Eko Niedaleko

Eko Niedaleko

Nazywam się Grzegorz Kowalik. Od 20 lat prowadzę rodzinne, blisko 60 hektarowe gospodarstwo warzywne we wsi Piaski. Pochodzę ze starego rodu Cinaków, który gospodaruje na tych ziemiach od ośmiu pokoleń, od 1714 roku. Przejąłem gospodarstwo w bardzo młodym wieku, jako zaledwie dwudziestolatek i prowadzę je do dziś z ogromnym sercem, zaangażowaniem i pasją. W 2004 roku ukończyłem wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu na warszawskim SGGW, tam też poznałem studentkę, swoją przyszłą żonę Agnieszkę, dziewczynę z miasta, przyrodniczkę, miłośniczkę wsi, natury i zdrowego trybu życia. W 2016 roku po wieloletnich namowach żony eksperymentalnie przekształciłem niewielki skrawek swojego gospodarstwa w uprawę ekologiczną, tak powstało nasze wspólne, małżeńskie przedsięwzięcie Eko Niedaleko. W 2018 roku otrzymaliśmy pierwszy certyfikat na uprawę warzyw. Dzisiaj Eko Niedaleko to malowniczo położone w bezpośrednim sąsiedztwie Wisły, na nieskażonym gruncie 12 hektarowe gospodarstwo ekologiczne objęte certyfikatem bio. Nasze gospodarstwo znajduje się w odizolowanym obszarze, objętym programem Natura 2000, co sprawia, że posiadamy bardzo dogodne warunki do prowadzenia upraw ekologicznych. Specjalizujemy się w produkcji warzyw na świeży rynek sałat, pomidorów, ogórków, cukinii, bakłażanów itd. Co roku poszerzamy swoją działalność o nowe asortymenty i przyłączając kolejne hektary pod uprawy bio. Produkujemy zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego bez użycia nawozów sztucznych syntetycznych, pestycydów, herbicydów, insektycydów, fungicydów, wyłącznie metodami naturalnymi.

W tym momencie nie mamy dostępnych produktów od tego dostawcy. Poznaj ofertę innych małych wytwórców i rzemieślników.

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.