Chleb razowy, domowy, powszedni… Tu nie ma żartów, według dietetyków pieczywo powinno być istotnym elementem naszej diety. Jest źródłem węglowodanów złożonych, odżywiających nasz mózg, błonnika, witamin i minerałów. Chleb na zakwasie zawiera również kwas mlekowy, który poprawia metabolizm.

W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie prawdziwie domowe chleby, wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów. Wszystkie świeże, pyszne i sycące.

Wyświetlanie 1–44 z 49 wyników

Chleb pszenny

12,35 ok. 620 g

Tradycyjny, pszenny chleb z piekarni Pajda z Warszawy. Wypiekany na żytnim zakwasie bochenek ma pachnącą, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Znakomicie syci, sprawdzi się jako podstawa kanapki lub dodatek do dań kuchni polskiej. Pajda pszennego chleba to najlepsze towarzystwo dla myśliwskiego bigosu.

Bułka brioche na zakwasie

4,41 ok. 80 g

Bułka brioche pieczona na zakwasie, od Pajdy, czyli warszawskiej Manufaktury Chleba. Miękka i słodka, maślana bułka z delikatną rumianą skórką. Podana z domowymi konfiturami to znakomity sposób na śniadanie lub słodką przekąskę. Pieczywo na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż drożdżowe i jest źródłem antyoksydantów.

Chleb żytni

12,35 750 g

Chleb żytni do kwadratu – pieczony z żytniej mąki na takim samym zakwasie, w rodzinnej Manufakturze Chleba w Warszawie. Konkretny, sycący chleb o prostym składzie, przygotowany z naturalnych składników – żródło błonnika, witamin i minerałów, mający niższy indeks glikemiczny niż pieczywo pszenne.

Bułka burgerowa

4,94 ok. 110 g

Przepyszna bułka burgerowa z piekarni prowadzonej przez młode małżeństwo z Warszawy. Rozpływająca się w ustach bułka, wypiekana z dodatkiem maślanki, hojnie obsypana pełnymi witamin nasionami. Doskonała do stworzenia smakowitych domowych burgerów klasycznych i ich lżejszych, roślinnych wersji.

Cynamonka na zakwasie

10,58 ok. 135 g

Zdrowsza wersja klasycznej cynamonki, wypieczona z ciasta na zakwasie przez warszawską Manufakturę Chleba. Cynamonowy zawijaniec z prawdziwym masłem i brązowym cukrem, idealny na słodkie drugie śniadanie. Pyszna przekąska do kawy lub herbaty z orientalnymi przyprawami.

Chałka na zakwasie

12,35 400 g

Skład: mąka pszenna chlebowa, mleko, masło, jajka, zakwas pszenny, sól, cukier brązowy, woda
Każdy kocha chałki, a nasze robimy na pszennym zakwasie.

Chleb litewski

17,64 800 g

Naturalny chleb litewski na zakwasie żytnim. Wypiekany przez Pajdę Manufakturę Chleba z dodatkiem miodu gryczanego. Jego składniki to samo zdrowie – mąka żytnia to doskonałe źródło błonnika, zakwas wspiera odporność organizmu, a miód gryczany pracę wątroby. Kromka chleba litewskiego to najlepszy sposób na pożywną kanapkę.

Chleb orkiszowy

26,46 750 g

Chleb orkiszowy od Pajdy, na zakwasie żytnim. Szybka metoda na wzbogacenie kanapki o porcję błonnika i kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Smaczny i pożywny chleb orkiszowy ma prosty skład i jest uniwersalny – nadaje się do przygotowywania kanapek na słodko i na słono.

Chleb pszenny z Jalapeno i cheddarem

19,40 620 g

Nasz klasyczny chleb pszenny z dodatkiem papryczek jalapeno i cheddara. Ulubieniec bywalców naszej piekarni. Lekko ostry i aromatyczny.
Skład: mąka pszenna chlebowa, świeżo mielona pszenica, świeżo mielone żyto, zakwas żytni, sól,
woda, jalapeno marynowane, cheddarem.

Chleb domowy żytni od Pani Teresy

10,58 500 g

Pyszny żytni chleb na zakwasie, wilgotny w środku i ciężki, bardzo sycący. Idealnie wypieczony w tradycyjny sposób w warszawskiej Pracowni Pieczywa. Ma cudownie chrupiącą skórkę, a jedynym dodatkiem są płatki owsiane, które są źródłem błonnika.

