Najzdrowsze warzywa prosto od rolnika, uprawiane z troską i zebrane specjalnie dla Was na chwilę przed dostawą. Ekologiczne warzywa pełne witamin i mikroelementów to prawdziwa uczta dla ciała i… oczu. Kolorowe i świeże, soczyste (jak pomidory) lub pożywne (jak ziemniaki i marchewka) zachęcają do jedzenia samym swoim wyglądem. Doskonałe do przyrządzania zup, sałatek, kanapek i setek innych przepysznych dań.

Wyświetlanie 1–44 z 82 wyników

Rzodkiewka

5,15 pęczek

Rzodkiewka z Warzywniczka pochodzi z uprawy tunelowej, to delikatna, wrażliwa roślina, w tunelu łatwiej kontrolować szkodniki, warzywo urasta większe i bardziej jędrne. Metody zwalczania intruzów, jak również odchwaszczanie przebiega w sposób naturalny. W Warzywniczku szanuje się naturalny cykl wegetacyjny roślin, w żaden sposób się go nie przyśpiesza. Ostrawa rzodkiewka jest pyszna w pojedynkę, doskonała do twarożków, na kanapki i do sałatek, można ją także marynować.

Młody szczypior EKO

7,35 100 g / pęczek

Ekologiczny szczypior od Alberta Mrzygłoda w kuchni wypada zacnie w wielu połączeniach – między innymi jako dodatek śniadaniowy i zwieńczenie wszelkich dań azjatyckich. Jędrne, młode pęczki bardzo smaczne są też po ugrillowaniu. W smaku młody szczypior delikatniejszy jest od cebuli, poza tym nie skłania do płaczu.

Szpinak pęczek

6,87 200 g / pęczek

Szpinak, Spinacia oleracea L. – ten najwcześniejszy z Warzywniczka pochodzi z uprawy tunelowej. Szpinak poza tym, że można jeść w sałatkach i blanszować, znakomicie nadaje się także do zielonych koktajli energetycznych – zmiksowany z jabłkiem jest przepyszny. Zielonymi liśćmi można również zabarwić ciasto makaronowe – pierogi, ravioli czy tortellini wyjdą przepiękne.

Szczypiorek

5,15 pęczek
Pierwsze, wiosenne pęczki szczypiorku z Gospodarstwa Warzywniczek pochodzą z uprawy tunelowej. Od połowy maja dostępny jest szczypiorek z pola. Warzywa nie są chemicznie stymulowane, uprawa odbywa się w sposób naturalny, z poszanowaniem cyklu wegetacyjnego roślin. Szczypiorek to klasyczny dodatek do potraw z jaj – past, jajecznicy, jajek sadzonych, jajek w majonezie, doskonale wzbogaca smak sałatek i twarożków. Najprostszą opcją jest jedzenie drobniutko skrojonego szczypiorku na pajdzie świeżego chleba z masłem, oprószonego solą.

Rzodkiewka EKO

6,25 pęczek

Pierwsze ekologiczne rzodkiewki, Raphanus sativus L. var. sativus pochodzą z uprawy tunelowej, pełną wiosną uprawiane są już na otwartym terenie. Rzodkiewka smaczna jest jedzona w pojedynkę, ale też jako dodatek do twarożków, znakomita wychodzi również marynowana w occie. Z bujnych liści rzodkiewki przygotować można aromatyczne pesto do pieczywa – wystarczy zestawić listki z pestkami lub orzechami, sokiem z cytryny, czosnkiem, olejem i ewentualnie twardym serem.

Dymka EKO

9,85 1 szt

Wyhodowana z cebuli zwyczajnej, Allium cepa L. należy do rodziny amarylkowatych. Pierwsza ekologiczna dymka z Tradycji Natury wyrasta na polu przykrytym agrowłókniną. Doskonała będzie po prostu na pajdzie chleba z masłem i solą, ale także do wszelkich dań jajecznych i do twarożków. Wspaniale zwieńczy dania w stylu tajskim. Przecięta wzdłuż cebula ze szczypiorem znakomita jest z grilla.

Koperek EKO

5,51 pęczek

Koperek, Anethum graveolens L. – ziele nieodzownie związane z tradycyjną kuchnią polską. Dość wspomnieć o młodych ziemniaczkach z koperkiem, młodą, duszoną kapustą, twarożku z koperkiem, chłodniku. Wiosna i polskie lato mają zapach koperku, ten pierwszy, nim trafi na otwarte pola, pochodzi z upraw tunelowych.

