Czas wprowadzić makaronową demokrację! Od dziś najpopularniejsze, aromatyczne włoskie spaghetti, choć przepyszne, to tylko jedna z wielu wybornych opcji. W rankingu smakowitości doganiają je fantastyczne, domowe makarony nadziewane i ekologiczne wyroby z mąk razowych. Nie pozostaje nic innego, jak tylko się delektować!

Wyświetlanie wszystkich 24 wyników

Ravioli z pomidorkami i mozzarellą

24,87 300 g

Delikatne, puszyste, rozpływające się nadzienie to połączenie mozzarelli, Grana padano DOP i ricotty z suszonymi pomidorkami, które nadają wyraźny smak i tworzą niezwykły aromat.

Ravioli nadziewane szpinakiem i świeżą ricottą

15,70 250 g

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek i pełnowartościowej semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym. Klasyczne połączenie szpinaku i świeżego sera ricotta idealnie pasuje na każdą okazję.

Makaron Tagliatelle

14,11 300 g

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek oraz ze 100% semoliny z pszenicy durum. To sekret słonecznego koloru i idealnej struktury, która zatrzymuje sos.

Tortelli grande nadziewane aromatycznym boczkiem i ziemniakami

18,35 260 g

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek i pełnowartościowej semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym. Niepowtarzalny smak naszego farszu to sekret palonych ziemniaków i długo dojrzewający specku z regionu Alto Adige przyprawiany solą, pieprzem, liściem laurowym i owocami jałowca, wędzony przy użyciu drewna bukowego przez dziesięć dni.

Ravioli z jagnięciną

23,87 270 g

Ravioli nadziewane jagnięciną z Nowej Zelandii to propozycja Amore Pasta dla miłośników wyszukanych mięsnych smaków.

Makaron Penne

14,11 300 g

Amore pasta to świeży makaron przygotowany z jajek oraz ze 100% semoliny z pszenicy durum. To sekret słonecznego koloru i idealnej struktury, która zatrzymuje sos.

Ravioli z leśnymi grzybami

19,39 250 g

Borowiki, podgrzybki, maślaki to zapach lasu i smak natury połączony ze świeżą ricottą tworzy idealnie kremowe nadzienie otoczone cienką warstwą ciasta z pszenicy durum.

Ravioli z kaczką

23,62 300 g

Soczyste i niezwykle kruche mięso z kaczki duszone w czerwonym winie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw to sekret idealnego w smaku nadzienia, zamkniętego w cieniutkim cieście z pszenicy durum.

Spaghetti alla chitarra

17,90 250 g

W Amore Pasta do produkcji makaronów używamy 100% semoliny durum o niskim indeksie glikemicznym oraz tradycyjnych matryc z brązu, dzięki czemu powierzchnia makaronu jest bardziej porowata i idealnie zatrzymuje sos i aromat. Wstążka o przekroju kwadratowym 2×2 mm.

Tortelli grandi z sycylijską caponatą

27,78 260 g

Caponata to bogactwo warzyw i smaków. Bakłażany, oliwki, papryka, kapary, orzeszki pinii i rodzynki sułtańskie zamknięte w ręcznie robionym Tortelli w wersji wegańskiej ze 100% semoliny durum.

Makaron Żytni Wstążka EKO

6,17 300 g

Domowy makaron żytni, wytwarzany przez SANO ze składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Smaczny, naturalny makaron żytni ma dużo błonnika i niższy indeks glikemiczny niż odmiany pszenne. Sprawdzi się zarówno w daniach klasycznych, jak bolognese czy carbonara, jak i nowoczesnych.

