Sernik tradycyjny z pomarańczową nutą
· 06/12/2019
·
Kulinarnie

Lekko uwspółcześniony przez pozbawienie glutenu – bez kruchego spodu i bez dodatku mąki w masie. Z sezonowym twistem pomarańczy, która zmienia charakter i nadaje niezwykły aromat klasykowi.
Czas przygotowania:
mielenie sera (w zależności od sprzętu)
przygotowanie 45 minut + 4-5 godz. oczekiwanie (pieczenie, stygnięcie, zastyganie polewy)
Składniki:
- 1 kg wiejskiego twarogu półtłustego
- 120 gram masła
- 250 g cukru trzcinowego
- 4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią albo ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pomarańcza Naveline bio z Sycylii niewoskowana (użyjemy otartej skórki)
- 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej (zobacz nasz przepis)
- 80g, czyli ⅓ szklanki orzechów włoskich łuskanych, w grubszych kawałkach (opcjonalnie, można pominąć, choć w świątecznym serniku warto dodać)
Składniki: Polewa z gorzkiej czekolady i dekoracja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30g masła
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej (zobacz nasz przepis)
- 1 pomarańcza Naveline bio z Sycylii niewoskowana
Przygotowanie
- Twaróg zmiel w maszynce 3 razy, albo zmiksuj malakserem na gładką masę bez grudek.
- Otrzyj skórkę z pomarańczy, tylko pomarańczową część (owoc możesz zjeść ;-)). Odłóż trochę wiórków pomarańczowych do dekoracji.
- Masło rozetrzyj z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym albo esencją na gładką masę. Można to zrobić mikserem stacjonarnym albo ręcznie.
- Dodaj wiórki skórki pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ucieraj dalej.
- Dalej ucierając dodaj porcjami twaróg. Po dodaniu twarogu warto nie miksować / nie mieszać zbyt intensywnie, aby nie napowietrzyć masy zbyt mocno. Napowietrzona masa w trakcie pieczenia nadmiernie urośnie, a potem spektakularnie opadnie.
- Pod koniec ucierania dodaj skórkę pomarańczową i orzechy włoskie.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do tortownicy i delikatnie wygładź.
- Piecz przez około 60-70 minut w temperaturze 175°C.
- Ostudź sernik w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
- Po ostudzeniu sernika przygotuj polewę: roztop masło na parze, dodaj czekoladę połamaną w kawałki, mieszaj dokładnie do roztopienia czekolady i połączenia całości w jednolitą masę.
- Sernik po wierzchu polej polewą czekoladową. Polewa jest gęsta i bardziej przypomina to rozsmarowywanie. Lekko wygładź powierzchnię i zostaw – już nie dotykaj. Czekolada powinna zastygać powoli, wtedy będzie błyszcząca.
- Kiedy czekolada jest prawie zastygnięta, udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową, wiórkami świeżej skórki z pomarańczy. Możesz też udekorować sernik plasterkami pomarańczy: pomarańczę wraz ze skórką pokrój na cienkie plasterki. Każdy plasterek przekrój do połowy – to pozwoli wywinąć plasterki w trójwymiarowe formy. Ułóż pomarańczowe zawijasy w dowolny sposób na cieście – jak Ci podpowiada fantazja.
Przepis przygotowany przy współpracy z Zuzanną Mann twórczynią foto-kulinarnego bloga z widokiem na stół.
Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze