W miejscowości Rotki pod Drohiczynem znajduje się gospodarstwo rolne Państwa Putkowskich. W małej serowarni i masarni powstają tradycyjne wędliny, kiełbasy, sery oraz domowe wyroby garmażeryjne. Starodawne smaki są oparte na recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wyroby Państwa Putkowskich, jak i całe gospodarstwo zdobyły szereg nagród w konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym, wojewódzkim oraz krajowym. Działalność ma charakter zdecydowanie rodzinny, nie ma mowy o żadnej masowej produkcji. Jeżeli chcesz powrócić pamięcią do dawnych, prawdziwych smaków lub dopiero je poznać gorąco zachęcamy do poznania jak smakują prawdziwe, nieoszukane, swojskie wędliny, kiełbasy, pasztety, sery i inne tradycyjne wyroby.
Kabanosy z Dażynki po podsuszeniu charakteryzują się bardzo wyrazistym smakiem, są doprawione na bogato. Mocno są obsuszone, wychodzą więc dość twarde, mogą stanowić znakomitą przekąskę – na wieczór, na piknik, spacer.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem jajek z własnego gospodarstwa przyrządzany jest według receptury prababci Janiny w masarni Dażynka. Zgodnie z tradycją jest pieczony w piecu chlebowym.
Szynka z gospodarstwa Państwa Putkowskich, leżakująca w solance, nieodparzana, wędzona dymem olchowym. Smakuje tak, jak powinna smakować prawdziwa, wiejska szynka.
Zwycięzca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz w wielu innych. Nic dziwnego, aksamitna konsystencja i oryginalny smak robią swoje. Twarożek ma bardzo mocny i charakterystyczny smak – polecam do pieczywa osobom, które lubią ostrość czosnku i cebuli.
To jest pyszne! Smalec z wysokiej klasy mięsa połączony z jabłkiem, cebulką oraz naturalnymi przyprawami. Świetnie smakuje zwłaszcza w klasycznej wersji – na pajdzie chleba i z ogórkiem kiszonym.
Kiełbasa wieprzowa o wyraźnie odmiennym smaku i wyglądzie ze względu na dodatek papryki, Poddana procesowi podsuszania w celu intensyfikacji walorów smakowych. Jest odrobinę tłustsza od pozostałych kiełbas :).
Szynka z tłuszczykiem od spodu, który nadaje jej wyjątkowy smak. Nagrodzona Kulinarną Perłą 2017 – nagrodą dla najlepszych tradycyjnych i regionalnych wyrobów roku.
W gospodarstwie Państwa Putkowskich oprócz serowarni i wędzarni są także kury – połączenie jaj, oleju i dużej ilości świeżo wyciśniętego czosnku to majonez o bardzo wyrazistym i ostrym smaku – świetny jako dip do przekąsek.
Boczek wieprzowy leżakujący w zalewie solankowej, tradycyjnie wędzony olchą, NIEODPARZANY o naturalnym smaku i zapachu domowej wędzonki. Świetnie nadaje się do barszczu, żurku, jajecznicy.
Produkt wieprzowy przygotowany według domowej receptury, w cienkich naturalnych osłonkach. Nie zawiera konserwantów i dodatków chemicznych. Lekko odymiony dymem z olchy i delikatnie parzony. Idealny dla MALUCHÓW i nie tylko.
Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.
“Boczek wieprzowy leżakujący w zalewie solankowej, ręcznie nadziewany świeżym czosnkiem, oprószony naturalnymi przyprawami, wędzony olchą, NIEODPARZANY. Wyjątkowy smak i aromat wędzonki uzyskany jest dzięki użytym przyprawom.Boczek wyróżniony w konkursie na najlepszy produkt lokalny pt. “”MÓJ RYNEK – MÓJ PRODUKT 2015″” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.”