Botwinka EKO

8,27 pęczek

Botwinka, Beta vulgaris L. subsp. vulgaris L. to młody burak z liśćmi doskonały na chłodnik, zupę, świetnie wychodzi blanszowany z czosnkiem na maśle i jako jarzynka do obiadu. W certyfikowanych gospodarstwach Biovege warzywa wzrastają w sposób naturalny, z poszanowaniem ich cyklu wegetacyjnego.

Natka pietruszki EKO

4,59 pęczek

Liście pietruszki, Petroselinum crispum to świetne zwieńczenie niedzielnego rosołu, drobno posiekane nadają ciekawy smak marynatom do mięs, ryb i warzyw. Natka pietruszki zawiera bardzo dużo witaminy C, warto jeść ją na co dzień.

Koperek EKO

9,85 pęczek

Kuchnia polska nie istnieje bez koperku, Anethum graveolens L. Wiele dań codziennych i tych przygotowywanych od święta nie może się obyć bez tego ziela. W sezonie, gdy ekologiczny koperek wyrasta w słońcu, warto kupić go większą ilość, posiekać i zamrozić. Przechowywany w zamrażalniku przetrwa całą zimę.

Szparagi zielone

34,36 400 g

Wraz z końcem kwietnia rozpoczyna się sezon na szparagi, Asparagus officinalis L. Szparagi zielone pochodzą z tej samej rośliny, co białe, różni się jedynie sposób uprawy. Zielone szparagi to nowe, wyrastające ponad powierzchnię ziemi pędy. Warzywa te nie wymagają obierania, należy jedynie odłamać zdrewniałą końcówkę. Fantastyczne są z wody – gotowanie trwać powinno nie dłużej niż 3-4 minuty w zależności od grubości, grillowane i pieczone też są wyborne, nadają się również na farsze, do tart, kiszów i omletów, uwielbiają towarzystwo jajek, wędzonki i twardego sera. Sezon na te cudne warzywa trwa jedynie dwa miesiące, trzeba wówczas najeść się na zapas.

Cebulka ze szczypiorkiem EKO

5,88 pęczek

Szczypiorek wyhodowany z cebuli odmiany Supra, Allium cepa L. należącej do rodziny amarylkowatych. Doskonały na pajdzie chleba z masłem, do wszelkich dań jajecznych i do twarożków. Wspaniale wieńczy dania w stylu tajskim. Przecięta wzdłuż cebula ze szczypiorem jest znakomita z grilla.

Pokrzywa EKO

9,85 100 g

Pokrzywa, Urtica dioica L. – to popularne ziele najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe jest wczesną wiosną, wówczas spód liści wybarwiony jest na fioletowo. Powinna to być pokrzywa z nieskażonych, czystych terenów. Zrywa się dwa górne piętra młodych listków, najlepiej w dwóch warstwach rękawiczek, młoda pokrzywa parzy wszak niemiłosiernie. Aby przyrządzić pokrzywę, należy ją kilkukrotnie wymyć w misce z zimną wodą, by pozbyć się pozostałości ziemi i robaczków, następnie sparzyć i dobrze odcisnąć. Tak przygotowaną zieleninę można wymieszać z twarogiem lub ricottą, a następnie potraktować jako farsz do krokietów lub pierogów. Pokrzywę można także suszyć na herbatę.

Szparagi zielone

20,60 200 g

Wraz z końcem kwietnia rozpoczyna się sezon na szparagi, Asparagus officinalis L. Szparagi zielone pochodzą z tej samej rośliny, co białe, różni się jedynie sposób uprawy. Zielone szparagi to nowe, wyrastające ponad powierzchnię ziemi pędy. Warzywa te nie wymagają obierania, należy jedynie odłamać zdrewniałą końcówkę. Fantastyczne są z wody – gotowanie trwać powinno nie dłużej niż 3-4 minuty w zależności od grubości, grillowane i pieczone też są wyborne, nadają się również na farsze, do tart, kiszów i omletów, uwielbiają towarzystwo jajek, wędzonki i twardego sera. Sezon na te cudne warzywa trwa jedynie dwa miesiące, trzeba wówczas najeść się na zapas.

