Nie warto kisić się w domu, walcząc z przeziębieniami czy dolegliwościami żołądkowymi. Włączenie kiszonek do codziennej diety wzmocni odporność i serce (oraz włosy i paznokcie!), obniży cholesterol, a działanie układu pokarmowego doprowadzi do perfekcji. Dostępne w Pora na Pola niepasteryzowane kiszonki dodadzą energii do prowadzenia aktywnego trybu życia i kulinarnych eksperymentów z nowymi smakami znanych warzyw.

Wyświetlanie wszystkich 26 wyników

Ogórki kiszone

11,62 

Pyszne i kruche, tradycyjnie kiszone ogórki, pochodzące z upraw gospodarstwa rolnego w Dolinie Baryczy. Przygotowywane według receptur opracowanych przez dziadka Pana Sznajdera. Powstają powoli, w pełni naturalnie, bez dodatku octu, cukru i konserwantów.

Skład: ogórki, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Kapusta kiszona

10,88 

Specjalność Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Kapusta zebrana z własnych upraw jesienią, kiszona powoli i naturalnie, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Bez konserwantów, cukru czy octu.

Skład: kapusta, sól kamienna, marchew.

Buraczki kiszone tarte

9,60 

Buraczki kiszone jesienią, zaraz po zebraniu, w gospodarstwie rolnym Michała Sznajdera. Receptura ich przygotowania jest prosta, tradycyjna, nie stosuje się dodatków: cukru, octu, ani konserwantów, a jedynie podkreślający smak czosnek.

Skład: buraczki, woda, sól kamienna, czosnek.

Kalafior kiszony

11,23 

Kalafior kiszony pochodzący z upraw w Dolinie Baryczy, według tradycyjnych receptur stosowanych w rodzinie Pana Sznajdera od niemal 70 lat. Fermentowany naturalnie, bez sztucznych dodatków, octu ani cukru.

Skład: kalafior, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Czosnek kiszony

14,57 

Czosnek kiszony z Doliny Baryczy to wyrób z gospodarstwa rolnego M. Sznajder.

Zakwas z buraków ekologicznych EKO 0.7 l

22,31 

Skład: buraki EKO, czosnek EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, sól.

Rzodkiewka kiszona

10,14 

Rzodkiewka kiszona w rodzinnym gospodarstwie na Dolnym Śląsku, naturalnie, bez sztucznych dodatków, cukru i octu. Dzięki powolnemu procesowi fermentacji jest wyjątkowo krucha, a smak podkreślony czosnkiem i koprem bardziej wyrazisty.

Skład: rzodkiewka, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

OldFriends KimChi Classic SPICY

16,14 

Klasyczne kimchi na sosie rybnym w ostrzejszej wersji od Old Friends Kimchi.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 1%, sos rybny, cukier, sól.
Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Shot probiotyczny z kimchi EKO 500 ml

25,11 

Skład: ekstrakt z ekologicznego kimchi.

Posiada bardzo silne działanie probiotyczne oraz ma zdolność przywracania prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.

Jak dawkować?
Stosować jako naturalny suplement diety.
Dawka – 100 ml dorosły.
Shot to naturalna kiszonka, produkt żywy,
niepasteryzowany – może gazować!
Przetrzymywać w chłodnym miejscu.
Data ważności: patrz etykieta (6 msc. od daty produkcji)
Przed użyciem wstrząsnąć.

OldFriends KimChi Vegan SPICY

16,14 

Ostra, wegańska wersja kimchi od Old Friends Kimchi.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 1%, sos sojowy, cukier, sól.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

OldFriends KimChi Vegan MILD

16,14 

W wegańskiej wersji kimchi od Old Friends Kimchi zastosowano sos sojowy. Przed rebrandingiem producent (Fabryka111) został laureatem konkursu “Kukbuk Poleca” za kimchi, które smakuje jak w Korei Południowej.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 0,5%, sos sojowy, cukier, sól.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Zakwas z buraków selera, imbiru z cytryną EKO 0.7 l

26,05 

Skład: buraki EKO, seler EKO, czosnek EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, imbir EKO, cytryny EKO, sól.

Kimchi ostre EKO wegańskie

19,84 

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, chili EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, sól.

