Rzodkiewka z Warzywniczka pochodzi z uprawy tunelowej, to delikatna, wrażliwa roślina, w tunelu łatwiej kontrolować szkodniki, warzywo urasta większe i bardziej jędrne. Metody zwalczania intruzów, jak również odchwaszczanie przebiega w sposób naturalny. W Warzywniczku szanuje się naturalny cykl wegetacyjny roślin, w żaden sposób się go nie przyśpiesza. Ostrawa rzodkiewka jest pyszna w pojedynkę, doskonała do twarożków, na kanapki i do sałatek, można ją także marynować.
Pierwsze, wiosenne pęczki szczypiorku z Gospodarstwa Warzywniczek pochodzą z uprawy tunelowej. Od połowy maja dostępny jest szczypiorek z pola. Warzywa nie są chemicznie stymulowane, uprawa odbywa się w sposób naturalny, z poszanowaniem cyklu wegetacyjnego roślin. Szczypiorek to klasyczny dodatek do potraw z jaj – past, jajecznicy, jajek sadzonych, jajek w majonezie, doskonale wzbogaca smak sałatek i twarożków. Najprostszą opcją jest jedzenie drobniutko skrojonego szczypiorku na pajdzie świeżego chleba z masłem, oprószonego solą.
Koperek, Anethum graveolens L. – ziele nieodzownie związane z tradycyjną kuchnią polską. Dość wspomnieć o młodych ziemniaczkach z koperkiem, młodą, duszoną kapustą, twarożku z koperkiem, chłodniku. Wiosna i polskie lato mają zapach koperku, ten pierwszy, nim trafi na otwarte pola, pochodzi z upraw tunelowych.
Szczypiorek wyhodowany z cebuli odmiany Supra, Allium cepa L. należącej do rodziny amarylkowatych. Doskonały na pajdzie chleba z masłem, do wszelkich dań jajecznych i do twarożków. Wspaniale wieńczy dania w stylu tajskim. Przecięta wzdłuż cebula ze szczypiorem jest znakomita z grilla.
Liście pietruszki, Petroselinum crispum to świetne zwieńczenie niedzielnego rosołu, drobno posiekane nadają ciekawy smak marynatom do mięs, ryb i warzyw. Natka pietruszki zawiera bardzo dużo witaminy C, warto jeść ją na co dzień.
Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.
Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.
Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.
Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne, to niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.
Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.
Jabłka odmiany Gala, uprawiane w gospodarstwie, które rodzina Huberta z Ekojabłonki prowadzi od pięciu pokoleń. Rumiane owoce mają gładką, błyszczącą skórkę i soczysty, chrupiący miąższ o słodkim smaku oraz intensywnym aromacie. Najlepiej smakują jedzone na surowo.
Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.
Pieczarka brązowa zaliczana jest do tzw. żywności funkcjonalnej. Pieczarki brązowe dzięki specyficznej strukturze i charakterystycznemu aromatowi, doskonale sprawdzają się jako imitacja mięsa, dlatego są idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Idealne na farsz do pierogów, zup, past warzywnych oraz jako dodatek do zapiekanek i pizzy.
Ekologiczne, zbierane ręcznie jabłka odmiany Ligol od Joanki z Ziemięcina. Mają twardą, zieloną skórkę z rubinowym rumieńcem, która z czasem pokrywa się warstwą naturalnego wosku. Deserowe jabłka o wyjątkowo jędrnym, soczystym i kremowym miąższu. Słodko-kwaskowe, aromatyczne.
Chrupiąca, młoda marchewka z gospodarstwa ekologicznego Alberta Mrzygłoda. Świetna na soki, do surówek i zup, smakuje pysznie pieczona w aromatycznych przyprawach w towarzystwie innych warzyw. Zawarte w marchewce witaminy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na wzrok oraz zdrowie i wygląd skóry.
Jeden z najstarszych odmian. Bogaty w bardzo dużo witamin i minerałów, to cenny składnik farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Buraki mają bardzo mało kalorii. sok z buraków podnosi ciśnienie i poziom tlenu oraz poleca się osobom cierpiącym na anemie ze względu na swoje właściwości, odkwaszają organizm z toksyn bardzo jest polecany podczas chemioterapii.
Odmiana Polska i jest doceniana od wieków jako bogactwo substancji bakteryjnych i witaminy C jest dobra na przeziębienia i poprawia odporność. Nadaje się na sałatki, surówki i do zup.
Seler był już znany w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo był traktowany jako ozdoba. Później poznano jego właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla osób mocno zdenerwowanych. Obecnie ceniony jest ze względu na ponad 80 składników odżywczych, które zawiera w dużych ilościach.
Seler jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest źródłem witaminy C,B,E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Seler jest produktem odchudzającym oraz chroni przed nowotworami. Nadaje się na surówki, sałatki i zupy.
Główki ekologicznego czosnku uprawianego we wsi Jankowice nieopodal Radomia. Wyjątkowego zapachu i smaku tego warzywa nie trzeba przedstawiać – bez niego nie wyobrażamy sobie codziennego gotowania. Ekologiczny czosnek jest mniejszy niż czosnek pochodzący z konwencjonalnej uprawy, nie jest bowiem zasilany sztucznymi, stymulującymi wzrost preparatami, ma natomiast pełny, zdecydowanie lepszy smak. Czosnek przechowywać należy w temperaturze pokojowej, najlepiej w ciemnym miejscu, lodówkowy chłód mu zdecydowanie nie służy.
Czerwona cebula z gospodarstwa rolnego Pani Danusi. Tradycyjnie uprawiana w ziemi użyźnianej naturalnymi nawozami z ziół i obornika. Cebula czerwona to skarbnica niezbędnych witamin i minerałów. Wyrazista, a zarazem delikatna w smaku, idealna do przyrządzania sałatek i konfitur, pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej oraz potraw z grzybami.
