Muffiny marchewkowe

Muffiny to bardzo wygodna forma wypieku: bardzo łatwe do zrobienia, wygodne do jedzenia, pozwalają na niezliczone wariacje i modyfikacje, uwielbiane przez dzieci… Te są niezwykłe: pyszne, z ukrytą porcją warzyw, pełne wartości odżywczych, z mąki gryczanej (bez glutenu)… Zdecydowanie polecam na śniadania i drugie śniadania, a także jako przekąska o każdej porze dnia…
Składniki:
składniki suche
- 1 szklanka mąki gryczanej (można użyć orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej)
- 1/2 szklanki drobnego cukru brązowego lub miodu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (albo 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu ‘zwyczajnego’)
- 1/4 łyżeczki soli
składniki mokre
- 3 jajka
- 1/2 szklanki roztopionego masła albo oleju kokosowego
- 1/3 szklanki maślanki albo soku owocowego (jabłkowego, pomarańczowego)
- 1 i 1/2 szklanka startej surowej marchewki (średnie oczka), może być trochę więcej
- 1 szklanka rodzynek lub mieszanki suszonych niesłodzonych owoców – rodzynek, moreli, mango, orzechów…
W czym pieczemy muffiny marchewkowe fit?
Do upieczenia muffin marchewkowych z orzechami potrzebujemy jednej z 3 rodzajów form:
- metalowa blaszka z wgłębieniami, najczęściej na 12, ewentualnie na 6 muffin + papierowe papilotki do wyłożenia blaszki ( z cienkiego papieru, średnica standardowych gniazd i papilotek to 5 cm); blaszkę można też nasmarować masłem i pominąć papierowe papilotki, ale to zdecydowanie mniej wygodne i praktyczne.
- silikonowe foremki na muffiny – w postaci jednej „blaszki” z gniazdami, lub indywidualnych foremek, nie wymagają smarowania tłuszczem ani wykładania papierkami
- papierowe papilotki z GRUBSZEGO PAPIERU lub KARTONU, do postawienia na zwykłej blaszce z piekarnika – muszą być z grubszego papieru i oznaczone, że nie potrzebują formy muffinkowe, zwykłe papilotki z cienkiego papieru nie nadają się do pieczenia muffinek bez formy.
Muffiny marchewkowe dla dzieci – przygotowanie:
- W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon. Na koniec dodaj suszone owoce i wymieszaj.
- W drugim roztrzep lekko jajka, dodaj roztopione masło lub olej kokosowy, maślankę lub sok, wymieszaj dokładnie.
- Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę i wymieszaj tylko do połączenia składników, niedokładnie – w cieście powinny pozostać grudki. To bardzo ważne, aby ciasta na muffiny nie mieszać za długo – jeśli będzie zbyt dokładnie i gładko wymieszane – muffiny będą mniej puszyste, cięższe, mniej delikatne.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Ciasto podziel pomiędzy 12 foremek.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Jeśli używasz metalowej formy – wyjmij muffiny z blaszki i wystudź na kratce.
Można podawać na ciepło, albo po całkowitym wystygnięciu.
Następnego dnia można pogrzać w tosterze lub piekarniku – na pyszne ciepłe śniadanie.