Miodosytnia Podlaska
W niewielkiej wiosce Kleszczele na Podlasiu, na terenie ekologicznego gospodarstwa działa tradycyjna miodosytnia. Za sterami przedsięwzięcia stoi Dawid Olesiuk, który postanowił wskrzesić zawodowe miodosytnictwo tego regionu. Miody powstające w Miodosytni Podlaskiej wytwarzane są z pochodzących z własnego gospodarstwa ekologicznych owoców i miodu z własnej pasieki. Miody pitne powstają w wyniku fermentacji alkoholowej, tej samej która zachodzi chociażby w powstającym winie - w składzie nie ma więc spirytusu. Miód rozcieńcza się wodą lub sokami owocowymi, można go aromatyzować przyprawami. Tutejszy miód pitny Imperator Puszczy w logo ma żubra - to niezaprzeczalny symbol regionu. W składzie zaś znajdziemy typową dla wschodniej części Polski trawę żubrową. Trawa żubrowa to inaczej turówka wonna, po wysuszeniu charakteryzuje się intensywnym zapachem, z tego powodu od wieków wykorzystywana jest do aromatyzowania alkoholi i potraw. Miody z Kleszczeli to dwunastoprocentowe trójniaki, co nietypowe, są to miody niesycone czyli nie były gotowane przed fermentacją, co gwarantuje zachowanie wszystkich zdrowotnych i smakowych właściwości miodu.
Dane producenta:
Dawid Olesiuk
Saki 50
17-250 Kleszczele
NIP 543 199 99 10
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.