Ekologiczne makarony razowe – pszenne, żytnie i orkiszowe

Absolutna klasyka kuchni włoskiej. Makaron razowy bio, czy to tradycyjny pszenny, czy żytni, jest kulinarnym dobrem znanym na całym świecie. Kojarzący się przede wszystkim z daniami wywodzącymi się z kraju nad Morzem Śródziemnym, tak naprawdę pochodzi z Chin. Eko makaron nie jest więc produktem oryginalnie włoskim, choć to z południa Europy jego sława zawędrowała do każdego zakątka globu. Współcześnie na świecie znaleźć możemy około 300 odmian tego produktu, i to pod warunkiem, że weźmiemy pod uwagę tylko jego kształt. A ten potrafi zmienić naprawdę dużo w smaku potrawy. Bio makaron żytni, orkiszowy czy pszenny, razowy lub produkowany z mąki wysoko oczyszczonej – żaden z nich nie będzie jednolitą grupą, ponieważ różne formy inaczej będą zachowywać się podczas gotowania i w odmienny sposób łączyć z dodatkami. Dlatego też pytanie o ulubiony kształt, szczególnie wśród prawdziwych miłośników tego produktu, z reguły nie jest żartem. Ekologiczne spaghetti, rozmaite wersje rurek, wstążek, kokardek i świderków, czy wreszcie wyjątkowe nadziewane makarony bio razowe i wiele, wiele innych, wcale nie ułatwiają na nie odpowiedzi. Tak się jednak dobrze składa, że nie musimy jej udzielać. Nie warto się bowiem ograniczać – najlepsze w gotowaniu jest to, że za każdym razem możemy tworzyć nową potrawę i eksperymentować ze smakami. Jak się okazuje, również za sprawą tak wydawałoby się banalnego w wyborze składnika, jak eko makaron. Jednym z kluczowych czynników, wpływającym na możliwość jego łączenia z innymi składnikami dań, jest również właściwe ugotowanie makaronu. Włoska szkoła jego gotowania, wbrew obiegowej opinii, nie zaleca dodawania oliwy ani przelewania zimną wodą, ponieważ sprawi to, że sos nie połączy się z nim, a spłynie. Ważne jest też, aby gotować go w odpowiednio dużej ilości wrzącej wody.

Rodzaje bio makaronów na targu naturalnego jedzenia Pora na Pola

Na naszym internetowym targu dostępnych jest wiele odmian ekologicznych makaronów. W ofercie Pora na Pola znaleźć można bio makarony pszenne, żytnie i orkiszowe, wykonane z mąki razowej i oczyszczonej, w wersji suchej i świeżej (czyli gotowe domowe wyroby w sam raz do ugotowania lub zamrożenia na później), a także nadziewane rozmaitymi dodatkami. Warte spróbowania są szczególnie te ostatnie, lepione z semoliny i zawierające unikatowe farsze, stworzone przez manufakturę Amore Pasta. Wśród nich polecamy między innymi ravioli z kaczką lub wegańskie, wypełnione pieczoną dynią i ziarnami, tortelli grande nadziewane boczkiem i ziemniakami, gnocchi z suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz oczywiście świeże klasyki, jak spaghetti czy penne. Eko makarony suche, razowe, dostępne w naszym sklepie dostarcza wytwórnia Bio Babalscy. Są to wyroby z mąki żytniej, pszennej lub orkiszowej, w najpopularniejszych, znanych nam wszystkim i lubianych kształtach. Jako dodatek do zup sprawdzą się nitki, do przyrządzenia pełnej witamin, a jednocześnie pożywnej sałatki najlepsze będą natomiast świderki. Rurki pasują do rozmaitych sosów, które idealnie przykleją się do ich powierzchni, a jednocześnie wypełniają wnętrze. Certyfikowane, ekologiczne makarony żytnie i orkiszowe, dla naszych klientów wyrabia również mała rodzinna firma SANO. Produkty tej marki powstają z mąk razowych i pełnoziarnistych, pochodzących z atestowanych upraw, oraz jaj od kury zielononóżki, które charakteryzują się niską zawartością cholesterolu. Są pakowane ręcznie, w bezpiecznych warunkach, a dzięki starannie dobranym warunkom ich suszenia, po ugotowaniu mają idealną konsystencję i smakują zawsze wybornie, jak domowe.

Eko makarony i ich wartości odżywcze – czym się wyróżniają?

