Najzdrowsze warzywa prosto od rolnika, uprawiane z troską i zebrane specjalnie dla Was na chwilę przed dostawą. Ekologiczne warzywa pełne witamin i mikroelementów to prawdziwa uczta dla ciała i… oczu. Kolorowe i świeże, soczyste (jak pomidory) lub pożywne (jak ziemniaki i marchewka) zachęcają do jedzenia samym swoim wyglądem. Doskonałe do przyrządzania zup, sałatek, kanapek i setek innych przepysznych dań.

Wyświetlanie 1–44 z 74 wyników

Ziemniaki Denar EKO

7,35 1 kg

Pyszne ziemniaki odmiany Denar, uprawiane w gospodarstwie ekologicznym Alberta Mrzygłoda. Charakteryzują się delikatnie twardym, dość wilgotnym żółtym miąższem. Sprawdzają się przede wszystkim w sałatkach, również jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Doskonałe na smakowite, chrupiące frytki.

Seler korzenny EKO

3,68 100 g

Aromatyczny seler korzenny od Alberta Mrzygłoda, uprawiany ekologicznie. Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, a zamknięte w nim olejki eteryczne usprawniają procesy trawienia. Niezastąpiony podczas gotowania treściwego rosołu, nadaje się również do przyrządzenia seleryby i podawania w surówkach. Dobrze komponuje się z jabłkami i orzechami.

Mały czosnek EKO

2,76 

Główka młodego, ekologicznego czosnku od Alberta Mrzygłoda. Intensywny aromat czosnku świetnie komponuje się z potrawami wielu kuchni, między innymi polskiej czy azjatyckiej. Codzienne spożywanie ząbka czosnku znakomicie wspiera odporność organizmu i wspomaga leczenie przeziębień.

Por EKO

5,51 

Ekologiczny por świeżo zebrany z grządki w gospodarstwie Alberta Mrzygłoda. Smaczny składnik sałatek, niezbędny do przygotowania aromatycznego bulionu i upieczenia popularnej tarty. Zawartość cennego prebiotyku – inuliny, która naturalnie pomaga odbudować prawidłową mikroflorę jelit sprawia, że zawsze jest pora na… pora.

Marchewka EKO

7,35  ok. 1 kg

Chrupiąca, młoda marchewka z gospodarstwa ekologicznego Alberta Mrzygłoda. Świetna na soki, do surówek i zup, smakuje pysznie pieczona w aromatycznych przyprawach w towarzystwie innych warzyw. Zawarte w marchewce witaminy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na wzrok oraz zdrowie i wygląd skóry.

Pietruszka Berlińska od Pani Danusi

7,35 500 g

Nasiona wyprodukowane w Polsce. Uprawiana była w starożytności jako roślina ozdobna, lecznicza i jadalna. Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne i żelaza. Nadaję się do sałatek, surówek i zup.

 

Ziemniaki Lord od Pani Danusi

5,51 1 kg

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Marchew

5,49 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Marchew karotka od Pani Danusi

7,35 1 kg

Produkowali ją nasi dziadkowie. Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jedzenie marchwi pozytywnie działa na wzrok i odporność dzieci. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.

Por od Pani Danusi

5,51 1 szt.

Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne ale zawierają właściwości odżywcze, witaminy z grupy A,C,E,B1,B2, ponadto zawiera białko, żelazo, i olejki eteryczne, działa bakteriobójczo i antybakteryjnie, pomaga przy niestrawnościach, zaparciach, również pomaga pozbyć się robaków w układzie pokarmowym. To niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.

Boczniaki

5,10 250 g

Boczniak ostrygowaty jest polecany diabetykom gdyż zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego pozytywne właściwości obniżające poziom złego cholesterolu mogą być zbawienne dla osób na diecie antycholesterolowej.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

12,57 3 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Seler

6,87 500 g

Seler był już znany w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo był traktowany jako ozdoba. Później poznano jego właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla osób mocno zdenerwowanych. Obecnie ceniony jest ze względu na ponad 80 składników odżywczych, które zawiera w dużych ilościach.

Kalafior

11,16 Jeden kalafior waży około 0,8 - 1,2kg.

