Ekojabłonka
Na czele Gospodarstwa Ekojabłonka stoi Pan Hubert, jednak tutejsze ziemie uprawiane były przez jego przodków od wielu pokoleń, bo aż od 1862 roku. W latach 20. zeszłego stulecia pradziadek Pana Huberta założył 'nowoczesny' jak na tamte czasy sad. Oprócz drzew owocowych były tam uparawiane także maliny, truskawki, ziemniaki, ogórki, kapusta, hodowano również zwierzeta. W kolejnym pokoleniu dziadek i tata powiększali areał upraw sadowniczych, aż w latach 80. pozostały jedynymi uprawami na tej ziemi. Pan Hubert po ukończeniu studiów (ochrona środowiska SGGW, specjalizacja ochrona przyrody) zajął się rodzinnym gospodarstwem - sad prowadzi od 2005 roku, przez pierwsze lata razem z tatą, a od kilku lat całkowicie samodzielnie. W tej chwili sad zajmuje ponad 17 ha, rośnie tu ponad 20 odmian jabłoni, kilkanaście gruszy i czereśni, kilkadziesiąt drzew śliw, orzechów włoskich, dereń i pigwa na nalewki. Najstarsze drzewa były sadzone w 1946 roku, ale obok nich są kwatery z bardziej nowoczesnymi nasadzeniami. Owoce produkowane są zgodnie z wytycznymi rolnictwa ekologicznego UE, stosując tylko środki dopuszczone do produkcji żywności certyfikowanej, nie używając herbicydów, nawozów sztucznych, syntetycznych fungicydów i insektycydów. Jednostką certyfikującą Gospodarstwo Ekojabłonka jest TUV Rheinland Polska.
Certyfikat EKO: 019873215256.004 019873215741.003
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.