Wyświetlanie 1–44 z 155 wyników

Ziemniaki Lord od Pani Danusi

5,51 1 kg

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Marchewka EKO

11,03 1 kg

Chrupiąca, młoda marchewka z gospodarstwa ekologicznego Alberta Mrzygłoda. Świetna na soki, do surówek i zup, smakuje pysznie pieczona w aromatycznych przyprawach w towarzystwie innych warzyw. Zawarte w marchewce witaminy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na wzrok oraz zdrowie i wygląd skóry.

Por EKO

7,35 1 szt.

Ekologiczny por świeżo zebrany z grządki w gospodarstwie Alberta Mrzygłoda. Smaczny składnik sałatek, niezbędny do przygotowania aromatycznego bulionu i upieczenia popularnej tarty. Zawartość cennego prebiotyku – inuliny, która naturalnie pomaga odbudować prawidłową mikroflorę jelit sprawia, że zawsze jest pora na… pora.

Seler od Pani Danusi

5,51 0,5 kg

Seler jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest źródłem witaminy C,B,E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Seler jest produktem odchudzającym oraz chroni przed nowotworami. Nadaje się na surówki, sałatki i zupy.

Seler korzenny EKO

3,68 100 g

Aromatyczny seler korzenny od Alberta Mrzygłoda, uprawiany ekologicznie. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, a zamknięte w nim olejki eteryczne usprawniają procesy trawienia. Niezastąpiony podczas gotowania treściwego rosołu, nadaje się również do przyrządzenia seleryby i podawania w surówkach. Dobrze komponuje się z jabłkami i orzechami.

Marchew

6,01 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Boczniaki

5,36 250 g

Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.

Burak podłużny Opolski od Pani Danusi

7,35 1 kg

Jeden z najstarszych odmian. Bogaty w bardzo dużo witamin i minerałów, to cenny składnik farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Buraki mają bardzo mało kalorii. sok z buraków podnosi ciśnienie i poziom tlenu oraz poleca się osobom cierpiącym na anemie ze względu na swoje właściwości, odkwaszają organizm z toksyn bardzo jest polecany podczas chemioterapii.

Pieczarka brązowa

9,00 500 g

Pieczarka brązowa zaliczana jest do tzw. żywności funkcjonalnej. Pieczarki brązowe dzięki specyficznej strukturze i charakterystycznemu aromatowi, doskonale sprawdzają się jako imitacja mięsa, dlatego są idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Idealne na farsz do pierogów, zup, past warzywnych oraz jako dodatek do zapiekanek i pizzy.

Cebula

4,59 1 kg

Ekologiczna młoda cebula rosnąca w rodzinnym gospodarstwie Warzywniczek. Pełna witaminy C cebula wspomaga leczenie przeziębień, a wykonany z niej domowy syrop łagodzi kaszel. W kuchni niesamowicie uniwersalna – swoją intensywnością wzbogaca smak sałatek, kanapek, zup i dań głównych, pizzy, zapiekanek i wielu, wielu innych potraw.

Chipsy z bobu smażone solone

9,61 100 g

Wciągająca przekąska z bobu smażonego. Prosty, krótki skład bez substancji z rodziny E w składzie i aż 23 gramy białka w 100 gramach produktu. Zapakowane w wygodne i efektowne opakowanie typu doypack z struną na dłuższej krawędzi.

Jabłko Szara Reneta EKO

10,07 1 kg

Jabłko średniej wielkości, wyglądają na nie zbyt apetyczne, lecz nie ma lepszego jabłka, które nadaję się na przetwory, do szarlotki czy też do suszenia. Ich skórka jest początkowo zielona, lecz po czasie pokrywa ją brązowa „pajęczynka”. Do jedzenia na surowo nie są polecane. Jest to owoc dosyć twardy, a w smaku jest delikatnie korzenny i kwaśny. Nie są aromatyczne.

Jabłko Jona Prince EKO

10,07 1 kg

Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. Owoce Red Jonaprince mają większą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika – antocjanów.

Jabłko Golden Delicius EKO

10,07 1 kg

Miąższ tego owocu jest kremowo żółty, zwięzły, soczysty, słodkawy, aromatyczny i bardzo smaczny. Jabłka tej odmiany są wybitnie deserowe do spożycia na surowo. Można je również wykorzystywać do ciast lub na przetwory.

Marchew karotka od Pani Danusi

7,35 1 kg

Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.

Por od Pani Danusi

5,51 1 szt.

Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne, to niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.

Jabłka Gala EKO

20,61 2 kg

Jabłka odmiany Gala, uprawiane w gospodarstwie, które rodzina Huberta z Ekojabłonki prowadzi od pięciu pokoleń. Rumiane owoce mają gładką, błyszczącą skórkę i soczysty, chrupiący miąższ o słodkim smaku oraz intensywnym aromacie. Najlepiej smakują jedzone na surowo.