Kalafior należy do rodziny warzyw kapustnych. Jadalną część stanowi róża, która w tradycyjnej odmianie kalafiora jest biała. Posiada w sobie mnóstwo wartości odżywczych takich jak: sód, potas, magnez, wapń oraz witaminy z grupy B oraz K. Bogate zastosowanie kalafiora w kuchni sprawia, że od lat kalafior króluje na naszych stołach w postaci gotowanej, zasmażanej czy pieczonej.

Jarmuż zielony pęczek

5,15 250 g

Pęczek zielonego jarmużu z podwarszawskiego gospodarstwa Warzywniczek. Doskonały na pesto, dobrze komponuje się z makaronami i serami dojrzewającymi. Może wylądować na pizzy, sprawdzi się jako składnik kopytek, a duszony na patelni – jako samodzielny dodatek do dań obiadowych. Jarmuż jest bogaty w przeciwutleniacze i polifenole.

Burak podłużny Opolski od Pani Danusi

7,35 1 kg

Jeden z najstarszych odmian. Bogaty w bardzo dużo witamin i minerałów, to cenny składnik farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Buraki mają bardzo mało kalorii. sok z buraków podnosi ciśnienie i poziom tlenu oraz poleca się osobom cierpiącym na anemie ze względu na swoje właściwości, odkwaszają organizm z toksyn bardzo jest polecany podczas chemioterapii.

Pieczarka brązowa

9,00 500 g

Pieczarka brązowa zaliczana jest do tzw. żywności funkcjonalnej. Pieczarki brązowe dzięki specyficznej strukturze i charakterystycznemu aromatowi, doskonale sprawdzają się jako imitacja mięsa, dlatego są idealne dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Idealne na farsz do pierogów, zup, past warzywnych oraz jako dodatek do zapiekanek i pizzy.

Buraczki EKO

7,35 1 kg

Pęczek botwinki składający się z trzech-czterech małych buraczków wraz z liśćmi. Ekologiczna botwinka idealnie nadaje się do przyrządzenia przepysznej wiosennej zupy o tej samej nazwie. Ciemnozielone liście z bordowymi ogonkami to także wyśmienity, pełen witamin i żelaza, składnik pobudzających apetyt sałatek oraz zdrowych kanapek.

Burak ćwikłowy od Pani Danusi

7,35 1 kg

Czerwona kula nasiona Polskie. Buraki są skarbnicą składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedz, potas, cynk oraz witaminy B6 czyli kwasu foliowego, witaminę C, B2 i B6, obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko choroby anemii. Korzenie buraka czerwonego wykorzystuje się do soków, mrożonek, zup z ćwikły a także naturalnych barwników.

Buraki okrągłe

4,29 1 kg

Okrągłe buraki z gospodarstwa ekologicznego Warzywniczek. Spożywanie buraków chroni wątrobę i wspiera ją w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pomaga również obniżyć cholesterol. Z buraków powstanie tradycyjny czerwony barszcz, smakowita ćwikła, którą można podać od razu lub zawekować na zimę, nietuzinkowe carpaccio i wegańskie kotlety.

Brokuł od pana Łukasza

11,16 

Świeży, soczyście zielony brokuł od pana Łukasza, uprawniany naturalnie w gospodarstwie Warzywniczek. Moc witamin C i A, kwasu foliowego oraz potasu. Blanszowane różyczki brokułu to znakomity składnik nie tylko sałatek – nadają się do przygotowania pysznych dań z sosem serowym i makaronem, zapiekanek, a nawet wegańskich kotletów.

Pietruszka Berlińska od Pani Danusi

12,86 1 kg

Nasiona wyprodukowane w Polsce. Uprawiana była w starożytności jako roślina ozdobna, lecznicza i jadalna. Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne i żelaza. Jest stosowana w leczeniu astmy, wzdęć i problemów z nerkami, prostatą, reumatyzmem oraz dolegliwościami wątrobowymi. Nadaję się do sałatek, surówek i zup.

Seler od Pani Danusi

11,03 1 kg

Seler jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest źródłem witaminy C,B,E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Seler jest produktem odchudzającym oraz chroni przed nowotworami. Nadaje się na surówki, sałatki i zupy.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

4,70 1 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Ziemniaki Owacja EKO

5,15 1 kg

Ziemniaki Owacja – ekologiczne z gospodarstwa Kazimierz Miąsek. Typ ziemniaka o jasnożółtym miąższu, najlepszy do frytek, placków ziemniaczanych oraz puree. Mają strukturę mączystą i sypką, przez co nie są polecane do farszów i tzw. ziemniaków z wody.