Bio makarony są przede wszystkim źródłem węglowodanów. Oznacza to, że spożywanie tych specjałów, niezależnie od tego, czy pochodzą od producentów działających w skali przemysłowej, czy są wytwarzane w tradycyjnych manufakturach, dostarcza organizmowi głównie energii. Dlaczego więc makarony ekologiczne są szczególnie wartościowe? Ich największą zaletą są użyte do produkcji surowce. Małe firmy powstające z pasji do zdrowej żywności większą wagę przykładają do wyboru składników, z których wytwarzają swoje wyroby. Korzystają z najwyższej jakości, certyfikowanych mąk, wolnych od syntetycznych dodatków i zachowujących większość wartości odżywczych, pochodzących ze zbóż. Takie bio makarony zawierają witaminy z grupy B oraz prozdrowotne pierwiastki, między innymi fosfor, potas, miedź, magnez, żelazo i cynk. Odmiany razowe, czyli produkowane z mąki jednokrotnie mielonej, w szczególności żytniej lub orkiszowej, charakteryzują się też obecnością solidnej porcji błonnika, który pozytywnie wpływa na pasaż jelitowy, łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego i ułatwia odchudzanie. Każdy eko makaron, w zależności od tego, czy powstał z mąki razowej, żytniej, tradycyjnej semoliny, czy zawiera jajka czy nie, będzie odznaczał się trochę innymi wartościami i zawartością składników odżywczych, dlatego nie sposób przytoczyć ich uśrednionych ilości. Aby jednak choć odrobinę przybliżyć te dane, zajmiemy się najpopularniejszym, włoskim makaronem, czyli spaghetti. Jego pszenna, pełnoziarnista wersja przed ugotowaniem, w 100 gramach ma 345 kcal i zawiera 15% białka, 1,5% tłuszczu, 68% węglowodanów oraz 6,2% błonnika. Po ugotowaniu wartości te oczywiście „rozcieńczają” się, przez co jedzony we właściwych ilościach nie tuczy – warto pamiętać, że za kaloryczność past najczęściej odpowiadają sosy i dodatki.

Nie tylko spaghetti – makarony bio zdobywające świat

Zdecydowanie najbardziej znaną na świecie potrawą w tej kategorii jest spaghetti bolognese, czyli długie nitki z sosem z pomidorów, marchewki, cebuli i czosnku oraz mięsa mielonego. Zaraz za nim plasują się także inne dania z tą odmianą makaronu włoskiego. Popularne na całym globie są aglio e olio, czyli pasta z oliwą i czosnkiem (czasem również z dodatkiem papryczki chilli) oraz carbonara. Na temat carbonary toczy się w kręgach kulinarnych pewna dyskusja. Czy prawdziwa włoska pasta powinna zawierać śmietanę, czy składać się wyłącznie z jajek, boczku, dojrzewającego sera i czarnego pieprzu? Tak naprawdę najlepszym daniem jest zawsze to, które smakuje nam najbardziej, choć tradycyjna wersja carbonary rzeczywiście nie ma w składzie śmietany. Bardzo często podaje się ją również nie ze spaghetti, a z bio makaronem typu tagiatelle.

Trzy powyższe potrawy to absolutne podium w swojej dziedzinie – nie ma miłośnika past, który nie znałby tych klasycznych kompozycji. Nie mniej popularne są również dania z innymi kształtami makaronu (a w ramach kulinarnych eksperymentów warto przygotować je z razowych, żytnich odmian). To między innymi penne all' arabiata, czyli pióra z wyjątkowo pikantnym sosem z pomidorów, papryczek chilli lub peperoncino, czosnku i oliwy. Szybkie i proste danie znakomicie rozgrzewa wyrazistym, ostrym smakiem. Nasze top 5 najbardziej lubianych past zamyka lasagne, czyli oryginalna, zapiekana pasta. Aby ją przyrządzić, makaronowe płaty należy przełożyć sosem bolońskim, przykryć beszamelem (sosem z masła, mąki i mleka, przyprawianym gałką muszkatołową), wykończyć parmezanem i zapiec w piekarniku.