Topinambur

17,92 1 kg

Topinambur, Helianthus Tuberosus to gatunek rośliny z rodziny astrowatych inaczej nazywany jest karczochem jerozolimskim lub słonecznikiem bulwiastym. Wspaniała to roślina o właściwościach prozdrowotnych. Topinambur stanowi znakomitą pożywkę dla bytujących w naszym przewodzie pokarmowym pożytecznych bakterii, jest naturalnym prebiotykiem. Bulwa ta znajduje szereg zastosowań w kuchni. Można go piec – co szczególnie polecamy, można miksować go na zupy, smażyć na głębokim oleju na chipsy. Ma fajną chrupkość, więc świetnie sprawdza się także w potrawkach – polskich, indyjskich czy tajskich, typu curry.

Ziemniaki Lord od Pani Danusi

5,51 1 kg

Dostał złoty medal na Polagrze. Jest to ziemniak ogólnoużytkowy, nadaje się na kopytka, frytki, do sałatek oraz zup. Mają dużo potasu i są głównym źródłem sodu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, jodu i karotenu. Są to witaminy z grupy K,B1,B2,B6,C. Ziemniaki obniżają ciśnienie we krwi oraz magnez jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres.

Marchew

4,30 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Marchew karotka od Pani Danusi

7,35 1 kg

Marchew jest jednym z podstawowych warzyw w naszej diecie. Ceniony ze względu na zawartość karotenu i prowitaminy A. Oprócz karotenu zawierają wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B,E,K i PP. Jest bardzo soczysta i słodka nadaje się na soki surówki i sałatki.

Por od Pani Danusi

5,51 1 szt.

Por należy do warzywa docenianych ze względu na właściwości odżywcze, zdrowotne lekkostrawne i odchudzające. Pory są niskokaloryczne, to niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. I nadaje się na sałatki surówki oraz do zup.

Boczniaki

5,44 250 g

Boczniak ostrygowaty jest fantastyczny na grilla, na tatar grzybowy, jak i do zupy. Grzyb ten uwielbia towarzystwo tajskich przypraw i nade wszystko zielonej kolendry.

Burak podłużny Opolski od Pani Danusi

7,35 1 kg

Jeden z najstarszych odmian. Bogaty w bardzo dużo witamin i minerałów, to cenny składnik farmaceutyczny oraz kosmetyczny. Buraki mają bardzo mało kalorii. sok z buraków podnosi ciśnienie i poziom tlenu oraz poleca się osobom cierpiącym na anemie ze względu na swoje właściwości, odkwaszają organizm z toksyn bardzo jest polecany podczas chemioterapii.

Seler

3,44 500 g

Seler był już znany w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo był traktowany jako ozdoba. Później poznano jego właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla osób mocno zdenerwowanych. Obecnie ceniony jest ze względu na ponad 80 składników odżywczych, które zawiera w dużych ilościach.

Seler od Pani Danusi

5,51 0,5 kg

Seler jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest źródłem witaminy C,B,E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Seler jest produktem odchudzającym oraz chroni przed nowotworami. Nadaje się na surówki, sałatki i zupy.

Cebula czerwona od Pani Danusi

7,35 1 kg

Czerwona cebula z gospodarstwa rolnego Pani Danusi. Tradycyjnie uprawiana w ziemi użyźnianej naturalnymi nawozami z ziół i obornika. Cebula czerwona to skarbnica niezbędnych witamin i minerałów. Wyrazista, a zarazem delikatna w smaku, idealna do przyrządzania sałatek i konfitur, pasuje do dań kuchni śródziemnomorskiej oraz potraw z grzybami.

Buraki okrągłe

4,30 1 kg

Okrągłe buraki z gospodarstwa ekologicznego Warzywniczek. Spożywanie buraków chroni wątrobę i wspiera ją w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pomaga również obniżyć cholesterol. Z buraków powstanie tradycyjny czerwony barszcz, smakowita ćwikła, którą można podać od razu lub zawekować na zimę, nietuzinkowe carpaccio i wegańskie kotlety.

Pietruszka Berlińska od Pani Danusi

12,86 1 kg

Nasiona wyprodukowane w Polsce. Uprawiana była w starożytności jako roślina ozdobna, lecznicza i jadalna. Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne i żelaza. Jest stosowana w leczeniu astmy, wzdęć i problemów z nerkami, prostatą, reumatyzmem oraz dolegliwościami wątrobowymi. Nadaję się do sałatek, surówek i zup.