Kapusta czerwona od Pani Danusi

22,51 3,5 kg

Zawarte w kapuście czerwonej antocyjany wykazują działanie przeciw zapalnie i zapobiegają chorobom serca. Kapusta czerwona ma bogactwo witamin i składników mineralnych potasu siarki wapna fosforu sodu i magnezu. Ma więcej witaminy C od białej kapusty. Wspiera organizm w zwalczaniu anemii, działa antyalergicznie. W czerwonej kapuście siarka pływa pozytywnie na stan skóry włosów i paznokci. Polecane są na surówki i sałatki.

Dynia Hokkaido EKO

5,15 1 kg

Japońska odmiana dyń z ekologicznej farmy na Podlasiu, jedna waży ok. 1,5 kg. 

Podana cena jest za jedną sztukę.

Cebula biała EKO

9,19 1 kg

Biała cebula ekologiczna z gospodarstwa Alberta Mrzygłoda. Źródło witamin, minerałów i wyjątkowego smaku. Cebula opalana na ogniu doskonale podkręca aromat rosołu. Świetna zarówno do stworzenia szybkiej przekąski, np. cebularza, oryginalnego dania – cebul nadziewanych mięsem oraz klasycznej francuskiej zupy, podawanej z serem i grzankami.

Kapusta włoska od Pani Danusi

18,38 2,5 kg

Jest zdrowa i niskokaloryczna ma dużo witamin i soli mineralnych oraz ma dużo błonnika, cukrów, białka i tłuszczów. Kapusta włoska ma właściwości przeciwzapalne. Warto polecać dzieciom i młodzieży ponieważ dobrze wpływa na układ kostny. Polecana jest na surówki sałatki oraz na gołąbki.

Cebula czerwona EKO

9,19 1 kg

Cebula czerwona pochodząca z uprawy w gospodarstwie ekologicznym. Łagodniejsza w smaku niż odmiana biała, nie wyciska łez. Bogata w potas i witaminy C, E i z grupy B. Świetnie sprawdza się jako składnik sałatek oraz pizzy. Z czerwonej cebuli powstaną pyszne domowe konfitury, które będą aromatycznym dodatkiem do kanapek.

Dynia EKO

33,08 3 kg

Dorodna dynia rosnąca na zdrowej grządce w gospodarstwie ekologicznym Państwa Niewiatowskich. Niezwykle uniwersalna w kuchni – można przyrządzić z niej smakowite zupy i sosy, delikatne placki i wegańskie kotlety. Dynia sprawdzi się także w deserach – jako surowiec do zrobienia domowej marmolady lub składnik wykwintnego ciasta.

Papryka zielona mała EKO

9,19 1 kg

Małe zielone papryki uprawiane w gospodarstwie ekologicznym. Ich jedzenie dostarcza witamin – przede wszystkim kwasu foliowego, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Zielona papryka, ze względu na intensywny aromat i smak, sprawdza się w daniach orientalnych, ratatouille, świetnie komponuje się z mięsem przyrządzanym na grillu, a także ryżem i kaszami.

Kapusta biała od Pani Danusi

22,97 5 kg

Nasiona produkowane w Polsce. Jest odmianą idealną do kiszenia, gotowania na bigos, oraz gołąbki można przyrządzać z nich surówki sałatki. Kapusta biała jest uboga w kalorie, bogata w błonnik, może być wykorzystywana w diecie. W białej kapuście znajdziemy witaminy A,B1,B2 i C, a także wapń, magnez czy fosfor. Wspomaga odporność oraz pomaga wydalać z organizmu szkodliwe toksyny.

Warzywa online z dostawą do domu – misja Pora na Pola

Ekologiczne warzywa prosto od rolnika, dostępne online z dostawą do domu, to jedna z przyczyn, dla których powstał nasz sklep internetowy. Warzywa wiejskie, a więc najzdrowsze, często są trudno dostępne w dużych miastach, takich jak Wrocław, Gdańsk czy Warszawa. Z tego powodu zdecydowaliśmy się sprostać potrzebom rynku i oferować online ekologiczne warzywa z dostawą wprost pod Wasze drzwi. Rozpoczęliśmy naszą działalność od Warszawy, obecnie dostarczamy bio warzywa do wszystkich miast w Polsce.

Warzywa od rolnika, uprawiane w sposób ekologiczny, wolne od syntetycznych, szkodliwych dla zdrowia nawozów i środków ochrony roślin to najzdrowszy wybór. Takie warzywa charakteryzują się wyjątkowym, autentycznym smakiem, wysoką jakością i pełnią wartościowych składników odżywczych. Wiejskie warzywa korzeniowe, liściaste czy kapustne powinny stanowić większą część zdrowej diety, ponieważ ich spożywanie dostarcza witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa bio nie zawsze dostępne są na wyciągnięcie ręki, szczególnie w małych sklepach. Zakup warzyw w sieci, za pośrednictwem Pora na Pola, daje gwarancję jak najkrótszego łańcucha dostaw, co przekłada się na lepszą kontrolę, a tym samym doskonałą jakość produktów. Pracownicy naszego warszawskiego sklepu internetowego systematycznie odwiedzają dostawców warzyw i ich gospodarstwa rolne, aby mieć pewność, że oferowane przez nas ekologiczne warzywa spełniają najwyższe normy.

Warzywa sezonowe – dlaczego nie zawsze są dostępne?

Warzywa ekologiczne są najzdrowsze przede wszystkim dlatego, że do ich uprawy nie wykorzystuje się sztucznych nawozów, dojrzewają w naturalnym dla siebie tempie i porze roku. Dlatego większość z nich jest produktami sezonowymi. Warzywa można oczywiście przetwarzać, wiele z nich przechowywać przez nawet kilka miesięcy. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są jednak świeże wiejskie warzywa. Sezonowe produkty to głównie te najdelikatniejsze, między innymi zioła, sałaty, warzywa liściowe. Warzywa od rolników dostępne są w naszym sklepie internetowym w okresach, kiedy są już naturalnie dojrzałe, gotowe do zbioru oraz w czasie, kiedy można je przechowywać. Warzywa sezonowe w „swojej” porze roku są dostarczane wprost z pola – przekazujemy rolnikom, jakie warzywa zostały zamówione online przez naszych klientów, aby mogli zebrać je spacjalnie dla Was.

Bio warzywa sezonowe mają określone terminy dojrzewania i zbiorów. W naszym klimacie większość roślin dojrzewa od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Wtedy też najlepiej jest je jeść. Najszybciej, bo już w kwietniu, pojawiają się rzodkiewki i szpinak, ale prawdziwy urodzaj sezonowych warzyw rozpoczyna się w czerwcu. To wtedy pojawiają się między innymi cebule, kapusty, sałaty, ziemniaki czy kalafiory. Najpóźniej, bo dopiero w październiku, pojawia się jarmuż, brukiew i pasternak. Dobrze dostępne przez cały rok, również online, są wiejskie warzywa korzeniowe, takie jak burak, marchew, ziemniaki, pietruszka lub seler. Bulwy tych roślin są wyjątkowo wytrzymałe, dlatego można je z powodzeniem magazynować przez kilka miesięcy.

Bio warzywa korzeniowe wprost od rolnika

Ekologiczne warzywa korzeniowe to te, w których jadalną częścią są magazynujące substancje odżywcze korzenie podziemne. Stanowią bardzo popularną na naszej szerokości geograficznej grupę produktów spożywczych. Charakteryzują się dobrą dostępnością przez cały rok (bardzo dobrze znoszą przechowywanie, jeśli zapewni się im odpowiednie warunki), szeroką gamą zastosowań oraz dużą zawartością składników odżywczych, przede wszystkim witamin. W naszym sklepie internetowym najzdrowsze warzywa korzeniowe od rolnika dostępne są online z dostawą do domu. Zakup w sieci to dobra metoda na wygodne pozyskanie ekologicznych warzyw nawet w centrum Warszawy, Krakowa czy Poznania.

Bio warzywa z grupy korzeniowych, które jemy najczęściej, to marchewki, buraki, seler, pietruszka czy rzodkiewka. To między innymi one składają się na włoszczyznę, niezbędną do przygotowania tradycyjnego wywaru na zupę. Warzywa korzeniowe od rolnika możemy jeść na surowo w postaci surówek, gotować i zapiekać. Z nich stworzymy pieczone „frytki”, a także różnego rodzaju sosy i pasty. W tego rodzaju warzywach znajdziemy duże ilości witaminy A (marchewka), B (marchewka i pietruszka), C (rzodkiewka, marchewka, seler i buraki) oraz witaminy E (po raz kolejny źródłem jest przede wszystkim marchewka, ale również seler). Ekologiczne warzywa od rolnika to też skarbnica składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, a ich dodatkowymi zaletami są: niska kaloryczność oraz brak potencjalnie szkodliwych substancji, które mogą być pobierane przez korzenie roślin na niesprawdzonych, przemysłowych uprawach.

