Słodkości

Przepyszne ciasta z wyłącznie naturalnych składników, wegańskie i bezglutenowe słodkości roznoszące po domu zapach orzechów lub kakao, rozpływające się w ustach ekologiczne czekolady w nietypowych smakach... Nie będziemy Was namawiać na te zdrowe słodkości, bo uważamy, że wcale nie trzeba tego robić. Wspomnimy tylko (tak mimochodem...), że wszystkie te smakołyki mamy w ofercie! I czasem sami nie potrafimy się im oprzeć!

Ekologiczne słodkości

Naturalne czekolady, ciastka owsiane i nie tylko, ciasta wegańskie i bezglutenowe oraz przepyszne miazgi kakaowe i orzechowe powstają po to, aby osłodzić nam życie. Wszyscy lubimy niekiedy skusić się na te drobne przyjemności, dlatego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć słodyczy. W Pora na Pola znajdziecie szeroki wybór zdrowych, słodkich przekąsek, a wśród nich czekolady ekologiczne, naturalne miody i nutelki, bezglutenowe ciastka i wegańskie ciasta, wytwarzane z najwyższej jakości składników.

Czekolady ekologiczne – czekolady EKO

Czekolada od wielu lat rozbudza wyobraźnię kulinarną milionów ludzi na całym świecie. Nie ma chyba bardziej popularnej słodkości, która byłaby tak uniwersalna i dostępna w tak wielu wariantach, również ekologicznych. Czekolada przeznaczona do picia sprzedawana jest w postaci wiórków, które wystarczy rozpuścić w gorącym mleku, aby cieszyć się jej aksamitnym smakiem. W naszej ofercie znajdziecie naturalną czekoladę tradycyjną, czyli zawierającą zdrowy cukier trzcinowy oraz taką słodzoną ksylitolem, którego zastosowanie znacząco obniża kaloryczność produktu. Czekolada jest nie tylko pyszną przekąską. Może stanowić doskonały składnik wielu potraw, również tych standardowo wytrawnych. W szczególności gorzka czekolada pasuje do różnego rodzaju mięs – do ich przygotowania najlepiej wykorzystywać ekologiczne czekolady zawierające przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Takie wyroby oferuje Manufaktura Czekolady, która do wytwarzania swoich czekolad sprowadza całe ziarna – dzięki temu, że sami produkują miazgę kakaową, mają pełną kontrolę nad jakością wykorzystanych składników. W Pora na Pola kupicie czekolady słodzone cukrem lub ksylitolem, klasyczne lub z dodatkami: solą morską, chili lub imbirem. Na uwagę zasługuje również wyjątkowy produkt, czyli ekologiczna czekolada Smoky Joe, za której smak i aromat odpowiada dodatek słodu whisky – idealna w towarzystwie piwa rzemieślniczego lub whisky właśnie. To jednak nie wszystkie czekoladowe słodkości, jakie znajdziecie na naszym internetowym targu – za naszym pośrednictwem możecie zamówić również przepyszne ekologiczne wyroby stworzone z pasją w pracowni czekolady CZECO. Czekolady od Pani Anny to niepowtarzalne, naturalne produkty, wśród których możecie znaleźć klasyczną tabliczkę bez dodatków oraz czekolady łamane – słodzone cukrem trzcinowym lub ksylitolem. Ich smak został wzbogacony oryginalnymi przyprawami – płatkami chili, jagodami goi, suszonymi truskawkami lub kardamonem, cynamonem i gałką muszkatołową oraz lawendą i różową solą himalajską. Dla miłośników białej czekolady również mamy gratkę. Ekologiczna biała czekolada dostawcy Piekarnia Bezglutenowa Zdrowa Micha to wegańska przekąska pełna pistacji, truskawek i jadalnych kwiatów.

Miazgi orzechowe – do wypieków i kanapek

Miazgi orzechowe i kremy orzechowe to produkty, które z powodzeniem mogą zastąpić popularne kakaowe smarowidła do kanapek. Taka naturalna nutella - nutelka świetnie sprawdzi się na Waszym ulubionym pieczywie, jako pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ekologiczne nutelki od Orzechowni, takie jak masło fistaszkowe z daktylami o smaku solonego karmelu oraz Naturelka z orzechów laskowych, daktyli, oleju kokosowego i kakao (przypominająca w smaku połączenie Rafaello i Nutelli!) to zdrowe przekąski, które z pewnością znajdą swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Miazgi orzechowe, stworzone wyłącznie z jednego składnika, to naturalne produkty, które również mogą trafić na kanapki (np. z dodatkiem miodu lub konfitury), jednak mają jeszcze jedno przepyszne zastosowanie. Miazgi z orzechów laskowych, nerkowców, migdałów lub pistacji mogą posłużyć do przygotowania różnego rodzaju deserów i wypieków. Dzięki nim upieczenie aromatycznego ciasta orzechowego będzie o wiele prostsze.