Pochodzące z gospodarstwa na etapie konwersji ekologicznej, uprawiane w gminie Tarczyn, soczyste jabłka popularnej odmiany Ligol. Mają rumianą skórkę z warstwą naturalnego wosku i twardy, kremowy miąższ. Słodkie, z nutą kwaskowatości, aromatyczne, odmiana deserowa.
Okrągłe buraki z gospodarstwa ekologicznego Warzywniczek. Spożywanie buraków chroni wątrobę i wspiera ją w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pomaga również obniżyć cholesterol. Z buraków powstanie tradycyjny czerwony barszcz, smakowita ćwikła, którą można podać od razu lub zawekować na zimę, nietuzinkowe carpaccio i wegańskie kotlety.
Nasiona wyprodukowane w Polsce. Uprawiana była w starożytności jako roślina ozdobna, lecznicza i jadalna. Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne i żelaza. Jest stosowana w leczeniu astmy, wzdęć i problemów z nerkami, prostatą, reumatyzmem oraz dolegliwościami wątrobowymi. Nadaję się do sałatek, surówek i zup.
Ekologiczny szczypior od Alberta Mrzygłoda w kuchni wypada zacnie w wielu połączeniach – między innymi jako dodatek śniadaniowy i zwieńczenie wszelkich dań azjatyckich. Jędrne, młode pęczki bardzo smaczne są też po ugrillowaniu. W smaku młody szczypior delikatniejszy jest od cebuli, poza tym nie skłania do płaczu.
Miąższ jest silnie zwarty, bardzo twardy, kremowo-żółty, słodko-kwaśny, aromatyczny o wysokich walorach smakowych. Owoce Red Jonaprince mają większą zawartość cukrów i jędrność niż inne Jonagoldy. Red Jonaprince posiada wysoką zawartość przeciwnowotworowego składnika – antocjanów.
Ekologiczna młoda cebula rosnąca w rodzinnym gospodarstwie Warzywniczek. Pełna witaminy C cebula wspomaga leczenie przeziębień, a wykonany z niej domowy syrop łagodzi kaszel. W kuchni niesamowicie uniwersalna – swoją intensywnością wzbogaca smak sałatek, kanapek, zup i dań głównych, pizzy, zapiekanek i wielu, wielu innych potraw.
Biała cebula ekologiczna z gospodarstwa Alberta Mrzygłoda. Źródło witamin, minerałów i wyjątkowego smaku. Cebula opalana na ogniu doskonale podkręca aromat rosołu. Świetna zarówno do stworzenia szybkiej przekąski, np. cebularza, oryginalnego dania – cebul nadziewanych mięsem oraz klasycznej francuskiej zupy, podawanej z serem i grzankami.
Mutsu to zielone, twarde jabłko o słodko-kwaśnym smaku, bardzo dobre na soki, ale także do bezpośredniej konsumpcji. Uprawiane bez zastosowania środków chemicznej ochrony roślin.
Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.
Czerwona kula nasiona Polskie. Buraki są skarbnicą składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedz, potas, cynk oraz witaminy B6 czyli kwasu foliowego, witaminę C, B2 i B6, obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko choroby anemii. Korzenie buraka czerwonego wykorzystuje się do soków, mrożonek, zup z ćwikły a także naturalnych barwników.
Ekologiczna kalarepa z gospodarstwa z tradycjami. Warzywo mało znane, a niesamowicie uniwersalne w kuchni – można jeść ją na surowo, dusić i piec. Nadaje się do faszerowania, np. kaszą jęczmienną i serem lub mięsem, przygotowywania rozmaitych surówek oraz rozgrzewających zup.
Wciągająca przekąska z bobu smażonego. Prosty, krótki skład bez substancji z rodziny E w składzie i aż 23 gramy białka w 100 gramach produktu. Zapakowane w wygodne i efektowne opakowanie typu doypack z struną na dłuższej krawędzi.
Miąższ tego owocu jest kremowo żółty, zwięzły, soczysty, słodkawy, aromatyczny i bardzo smaczny. Jabłka tej odmiany są wybitnie deserowe do spożycia na surowo. Można je również wykorzystywać do ciast lub na przetwory.
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu.
Zadbamy o jakość - produkty wymagające utrzymania niskiej temperatury zostaną zabezpieczone termicznie. Paczkę nadamy w środę, najczęściej dotrze w czwartek w godzinach pracy kuriera DPD lub InPost. Zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu. Nie martw się o jakość - paczka powinna dotrzeć do Ciebie zabezpieczona termicznie w tym samym dniu, w którym została przez nas skompletowana :).
Dostawy do Twojej miejscowości są planowane na czwartki w godzinach 18 - 23, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dziękujemy. Wszystkie wyroby są dostępne do zamawiania w Twojej okolicy. Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dostawy realizujemy w środy,czwartki i piątki w godzinach 14-18 lub 18-22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Podaj swój kod pocztowy, abyśmy mogli pokazać Ci wyroby dostępne w Twoim regionie :)
Wprowadzono niepoprawny kod pocztowy. Wprowadź kod pocztowy w formacie XX-XXX.
Zapisz
Dostawa pod Twój adres realizowana jest za pośrednictwem firmy kurierskiej. Opłata dodatkowa wynika z konieczności dodatkowego zabezpieczenia przesyłki (zarówno termiczne jak i mechaniczne).
Zamknij
Niektóre produkty na targu należy zamawiać wcześniej ze względu na dłuższy proces przygotowania lub na rytm pracy naszych dostawców. Produkty na targu są przygotowywane pod zamówienie według tradycyjnych (i bardziej czasochłonnych) metod.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się