Dażynka - Nadbużańskie Smaki

W miejscowości Rotki pod Drohiczynem znajduje się gospodarstwo rolne Państwa Putkowskich. W małej serowarni i masarni powstają tradycyjne wędliny, kiełbasy, sery oraz domowe wyroby garmażeryjne. Starodawne smaki są oparte na recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wyroby Państwa Putkowskich, jak i całe gospodarstwo zdobyły szereg nagród w konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym, wojewódzkim oraz krajowym. Działalność ma charakter zdecydowanie rodzinny, nie ma mowy o żadnej masowej produkcji. Jeżeli chcesz powrócić pamięcią do dawnych, prawdziwych smaków lub dopiero je poznać gorąco zachęcamy do poznania jak smakują prawdziwe, nieoszukane, swojskie wędliny, kiełbasy, pasztety, sery i inne tradycyjne wyroby.

Wyświetlanie wszystkich 25 wyników

Wyroby dostawcy:

Pasztet Prababci Jani

15,29 ok. 400 g

Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem jajek z własnego gospodarstwa przyrządzany jest według receptury prababci Janiny w masarni Dażynka. Zgodnie z tradycją jest pieczony w piecu chlebowym.

Skład: mięso wieprzowe, mięso drobiowe, wątroba wieprzowa, bułka pszenna, jaja, pieprz czarny/ziołowy, gałka muszkatołowa, cukier, sól.

Kiełbasa jałowcowa

17,57 ok. 300 g

Kiełbasa wieprzowa z masarni Państwa Putkowskich. Wyraźnie wyczuwalny aromat i smak jałowca. Najchudsza z proponowanych kiełbas.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, jałowiec, sól, sól peklująca, cukier.

Szynka tradycyjna cała

46,51 ok. 700 g

Szynka z gospodarstwa Państwa Putkowskich. Leżakująca w solance, nieodparzana, wędzona dymem olchowym. Smakuje tak jak powinna smakować prawdziwa, wiejska szynka.

Skład: mięso wieprzowe, sól, sól peklująca, cukier.

Kindziuk Dażynki

31,98 ok. 400 g

Szlachetna wędlina podsuszana i dojrzewająca, z wyselekcjonowanych kawałków szynki, wędzona tradycyjnie zimnym dymem.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Twarożek czosnkowo – cebulowy

15,29 200 ml

Zwycięzca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz w wielu innych. Nic dziwnego, aksamitna konsystencja i oryginalny smak robią swoje. Twarożek ma bardzo mocny i charakterystyczny smak – polecam do pieczywa osobom, które lubią ostrość czosnku i cebuli.

Skład: mleko krowie, śmietana, czosnek, cebula, sól.

Kiełbasa carska podsuszona

17,97 ok. 300 g

Kiełbasa wieprzowa o wyraźnie odmiennym smaku i wyglądzie ze względu na dodatek papryki, Poddana procesowi podsuszania w celu intensyfikacji walorów smakowych. Jest odrobinę tłustsza od pozostałych kiełbas :).

Skład: mięso wieprzowe, papryka, pieprz czarny, czosnek, sól, sól peklująca, cukier.

Smalczyk z jabłkiem

11,17 200 g

To jest pyszne! Smalec z wysokiej klasy mięsa połączony z jabłkiem, cebulką oraz naturalnymi przyprawami. Świetnie smakuje zwłaszcza w klasycznej wersji – na pajdzie chleba i z ogórkiem kiszonym.

Skład: słonina, mięso wieprzowe, jabłko, cebula, pieprz czarny/ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, sól.

Kabanosy drohickie

27,03 ok. 400 g

Kabanosy od Dażynka mogą stanowić świetną przekąskę lub urozmaicenie deski wędlin.

