Gospodarstwo Warzywniczek

WarzywniczekGospodarstwo Warzywniczek jest rodzinnym przedsiębiorstwem prowadzonym przez rodzinę Odolskich. Ponad wiekowa tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie zaowocowała wielokrotnymi nagrodami i wyróżnieniami gminnymi. Gospodarstwo znajduje się Opaczy Małej, miejscowości graniczącej z Ursusem, Raszynem i Pruszkowem oraz w niedalekiej odległości od Warszawy. Do uprawy naszych warzyw wykorzystujemy ProBioEmy, czyli pożyteczne mikroorganizmy, które wspomagają wzrost rośliny oraz zabezpieczają ją od wielu chorób. Wiąże się to z tym, że przy produkcji unikamy stosowania tradycyjnych pestycydów, a gdy jesteśmy do tego zmuszeni stosujemy preparaty pochodzenia roślinnego oparte na wyciągach np. z grejpfruta czy czosnku. Takie środki wykorzystuje się również w gospodarstwach ekologicznych. Ponadto nie stosujemy herbicydów, a chwasty z naszych upraw usuwamy mechanicznie.

Wyświetlanie wszystkich 11 wyników

Wyroby dostawcy:

Marchew

4,30 1 kg

Pęczek pełnych witamin marchewek prosto z pola, uprawianych w pełni naturalnie w gospodarstwie pod Warszawą. Pęczek marchewek można kulinarnie wykorzystać w całości – nie tylko świeże, niezastąpione w kuchni marchewki, ale też zieloną nać, z której może powstać delikatnie cierpkie, ale pyszne pesto.

Rzodkiewka

5,15 pęczek

Rzodkiewka z Warzywniczka pochodzi z uprawy tunelowej, to delikatna, wrażliwa roślina, w tunelu łatwiej kontrolować szkodniki, warzywo urasta większe i bardziej jędrne. Metody zwalczania intruzów, jak również odchwaszczanie przebiega w sposób naturalny. W Warzywniczku szanuje się naturalny cykl wegetacyjny roślin, w żaden sposób się go nie przyśpiesza. Ostrawa rzodkiewka jest pyszna w pojedynkę, doskonała do twarożków, na kanapki i do sałatek, można ją także marynować.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

13,74 3 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Seler

3,44 500 g

Seler był już znany w starożytnej Grecji i Rzymie. Początkowo był traktowany jako ozdoba. Później poznano jego właściwości zdrowotne. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla osób mocno zdenerwowanych. Obecnie ceniony jest ze względu na ponad 80 składników odżywczych, które zawiera w dużych ilościach.

Buraki okrągłe

4,30 1 kg

Okrągłe buraki z gospodarstwa ekologicznego Warzywniczek. Spożywanie buraków chroni wątrobę i wspiera ją w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pomaga również obniżyć cholesterol. Z buraków powstanie tradycyjny czerwony barszcz, smakowita ćwikła, którą można podać od razu lub zawekować na zimę, nietuzinkowe carpaccio i wegańskie kotlety.

Cebula

4,30 1 kg

Ekologiczna młoda cebula rosnąca w rodzinnym gospodarstwie Warzywniczek. Pełna witaminy C cebula wspomaga leczenie przeziębień, a wykonany z niej domowy syrop łagodzi kaszel. W kuchni niesamowicie uniwersalna – swoją intensywnością wzbogaca smak sałatek, kanapek, zup i dań głównych, pizzy, zapiekanek i wielu, wielu innych potraw.

Ziemniaki Irga od Pana Łukasza

5,15 1 kg

Odmiana Irga, produkowana z wykorzystaniem ProBio Emów (pożytecznych mikroorganizmów). Jedna z najpopularniejszych na polskich stołach. Odmiana ogólnoużytkowa. Doskonałe w smaku po ugotowaniu, oraz na frytki/chipsy domowej roboty. Kolor miąższu kremowy.

Szczypiorek

5,51 pęczek
Pierwsze, wiosenne pęczki szczypiorku z Gospodarstwa Warzywniczek pochodzą z uprawy tunelowej. Od połowy maja dostępny jest szczypiorek z pola. Warzywa nie są chemicznie stymulowane, uprawa odbywa się w sposób naturalny, z poszanowaniem cyklu wegetacyjnego roślin. Szczypiorek to klasyczny dodatek do potraw z jaj – past, jajecznicy, jajek sadzonych, jajek w majonezie, doskonale wzbogaca smak sałatek i twarożków. Najprostszą opcją jest jedzenie drobniutko skrojonego szczypiorku na pajdzie świeżego chleba z masłem, oprószonego solą.

Kapusta czerwona

5,15 700 g

Kapusta czerwona to bardziej wyrazista w smaku siostra odmiany białej. Jej zwarte, lekko pikantne liście zawierają dużą dawkę prozdrowotnych składników odżywczych. Czerwoną kapustę można jeść na surowo w sałatkach oraz …pić w koktajlach warzywnych. Duszoną podamy jako tradycyjną modrą kapustę.