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Element tamtejszej tradycji i kultury. Dzięki naturalnym składnikom i jedynemu w swoim rodzaju procesowi kiszenia kapusty pekińskiej oraz starannie dobranym recepturom uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw świata. Zawiera witaminy A, B1, B2, C, wapń, żelazo, bakterie kwasu mlekowego typu lactobacillus regulujące trawienie oraz imbir, czosnek i chilli, które wzmacniają odporność organizmu. Badania wskazują także na antynowotworowe właściwości tej potrawy.

Kimchi tradycyjne EKO wegańskie

19,84 

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, chili EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, sól.

Dla Wszystkich tych, którzy uwielbiają kiszonki, wyraziste potrawy i nie lubią nudy w kuchni! Wysoce rekomendowane osobom świadomie korzystającym z dobroczynnych właściwości żywych, naturalnych probiotyków. Kimchi Zakwasowni dedykowane jest także dla wegan, ponieważ nie zawiera sosu rybnego.

Zakwas z kapusty białej EKO z kurkumą i imbirem 0.7 l

33,48 

Skład: kapusta EKO, jabłka EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, kurkuma EKO, imbir EKO, cytryna EKO, sól.

Kimchi delikatne EKO wegańskie

19,84 

Skład: kapusta pekińska EKO, czosnek EKO, cebula EKO, imbir EKO, marchew EKO, rzodkiew EKO, papryka EKO, miso EKO, sos sojowy EKO, wakame EKO, sól.

Wyłącznie niepasteryzowane i bez chili, dzięki czemu jest delikatne w smaku i odpowiednie również dla osób, które nie lubią pikantnych smaków.

OldFriends KimChi Classic MILD

16,14 

Łagodniejsza wersja klasycznego kimchi na sosie rybnym od Old Friends Kimchi.

Skład: kapusta pekińska, biała rzepa, marchew, czosnek, imbir, papryka słodka, papryka gochugaru 0,5%, sos rybny, cukier, sól.

Produkt niepasteryzowany – przechowuj w lodówce również przed otwarciem.

Wypełniacz

Kapusta kiszona biała z sokiem z buraka

10,33 

Kapusta od Państwa Sznajder jest kiszona wyłącznie z kapusty z własnych upraw, z użyciem soli kamiennej z kopalni w Kłodawie.

Skład: kapusta, sok z buraka, sól kamienna.

Zakwas z buraka EKO korzenny 0.7 l

33,48 

Skład: buraki EKO, goździki EKO, cynamon EKO, anyż EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, woda, sól.

Zakwas z kapusty białej EKO 0.7 l

22,31 

Skład: kapusta EKO, czosnek EKO, jabłka EKO, liść laurowy EKO, czosnek EKO, sól.

Promocja!

Zakwas z buraka EKO z chilli 0.7 l

26,05  23,00 

Skład: buraki EKO, chilli EKO, czosnek EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, woda, sól.

Zakwas z buraka EKO chrzanowy 0.7 l

33,48 

Skład: buraki EKO, chrzan EKO, liść laurowy EKO, ziele angielskie EKO, woda, sól.

Zakwas z kapusty czerwonej EKO 0.7 l

22,31 

Skład: kapusta EKO, czosnek EKO, jabłka EKO, liść laurowy EKO, czosnek EKO, sól.

Pomidory kiszone

13,17 
Niedostępny
Zobacz więcej

Ogórki kiszone tarte

8,60 

Ogórki uprawiane w Dolinie Baryczy na Dolnym Śląsku, kiszone latem, zaraz po zbiorach. Prosty proces fermentacji, opierający się jedynie na naturalnych składnikach, pozwala otrzymać kruche kiszone ogórki o wyrazistym smaku.

Skład: ogórki, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Promocja!
Niedostępny
Zobacz więcej

Ogórki kiszone kostka

8,60  6,00 

Ogórki kiszone latem, według tradycyjnych receptur, przez małe, rodzinne Gospodarstwo Rolne M. Sznajdera. Pasja i doświadczenie owocują tworzeniem pysznych kiszonek, wykonanych z uprawianych w gospodarstwie, wyłącznie naturalnych składników.

Skład: ogórki, woda, sól kamienna, czosnek, koper.

