Nie warto kisić się w domu, walcząc z przeziębieniami czy dolegliwościami żołądkowymi. Włączenie kiszonek do codziennej diety wzmocni odporność i serce (oraz włosy i paznokcie!), obniży cholesterol, a działanie układu pokarmowego doprowadzi do perfekcji. Dostępne w Pora na Pola niepasteryzowane kiszonki dodadzą energii do prowadzenia aktywnego trybu życia i kulinarnych eksperymentów z nowymi smakami znanych warzyw.

Wyświetlanie wszystkich 22 wyników

Ogórki kiszone

12,59 420 g

Pyszne i kruche, tradycyjnie kiszone ogórki, pochodzące z upraw gospodarstwa rolnego w Dolinie Baryczy. Przygotowywane według receptur opracowanych przez dziadka Pana Sznajdera. Powstają powoli, w pełni naturalnie, bez dodatku octu, cukru i konserwantów.

Kapusta kiszona

10,92 700 g

Specjalność Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Kapusta zebrana z własnych upraw jesienią, kiszona powoli i naturalnie, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Bez konserwantów, cukru czy octu.

Kiszona czerwona cebula, krążki

6,95 270 g

Kiszona czerwona cebula jest bardzo delikatna, w trakcie kiszenia traci ostrość, jest słodko-kwaśna z wyraźnym aromatem przypraw. Ma delikatny zapach ziela angielskiego i liścia laurowego. Doskonale nadaje się do kanapek i hamburgerów

Buraczki kiszone tarte

9,33 300 g

Buraczki kiszone jesienią, zaraz po zebraniu, w gospodarstwie rolnym Michała Sznajdera. Receptura ich przygotowania jest prosta, tradycyjna, nie stosuje się dodatków: cukru, octu, ani konserwantów, a jedynie podkreślający smak czosnek.

Kapusta kiszona czerwona

10,92 500 g

Kapusta od Państwa Sznajder jest kiszona wyłącznie z kapusty z własnych upraw, z użyciem soli kamiennej z kopalni w Kłodawie. W efekcie jest to pyszna kiszonka o wyjątkowym smaku i kruchości, w dodatku niepasteryzowana, dzięki czemu zachowuje najwięcej bakterii probiotycznych.

Kalafior kiszony

11,27 300 g

Kalafior kiszony pochodzący z upraw w Dolinie Baryczy, według tradycyjnych receptur stosowanych w rodzinie Pana Sznajdera od niemal 70 lat. Fermentowany naturalnie, bez sztucznych dodatków, octu ani cukru.

Kapusta z marchewką

10,99 850 g

Ta kapusta pochodzi z pól uprawianych w naszej rodzinie od dziesięcioleci. Stosujemy odmiany Novoton i Liberator, cechujące się dużą odpornością na choroby grzybicze a także dużą zawartością naturalnych cukrów i witamin, a także odmiany Jaguar, która daje wyraźnie chrzanowy aromat.

Ogórki kiszone tarte

9,07 300 g

Ogórki uprawiane w Dolinie Baryczy na Dolnym Śląsku, kiszone latem, zaraz po zbiorach. Prosty proces fermentacji, opierający się jedynie na naturalnych składnikach, pozwala otrzymać kruche kiszone ogórki o wyrazistym smaku.

Sałatka na ostro z kiszonych ogórków

11,47 300 g

Wyśmienita sałatka z ogórków kiszonych, ciętych w nieregularne plastry z dodatkiem kiszonej cebuli, tym razem w wersji na ostro z pikantną papryczką. Ogórki są kiszone metodą tradycyjną, latem zaraz po zbiorach. Do produkcji kiszonych ogórków używamy własnych ogórków, czosnku, kopru i soli kamiennej (z Kopalni w Kłodawie), dzięki czemu jest to naturalny, bardzo zdrowy produkt o wyjątkowym smaku i kruchości.