Skład: mięso wieprzowe, kminek, pieprz czarny, papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Majonez czosnkowy z jaj z własnego gospodarstwa

14,95 300 ml

W gospodarstwie Państwa Putkowskich oprócz serowarni i wędzarni są także kury – połączenie jaj, oleju i dużej ilości świeżo wyciśniętego czosnku to majonez o bardzo wyrazistym i ostrym smaku – świetny jako dip do przekąsek.

Skład: olej, jajka, musztarda, ocet, pieprz czarny/ ziołowy, czosnek, sól, cukier.

Słodka polędwiczka

26,01 ok. 350 g

Pięknie wygląda, wykwintnie smakuje – słodka polędwiczka jest uzyskiwana ze starannie wyselekcjonowanej części wieprzowej.

Skład: mięso wieprzowe, sól, sól peklująca, cukier.

Kryształek sałatkowy

19,09 300 ml

Pokrojony w kostkę ser podpuszczkowy dojrzewający, utopiony w oliwie z dodatkiem ziół, oliwek i papryczki chili. Szczególnie dobrze odnajduje się w sałatkach.

Skład: ser dojrzewający podpuszczkowy, oliwa, oliwki, papryczka chili, zioła.

Nóżki w galarecie

13,41 300 g

Tradycyjna, długo gotowana galaretka bez dodatku sztucznej żelatyny.

Skład: nogi, kości wieprzowe, warzywa z własnego ogrodu, pieprz czarny/ziołowy, czosnek majeranek, sól.

Serdelki Nadbużańskie

14,52 ok. 350 g

Produkt wieprzowy przygotowany według domowej receptury, w cienkich naturalnych osłonkach. Nie zawiera konserwantów i dodatków chemicznych. Lekko odymiony dymem z olchy i delikatnie parzony. Idealny dla MALUCHÓW i nie tylko.

Skład: mięso wieprzowe, słonina wieprzowa, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kolendra, papryka, sól, cukier.

Boczek wędzony Drohicki

39,75 ok. 700 g

Boczek wieprzowy leżakujący w zalewie solankowej, tradycyjnie wędzony olchą, NIEODPARZANY o naturalnym smaku i zapachu domowej wędzonki. Świetnie nadaje się do barszczu, żurku, jajecznicy.

Skład: boczek wieprzowy, sól, sól peklująca, cukier.

Kiełbasa szynkowa

35,38 ok. 600 g

Jest to kiełbasa wykonana z wyselekcjonowanych kawałków szynki wzbogaconych naturalnymi przyprawami. Wędzona olchą, delikatnie parzona. Wykwintna w smaku z wyczuwalną nutą bazylii. Doskonała na kanapki.

Skład: mięso wieprzowe, pieprz czarny, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, sól peklująca, cukier.

Boczek wędzony Drohicki z czosnkiem

43,57 ok. 700 g

“Boczek wieprzowy leżakujący w zalewie solankowej, ręcznie nadziewany świeżym czosnkiem, oprószony naturalnymi przyprawami, wędzony olchą, NIEODPARZANY. Wyjątkowy smak i aromat wędzonki uzyskany jest dzięki użytym przyprawom.Boczek wyróżniony w konkursie na najlepszy produkt lokalny pt. “”MÓJ RYNEK – MÓJ PRODUKT 2015″” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.”

Skład: boczek wieprzowy, czosnek, majeranek, pieprz czarny/ziołowy, sól, sól peklująca, cukier.

Polędwica w czarnuszce

70,98 ok. 1 kg

Schab wędzony oprószony w czarnuszce, delikatnie wędzony olchą. Nieodparzany, lekko łososiowy, dojrzewający.

Skład: mięso wieprzowe, czarnuszka, sól, sól peklująca, cukier.

Schab w pomidorach

68,80 ok. 1 kg

Schab wieprzowy delikatnie solony, obsypany barwnymi, naturalnymi przyprawami, pieczony w tradycyjnym piecu chlebowym. Ze względu na ciekawy wygląd i szlachetny smak polecany na kanapki i jako danie obiadowe.

Skład: schab wieprzowy, pomidory suszone, bazylia, czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny, sól.