Kiszonki z warzyw

Na naszych stołach najczęściej spotykamy kiszone ogórki i kapustę, nie są to jednak jedyne warzywa, które możemy poddać procesowi fermentacji. Do przyrządzenia kiszonek warzywnych nadają się wszystkie te produkty, które zawierają spore ilości wody i cukru. Kisić możemy botwinkę i buraki, kalafior, bakłażany, paprykę i cebulę, rzodkiewki i białą rzodkiew, marchew, a nawet fasolkę szparagową czy czosnek.

Kiszonki warzywne – dlaczego warto je jeść?

Kiszenie jest tradycyjną metodą na przedłużenie trwałości jedzenia, praktykowaną w Polsce od pokoleń. Pozwala na spożywanie odpowiedniej ilości warzyw również w okresach, kiedy w naszym klimacie nie ma dostępu do lokalnych, świeżych produktów. Choć obecnie przez cały rok możemy znaleźć w sklepach wszystkie artykuły, o jakich zamarzymy, ekologiczne kiszonki z warzyw nadal są najlepszym wyborem.

Obecnie coraz popularniejsze staje się przekonanie, że podstawą zdrowej diety powinny być produkty sezonowe. Wszyscy wiemy, że do produkcji przemysłowej warzyw i owoców wykorzystywane są środki wspomagające ich wzrost, które co prawda umożliwiają ich jedzenie przez cały rok, nie są jednak obojętne dla naszego organizmu. Dlatego chcąc odżywiać się w sposób zdrowy, powinniśmy kierować się ku tradycyjnym, naturalnym rozwiązaniom.

Kiszonki powinny lądować w naszym jadłospisie nie tylko jesienią i zimą, ponieważ są to produkty, które na skutek fermentacji zawierają więcej witamin, niż surowe warzywa, są także łatwiej od tych ostatnich trawione. Podczas kiszenia wytwarzają się między innymi kwas askorbinowy i witaminy z grupy B oraz kwas mlekowy, który poza pozytywnym oddziaływaniem na układ pokarmowy, stanowi również idealne środowisko poprawiające przyswajanie witamin właśnie. Śmiało można określić kiszonki jako nasze lokalne superfood. Według aktualnej wiedzy dietetycznej zaleca się, aby były spożywane przynajmniej raz dziennie. Dla osób niejedzących nabiału stanowią uzupełnienie kwasu mlekowego w diecie. Warto pamiętać, że równie wartościowym produktem jest sok, który powstaje w procesie fermentacji.

Kiszonki i fermentacje – sklep

Kiszonki są przetworami bardzo prostymi w przygotowaniu. Jeśli jednak nie chcemy robić fermentacji sami, musimy zwrócić szczególną uwagę na ich pochodzenie. Przemysłowo wytwarzane produkty, sprzedawane jako kiszone, najczęściej są produkowane przy pomocy sztucznie dodawanych bakterii przyspieszających fermentację oraz konserwowane potencjalnie szkodliwymi substancjami. Takie działanie nie pozwala uzyskać produktu o właściwościach, jakimi charakteryzują się ekologiczne kiszonki. To właśnie naturalny proces fermentacji cukrów w kiszonkach z warzyw powoduje, że końcowy produkt jest bogaty w składniki korzystne dla zdrowia: bakterie probiotyczne, kwas mlekowy, acetylocholinę, izotiocyjaniny, witaminy i mikroelementy.
Pewnym źródłem kiszonek są sklepy z żywnością ekologiczną, zaopatrujące się u producentów, którzy korzystają wyłącznie z naturalnych składników, jak dostarczające dla Pora na Pola Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder. Tworzone przez nich kiszonki powstają według tradycyjnych receptur, z warzyw z ich własnych upraw w Dolinie Baryczy i sprawdzonych dodatków.