Biała kiełbasa od nadbużańskiej Dażynki przygotowana została z udziałem czosnku, majeranku i gorczycy, przy czym majeranku jest tu stosunkowo niewiele. Jest to jeden z tych specjałów, bez których większość nie wyobraża sobie Wielkanocy. Tradycyjnie może być serwowana do żurku albo pieczona. Świetną i niebanalną opcją jest też wyjęcie wieprzowego wsadu z flaka, wymieszanie go z łuskanymi orzechami i zapieczenie w keksówce.
Jest to kiełbasa wykonana z wyselekcjonowanych kawałków szynki wzbogaconych naturalnymi przyprawami. Wędzona olchą, delikatnie parzona. Wykwintna w smaku z wyczuwalną nutą bazylii. Doskonała na kanapki.
Wyrób garmażeryjny, wieprzowy, parzony. Sporządzony według rodzinnej receptury, delikatny smak wzbogacony naturalnymi przyprawami takimi jak pieprz naturalny i ziołowy.
Karkówka wieprzowa, najpierw leżakująca w zalewie solankowej, a następnie tradycyjnie wędzona drewnem olchowym, nieodparzana, dojrzewająca. Baleron jest kruchy, delikatny w smaku, a w miarę dojrzewania tłuszczyk nadaje mu wyrazisty, głęboki smak wędzonki.
Zaguby to potrawa regionalna z Podlasia. Tradycyjne danie, którego sekretem jest ciasto pierogowe z farszem z tartchych ziemniaków, cebulki i naturalnych przypraw.
Plastry karkówki zamarynowanej w soli i mieszance przypraw. Sposób doprawienia przywodzi na myśl smaki śródziemnomorskie, mięso po ugrillowaniu wychodzi łagodne, ma ziołowy aromat. „To jest takie mięsko po domowemu ”. – Krzysiek
Plastry boczku zamarynowanego w soli i mieszance przypraw. Sposób doprawienia przywodzi na myśl smaki śródziemnomorskie, mięso po ugrillowaniu wychodzi łagodne, ma ziołowy aromat, nie jest zbyt słone.
„Moje dzieci nie lubią ostrych przypraw w mięsie z grilla, ten boczek bardzo im smakował, choć jest suto doprawiony, marynata jest łagodna”. – Artur
Schab wieprzowy delikatnie solony, obsypany barwnymi, naturalnymi przyprawami, pieczony w tradycyjnym piecu chlebowym. Ze względu na ciekawy wygląd i szlachetny smak polecany na kanapki i jako danie obiadowe.
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu.
Zadbamy o jakość - produkty wymagające utrzymania niskiej temperatury zostaną zabezpieczone termicznie. Paczkę nadamy w środę, najczęściej dotrze w czwartek w godzinach pracy kuriera DPD lub InPost. Zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu. Nie martw się o jakość - paczka powinna dotrzeć do Ciebie zabezpieczona termicznie w tym samym dniu, w którym została przez nas skompletowana :).
Dostawy do Twojej miejscowości są planowane na czwartki w godzinach 18 - 23, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dziękujemy. Wszystkie wyroby są dostępne do zamawiania w Twojej okolicy. Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dostawy realizujemy w środy,czwartki i piątki w godzinach 14-18 lub 18-22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Podaj swój kod pocztowy, abyśmy mogli pokazać Ci wyroby dostępne w Twoim regionie :)
Wprowadzono niepoprawny kod pocztowy. Wprowadź kod pocztowy w formacie XX-XXX.
Zapisz
Dostawa pod Twój adres realizowana jest za pośrednictwem firmy kurierskiej. Opłata dodatkowa wynika z konieczności dodatkowego zabezpieczenia przesyłki (zarówno termiczne jak i mechaniczne).
Zamknij
Niektóre produkty na targu należy zamawiać wcześniej ze względu na dłuższy proces przygotowania lub na rytm pracy naszych dostawców. Produkty na targu są przygotowywane pod zamówienie według tradycyjnych (i bardziej czasochłonnych) metod.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się