Kolacja inwestorska

Image

Trzecia emisja akcji Pora na Pola odbyła się na początku tego roku i pozyskaliśmy w jej toku kapitał na realizację kolejnych ambitnych celów. Podobnie jak przy poprzednich emisjach akcji, w ramach wdzięczności przygotowaliśmy dla akcjonariuszy pakiety nagród. Przypominamy, że każdy inwestor serii D otrzymał indywidualny kod rabatowy, do którego realizacji gorąco zachęcamy do końca tego roku!

Inwestorzy, którzy zdecydowali się na wsparcie Pora na Pola z „Pakietem Farmera”, otrzymali dwuosobowe zaproszenie na grupową kolację w Warszawie. Menu zostało stworzone specjalnie na tą okazję na bazie produktów Pora na Pola przez naszego zaprzyjaźnionego szefa kuchni, Juliana Karewicza. Jak niektórzy pamiętają, Julian, który jest też naszym dostawcą (This is smoke), ugościł u siebie również największego inwestora w ramach „Pakietu Rzemieślnika”.

Kolacja odbyła się w klimatycznym Comfort Food Studio w Hali Koszyki. Dania, które trafiały na stół, przygotowywane zostały kilka kroków dalej na oczach akcjonariuszy i opatrzone były fascynującymi opisami charyzmatycznego kucharza.

Prezes Zarządu, Adrian Piwko, zadbał o miły nastrój oferując selekcję polskich rzemieślniczych alkoholi,które były przedsmakiem przygotowywanego na ten rok poszerzenia oferty naszego targu o alkohole rzemieślnicze. Stworzyliśmy nową spółkę, której współwłaścicielami są wszyscy akcjonariusze Pora na Pola. Goście mieli okazję skosztować polskich win doskonale zestawionych smakowo z daniami na stole. Nie zabrakło też mocniejszych trunków jak rozgrzewająca Okovita, będąca destylatem bazującym na kraftowych piwach.

PRZYSTAWKA

Julian Karewicz na wprowadzenie do menu wybrał  carpaccio z polędwicy dojrzewającej z dzika (Pieczone&Wędzone) ze śliwką węgierką (Tradycje Natury) piklowaną na ostro podaną na majonezie pomarańczowym.

Tak perfekcyjnie zestawione smaki pobudziły apetyt gości i były preludium do bogactwa sezonowych składników będących przewodnim motywem kolacji.

Image

PIERWSZE DANIE

Przepis na krem z dyni z twarogiem zapiekanym w miodzie i orzechach

Składniki:

Przygotowanie:

1. Dynię pokrój w cząstki i wypestkuj, a następnie i posyp gałką muszkatołową.

2. Piecz dynię do miękkości w 180ºC przez ok 30 minut.

3. Wyciśnij sok z imbiru za pomocą blendera.

4. Po wyjęciu dyni z pieca połącz ją wywarem z warzyw i zmiksuj dokładnie.

5. Zaciągnij zupę śmietaną, dopraw solą i pieprzem.

6. Uformuj z twarogu kule lub placki, które skrop miodem i posyp orzechami laskowymi.

7. Zapiekaj ser na papierze do pieczenia aż będzie złoto-brązowy.

8. Serwuj zupę z pieczonym serem, kroplami oliwy dyniowej i rukolą.

Image

DANIE GŁÓWNE

Gęsia noga confit, grzybowe kaszotto i jabłko pieczone z migdałami

Przepis na gęś

o   Gęsie udka (Zagroda Łącka)

o   Gęsi tłuszcz

o   2 główki czosnku

o   Pomarańcza 3 szt.

o   Kiść majeranku

1. Ułóż gęsie uda na głębokiej blaszce do pieczenia i zalej udka gęsim smalcem. Dodaj pokrojoną pomarańczę, czosnek w łupinach oraz majeranek.

