Dażynka - Nadbużańskie Smaki

W miejscowości Rotki pod Drohiczynem znajduje się gospodarstwo rolne Państwa Putkowskich. W małej serowarni i masarni powstają tradycyjne wędliny, kiełbasy, sery oraz domowe wyroby garmażeryjne. Starodawne smaki są oparte na recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wyroby Państwa Putkowskich, jak i całe gospodarstwo zdobyły szereg nagród w konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym, wojewódzkim oraz krajowym. Działalność ma charakter zdecydowanie rodzinny, nie ma mowy o żadnej masowej produkcji. Jeżeli chcesz powrócić pamięcią do dawnych, prawdziwych smaków lub dopiero je poznać gorąco zachęcamy do poznania jak smakują prawdziwe, nieoszukane, swojskie wędliny, kiełbasy, pasztety, sery i inne tradycyjne wyroby.

Wyświetlanie wszystkich 38 wyników

Wyroby dostawcy:

Kabanosy suche carskie

22,75 250 g

Kabanosy z Dażynki po podsuszeniu charakteryzują się bardzo wyrazistym smakiem, są doprawione na bogato. Mocno są obsuszone, wychodzą więc dość twarde, mogą stanowić znakomitą przekąskę – na wieczór, na piknik, spacer.

Pasztet Prababci Jani

13,38 400 g

Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem jajek z własnego gospodarstwa przyrządzany jest według receptury prababci Janiny w masarni Dażynka. Zgodnie z tradycją jest pieczony w piecu chlebowym.

Szynka drohicka

49,32 700 g

Szynka z gospodarstwa Państwa Putkowskich, leżakująca w solance, nieodparzana, wędzona dymem olchowym. Smakuje tak, jak powinna smakować prawdziwa, wiejska szynka.

Twarożek czosnkowo – cebulowy

16,72 200 ml

Zwycięzca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz w wielu innych. Nic dziwnego, aksamitna konsystencja i oryginalny smak robią swoje. Twarożek ma bardzo mocny i charakterystyczny smak – polecam do pieczywa osobom, które lubią ostrość czosnku i cebuli.

Smalczyk z jabłkiem

12,22 200 g

To jest pyszne! Smalec z wysokiej klasy mięsa połączony z jabłkiem, cebulką oraz naturalnymi przyprawami. Świetnie smakuje zwłaszcza w klasycznej wersji – na pajdzie chleba i z ogórkiem kiszonym.

Kiełbasa carska sucha

19,05 300 g

Kiełbasa wieprzowa o wyraźnie odmiennym smaku i wyglądzie ze względu na dodatek papryki, Poddana procesowi podsuszania w celu intensyfikacji walorów smakowych. Jest odrobinę tłustsza od pozostałych kiełbas :).

Boczek wędzony drohicki

24,84 400 g

Boczek wieprzowy leżakujący w zalewie solankowej, tradycyjnie wędzony olchą, NIEODPARZANY o naturalnym smaku i zapachu domowej wędzonki. Świetnie nadaje się do barszczu, żurku, jajecznicy.

Serdelki nadbużańskie

15,88 350 g

Produkt wieprzowy przygotowany według domowej receptury, w cienkich naturalnych osłonkach. Nie zawiera konserwantów i dodatków chemicznych. Lekko odymiony dymem z olchy i delikatnie parzony. Idealny dla MALUCHÓW i nie tylko.

Boczek wędzony Drohicki z czosnkiem

27,23 400 g

“Boczek wieprzowy leżakujący w zalewie solankowej, ręcznie nadziewany świeżym czosnkiem, oprószony naturalnymi przyprawami, wędzony olchą, NIEODPARZANY. Wyjątkowy smak i aromat wędzonki uzyskany jest dzięki użytym przyprawom.Boczek wyróżniony w konkursie na najlepszy produkt lokalny pt. “”MÓJ RYNEK – MÓJ PRODUKT 2015″” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.”

Biała kiełbasa surowa

19,35 450 g

Biała kiełbasa od nadbużańskiej Dażynki przygotowana została z udziałem czosnku, majeranku i gorczycy, przy czym majeranku jest tu stosunkowo niewiele. Jest to jeden z tych specjałów, bez których większość nie wyobraża sobie Wielkanocy. Tradycyjnie może być serwowana do żurku albo pieczona. Świetną i niebanalną opcją jest też wyjęcie wieprzowego wsadu z flaka, wymieszanie go z łuskanymi orzechami i zapieczenie w keksówce.

Kiełbasa szynkowa

38,70 600 g

Jest to kiełbasa wykonana z wyselekcjonowanych kawałków szynki wzbogaconych naturalnymi przyprawami. Wędzona olchą, delikatnie parzona. Wykwintna w smaku z wyczuwalną nutą bazylii. Doskonała na kanapki.

Baleron drohicki

32,25 500 g

Karkówka wieprzowa, najpierw leżakująca w zalewie solankowej, a następnie tradycyjnie wędzona drewnem olchowym, nieodparzana, dojrzewająca. Baleron jest kruchy, delikatny w smaku, a w miarę dojrzewania tłuszczyk nadaje mu wyrazisty, głęboki smak wędzonki.

Zaguby

34,51 680 g

Zaguby to potrawa regionalna z Podlasia. Tradycyjne danie, którego sekretem jest ciasto pierogowe z farszem z tartchych ziemniaków, cebulki i naturalnych przypraw.

Karkówka marynowana grillowa

35,83 600 g

Plastry karkówki zamarynowanej w soli i mieszance przypraw. Sposób doprawienia przywodzi na myśl smaki śródziemnomorskie, mięso po ugrillowaniu wychodzi łagodne, ma ziołowy aromat.
„To jest takie mięsko po domowemu ”. – Krzysiek

Boczek marynowany grillowy

34,40 600 g

Plastry boczku zamarynowanego w soli i mieszance przypraw. Sposób doprawienia przywodzi na myśl smaki śródziemnomorskie, mięso po ugrillowaniu wychodzi łagodne, ma ziołowy aromat, nie jest zbyt słone.

„Moje dzieci nie lubią ostrych przypraw w mięsie z grilla, ten boczek bardzo im smakował, choć jest suto doprawiony, marynata jest łagodna”. – Artur

Schab w pomidorach

30,08 400 g

Schab wieprzowy delikatnie solony, obsypany barwnymi, naturalnymi przyprawami, pieczony w tradycyjnym piecu chlebowym. Ze względu na ciekawy wygląd i szlachetny smak polecany na kanapki i jako danie obiadowe.