Buraczki kiszone carpaccio

11,29 300 g

KIMCHI – słowo, które elektryzuje wszystkich fanów kiszonek. Zapraszamy do spróbowania wersji kimchi przygotowanej przez Sznajderów, tym razem głównym składnikiem będą cienko krojone mocno kiszone plasterki buraka. A do tego kiszona czarna rzepa oraz marchewka z delikatną nutką imbiru. Całość przyprawiona ostrą papryczką tworzy idealną kompozycję smaków. Polecamy! Świetnie nadaje się jako dodatek do dania głównego, ale również jako samodzielna przekąska. Kimchi, jak wszystkie pozostałe nasze kiszonki jest niepasteryzowane.

Marchewka kiszona z imbirem i chilli

13,00 350 g

Kiszona marchewka idealnie nadaje się do chrupania zamiast słodkich przekąsek.Kiszenie znacznie obniża jej indeks glikemiczny, zatem mogą zajadać ją również diabetycy. Dodatek imbiru i chilli nadaje jej charakteru i wyrazistości.

Złota kapusta z kurkumą, miodem i jabłkiem

9,98 300 g

To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. W tej kiszonce najważniejsza jest kurkumina, to substancja, która podnosi odporność organizmu, zwiększa przemianę materii, a także ma właściwości kancerogenne. Nie bez powodu wzbogaciliśmy ją pieprzem i jabłkiem, w obecności kwasów pipperyna, zawarta w czarnym pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy przez nasz organizm ponad 1000 krotnie. Zdecydowanie polecamy spożywać ją na surowo.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Wielowarzywna kiszonka orientalna

15,01 450 g

Kiszonka wielowarzywna jest doskonałym pomysłem jako dodatek do dań ciężkostrawnych. Mnóstwo przypraw o właściwościach ułatwiających trawienie i poprawiających przemianę materii. Kapusty i pozostałe warzywa, wchodzące w jej skład siekane są nożem, co nadaje tej kiszonce bardzo ciekawą teksturę. Jest dość kwaśna i wyrazista w smaku.

Buraczki kiszone w zakwasie

13,00 350 g

Buraki kiszone w zakwasie świetnie nadają się do surówek, a także do wykorzystania w daniach na ciepło, na przykład w barszczu ukraińskim lub duszone na maśle z cebulką.

Ogórki kiszone kostka

9,07 300 g

Ogórki kiszone latem, według tradycyjnych receptur, przez małe, rodzinne Gospodarstwo Rolne M. Sznajdera. Pasja i doświadczenie owocują tworzeniem pysznych kiszonek, wykonanych z uprawianych w gospodarstwie, wyłącznie naturalnych składników.

Kapusta modra z burakiem, czosnkiem

9,98 300 g

To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. Połączenie kapusty modrej, buraka i czosnku daje wyjątkowe zestawienie smaków, idealnie pasujących do siebie.Ta kiszonka stanowi doskonały dodatek do obiadu na zimno, ale także świetnie sprawdzi się jako nadzienie, na przykład do krokietów czy sajgonek. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kiszony czosnek niedźwiedzi

17,04 270 g

Kiszenie czosnku niedźwiedziego to idealny sposób na jego konserwację. Taki czosnek doskonale nadaje się na zupę, a także składnik zapiekanek, pasztetów, szakszuki oraz sałatek. Ma wyrazisty, intensywny smak, kiszenie pozbawia jednak go ostrości.

Kapusta po poznańsku

13,00 500 g

Ta kiszonka świetnie nadaje się do jedzenia jako surówka a podgrzana na patelni, z odrobiną korzennych przypraw, stanowi samodzielne danie. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kapusta z grzybami

13,00 500 g

Kapusta kiszona z grzybami doskonale nadaje się do ciepłych dań, kapusta zasmażana, bigos, nadzienie do pierogów nie mogą się bez niej obyć. Jest mocno kwaśna, wyrazista i mocno grzybowa. Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kiszonki z warzyw

Na naszych stołach najczęściej spotykamy kiszone ogórki i kapustę, nie są to jednak jedyne warzywa, które możemy poddać procesowi fermentacji. Do przyrządzenia kiszonek warzywnych nadają się wszystkie te produkty, które zawierają spore ilości wody i cukru. Kisić możemy botwinkę i buraki, kalafior, bakłażany, paprykę i cebulę, rzodkiewki i białą rzodkiew, marchew, a nawet fasolkę szparagową czy czosnek.