2. Zapiekaj gęś w tłuszczu w temperaturze 100ºC przez kolejne 5 h.

3. Gdy gęś będzie miękka w środku, wyjmij ją z tłuszczu i upiecz na chrupiąco w 180ºC. Zajmie to ok 10 min.

Przepis na grzybowe pęczotto

o Biała cebula błońska od Pani Danusi

o    Masło wiejskie

o Intensywny bulion z suszonych grzybów (razem z odcedzonymi grzybami)

o   Wino białe lub wytrawny cydr

o   Pęczak

o   Tłusta śmietana wiejska

o   Sól i pieprz

1. Zeszklij na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj grzyby z bulionu.
2. Dodaj pęczak i praż go przez chwile z cebulą i grzybami
3. Mieszając dodawaj stopniowo bulion grzybowy
4. Gdy pęczotto będzie już prawie miękkie, dodaj białe wino lub wytrawny cydr.
5. Zaciągnij pęczotto śmietanką. Dodaj sól i pieprz.

Przepis na jabłko

o Jabłko (na kolacji użyto malinówek)

o   Migdały

o   Miód

o   Sól

1. Migdały utłucz z miodem i solą w moździerzu. Dodaj miód i sól.
2. Pastą z migdałów nadziej jabłka.
3. Piecz jabłka z farszem w 180ºC przez 30 min.

Image

DESKI SERÓW

Z winami wybornie komponowały się wyselekcjonowane sery od naszych lokalnych dostawców. Do ulubionych należą sery krowie: Hrabiego typu Gouda, długodojrzewający EKO, gospodarza naturalny, dojrzewającydługodojrzewający a la parmezan ale też sery kozie jak Śmielec czy podpuszczkowy wędzony. Natomiast miękki półtłusty twarożek z miodem wielokwiatowym z pasieki wędrownej to zdrowy i słodki deserek.

Twarde sery można było „zaostrzyć” chutneyem z chili lub ostrą konfiturą z chili, a osobom o delikatniejszych kubkach smakowych sugerujemy łączenie serów z konfiturą z żurawiny lub dżemem dyniowym

DESER

Gruszka gotowana w winie i śliwowicy

Propozycją na deser jest gruszka gotowana w winie i śliwowicy, podana z waniliową bitą śmietaną. To kolejny jesienny owoc w rozgrzewającym zimne wieczory wydaniu. Sekretnym składnikiem jest tu niespotykanie gęsta śmietana - według kucharza najlepsza na świecie - czego dowodem jest fakt, że śmietana w towarzystwie czerwonego wina nie traci swojej chmurkowej konsystencji.

Prawdą jest, że po obfitej gęsi każdy był już pełen, ale wiemy, że na deser jest osobny żołądek. Szczególnie kiedy kilka kroków od stołu na kuchni płoną talerze w deserem.

Image

Przepis na gruszkę gotowaną w winie i śliwowicy (10 porcji)

o   1 l czerwonego wina

o   10 twardych gruszek (np Klapsa)

o   200 ml miodu

o   200 ml śliwowicy

o Garść przypraw korzennych (goździk, cynamon, anyż)

o   500 ml Śmietana 36%

o   Cukier z wanilią

o   Cukier drobny

1. Obierz gruszki.
2. Zagotuj wino z miodem i przyprawami w garnku z pokrywką.
3. Dodaj gruszki, zamknij pokrywkę i gotuj przez ok 30 minut na wolnym ogniu. Nie rozgotuj gruszek!
4. Śmietanę ubij z cukrem drobnym i cukrem z wanilią.
5. Przełóż ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego i schowaj do lodówki.
6. Wyjmij gruszki z garnka a wino zredukuj o 70 % robiąc z niego słodką polewę glaze.
7. Przed podaniem obtocz gruszki w glaze.
8. Wypuść „chmurkę” z bitej śmietany na środek talerzyka i wbij nią gruszkę. Całość polej glaze.

Image

W odpowiedzi na prośby gości dzielimy się powyższymi przepisami na jesienną kolację i zapraszamy serdecznie do korzystania z bogactwa sezonowych składników dostępnych na naszym targu.

Życzymy smacznego!

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze