Kaczka pieczona na Boże Narodzenie

· ·
Image

Kaczka pieczona w całości to danie niecodzienne, ląduje na naszym stole przy szczególnych okazjach, często wybieramy ją na świąteczny obiad. W Pora na Pola w grudniu chętnie sięgacie właśnie po to mięso. Dostępny na naszym targu drób pochodzi z certyfikowanej hodowli ekologicznej, wzrost ptactwa nie jest tu sztucznie przyspieszany, a dieta ptaków jest zrównoważona i naturalna. Czynniki te wpływają na smak mięsa - jest bardziej skoncentrowany, bardziej mięsny i ma inną, konkretniejszą strukturę niż drób z chowu przemysłowego.

Co zrobić z kaczki?

Elementy z kaczki nadają się do przygotowania wspaniałych przekąsek. Pierś kacza po obsmażeniu nada się do wytwornej sałatki. Wystarczy ją obtoczyć w ulubionych przyprawach, obsmażyć z obu stron - wpierw od strony skóry, by wytopić tłuszcz i zrumienić skórkę, następnie także z drugiej strony, a na koniec podpiec 5 minut w piekarniku w wysokiej temperaturze. Nim zaczniemy ją kroić trzeba odczekać 5 minut. Cienkie plastry tak upieczonej piersi świetnie wypadają we wszelkich sałatach, ale i na modrej kapuście albo na grzankach. 

Udka świetnie nadają się na rillettes - odsyłam do przepisu na to danie z udziałem gęsiny, kaczka też się doskonale sprawdza w tym wydaniu. Wątróbka z kaczki zaś, na pastę wątróbkową albo dobrze usmażona, flambirowana mocnym alkoholem  także do sałatki.

Kaczka pieczona w całości - przepis

Tuszkę z kaczki polecam długo piec w niskiej temperaturze, wówczas mięso odchodzi od kości i dosłownie rozpływa się w ustach.

Kaczkę należy 12 godzin przed pieczeniem natrzeć dokładnie solą i przyprawami - ja dodaję majeranek, tymianek, grubo mielony pieprz i sporo czosnku. 

Piekę w temperaturze 135 ͦ C przez 7-8 godzin w zamkniętym naczyniu. To mięso się samo robi, jedyne czego mu trzeba to naszej cierpliwości. Na dwie godziny przed końcem pieczenia wkładam do brytfanki jabłka i żurawinę (może być świeża lub w cukrze), zdarza się, że dodaję plastry i skórkę startą z pomarańczy. Na ostatni kwadrans pieczenia, odlewam połowę wytopionego tłuszczu, odkrywam całość i włączam grill by skórka się ładnie zarumieniła.  

Z czym podać pieczoną kaczkę?

Majestatyczna, obłędnie pachnąca kaczka potrzebuje odpowiedniej oprawy. Świetnie wypada u boku klusek śląskich i modrej kapusty, ale także pieczonych ziemniaków, albo purée ziemniaczanego. Z okazji świątecznego obiadu można purée nieco uszlachetnić dodatkiem pieczonego selera czy pieczonego czosnku - prosty ziemniak wbije się w wyższe rejestry. Jako alternatywa dla modrej kapusty, sprawdzają się buraczki - pieczone, siekane lub utarte. 

Image
Image
Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze