Warsztaty serowarskie z akcjonariuszami
Warsztaty serowarskie w Śródborskiej Manufakturze Sera
Spotkanie z tradycyjnym serowarstwem
W pierwszą sobotę sierpnia odbyły się warsztaty serowarskie, zorganizowane dla akcjonariuszy Pora na Pola w ramach nagrody inwestorskiej ostatniej emisji crowdfundingowej. Wydarzenie miało miejsce w urokliwym otoczeniu mazowieckiej przyrody, w gospodarstwie jednej z naszych dostawczyń - Magdy Lewandowskiej ze Śródborza.
Magda zajmuje się produkcją serów owczych i kozich. Podczas warsztatów zapoznaliśmy się z techniką wyrabiania naturalnego sera podpuszczkowego i halloumi. W stalowych kotłach podgrzewały się dziesiątki litrów świeżo pozyskanego mleka. Następnie pod czujnym okiem Gospodyni z pietyzmem krojony był przez nas skrzep, powstały po dodaniu do mleka podpuszczki. Specjalnym czerpakiem wyławialiśmy skrzep tak, by za chwilę serowe ziarno mogło obciekać w nadających mu kształt foremkach. Mogliśmy się przekonać, że poza aurą romantyzmu, która kojarzy się z mieszkaniem na wsi i prowadzeniem przydomowej produkcji, rzemieślnicze serowarstwo to przede wszystkim ogrom ciężkiej, niekończącej się pracy.
Świadome inwestowanie z misją
W przerwach w szkoleniu, mieliśmy okazję poprzechadzać się po pastwisku, wśród owiec, powąchać lawendę z przydomowej plantacji, nazrywać soczystych porzeczek, by potem zjeść je z bezą. Zjedliśmy też dużo serów maści wszelkiej i przepyszną sałatkę z tamtejszym halloumi.
Uciechom tym towarzyszyły rozmowy. Poznaliśmy bliżej inwestorów naszej spółki, dowiedzieliśmy się czym na co dzień się zajmują i co zmotywowało ich do zainwestowania w Pora na Pola. Okazuje się, że kluczową rolę odegrała wiara w sens wyznawanych przez naszą firmę idei. Uczestnicy podkreślali też duży potencjał, który dostrzegają w targu naturalnego jedzenia.
Nasi akcjonariusze to też nasi klienci, była więc szansa by wysłuchać sugestii, wymienić zdania na temat oferowanych produktów. Były pytania o największe aktualne wyzwania spółki oraz perspektywy na najbliższą przyszłość. Było dużo o jedzeniu jako takim, ponieważ niewątpliwie do Śródborza przyjechali sami smakosze. Było też śmiechu co niemiara.
Nasza ostatnia rozmowa przy stole, w ogrodowej wiacie trwała w najlepsze, nie czuliśmy upływającego czasu i nadciągającego wieczora. Pogoda zrobiła nam niezły prezent - było słonecznie, ciepło i niezwykle przyjemnie.
Relacje z akcjonariuszami
Spotkanie z inwestorami spółki to bardzo ciekawe, ubogacające doświadczenie. Dzięki akcjonariuszom targ Pora na Pola rośnie w siłę i może się rozwijać, stawiając przed sobą coraz ambitniejsze cele.
Dziękujemy za ten wspólny czas i za to, że patrzycie z nami w tę samą stronę. Magdzie dziękujemy, że stworzyła wspaniałą i smakowitą przestrzeń, byśmy mogli się bliżej poznać.
Do zobaczenia gdzieś na dalszej drodze!