Wódki i Okowity

Wódki i Okowity

W Składzie Polskich Procentów gromadzimy najlepsze wódki i okowity od małych producentów z całego kraju. Ekipa Pole i Alkohole prowadzi gruntowną selekcję - sprawdzamy składy, smak, próbujemy jak dobrze alkohol łączy się z dostępnym w Pora na Pola naturalnym jedzeniem. Nasz wybór to wyroby powstałe na bazie najlepszego polskiego spirytusu oraz lokalnych składników. 

Okowita czy wódka?

Rzemieślnicza wódka powstaje z wysokogatunkowego spirytusu zmieszanego z wodą, proces jest długotrwały, składniki te są przez wiele godzin napowietrzane, dojrzewają.  Spirytus musi być wydestylowany co najmniej do poziomu 96% - niewiele jest więc miejsca na smakowe substancje niealkoholowe - to najwyżej 4%. Okowita jest natomiast produktem jednoskładnikowym - może powstawać ze zbóż lub owoców, destylacja w tym przypadku  to żmudny, długotrwały proces i przeprowadzana jest do 86%, co oznacza, że w okowicie zostaje znacznie więcej nut smakowo-aromatycznych niżeli w wódce. W efekcie otrzymujemy alkohol o mocnym, złożonym, często nieoczywistym aromacie.

Wódką można się delektować.

Jednym z dążeń Pole i Alkohole jest zdefiniowanie mocnych alkoholi na nowo, wybieramy producentów, którzy w proces produkcyjny wkładają wiele zaangażowania i serca, którzy inwestują w niego czas i cierpliwie czekają na pożądany efekt. Manufakturowe alkohole to przede wszystkim jakość. Takie alkohole trzeba celebrować, pić bez pośpiechu wczuwając się w ich smak i zapach. Rzemieślnicza robota wymaga właściwej atencji. Kraftowe wódki i okowity śmiało pić można z eleganckich szklanek z grubego szkła, jak chociażby whisky. Smakować będą podane na lodzie, albo w temperaturze pokojowej. Smak manufakturowych alkoholi jest złożony, otwiera się w szklance, ewoluuje pod wpływem temperatury - to czysta - dosłownie przyjemność picia!