Cebula

4,30 1 kg

Ekologiczna młoda cebula rosnąca w rodzinnym gospodarstwie Warzywniczek. Pełna witaminy C cebula wspomaga leczenie przeziębień, a wykonany z niej domowy syrop łagodzi kaszel. W kuchni niesamowicie uniwersalna – swoją intensywnością wzbogaca smak sałatek, kanapek, zup i dań głównych, pizzy, zapiekanek i wielu, wielu innych potraw.

Burak ćwikłowy od Pani Danusi

7,35 1 kg

Czerwona kula nasiona Polskie. Buraki są skarbnicą składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedz, potas, cynk oraz witaminy B6 czyli kwasu foliowego, witaminę C, B2 i B6, obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko choroby anemii. Korzenie buraka czerwonego wykorzystuje się do soków, mrożonek, zup z ćwikły a także naturalnych barwników.

Cykoria EKO

19,32 3 szt

Świeża cykoria z gospodarstwa Tradycje Natury. Warzywo o charakterystycznym, gorzkawym posmaku, nie dla kulinarnych cykorów! Najlepiej smakuje w kompozycji ze słodkimi składnikami, takimi jak miód, jabłka, gruszki i granaty, genialna będzie duszona w białym winie lub zapiekana z kurczakiem.

Sałata masłowa EKO

6,43 główka

Ekologiczna sałata masłowa, Lactuca sativa L. var. capitata należy do rodziny astrowatych. Stanowi świetną bazę pod świeże sałatki. By uniknąć negatywnego wpływu możliwych przymrozków, pierwsze wiosenne sałaty z Tradycji Natury pochodzą z uprawy tunelowej.

Soczewica czerwona EKO

9,84 400 g

Soczewica czerwona o lekko słodkim smaku. Zastosowanie: jako dodatek do zup, past i potraw jednogarnkowych.

Pomidory suszone EKO

11,36 150 g

Opis: pomidory suszone to doskonały i smaczny dodatek do wielu dań.Zastosowanie: jako dodatek do zapiekanek warzywnych, zup, sałatek, sosów, pizzy i makaronów. Można je rozdrobnić i stosować jako przyprawę.

Soczewica zielona EKO

9,21 400 g

Soczewica zielona o bardzo delikatnym smaku. Zastosowanie: jako dodatek do zup, sałatek, gulaszy i dań z warzyw. Znana jako doskonały zamiennik mięsa.

Szczypior czosnkowy EKO

5,67 50 g

Szczypior czosnkowy, Allium Tuberosum zwany jest inaczej szczypiorkiem azjatyckim. Wyjątkowy smak i intensywny aromat doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej, pasuje do mięs i warzyw strączkowych. Zawiera więcej witaminy C niż klasyczny szczypiorek, jego spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie całego organizmu.

Seler od Pani Danusi

11,03 1 kg

Seler jest to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Jest źródłem witaminy C,B,E. Spośród warzyw korzeniowych seler zawiera najwięcej fosforu, ale dostarcza także wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Seler jest produktem odchudzającym oraz chroni przed nowotworami. Nadaje się na surówki, sałatki i zupy.

Kalarepa EKO

7,35 1 szt.

Kalarepa, Brassica oleracea var. gongylodes L.  to botaniczna odmiana kapusty. W odróżnieniu od innych warzyw kapustnych, w przypadku kalarepy jadalna jest bulwa. Smak ma słodkawy, powszechnie jadana jest na surowo, nie każdy jednak wie, że fantastyczna jest także po uduszeniu. Na Śląsku popularne jest danie pod nazwą oberiba na gęsto – jest to kalarepa duszona na maśle, lub boczku, z dużą ilością koperku, delikatnie zaciągnięta zasmażką. Bardzo dobre danie przywodzące na myśl młodą, duszoną kapustę.

Warzywa online z dostawą do domu – misja Pora na Pola

Ekologiczne warzywa prosto od rolnika, dostępne online z dostawą do domu, to jedna z przyczyn, dla których powstał nasz sklep internetowy. Warzywa wiejskie, a więc najzdrowsze, często są trudno dostępne w dużych miastach, takich jak Wrocław, Gdańsk czy Warszawa. Z tego powodu zdecydowaliśmy się sprostać potrzebom rynku i oferować online ekologiczne warzywa z dostawą wprost pod Wasze drzwi. Rozpoczęliśmy naszą działalność od Warszawy, obecnie dostarczamy bio warzywa do wszystkich miast w Polsce.