Chleb orkiszowy od Pani Teresy

14,99 500 g

Wyjątkowy chleb orkiszowy o lekko orzechowym smaku. Wyrabiany ręcznie w Pracowni Pieczywa Santa Teresa w Warszawie. Powstaje wyłącznie z surowców orkiszowych – dwóch rodzajów mąki i zakwasu, bez dodatku drożdży.

Chleb żytni razowy od Pani Teresy

10,58 500 g

Chleb wypiekany z mieszanki dwóch rodzajów mąk żytnich, pochodzących z zaufanego, rodzinnego młyna. Pani Teresa z Pracowni Pieczywa wyrabia go ręcznie na zakwasie. Sycący i pyszny, z chrupiącą skórką, długo zachowuje świeżość.

Chleb sitkowy od Pani Teresy

10,58 550 g

Pyszny, prawdziwy chleb sitkowy, wypiekany wyłącznie z niezawierającej otrąb mąki żytniej typu 1400. Przygotowywany według tradycyjnej, prostej receptury w małej, łódzkiej piekarni rodzinnej firmy Zakrętka.

Chleb gryczany ze składników bezglutenowych

15,88 650 g

Domowy chleb wypiekany w Łodzi w sposób tradycyjny, na gryczanym zakwasie, wyłącznie ze składników bezglutenowych. Wyjątkowy smak urozmaicony siemieniem lnianym i ziarnami amarantusa.

Chleb żytni razowy

14,99 500 g

Domowy chleb, wypiekany na zakwasie z mieszanki mąk: żytniej i żytniej razowej, o czystym składzie – nie zawiera drożdży, cukru ani konserwantów. Przygotowywany na zamówienie w małej łódzkiej piekarni.

Chleb kukurydziany ze składników bezglutenowych

15,88 650 g

Smaczny chleb na zakwasie kukurydzianym, wytwarzany z mieszanki mąk bezglutenowych, bez drożdży i cukru. Wypiekany według tradycyjnej receptury, z dodatkiem jagód goji i słonecznika, przez rodzinną firmę z Łodzi.

Chleb ryżowy ze składników bezglutenowych

15,88 650 g

Chleb ryżowy wypiekany w sposób tradycyjny, ze składników bezglutenowych, przez łódzkiego producenta pieczywa i przetworów Zakrętka. Delikatny, a jednocześnie charakterystyczny smak ryżowego pieczywa został wzbogacony dodatkiem siemienia lnianego.

Naturalna bułka tarta bezglutenowa

12,54 200 g

Naturalna panierka bezpieczna i wskazana dla osób z celiakią oraz na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich osób ceniących sobie naturalne i zdrowe dodatki do potraw.

Zamów do poniedziałku do 19:00

Chleb żytni pytlowy z kminkiem od Pani Teresy

14,11 500 g

Żytnie wypieki Pani Teresy charakteryzuje czysty smak domowego pieczywa na zakwasie. Dodatek kminku sprawia, że chleb wspaniale komponuje się z daniami z kapusty, na przykład bigosem, rozmaitymi mięsami – przede wszystkim dziczyzną, kaczką i wołowiną, a także z serami dojrzewającymi.

Naturalna panierka bezglutenowa

13,34 200 g

Naturalna bułka tarta bezpieczna i wskazana dla osób z celiakią oraz na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich osób ceniących sobie naturalne i zdrowe dodatki do potraw.

Zamów do poniedziałku do 19:00

Pieczywo

Nie znajdziemy chyba bardziej tradycyjnego produktu spożywczego niż domowy chleb. Wzmianki na temat pieczywa można odnaleźć już w najstarszych tekstach kultury, stworzonych kilkanaście tysięcy lat temu. Choć przez tysiąclecia przyjmował różne formy, zawsze stanowił podstawowy składnik diety. Chleb odgrywał rolę kultową, kulturową i symboliczną, był przedmiotem ogromnego szacunku i synonimem owoców pracy ludzkich rąk.

W dzisiejszych czasach spada spożycie jasnego chleba pszennego, do którego przyzwyczaiła nas współczesna europejska kultura. Uznajemy tradycyjny chleb za miły powrót do czasów dzieciństwa, jemy go okazjonalnie. Szukamy zdrowszych zamienników, co z perspektywy dietetycznej jest zmianą korzystną.

Mimo że produkty zbożowe, według najnowszych badań, ustąpiły miejsca w podstawie piramidy żywieniowej owocom i warzywom, nadal znajdują się w jej niskich partiach. Nie powinniśmy więc absolutnie z nich rezygnować, co więcej, w dalszym ciągu powinny być znaczącym elementem diety. Ważne jest jednak, aby wybierać pieczywo z pełnego ziarna, bo właśnie takie zawiera najwięcej składników odżywczych. Dodatkowo charakteryzuje się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym, istotnym w profilaktyce otyłości.

Chleb domowy

Domowy chleb daje nam pewność, że spożywamy zdrowy produkt, bez sztucznych spulchniaczy i konserwantów. Jest źródłem niezbędnych dla funkcjonowania mózgu węglowodanów złożonych (skrobi) i kwasu glutaminowego, a także wysokiej jakości białka i błonnika pokarmowego. Zalecana przez WHO porcja pieczywa pozwala dostarczyć nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo, cynk, magnez i miedź, i 60% zapotrzebowania na mangan.

Oprócz tego domowy chleb jest znacznie trwalszy, lepiej się przechowuje. Jeśli poleży zbyt długo, nawet w lodówce, nie pleśnieje, jak to zwykle bywa z pieczywem produkowanym na szeroką skalę, a jedynie wysycha. Czerstwe pieczywo dalej jest dobre, można spokojnie je zjeść lub przerobić na grzanki.

Chleb na zakwasie

Można wręcz powiedzieć, że bez zakwasu nie byłoby prawdziwego domowego chleba. Jest absolutnie podstawowym składnikiem, jeśli chcemy wypiekać dobrej jakości pieczywo, bogate w substancje odżywcze. Można wyprodukować go z każdego typu mąki, nie tylko z tradycyjnych zbóż glutenowych, ale również ryżowej czy kukurydzianej. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie wody i mąki. W wyparzonym słoiku łączymy je, słoik nakrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu (ok. 25-30°C) na kilka dni, codziennie dokarmiając powstający zakwas nową porcją mieszanki.

Chleb na zakwasie charakteryzuje się szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi. Podczas procesu fermentacji w zakwasie powstaje między innymi kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na trawienie, reguluje pH w żołądku i jelitach, a także uzupełnia naturalną florę bakteryjną układu pokarmowego. Drugą korzyścią z jedzenia chleba na zakwasie jest bez wątpienia o wiele większa, niż w przypadku pieczywa wypiekanego na drożdżach, ilość witamin i minerałów w gotowym produkcie i lepsza ich przyswajalność. To również zasługa procesu fermentacji.

Chleb – rodzaje

Chleb żytni

Ten rodzaj produktu to jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa, szczególnie ten wytwarzany na naturalnym zakwasie. Chleb żytni jest źródłem złożonych węglowodanów, które stanowią paliwo dla naszego układu nerwowego – z nich czerpiemy energię, by myśleć, uczyć się i pracować. Stopniowo uwalniają się one do krwi, dając poczucie sytości na długi czas i sprawiając, że chleb żytni na wyjątkowo niski indeks glikemiczny. Warto go jeść także dlatego, że dostarcza całego kompleksu witamin (z grupy B) oraz takich minerałów, jak żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan i cynk.

Chleb orkiszowy

Orkisz to odmiana pszenicy, która dopiero od niedawna odzyskuje popularność, przez co jest to zboże praktycznie niezmodyfikowane. Chleb orkiszowy ma więcej białka, składającego się z innych aminokwasów niż w tradycyjnym pszennym pieczywie. Jednym z nich jest lizyna, której niedobór może być odpowiedzialny za przewlekłe zmęczenie i rozdrażnienie, problemy z koncentracją, a nawet odwapnienie kości. Powinniśmy więc jeść lizynę – niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu białko!

Wysoka zawartość witamin, manganu, fosforu, wapnia i cynku, żelaza czy magnezu oraz oczywiście obecność błonnika sprawiają, że chleb orkiszowy jest zdrowym wypiekiem, który pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża cholesterol i poprawia odporność.

Chleb razowy

Chleb razowy wypiekany jest z ziaren, które mielone były tylko raz, stąd też jego nazwa. Mąka razowa jest grubsza i zawiera trzy razy więcej witamin, minerałów i błonnika niż pszenna. Pieczywo z takiej mąki jest ciemniejsze. Barwa prawdziwego chleba razowego wynika z użycia mąki typu 2000, wytwarzanej z pełnego ziarna (razem z otoczką). Producenci często fałszują pieczywo pszenne, zabarwiając je karmelem i sprzedając jako razowe, dlatego w sklepie dobrze jest zwracać uwagę na skład produktu.

Chleb pełnoziarnisty

Pełnoziarnisty chleb to najcenniejszy pod względem właściwości zdrowotnych rodzaj pieczywa. Może być wypiekany z pszenicy, żyta lub innych zbóż. Tak samo, jak razowy, jest wytwarzany z mąki powstającej z całych ziaren, czyli bielma, kiełka i łuski, jednak zawiera jeszcze więcej drogocennych związków. Warto wiedzieć, że o ich zawartości świadczy oznaczenie typu mąki. Im wyższa liczba oznaczająca typ, tym więcej składników odżywczych z ziaren w niej pozostaje – chleb pełnoziarnisty powstaje z mąki typu 3000.

Chleb pełnoziarnisty zawiera znaczną ilość otrąb, będących źródłem błonnika, cynku, magnezu i witamin z grupy B. Domowy chleb tego typu wypieka się na zakwasie, co czyni go jeszcze bardziej wartościowym.

Chleb bezglutenowy

Osoby z celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten nie muszą całkowicie rezygnować z pieczywa. Chleb bezglutenowy można piec z różnych zbóż, wykorzystując do tego również niezawierający glutenu zakwas – najczęściej wykonany z tego samego typu mąki. Dobrymi przykładami mogą być bezglutenowy chleb ryżowy, gryczany lub kukurydziany. Jakie mają właściwości?

Chleb ryżowy

Wypiekany z mąki ryżowej na takim samym zakwasie, chleb ryżowy jest delikatny w smaku i lekkostrawny, a jednocześnie sycący. Pieczywo takie nie jest łatwo dostępne, najczęściej znajdziemy je u małych, lokalnych producentów, wytwarzających domowy chleb bez konserwantów i polepszaczy. Wyglądem może trochę przypominać wypieki pszenne – ma bardzo jasną barwę, różni się jednak wartością odżywczą – dobry ryżowy wypiek to chleb bezglutenowy, zawierający duże ilości błonnika, witaminy E oraz tych z grupy B, potasu, sodu, wapnia czy magnezu. Chleb ryżowy powinien więc znaleźć się nie tylko w diecie osób, które nie mogą spożywać glutenu. Dla każdego, kto chce zdrowo się odżywiać, będzie świetnym urozmaiceniem chleba żytniego.

Chleb gryczany

Chleb gryczany możemy jeść do woli. Zawiera dużą ilość białka, w związku z czym stanowi dobre źródło aminokwasów, które obniżają zły, jednocześnie podwyższając tzw. dobry cholesterol. Węglowodany złożone w gryczanym pieczywie powoli uwalniają się do krwi, co równa się niskiemu indeksowi glikemicznemu. Znajdziemy w nim również fenopirynę, która poprawia działanie insuliny, dzięki czemu polecane jest ono w diecie odchudzającej i przy insulinooporności. Dodatkowo chleb gryczany to aż 6% błonnika pokarmowego, witaminy, składniki mineralne i flawonoidy.

Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany jest pyszny i wilgotny. Choć mało popularny, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne od czasu do czasu powinien znaleźć się na naszych stołach. Co prawda charakteryzuje się średnim indeksem glikemicznym, nie powinien być więc pierwszym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą, może natomiast stanowić świetne urozmaicenie diety bezglutenowej. Mąka produkowana z wysuszonych, dojrzałych kolb kukurydzy działa antyutleniająco, a więc zmniejsza oddziaływanie wolnych rodników. Chleb kukurydziany zawiera beta-karoten, który ma pozytywny wpływ na wzrok, a dzięki obecności kompleksu witamin oraz żelaza, selenu, fosforu i magnezu usprawnia pracę serca, chroni wątrobę, zapobiega anemii i podnosi odporność.