Jarmuż zielony pęczek

8,27 250 g

Pęczek zielonego jarmużu z podwarszawskiego gospodarstwa Warzywniczek. Doskonały na pesto, dobrze komponuje się z makaronami i serami dojrzewającymi. Może wylądować na pizzy, sprawdzi się jako składnik kopytek, a duszony na patelni – jako samodzielny dodatek do dań obiadowych. Jarmuż jest bogaty w przeciwutleniacze i polifenole.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

13,74 3 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Seler

6,87 500 g

Seler był już znany w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo był traktowany jako ozdoba. Później poznano jego właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla osób mocno zdenerwowanych. Obecnie ceniony jest ze względu na ponad 80 składników odżywczych, które zawiera w dużych ilościach.

Jabłka Ligol EKO

11,03 1 kg

Ekologiczne, zbierane ręcznie jabłka odmiany Ligol od Joanki z Ziemięcina. Mają twardą, zieloną skórkę z rubinowym rumieńcem, która z czasem pokrywa się warstwą naturalnego wosku. Deserowe jabłka o wyjątkowo jędrnym, soczystym i kremowym miąższu. Słodko-kwaskowe, aromatyczne.

Jabłka Sampion EKO

20,61 2 kg

Ekologiczne jabłka Sampion, uprawiane przez Huberta w rodzinnym gospodarstwie w Rembertowie, w gminie Tarczyn. Soczyste owoce o słodko-winnym smaku, smaczne, soczyste i aromatyczne. Odmiana uniwersalna – do jedzenia na surowo i przygotowywania przetworów.

Buraczki EKO

7,35 1 kg

Pęczek botwinki składający się z trzech-czterech małych buraczków wraz z liśćmi. Ekologiczna botwinka idealnie nadaje się do przyrządzenia przepysznej wiosennej zupy o tej samej nazwie. Ciemnozielone liście z bordowymi ogonkami to także wyśmienity, pełen witamin i żelaza, składnik pobudzających apetyt sałatek oraz zdrowych kanapek.

Jabłka Ligol EKO

20,61 2 kg

Pochodzące z gospodarstwa na etapie konwersji ekologicznej, uprawiane w gminie Tarczyn, soczyste jabłka popularnej odmiany Ligol. Mają rumianą skórkę z warstwą naturalnego wosku i twardy, kremowy miąższ. Słodkie, z nutą kwaskowatości, aromatyczne, odmiana deserowa.

Cytryny EKO

21,36 1 kg

Cytryna ekologiczna i certyfikowana odmiany Feminello Siracusano.

Ziemniaki Owacja EKO

5,15 1 kg

Ziemniaki Owacja – ekologiczne z gospodarstwa Kazimierz Miąsek. Typ ziemniaka o jasnożółtym miąższu, najlepszy do frytek, placków ziemniaczanych oraz puree. Mają strukturę mączystą i sypką, przez co nie są polecane do farszów i tzw. ziemniaków z wody.

Buraki okrągłe

5,15 1 kg

Okrągłe buraki z gospodarstwa ekologicznego Warzywniczek. Spożywanie buraków chroni wątrobę i wspiera ją w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pomaga również obniżyć cholesterol. Z buraków powstanie tradycyjny czerwony barszcz, smakowita ćwikła, którą można podać od razu lub zawekować na zimę, nietuzinkowe carpaccio i wegańskie kotlety.

Pietruszka Berlińska od Pani Danusi

12,86 1 kg

Nasiona wyprodukowane w Polsce. Uprawiana była w starożytności jako roślina ozdobna, lecznicza i jadalna. Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne i żelaza. Jest stosowana w leczeniu astmy, wzdęć i problemów z nerkami, prostatą, reumatyzmem oraz dolegliwościami wątrobowymi. Nadaję się do sałatek, surówek i zup.

Ziemniaki Denar EKO

6,43 1 kg

Pyszne ziemniaki odmiany Denar, uprawiane w gospodarstwie ekologicznym Alberta Mrzygłoda. Charakteryzują się delikatnie twardym, dość wilgotnym żółtym miąższem. Sprawdzają się przede wszystkim w sałatkach, również jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Doskonałe na smakowite, chrupiące frytki.

Burak ćwikłowy od Pani Danusi

7,35 1 kg

Czerwona kula nasiona Polskie. Buraki są skarbnicą składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedz, potas, cynk oraz witaminy B6 czyli kwasu foliowego, witaminę C, B2 i B6, obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko choroby anemii. Korzenie buraka czerwonego wykorzystuje się do soków, mrożonek, zup z ćwikły a także naturalnych barwników.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

5,15 1 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Cebula biała EKO

9,19 1 kg

Biała cebula ekologiczna z gospodarstwa Alberta Mrzygłoda. Źródło witamin, minerałów i wyjątkowego smaku. Cebula opalana na ogniu doskonale podkręca aromat rosołu. Świetna zarówno do stworzenia szybkiej przekąski, np. cebularza, oryginalnego dania – cebul nadziewanych mięsem oraz klasycznej francuskiej zupy, podawanej z serem i grzankami.