Kiszonki warzywne – dlaczego warto je jeść?

Kiszenie jest tradycyjną metodą na przedłużenie trwałości jedzenia, praktykowaną w Polsce od pokoleń. Pozwala na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw również w okresach, kiedy w naszym klimacie nie ma dostępu do lokalnych, świeżych produktów. Choć obecnie przez cały rok możemy znaleźć w sklepach wszystkie artykuły, o jakich zamarzymy, ekologiczne kiszonki z warzyw nadal są najlepszym wyborem.

Obecnie coraz popularniejsze staje się przekonanie, że podstawą zdrowej diety powinny być produkty sezonowe. Wszyscy wiemy, że do produkcji przemysłowej warzyw i owoców wykorzystywane są środki wspomagające ich wzrost, które co prawda umożliwiają ich jedzenie przez cały rok, nie są jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlatego chcąc odżywiać się w sposób zdrowy, powinniśmy kierować się ku tradycyjnym, naturalnym rozwiązaniom.

Kiszonki powinny lądować w naszym jadłospisie nie tylko jesienią i zimą, ponieważ są to produkty, które na skutek fermentacji zawierają więcej witamin, niż surowe warzywa, są także łatwiej od tych ostatnich trawione. Podczas kiszenia wytwarzają się między innymi kwas askorbinowy i witaminy z grupy B oraz kwas mlekowy, który poza pozytywnym oddziaływaniem na układ pokarmowy, stanowi również idealne środowisko poprawiające przyswajanie witamin właśnie. Śmiało można określić kiszonki jako nasze lokalne superfood. Według aktualnej wiedzy dietetycznej zaleca się, aby były spożywane przynajmniej raz dziennie. Dla osób niejedzących nabiału stanowią uzupełnienie kwasu mlekowego w diecie. Warto pamiętać, że równie wartościowym produktem jest sok, który powstaje w procesie fermentacji.

Kiszonki i fermentacje – sklep

Kiszonki są przetworami bardzo prostymi w przygotowaniu. Jeśli jednak nie chcemy robić fermentacji sami, musimy zwrócić szczególną uwagę na ich pochodzenie. Przemysłowo wytwarzane produkty, sprzedawane jako kiszone, najczęściej są produkowane przy pomocy sztucznie dodawanych bakterii przyspieszających fermentację oraz konserwowane potencjalnie szkodliwymi substancjami. Takie działanie nie pozwala uzyskać produktu o właściwościach, jakimi charakteryzują się ekologiczne kiszonki. To właśnie naturalny proces fermentacji cukrów w kiszonkach z warzyw powoduje, że końcowy produkt jest bogaty w składniki korzystne dla zdrowia: bakterie probiotyczne, kwas mlekowy, acetylocholinę, izotiocyjaniny, witaminy i mikroelementy.
Pewnym źródłem kiszonek są sklepy z żywnością ekologiczną, zaopatrujące się u producentów, którzy korzystają wyłącznie z naturalnych składników, jak dostarczające dla Pora na Pola Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder. Tworzone przez nich kiszonki powstają według tradycyjnych receptur, z warzyw z ich własnych upraw w Dolinie Baryczy i sprawdzonych dodatków.

Kiszonki przepisy

Największe korzyści zdrowotne z jedzenia kiszonek warzywnych przynosi ich spożywanie na surowo. Sprawdzają się jako samodzielne dodatki do dań obiadowych i jako składnik surówek czy past. Najpopularniejsza w naszym kraju jest prawdopodobnie surówka z kiszonej kapusty z marchewką i odrobiną zdrowego oleju. Tradycyjnie podawana do kotletów schabowych oraz dań z ryb, stanowi świetną bazę do urozmaicania innymi składnikami. W zależności od tego, czy preferujemy bardziej kwaśne i wytrawne, czy też słodkie smaki, możemy do niej dodać np. cebulę, rzodkiewki, ogórki, papryczki chili, jabłka czy nawet pomarańcze i żurawinę. Sami możemy kisić surówki z niektórych surowych warzyw. Smaczną przekąską jest też pasta do smarowania pieczywa z kiszonych ogórków i nasion słonecznika.
Kiszonki możemy wykorzystywać również jako składniki dań na ciepło. Kiszone ogórki są przecież głównym składnikiem zupy ogórkowej, a kapusta kapuśniaku. Barszcz czerwony możemy wykonać z kiszonych buraków. Kiszona kapusta jest dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności kotletów mielonych, wzbogacenie ich smaku i wartości odżywczych. Drobno poszatkowaną wystarczy dodać do mięsa.

