Sernik tradycyjny z pomarańczową nutą

· ·
Sernik tradycyjny z pomarańczową nutą

Lekko uwspółcześniony przez pozbawienie glutenu – bez kruchego spodu i bez dodatku mąki w masie. Z sezonowym twistem pomarańczy, która zmienia charakter i nadaje niezwykły aromat klasykowi.

Czas przygotowania:

mielenie sera (w zależności od sprzętu)

przygotowanie 45 minut + 4-5 godz. oczekiwanie (pieczenie, stygnięcie, zastyganie polewy)

Składniki:

  •  1 kg wiejskiego twarogu półtłustego     
  • 120 gram masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią albo ekstraktu waniliowego 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza Naveline bio z Sycylii niewoskowana (użyjemy otartej skórki) 
  • 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej (zobacz nasz przepis)
  • 80g, czyli ⅓ szklanki orzechów włoskich łuskanych, w grubszych kawałkach (opcjonalnie, można pominąć, choć w świątecznym serniku warto dodać)

Składniki: Polewa z gorzkiej czekolady i dekoracja

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30g masła
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej (zobacz nasz przepis)
  • 1 pomarańcza Naveline bio z Sycylii niewoskowana

Przygotowanie

  • Twaróg zmiel w maszynce 3 razy, albo zmiksuj malakserem na gładką masę bez grudek.
  • Otrzyj skórkę z pomarańczy, tylko pomarańczową część (owoc możesz zjeść ;-)). Odłóż trochę wiórków pomarańczowych do dekoracji.
  • Masło rozetrzyj z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym albo esencją na gładką masę. Można to zrobić mikserem stacjonarnym albo ręcznie.
  • Dodaj wiórki skórki pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ucieraj dalej. 
  • Dalej ucierając dodaj porcjami twaróg. Po dodaniu twarogu warto nie miksować / nie mieszać zbyt intensywnie, aby nie napowietrzyć masy zbyt mocno. Napowietrzona masa w trakcie pieczenia nadmiernie urośnie, a potem spektakularnie opadnie.
  • Pod koniec ucierania dodaj skórkę pomarańczową i orzechy włoskie.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do tortownicy i delikatnie wygładź. 
  • Piecz przez około 60-70 minut w temperaturze 175°C. 
  • Ostudź sernik w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
  • Po ostudzeniu sernika przygotuj polewę: roztop masło na parze, dodaj czekoladę połamaną w kawałki, mieszaj dokładnie do roztopienia czekolady i połączenia całości w jednolitą masę.
  • Sernik po wierzchu polej polewą czekoladową. Polewa jest gęsta i bardziej przypomina to rozsmarowywanie. Lekko wygładź powierzchnię i zostaw – już nie dotykaj. Czekolada powinna zastygać powoli, wtedy będzie błyszcząca. 
  • Kiedy czekolada jest prawie zastygnięta, udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową, wiórkami świeżej skórki z pomarańczy. Możesz też udekorować sernik plasterkami pomarańczy: pomarańczę wraz ze skórką pokrój na cienkie plasterki. Każdy plasterek przekrój do połowy – to pozwoli wywinąć plasterki w trójwymiarowe formy. Ułóż pomarańczowe zawijasy w dowolny sposób na cieście – jak Ci podpowiada fantazja. 

Przepis przygotowany przy współpracy z Zuzanną Mann twórczynią foto-kulinarnego bloga z widokiem na stół.

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze