Olej kokosowy tłoczony na zimno 300 ml

20,87 

Olej kokosowy nierafinowany o naturalnym zapachu kokosa z tłoczni na Podlasiu. Nadaje się do obróbki termicznej – duszenia, pieczenia oraz krótkotrwałego smażenia. Doskonały tłuszcz do własnych wypieków (Olejowe Smaki polecają batoniki kokosowe) oraz do smażonych śniadań na słodko. Oczywiście można go stosować również na zimno – nawet do posmarowania dobrego pieczywa. Spożywanie oleju kokosowego zmniejsza łaknienie, wzmaga spalanie kalorii i dodaje energii – w związku z tym jest bardzo często polecany osobom odchudzającym się. Stosowany także zewnętrznie –do kojenia podrażnień, jako środek nawilżający do twarzy, odżywka do włosów, balsam do ust czy krem do golenia.

 

Skład: olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej konopny tłoczony na zimno 100 ml

16,58 

Bardzo smaczny olej o charakterystycznej, zielonej barwie od Olejowe Smaki. Przy spożywaniu ma dobroczynny wpływ na zdrowie: poprawia metabolizm, reguluje gospodarkę hormonalną, wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz łagodzi stany zapalne organizmu i sprzyja eliminacji toksyn. Można go również stosować zewnętrznie na skórę – wchłania się najlepiej ze wszystkich olei, świetnie nawilżając, niwelując przebarwienia skóry, poprawiając funkcję ochronne naskórka i zmniejszając utratę wody przez skórę.

 

Skład: olej z nasion konopi tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 1 litr

29,24 

W procesie wyciskania oleju z ziaren powstaje olej rzepakowy – nierafinowany, tłoczony na zimno, bogaty w witaminy A, D2, E, K. Nazywany jest „oliwą północy” – jako najbardziej odpowiedni olej dla mieszkańców tej części Europy (jest do niej podobny w składzie, ale lepszy – bo nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych). Olej rzepakowy, oprócz walorów zdrowotnych, ma zastosowanie mocno kulinarne – ze względu na swój delikatny, ziołowy posmak jest świetnym dodatkiem do sałatek, sosów sałatkowych czy majonezu. Nie modyfikuje smaku potraw, a jedynie podkreśla, więc jest z powodzeniem stosowany do wszelkich wyrobów w oleju – ryb, kapusty, surówek, itp. Jako jednego z nielicznych olejów roślinnych nierafinowanych można użyć do krótkotrwałego podsmażenia oraz do duszenia czy pieczenia w niższych temperaturach. Olej z najdłuższą datą przydatności do spożycia, więc oferowany jest w dużej, litrowej butelce.

 

Skład: olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno 500 ml

21,40 

Olej z nasion słonecznika, nierafinowany, niefiltrowany, w większej butelce – bo szybko schodzi 😉 Smak pestek słonecznika powoduje, że idealnie współgra z sałatkami – ja osobiście jeszcze dorzucam prażone pestki słonecznika do takiego dania. Inne kulinarne zastosowania to dodatek do kasz, makaronów, past, sosów, dressingów, twarogów czy kasz. Pamiętaj, aby nie używać go do obróbki cieplnej potraw.

 

Skład: olej z nasion słonecznika tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 100 ml

31,03 

Olej z czarnuszki od Olejowe Smaki wydaje się być najbardziej wszechstronnym Olejem – warto stosować go profilaktycznie, pijąc na samo lub dodając do potraw jedną łyżeczkę dziennie, bo jest naturalnym i bardzo wartościowym elementem diety. Olej można stosować wyłącznie na zimno, dodając do potraw, którym chcemy nadać korzenny smak, np. do zup czy sosów. Czarnuszka ma właśnie taki specyficzny, gorzko-pieprzno-korzenny zapach i smak – czy to się lubi to kwestia gustu, na pewno warto spróbować, a jak nie posmakuje to potraktować wyłącznie jako lekarstwo. Lista wskazań do zastosowania jest bardzo długa, a do najważniejszych należą: działanie przeciwzapalne, łagodzące cukrzycę, chroniące przed osteoporozą, podnoszące odporność na stres i poprawiające samopoczucie. Stosowany z zewnątrz przyspiesza gojenie się ran, jest doskonały dla włosów oraz pomaga opanować niepożądane zmiany skórne. Wyjątkowe składniki zawarte w oleju z czarnuszki to tymochinon i nigellon – mające działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

 

Skład: olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nierafinowany.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno 250 ml

41,71 

Pora na najsmaczniejszy olej – przynajmniej moim zdaniem. Jest pyszny, o ile lubisz pestki dyni, bo oczywiście jest bardzo podobny w smaku, z dodatkiem lekko orzechowej nuty :). Wspaniały dodatek podawany na zimno, wzbogacający smak zarówno sałatek, sosów, serów jak i ciast (sernik!) oraz lodów <3. Olej wskazany jest przy zaburzeniach snu, przy problemach ze stawami, dla osób z zespołem jelita drażliwego oraz pomoże Ci ustabilizować poziom cholesterolu. Wmasowany w skórę nawilża ją, natłuszcza, wygładza – poprawia jej napięcie oraz spłyca zmarszczki.

 

Skład: olej z pestek dyni tłoczony na zimno, nierafinowany.