Kiszonki – zdrowie

Bogactwo składników odżywczych w produktach fermentowanych sprawia, że obecność kiszonek w codziennej diecie rewelacyjnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Kiszonki stanowią źródło bakterii probiotycznych oraz takich witamin jak A, E, C, K, oraz grupy B, a także minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Kwas mlekowy podnosi odporność i zapobiega stanom zapalnym. Izotiocyjaniny i przeciwutleniacze zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zmian nowotworowych. Acetylocholina poprawia natomiast przewodzenie impulsów nerwowych, tym samym pozytywnie wpływając na koncentrację i zapobiegając obniżeniom nastroju. Dodatkowo reguluje pracę serca i obniża ciśnienie – jednak osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny wyjątkowo ostrożnie wprowadzać kiszonki do swojego jadłospisu ze względu na znaczną obecność sodu. Ponadto kiszonki poprawiają wchłanianie żelaza, a więc chronią organizm przed anemią.

Kiszonki na odchudzanie

Kiszonki warzywne są niezbędnym elementem diety dla osób odchudzających się, ponieważ w kompleksowy sposób regulują działanie układu pokarmowego. Na skutek fermentacji cukry z warzyw przemieniane są w kwas mlekowy, dlatego gotowe kiszonki mają mniej kalorii niż świeże produkty. Obecność bakterii mlekowych sprawia, że stanowią naturalny probiotyk, a więc pomagają zachować właściwą florę bakteryjną jelit. Dzięki dużej zawartości błonnika stabilizują procesy trawienia, zapobiegając pojawianiu się zarówno biegunek, jak i zaparć. Poprawiają wchłanianie metabolitów i jednocześnie obniżają cholesterol. Lekki wzrost zakwaszenia organizmu (na zdrowym poziomie!) powoduje, że zmniejsza się chęć na podjadanie między posiłkami.

Kiszonki na refluks

Wszelkiego rodzaju fermentacje nie są wskazane przy schorzeniach przewodu pokarmowego, takich jak wrzody, zgaga czy refluks. Logicznym wydaje się więc unikanie kwaśnych produktów, które mogłyby zaostrzyć nieprzyjemne objawy choroby. Jednak w niektórych przypadkach przyczyna nadkwaśności jest złożona – stałe niedokwaszenie żołądka wzmaga nadmierną produkcję kwasu solnego. Jeżeli nie dokuczają nam wrzody, będące zdecydowanym przeciwwskazaniem do jedzenia kwaśnych potraw, można podjąć próbę wprowadzenia do diety małej ilości kiszonek. Ich regularne spożywanie dokwasza żołądek i reguluje naturalną produkcję kwasu. Warto jednak pamiętać, że taka reakcja organizmu jest mocno indywidualna i należy bacznie ją obserwować.

Kiszonki w ciąży

Kiszone ogórki to jedna z najpopularniejszych ciążowych zachcianek. Taki stereotyp występuje w opinii publicznej i okazuje się, że podążanie za nim to jak najbardziej słuszne postępowanie! Jadłospis kobiety ciężarnej powinien składać się wyłącznie ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów oraz dostarczać matce i dziecku wszystkich potrzebnych witamin i mikroelementów. Ekologiczne, tradycyjnie wytwarzane kiszonki stanowią bogate źródło substancji odżywczych, a jednocześnie wolne są od sztucznych substancji konserwujących. Zawarte w nich witaminy (w szczególności B12) pozytywnie wpływają na samopoczucie, obniżają napięcie i stres, co jest ważnym elementem profilaktyki depresji poporodowej.