Warzywa od rolnika, uprawiane w sposób ekologiczny, wolne od syntetycznych, szkodliwych dla zdrowia nawozów i środków ochrony roślin to najzdrowszy wybór. Takie warzywa charakteryzują się wyjątkowym, autentycznym smakiem, wysoką jakością i pełnią wartościowych składników odżywczych. Wiejskie warzywa korzeniowe, liściaste czy kapustne powinny stanowić większą część zdrowej diety, ponieważ ich spożywanie dostarcza witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa bio nie zawsze dostępne są na wyciągnięcie ręki, szczególnie w małych sklepach. Zakup warzyw w sieci, za pośrednictwem Pora na Pola, daje gwarancję jak najkrótszego łańcucha dostaw, co przekłada się na lepszą kontrolę, a tym samym doskonałą jakość produktów. Pracownicy naszego warszawskiego sklepu internetowego systematycznie odwiedzają dostawców warzyw i ich gospodarstwa rolne, aby mieć pewność, że oferowane przez nas ekologiczne warzywa spełniają najwyższe normy.

Warzywa sezonowe – dlaczego nie zawsze są dostępne?

Warzywa ekologiczne są najzdrowsze przede wszystkim dlatego, że do ich uprawy nie wykorzystuje się sztucznych nawozów, dojrzewają w naturalnym dla siebie tempie i porze roku. Dlatego większość z nich jest produktami sezonowymi. Warzywa można oczywiście przetwarzać, wiele z nich przechowywać przez nawet kilka miesięcy. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są jednak świeże wiejskie warzywa. Sezonowe produkty to głównie te najdelikatniejsze, między innymi zioła, sałaty, warzywa liściowe. Warzywa od rolników dostępne są w naszym sklepie internetowym w okresach, kiedy są już naturalnie dojrzałe, gotowe do zbioru oraz w czasie, kiedy można je przechowywać. Warzywa sezonowe w „swojej” porze roku są dostarczane wprost z pola – przekazujemy rolnikom, jakie warzywa zostały zamówione online przez naszych klientów, aby mogli zebrać je spacjalnie dla Was.

Bio warzywa sezonowe mają określone terminy dojrzewania i zbiorów. W naszym klimacie większość roślin dojrzewa od późnej wiosny do wczesnej jesieni. Wtedy też najlepiej jest je jeść. Najszybciej, bo już w kwietniu, pojawiają się rzodkiewki i szpinak, ale prawdziwy urodzaj sezonowych warzyw rozpoczyna się w czerwcu. To wtedy pojawiają się między innymi cebule, kapusty, sałaty, ziemniaki czy kalafiory. Najpóźniej, bo dopiero w październiku, pojawia się jarmuż, brukiew i pasternak. Dobrze dostępne przez cały rok, również online, są wiejskie warzywa korzeniowe, takie jak burak, marchew, ziemniaki, pietruszka lub seler. Bulwy tych roślin są wyjątkowo wytrzymałe, dlatego można je z powodzeniem magazynować przez kilka miesięcy.

Bio warzywa korzeniowe wprost od rolnika

Ekologiczne warzywa korzeniowe to te, w których jadalną częścią są magazynujące substancje odżywcze korzenie podziemne. Stanowią bardzo popularną na naszej szerokości geograficznej grupę produktów spożywczych. Charakteryzują się dobrą dostępnością przez cały rok (bardzo dobrze znoszą przechowywanie, jeśli zapewni się im odpowiednie warunki), szeroką gamą zastosowań oraz dużą zawartością składników odżywczych, przede wszystkim witamin. W naszym sklepie internetowym najzdrowsze warzywa korzeniowe od rolnika dostępne są online z dostawą do domu. Zakup w sieci to dobra metoda na wygodne pozyskanie ekologicznych warzyw nawet w centrum Warszawy, Krakowa czy Poznania.