Ekologiczne warzywa liściowe dostępne w sieci

Na naszym targu naturalnego jedzenia dostępne są online również bio warzywa liściowe, takie jak sałaty, jarmuż, szczaw, szpinak, natka pietruszki oraz zioła. W najzdrowszej wersji warzywa te powinniśmy jeść na surowo. Nie musimy ograniczać się jednak tylko po surówek – szpinak czy jarmuż mogą z powodzeniem zastąpić na kanapce popularną sałatę, a razem stworzyć zielony witaminowy koktajl. Warto pamiętać, że warzywa liściaste pod wpływem temperatury tracą swoje walory odżywcze, dlatego powinno się je podgrzewać jak najkrócej.

Warzywa liściowe od rolnika to gwarancja zdrowia – ekologicznie uprawiane rośliny są pełne wspomnianych już witamin (w szczególności witaminy C poprawiającej odporność oraz chroniącej nabłonki witaminy A) i składników mineralnych (na przykład niezbędnego dla zdrowia magnezu), wolne są natomiast od sztucznych nawozów i stymulatorów wzrostu. Jedzenie wiejskich warzyw o zielonych liściach dostarcza bardzo mało kalorii. Ekologiczne warzywa liściowe to źródło prozdrowotnego chlorofilu, który pełni w ludzkim organizmie szereg funkcji – choć rzadko się o tym mówi. Chlorofil poprawia metabolizm, obniża cholesterol i usuwa toksyny, a nawet chroni żołądek i wątrobę przed uszkodzeniami.

Wiejskie warzywa online z dostawą do domu – Warszawa i inne miasta

W sklepie internetowym Pora na Pola dostępne są też inne warzywa ekologiczne od rolnika. Oprócz warzyw korzeniowych i liściastych znajdziecie u nas również pomidory, cebule, kapusty i ogórki, paprykę, pory oraz kilka odmian ziemniaków. Te ostatnie dostarczają nam witamin z grupy B i witaminy C oraz między innymi magnezu i potasu. Ziemniaki są jednak przede wszystkim źródłem energii pochodzącej z węglowodanów, a dodatkowo obniżają poziom stresu i pozytywnie wpływają na wzrok i stan skóry. Z nich stworzymy różnego rodzaju zapiekanki, pyszne klasyczne frytki, gotowane podamy jako tradycyjny dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów. Warte uwagi są również zawierające likopen pomidory. Składnik ten, występujący prawie wyłącznie w pomidorach, ma szerokie właściwości prozdrowotne – chroni przed nowotworami, promieniowaniem UV, osteoporozą, a także schorzeniami układu krążenia. Pomidory, ze względu na wysoką zawartość wody są świetnym, niskokalorycznym i orzeźwiającym składnikiem sałatek czy kanapek. Na ich bazie stworzymy sosy oraz oczywiście klasyczną zupę pomidorową i własne przetwory.

Warzywa ekologiczne od rolnika mają korzystny wpływ na odporność organizmu. Cebula, niekiedy nazywana naturalnym antybiotykiem, ma właściwości unieszkodliwiające drobnoustroje, pomaga w zwalczaniu przeziębień oraz stanów zapalnych. Jest antyoksydantem, a dzięki zawartości fruktanów odbudowuje florę bakteryjną jelit, np. po antybiotykoterapii. Cebula, popularna w polskiej kuchni, może być jedzona na surowo (choć w takiej wersji może być ciężkostrawna), podsmażana i duszona. Papryka jest z kolei podstawą wielu dań z kuchni meksykańskiej, nadaje się do pieczenia i duszenia, można ją z powodzeniem nadziewać, a także jeść na surowo. W papryce znajdziemy duże dawki witaminy C oraz beta-karoten, potas i wapń. Regularne jej spożywanie pomaga w obniżaniu ciśnienia i wzmacnia układ immunologiczny.