżej, aromatycznej szałwii od Bukietu Smaków. Pochodzi z certyfikowanego, ekologicznego gospodarstwa. Rewelacyjna przyprawa do rozmaitych sosów mięsnych i warzywnych, potraw z woka oraz sałatek. Kilka liści szałwii w połączeniu z plastrem cytryny lub gruszki i schłodzoną wodą stworzy pyszny napój, który wspomaga procesy trawienne.

Portulaka

9,45 ok. 100 g

Pęczek portulaki – rośliny o orzeźwiającym, lekko kwaśnym smaku, pochodzący z gospodarstwa Bukiet Smaków. Portulakę wykorzystać można na kilka sposobów. Sprawdza się jako przyprawa do ryb i mięs. Liście mogą być niecodziennym składnikiem sałatek, a jadalne łodygi, przyrządzone podobnie jak szparagi, samodzielną przekąską.

Ziemniaki Lord od Pani Danusi

5,51 1 kg

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Marchew

5,49 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Marchew karotka od Pani Danusi

7,35 1 kg

Produkowali ją nasi dziadkowie. Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jedzenie marchwi pozytywnie działa na wzrok i odporność dzieci. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.

Por od Pani Danusi

5,51 1 szt.

Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne ale zawierają właściwości odżywcze, witaminy z grupy A,C,E,B1,B2, ponadto zawiera białko, żelazo, i olejki eteryczne, działa bakteriobójczo i antybakteryjnie, pomaga przy niestrawnościach, zaparciach, również pomaga pozbyć się robaków w układzie pokarmowym. To niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.

Boczniaki

5,10 250 g

Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

12,57 3 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Cebula błońska od Pani Danusi

7,35 1 kg

Odmiana Polska i jest doceniana od wieków jako bogactwo substancji bakteryjnych i witaminy C jest dobra na przeziębienia i poprawia odporność. Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom cholesterolu. Nadaje się na sałatki, surówki i do zup.

Seler

6,87 500 g

Seler był już znany w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo był traktowany jako ozdoba. Później poznano jego właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla osób mocno zdenerwowanych. Obecnie ceniony jest ze względu na ponad 80 składników odżywczych, które zawiera w dużych ilościach.

Jabłka Sampion EKO

20,60 2 kg

Bardzo smaczne i soczyste jabłka o słodko – winnym smaku, nadające się zarówno do jedzenia jak i do przetworów. Pochodzą z gospodarstwa na etapie konwersji pod okiem jednostki certyfikującej.

Cukinia zielona od Pana Łukasza

6,28 1 kg

Cukinia jest lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie. Polecana jest również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten.

Burak podłużny Opolski od Pani Danusi

7,35 1 kg

Jeden z najstarszych odmian. Bogaty w bardzo dużo witamin i minerałów, to cenny składnik farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Buraki mają bardzo mało kalorii. sok z buraków podnosi ciśnienie i poziom tlenu oraz poleca się osobom cierpiącym na anemie ze względu na swoje właściwości, odkwaszają organizm z toksyn bardzo jest polecany podczas chemioterapii.

Pieczarka brązowa

9,00 500 g

Pieczarka brązowa zaliczana jest do tzw. żywności funkcjonalnej. Pieczarki brązowe dzięki specyficznej strukturze i charakterystycznemu aromatowi, doskonale sprawdzają się jako imitacja mięsa, dlatego są idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Idealne na farsz do pierogów, zup, past warzywnych oraz jako dodatek do zapiekanek i pizzy.

Kalafior

11,16 

Kalafior należy do rodziny warzyw kapustnych. Jadalną część stanowi róża, która w tradycyjnej odmianie kalafiora jest biała. Posiada w sobie mnóstwo wartości odżywczych takich jak: sód, potas, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B oraz K. Bogate zastosowanie kalafiora w kuchni sprawia, że od lat kalafior króluje na naszych stołach w postaci gotowanej, zasmażanej czy pieczonej.

Buraczki EKO

7,35 1 kg

Pęczek botwinki składający się z trzech-czterech małych buraczków wraz z liśćmi. Ekologiczna botwinka idealnie nadaje się do przyrządzenia przepysznej wiosennej zupy o tej samej nazwie. Ciemnozielone liście z bordowymi ogonkami to także wyśmienity, pełen witamin i żelaza, składnik pobudzających apetyt sałatek oraz zdrowych kanapek.

Młody czosnek EKO

2,76 

Mikro główki młodego, ekologicznego czosnku od Alberta Mrzygłoda. Intensywny aromat czosnku świetnie komponuje się z potrawami wielu kuchni, między innymi polskiej czy azjatyckiej. Codzienne spożywanie ząbka czosnku znakomicie wspiera odporność organizmu i wspomaga leczenie przeziębień.

Burak ćwikłowy od Pani Danusi

7,35 1 kg

Czerwona kula nasiona Polskie. Buraki są skarbnicą składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedz, potas, cynk oraz witaminy B6 czyli kwasu foliowego, witaminę C, B2 i B6, obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko choroby anemii. Korzenie buraka czerwonego wykorzystuje się do soków, mrożonek, zup z ćwikły a także naturalnych barwników.

Seler od Pani Danusi

11,03 1 szt. ok. 1 kg

Seler jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest źródłem witaminy C,B,E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Seler jest produktem odchudzającym oraz chroni przed nowotworami. Nadaje się na surówki, sałatki i zupy.

Pietruszka Berlińska od Pani Danusi

12,86 1 kg

Nasiona wyprodukowane w Polsce. Uprawiana była w starożytności jako roślina ozdobna, lecznicza i jadalna. Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne i żelaza. Jest stosowana w leczeniu astmy, wzdęć i problemów z nerkami, prostatą, reumatyzmem oraz dolegliwościami wątrobowymi. Nadaję się do sałatek, surówek i zup.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

4,70 1 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Daktyle suszone bez pestki BIO

8,51 150 g

Daktyle suszone na słońcu, niesiarkowane, bez pestki. Zastosowanie: jako dodatek do musli, deserów, domowych wypieków, sałatek. Idealne jako samodzielna przekąska.

Skład: śliwki kalifornijskie bez pestek suszone* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Brokuł od pana Łukasza

11,16 

Świeży, soczyście zielony brokuł od pana Łukasza, uprawniany naturalnie w gospodarstwie Warzywniczek. Moc witamin C i A, kwasu foliowego oraz potasu. Blanszowane różyczki brokułu to znakomity składnik nie tylko sałatek – nadają się do przygotowania pysznych dań z sosem serowym i makaronem, zapiekanek, a nawet wegańskich kotletów.

Cebula

4,59 1 kg

Ekologiczna młoda cebula rosnąca w rodzinnym gospodarstwie Warzywniczek. Pełna witaminy C cebula wspomaga leczenie przeziębień, a wykonany z niej domowy syrop łagodzi kaszel. W kuchni niesamowicie uniwersalna – swoją intensywnością wzbogaca smak sałatek, kanapek, zup i dań głównych, pizzy, zapiekanek i wielu, wielu innych potraw.

Kapusta czerwona od Pani Danusi

22,51 3,5 kg

Zawarte w kapuście czerwonej antocyjany wykazują działanie przeciw zapalnie i zapobiegają chorobom serca. Kapusta czerwona ma bogactwo witamin i składników mineralnych potasu siarki wapna fosforu sodu i magnezu. Ma więcej witaminy C od białej kapusty. Wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie. W czerwonej kapuście siarka pływa pozytywnie na stan skóry włosów i paznokci. Polecane są na surówki i sałatki.