Bio warzywa z grupy korzeniowych, które jemy najczęściej, to marchewki, buraki, seler, pietruszka czy rzodkiewka. To między innymi one składają się na włoszczyznę, niezbędną do przygotowania tradycyjnego wywaru na zupę. Warzywa korzeniowe od rolnika możemy jeść na surowo w postaci surówek, gotować i zapiekać. Z nich stworzymy pieczone „frytki”, a także różnego rodzaju sosy i pasty. W tego rodzaju warzywach znajdziemy duże ilości witaminy A (marchewka), B (marchewka i pietruszka), C (rzodkiewka, marchewka, seler i buraki) oraz witaminy E (po raz kolejny źródłem jest przede wszystkim marchewka, ale również seler). Ekologiczne warzywa od rolnika to też skarbnica składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, a ich dodatkowymi zaletami są: niska kaloryczność oraz brak potencjalnie szkodliwych substancji, które mogą być pobierane przez korzenie roślin na niesprawdzonych, przemysłowych uprawach.

Ekologiczne warzywa liściowe dostępne w sieci

Na naszym targu naturalnego jedzenia dostępne są online również bio warzywa liściowe, takie jak sałaty, jarmuż, szczaw, szpinak, natka pietruszki oraz zioła. W najzdrowszej wersji warzywa te powinniśmy jeść na surowo. Nie musimy ograniczać się jednak tylko po surówek – szpinak czy jarmuż mogą z powodzeniem zastąpić na kanapce popularną sałatę, a razem stworzyć zielony witaminowy koktajl. Warto pamiętać, że warzywa liściaste pod wpływem temperatury tracą swoje walory odżywcze, dlatego powinno się je podgrzewać jak najkrócej.

Warzywa liściowe od rolnika to gwarancja zdrowia – ekologicznie uprawiane rośliny są pełne wspomnianych już witamin (w szczególności witaminy C poprawiającej odporność oraz chroniącej nabłonki witaminy A) i składników mineralnych (na przykład niezbędnego dla zdrowia magnezu), wolne są natomiast od sztucznych nawozów i stymulatorów wzrostu. Jedzenie wiejskich warzyw o zielonych liściach dostarcza bardzo mało kalorii. Ekologiczne warzywa liściowe to źródło prozdrowotnego chlorofilu, który pełni w ludzkim organizmie szereg funkcji – choć rzadko się o tym mówi. Chlorofil poprawia metabolizm, obniża cholesterol i usuwa toksyny, a nawet chroni żołądek i wątrobę przed uszkodzeniami.

Wiejskie warzywa online z dostawą do domu – Warszawa i inne miasta

W sklepie internetowym Pora na Pola dostępne są też inne warzywa ekologiczne od rolnika. Oprócz warzyw korzeniowych i liściastych znajdziecie u nas również pomidory, cebule, kapusty i ogórki, paprykę, pory oraz kilka odmian ziemniaków. Te ostatnie dostarczają nam witamin z grupy B i witaminy C oraz między innymi magnezu i potasu. Ziemniaki są jednak przede wszystkim źródłem energii pochodzącej z węglowodanów, a dodatkowo obniżają poziom stresu i pozytywnie wpływają na wzrok i stan skóry. Z nich stworzymy różnego rodzaju zapiekanki, pyszne klasyczne frytki, gotowane podamy jako tradycyjny dodatek do potraw mięsnych, np. kotletów. Warte uwagi są również zawierające likopen pomidory. Składnik ten, występujący prawie wyłącznie w pomidorach, ma szerokie właściwości prozdrowotne – chroni przed nowotworami, promieniowaniem UV, osteoporozą, a także schorzeniami układu krążenia. Pomidory, ze względu na wysoką zawartość wody są świetnym, niskokalorycznym i orzeźwiającym składnikiem sałatek czy kanapek. Na ich bazie stworzymy sosy oraz oczywiście klasyczną zupę pomidorową i własne przetwory.

Warzywa ekologiczne od rolnika mają korzystny wpływ na odporność organizmu. Cebula, niekiedy nazywana naturalnym antybiotykiem, ma właściwości unieszkodliwiające drobnoustroje, pomaga w zwalczaniu przeziębień oraz stanów zapalnych. Jest antyoksydantem, a dzięki zawartości fruktanów odbudowuje florę bakteryjną jelit, np. po antybiotykoterapii. Cebula, popularna w polskiej kuchni, może być jedzona na surowo (choć w takiej wersji może być ciężkostrawna), podsmażana i duszona. Papryka jest z kolei podstawą wielu dań z kuchni meksykańskiej, nadaje się do pieczenia i duszenia, można ją z powodzeniem nadziewać, a także jeść na surowo. W papryce znajdziemy duże dawki witaminy C oraz beta-karoten, potas i wapń. Regularne jej spożywanie pomaga w obniżaniu ciśnienia i wzmacnia układ immunologiczny.