Wegańskie ciasta i ciasteczka

Po ekologicznych czekoladach i naturalnych nutelkach pora na wegańskie ciasta i ciasteczka (oczywiście czekolady i nutelki również są produktami wegańskimi). Słodkości tego rodzaju nie zawierają żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, w tym jajek, mleka i miodu. W naszej ofercie możecie znaleźć wypieki wegańskie, które specjalnie dla Was tworzy piekarnia Zdrowa Micha. Zawsze świeże, bo przygotowywane dopiero na zamówienie, ciasta i ciastka wegańskie od podlaskiej manufaktury to w pełni naturalne przekąski, wypiekane z polskich zbóż i wolne od zbędnych dodatków. Wśród wypieków wegańskich znajdziecie kokosanki z siemieniem lnianym, pieguski z kawałkami czekolady, ciacha z ziarnami i bakaliami oraz wegańskie ciastka owsiane z cynamonem, które szczególnie polecamy osobom dbającym linię, ponieważ nie zawierają cukru ani miodu- naturalna słodycz pochodzi ze znajdujących się w ich składzie bananów. Zdrowa Micha oferuje również ciasto dla wegan – smakowity keks pełen bakalii i orzechów, pieczony z wykorzystaniem mleka roślinnego oraz rewelacyjną, wspomnianą wcześniej, ekologiczną białą czekoladę.

Bezglutenowe ciastka i inne wypieki pełne smaku

Drugą kategorią słodkości, których poszukuje znaczna ilość osób, są bez wątpienia wypieki bezglutenowe. Gluten niekiedy wywołuje mniej lub bardziej poważne nietolerancje pokarmowe, dlatego w naszej ofercie znajdziecie produkty, które nie zawierają tego składnika. Ciasta i ciasteczka bez glutenu to kolejna specjalność Zdrowej Michy. Dostępne w Pora na Pola kokosanki z siemieniem lnianym, pieguski z kawałkami czekolady, ciastka owsiane z cynamonem, słodkości z bakaliami oraz migdałowe ciasteczka to w pełni bezglutenowe produkty. Stworzone przez nich ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi lub żurawiną, bogaty w bakalie i orzechy keks (w pełni wegański) oraz ciasto z czerwonej fasoli i żurawiny to również bezglutenowe wypieki, w sam raz na słodki podwieczorek, idealnie komponujące się na przykład z herbatą z miodem lub pyszną kawą. Możecie zdecydować się też na niezawierające glutenu ciastka owsiane z warszawskiej Pracowni Pieczywa Santa Teresa – wypiekane bez cukru i mąki.

Prawdziwe miody

Niektórzy nie wyobrażają sobie picia herbaty bez osłodzenia jej miodem. Miód, który możemy dostać w sklepach spożywczych, często nie zachowuje właściwości jego prawdziwie naturalnego odpowiednika. Ekologiczny miód ma działanie antybakteryjne, zawiera całe bogactwo minerałów oraz witamin, a spożywany regularnie podnosi odporność. Warto pamiętać jednak o pewnych aspektach jego jedzenia – aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości miodu, nie możemy go podgrzewać. Miód jest też produktem odzwierzęcym – chcąc ugościć znajomych wegańskimi ciasteczkami i piekąc wegańskie ciasta z miodem, musimy znaleźć jego zamiennik. W Pora na Pola dostępne są miody od gospodarstwa Gaudynki – w naszej ofercie znajdziecie uniwersalny miód wielokwiatowy oraz nektarowo-lipowy i nektarowo-wrzosowy.

Nie tylko wegańskie ciasta – wypieki klasyczne z ciekawym twistem

Oczywiście w naszej ofercie nie znajdziecie jedynie bezglutenowych ciastek i wegańskich ciast – każdy smakosz tradycyjnych wypieków znajdzie w Pora na Pola coś dla siebie. Na świątecznym stole idealnie sprawdzi się przepyszna tarta z orzechami i kajmakiem, ciasto migdałowe z ricottą lub brownie z białą czekoladą. Warszawska cukiernia Marzenie na Dobrej z przyjemnością przygotuje dla Was również bardziej oryginalne wypieki: sernik z musem czekoladowym i likierem Baileys oraz ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym i granatem.

Czekoladowo-orzechowe, naturalne słodkości

A może macie ochotę na inne słodkości, niż ciasta oraz bezglutenowe ciasteczka wegańskie? Zapraszamy do nas! Zdrowe ciacha owsiane możecie przegryźć na przykład listkami czekoladowymi. Przepyszne są też ziarna i orzechy oblane ekologiczną czekoladą – wśród nich znajdziecie ziarna kakao, pistacje, migdały i orzechy laskowe. Wszystkie stworzone naturalnie, z czekolady wytworzonej nie z miazgi kakaowej, ale z całych, specjalnie do tego celu sprowadzanych ziaren.