Kiszonki przepisy

Największe korzyści zdrowotne z jedzenia kiszonek warzywnych przynosi ich spożywanie na surowo. Sprawdzają się jako samodzielne dodatki do dań obiadowych i jako składnik surówek czy past. Najpopularniejsza w naszym kraju jest prawdopodobnie surówka z kiszonej kapusty z marchewką i odrobiną zdrowego oleju. Tradycyjnie podawana do kotletów schabowych oraz dań z ryb, stanowi świetną bazę do urozmaicania innymi składnikami. W zależności od tego, czy preferujemy bardziej kwaśne i wytrawne, czy też słodkie smaki, możemy do niej dodać np. cebulę, rzodkiewki, ogórki, papryczki chili, jabłka czy nawet pomarańcze i żurawinę. Sami możemy kisić surówki z niektórych surowych warzyw. Smaczną przekąską jest też pasta do smarowania pieczywa z kiszonych ogórków i nasion słonecznika.
Kiszonki możemy wykorzystywać również jako składniki dań na ciepło. Kiszone ogórki są przecież głównym składnikiem zupy ogórkowej, a kapusta kapuśniaku. Barszcz czerwony możemy wykonać z kiszonych buraków. Kiszona kapusta jest dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności kotletów mielonych, wzbogacenie ich smaku i wartości odżywczych. Drobno poszatkowaną wystarczy dodać do mięsa.

Kiszonki – zdrowie

Bogactwo składników odżywczych w produktach fermentowanych sprawia, że obecność kiszonek w codziennej diecie rewelacyjnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Kiszonki stanowią źródło bakterii probiotycznych oraz takich witamin jak A, E, C, K, oraz grupy B, a także minerałów: żelaza, magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Kwas mlekowy podnosi odporność i zapobiega stanom zapalnym. Izotiocyjaniny i przeciwutleniacze zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zmian nowotworowych. Acetylocholina poprawia natomiast przewodzenie impulsów nerwowych, tym samym pozytywnie wpływając na koncentrację i zapobiegając obniżeniom nastroju. Dodatkowo reguluje pracę serca i obniża ciśnienie – jednak osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny wyjątkowo ostrożnie wprowadzać kiszonki do swojego jadłospisu ze względu na znaczną obecność sodu. Ponadto kiszonki poprawiają wchłanianie żelaza, a więc chronią organizm przed anemią.

Kiszonki na odchudzanie

Kiszonki warzywne są niezbędnym elementem diety dla osób odchudzających się, ponieważ w kompleksowy sposób regulują działanie układu pokarmowego. Na skutek fermentacji cukry z warzyw przemieniane są w kwas mlekowy, dlatego gotowe kiszonki mają mniej kalorii niż świeże produkty. Obecność bakterii mlekowych sprawia, że stanowią naturalny probiotyk, a więc pomagają zachować właściwą florę bakteryjną jelit. Dzięki dużej zawartości błonnika stabilizują procesy trawienia, zapobiegając pojawianiu się zarówno biegunek, jak i zaparć. Poprawiają wchłanianie metabolitów i jednocześnie obniżają cholesterol. Lekki wzrost zakwaszenia organizmu (na zdrowym poziomie!) powoduje, że zmniejsza się chęć na podjadanie między posiłkami.

Kiszonki na refluks

Wszelkiego rodzaju fermentacje nie są wskazane przy schorzeniach przewodu pokarmowego, takich jak wrzody, zgaga czy refluks. Logicznym wydaje się więc unikanie kwaśnych produktów, które mogłyby zaostrzyć nieprzyjemne objawy choroby. Jednak w niektórych przypadkach przyczyna nadkwaśności jest złożona – stałe niedokwaszenie żołądka wzmaga nadmierną produkcję kwasu solnego. Jeżeli nie dokuczają nam wrzody, będące zdecydowanym przeciwwskazaniem do jedzenia kwaśnych potraw, można podjąć próbę wprowadzenia do diety małej ilości kiszonek. Ich regularne spożywanie dokwasza żołądek i reguluje naturalną produkcję kwasu. Warto jednak pamiętać, że taka reakcja organizmu jest mocno indywidualna i należy bacznie ją obserwować.

Kiszonki w ciąży

Kiszone ogórki to jedna z najpopularniejszych ciążowych zachcianek. Taki stereotyp występuje w opinii publicznej i okazuje się, że podążanie za nim to jak najbardziej słuszne postępowanie! Jadłospis kobiety ciężarnej powinien składać się wyłącznie ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów oraz dostarczać matce i dziecku wszystkich potrzebnych witamin i mikroelementów. Ekologiczne, tradycyjnie wytwarzane kiszonki stanowią bogate źródło substancji odżywczych, a jednocześnie wolne są od sztucznych substancji konserwujących. Zawarte w nich witaminy (w szczególności B12) pozytywnie wpływają na samopoczucie, obniżają napięcie i stres, co jest ważnym elementem profilaktyki depresji poporodowej.