Gospodarstwo ekologicznie "Kozia Łąka" - Sery Łomnickie

Sery Łomnickie wytwarzane są w naszym ekologicznym gospodarstwie “Kozia Łąka”, położonym w pobliżu Jeleniej Góry, wśród pól i lasów, z przepięknym widokiem na Karkonosze i Śnieżkę.

Wszystkie nasze produkty powstają w 100% zgodnie z naturą: nie stosujemy żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. Hodujemy kozy (obecnie stado liczy ponad 100 sztuk), a z ich mleka produkujemy wyjątkowe sery. To nasze hobby, pasja i… ciężka praca.

W 2010 r. Ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa, a podczas szczytu Partnerstwa Wschodniego, który odbył się w Warszawie w ramach pierwszej prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej, Sery Łomnickie były podawane na stołach unijnych notabli i promowały polską kuchnię. Regularnie też goszczą w menu najlepszych restauracji w kraju.

Zapraszamy do nas i do próbowania naszych serów!

Bożena i Daniel Sokołowscy

Wyświetlanie wszystkich 7 wyników

Wyroby dostawcy:

Promocja!
Niedostępny
Zobacz więcej

Długodojrzewający ser krowi typu parmezan 200 g

25,20  15,00 

Ser zrobiony z krowiego mleka w gospodarstwie Państwa Sokołowskich. Dojrzewał aż 2 lata, dzięki czemu jest twardy, ma słodkawy smak, ziarnistą konsystencją i można go stosować do potraw jak znany parmezan. Lub degustować z lampką winą.

Skład: mleko krowie surowe, podpuszczka, sól

Ser krowi młody z czosnkiem, pomidorem i bazylią 250 g

17,00 

Młoda, zaledwie kilkudniowa wersja sera dojrzewającego, wytwarzana z niepasteryzowanego krowiego mleka. Bardzo delikatny, rozpływający się praktycznie w ustach. Nadaje się świetnie zarówno na kanapki, jak i jako dodatek do sałatek. Bardzo dobrze się rozpuszcza na tostach lub w potrawach.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, czosnek, pomidor, bazylia, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser kozi dojrzewający “Śmielec” 150 g

18,16 

Długodojrzewający Łomnicki ser kozi, tym odróżniający się od innych, że dojrzewa nie w naturalnej skórce, lecz w czarnej parafinie. To dodaje mu śmiałości i delikatnej pikantności, choć nie ma on żadnych dodatków ziołowych czy przyprawowych.

Ser krowi dojrzewający “Krówka pigwówka” 200 g

16,41 

Ser długodojrzewający, wytwarzany z niepasteryzowanego krowiego mleka. Jego skórka obmywana jest (podczas procesu dojrzewania) winem pigwowym, co sprawia, że aromat i smak sera wzbogacony jest o delikatne, lekko kwaskowo-owocowe nuty. Pigwa również z sadu Państwa Sokołowskich :).

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, wino pigwowe, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser krowi dojrzewający “Krowa w popiele” 200 g

17,30 

Ser długodojrzewający, wytwarzany z niepasteryzowanego krowiego mleka. W jego wnętrzu znajduje się warstwa popiołu drzewnego – zresztą pochodzącego z wędzenia innych serów. W smaku złożony, koneserski, ale bardzo przyjemny. Świetny do czerwonych win, szczególnie tych nieco starszych, z wyczuwalną beczką i delikatną taniną.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, węgiel drzewny owocowy, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser krowi dojrzewający “Czarny bez” 150 g

13,65 

Ser długodojrzewajacy, wytwarzany z mleka krowiego niepasteryzowanego. W swoim wnętrzu kryje owoce czarnego bzu a skórka pokryta jest pulpą wytworzoną z tych owoców. W smaku lekko słodki. Idealny do wina czy na deskę serów.

Skład: mleko krowie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, owoce czarnego bzu, podpuszczka, sól, kultury bakterii

Ser Łomnicki kozi dojrzewający z czarnuszką 150 g

19,63 

Ser Łomnicki produkowany w certyfikowanym ekologicznie gospodarstwie Kozia Łąką zawsze z surowego mleka koziego od kóz z własnego gospodarstwa.

Sery Łomnickie są dość delikatne w smaku (choć mogą się między sobą znacząco różnić, w zależności od dodatków). Wraz z wiekiem stają się coraz bardziej wyraziste, tracąc początkową (charakterystyczną dla swych młodszych, kilkutygodniowych wcieleń) kwaskowatość i słoność.

Skład: mleko kozie pełne, niepasteryzowane, nienormalizowane, mięta, podpuszczka, sól, kultury bakterii